Educatie fizica - Educarea calitatilor motrice prin lectia de educatie fizica referat
Educarea calitatilor motrice
prin
lectia de educatie fizicaAutor: Tirpe Florin

Beius

Calitatile motrice sunt insusiri ale organismului care ofera individului posibilitatea executarii diferitelor acte motrice, legate atat de activitatea sa zilnica, cat si de cea sportiva. In procesul de invatamant un loc important in cadrul preocuparilor profesorului de specialitate il ocupa gasirea si utilizarea in pregatire a celor mai eficiente metode si mijloace care sa asigure dezvoltarea acestor calitati.

In activitatea de dezvoltare a acestora (este permanenta) profesorul de educatie fizica trebuie sa stabileasca anumite prioritati in educarea calitatilor.

Se recomanda ca programarea dezvoltarii lor sa se faca cu pondere diferita in functie de continutul lectiilor, materialele sportive existente, conditiile de anotimp, fondul motric al elevilor intr-o anumita etapa.

Perfectionarea calitatilor motrice reprezinta unul din principalele obiective ale procesului de pregatire a tineretului scolar realizata concomitent cu formarea priceperilor si deprinderilor motrice.

Definitie:

Calitatile motrice sunt insusiri ale organismului concretizate in capacitatea de efectuare a actiunilor de miscare cu anumiti indici de viteza, forta, rezistenta si indemanare. (V,I,R,F)

Calitatile motrice au un caracter nativ al carui nivel de manifestare initiala depinde de fondul genetic ereditar. Dezvoltarea lor ulterioara ca dealtfel si formarea deprinderilor motrice, se realizeaza odata cu evolutia procesului de crestere si dezvoltare, ele fiind influentate de specificul activitatilor desfasurate, conditiile de viata, ereditatea, mediul geografic si climateric si activitatile desfasurate in mediul scolar.

In literatura de specialitate precum si in limbajul specialistilor se folosesc mai multi termeni precum: calitati fizice, calitati motrice, calitati bio-motrice, calitati ale activitatii motrice, functii motrice de baza, etc

In cadrul procesului instructiv educativ, dezvoltarea calitatilor motrice trebuie sa ocupe un loc prioritar deoarece:

calitatile motrice conditioneaza si determina in mare masura formarea si in special consolidarea deprinderilor motrice;

dezvoltarea calitatilor motrice favorizeaza cresterea capacitatii de efort a organismului;

dezvoltarea calitatilor motrice se poate realiza si in conditii materiale simple;

dezvoltarea calitatilor motrice se poate face si in cadrul activitatii independente a elevilor

Sistematizarea (clasificarea) calitatilor motrice:

I.  Calitati motrice de baza

Viteza

Indemanarea

Rezistenta

Forta

I.a. Calitati motrice: - conditionale: Viteza, Forta, Rezistenta

coordinative: Indemanarea

intermediare: Mobilitatea si Supletea

II.    Calitati motrice utilitar aplicative: a) (nespecifice)

- Mersul

- Alergarile

- Sariturile

- Aruncarile

II. Calitati motrice utilitar aplicative: b) (specifice)

-Echilibrul

- Tararea

- Catararea si escaladarea

-Ridicarea si transportarea de greutati

- Tractiuni si impingeri


Locul calitatilor motrice in lectia de educatie fizica:

Alaturi de deprinderile motrice, calitatile motrice sunt obiective primordiale ale continutului lectiei de educatie fizica. Indiferent de conditii materiale (sala, aparaturi, materiale) sau atmosferice (ploaie, zapada, ceata, frig), educarea calitatilor motrice este primordiala, esentiala.

Este indicat ca in lectia de educatie fizica, calitatile motrice sa nu fie asezate la intamplare. Locul actiunilor pentru dezvoltarea calitatilor motrice in lectia de educatie fizica trebuie stabilit in functie de natura efortului respectiv pentru a putea asigura un volum sau o intensitate optima si asigurarea revenirii organismului.

Dezvoltarea Vitezei si Indemanarii se va plasa dupa veriga a III-a a lectiei (influentarea selectiva a aparatului locomotor), iar forta si rezistenta se vor situa inaintea verigii de revenire a organismului dupa efort.

Privind varsta optima de influentare favorabila a dezvoltarii calitatilor motrice mentionam ca viteza poate fi dezvoltata cu rezultate foarte bune la varsta 10-12 ani dar activitatea de educare a vitezei sub diferitele ei forme poate incepe la 5-6 ani. Indemanarea se dezvolta bine intre aceeasi limita de varsta ca si viteza. Forta si rezistenta, calitati motrice mai usor perfectibile se pot educa sistematic de la 9-10 ani avand o evolutie ascendenta si posibilitate maxima de perfectionare.

In planificarea dezvoltarii calitati motrice trebuie sa tinem cont de:

necesitatea actionarii continue asupra dezvoltarii calitatilor motrice pe durata intregului an scolar si in mod prioritar in anumite perioade

indemanarea este calitatea motrica asupra careia se poate actiona in amandoua semestrele

forta, viteza si rezistenta vor fi dezvoltate prioritar in anumite etape ale anului fara a fi neglijate nici celelalte calitati.

Iar pentru dezvoltarea mobilitatii este indicat sa se lucreze pe tot parcursul lectiei chiar si in veriga a trei-a sub forma exercitiilor de Streaching sau exercitii articulare cu si fara rezistenta, efectuata individual si cu partener.


Viteza


Capacitatea omului de a executa o miscare cu rapiditate si frecventa mare.

Viteza este o calitate motrica foarte importanta, prezenta mai mult sau mai putin in toate actele motrice, mai ales a celora cu caracter sportiv. Viteza mai mare sau mai mica a unui individ depinde in cea mai mare masura de "zestrea ereditara" de care acesta dispune. Aceasta calitate motrica poate fi totusi dezvoltata desi chiar daca intr-o masura mai mica, printr-o pregatire sistematica, incepand chiar de la 7-8 ani, dar o atentie majora dezvoltarii acestei calitati i se acorda in jurul varstei de 11-14 ani, considerata a fi varsta optima de realizare a celor mai importante progrese de ordin calitativ. Incepand cu varsta de 13 ani exercitiile de viteza vor fi combinate din ce in ce mai mult cu exercitiile de forta iar de la 14 ani la acestea se vor adauga si exercitii de viteza-rezistenta. Cresterea vitezei miscarilor se realizeaza in principal datorita lucrului in viteza maxima si a exersarilor in regim de viteza-forta elementul de progresie fiind dat de cresterea intensitatii efortului prin marirea frecventei miscarilor.

Pentru asigurarea eficientei dorite este necesar ca exercitiile de viteza sa se efectueze in prima parte a lectiei, imediat dupa ce organismul elevilor a fost bine pregatit pentru efort. In aceste conditii este posibila prelungirea solicitarii la efort cu intensitate maxima. Profesorul trebuie sa cunoasca ca insumarea eforturilor scurte (de viteza) de mare intensitate, repetate prea des pot determina aparitia oboselii premature. In aceste conditii exercitiile se pot continua numai in concordanta cu capacitatea de rezistenta a elevilor respectivi aparand necesitatea lucrului diferentiat pe grupe omogene si asigurandu-se intervale de odihna corespunzatoare.

Viteza poate prezenta mai multe forme de manifestare:

Viteza de reactie - capacitatea cu care organismul raspunde la anumite semnale; timpul scurs de la aparitia stimulului (vizual, auditiv) pana la declansarea reactiei de raspuns.

Viteza de executie - iuteala cu care se executa o actiune motrica singulara, unitara ca structura motrica.

Viteza de repetitie - iuteala cu care se repeta miscarile intr-o anumita unitate de timp

Viteza de deplasare - este data de succesiunea unor miscari ciclice efectuate in mod constant

Metode de dezvoltare a vitezei

a)     Metoda pentru dezvoltarea vitezei de reactie:

- Metoda repetarilor: reactii la stimuli cunoscuti sau la stimuli complecsi, la obiecte in miscare, alegerea reactiilor in functie de valoarea stimulilor

Metoda intrecerii, a jocului

Metoda senzorio-motrica, pentru dezvoltarea capacitatii perceperii timpului si ritmului

b)     Metoda dezvoltarii vitezei de executie:

- metoda repetarilor in tempo maximal, pe parti (fractionata);

- metoda repetarilor globale;

- metoda jocului;

- metoda intrecerii.

c)     Metode pentru dezvoltarea vitezei de repetitie:

- metoda repetarilor in tempo maximal

- metoda repetarilor in tempouri alternative (maximal-submaximal)

- metoda intrecerii.

Mijloace pentru dezvoltarea vitezei:

A.    Exercitii cu influenta selectiva efectuate in tempo rapid (5-10 sec)

B.    Exercitii din grupa exercitiilor de front si formatie

C.    Stafete si jocuri de miscare care solicita atentie si reactii prompte la diferite semnale dinainte stabilite sau date prin surprindere

D.    Exercitii si jocuri cu mingea

E.     Starturi din diferite pozitii

F.     Sarituri variate cu bataie pe 1 sau 2 picioare

G.    Exercitii din scoala alergarii implicate in alergare de viteza

H.    Exercitii si actiuni din jocuri sportive

I.       Jocuri sportive bilaterale realizate in conditii de viteza

J.      Unele exercitii de forta


Indicatii metodice pentru educarea vitezei:

La clasele mici se va actiona in cadrul vitezei de reactie (1 minut in cadrul fiecarei lectii, in orice tema) si asupra celei de executie, iar la clasele VIII-XIII in contul vitezei de repetitie si a celei de executie in ambele cazuri actionand asupra acelor factori care dezvolta viteza pe seama fortei si a rezistentei si pe seama mecanismelor si surselor energetice specifice vitezei.

Activitatea pentru dezvoltarea vitezei trebuie plasata imediat dupa veriga influentarii selective a aparatului locomotor inaintea oricarei teme sau activitati.

Respectand principiul accesibilitatii (de la simplu la complex) in educatia vitezei de reactie se va merge pe calea cresterii si complicarii treptate a numarului de schimbari posibile ale situatiei cunoscand ca timpul necesar reactiei de raspuns este direct cu gradul de incertitudine. Viteza de executie sau frecventa miscarilor singulare se manifesta in toate cazurile combinata cu celelalte forme ale vitezei sau cu forta.

Pentru dezvoltarea vitezei de deplasare este necesara o cantitate mica / distanta maxim 20-30m - si pauza pana la revenire.


Cerintele la care trebuie sa raspunda exercitiile folosite pentru dezvoltarea vitezei:

sa asigure in timpul executiei viteza la indici maximi;

- structura miscarilor sa fie astfel consolidata incat sa permita elevului orientarea efortului spre obtinerea unor executii cu viteza maxima;

- executia sa dureze atata timp cat se poate mentine viteza de executie;

- efortul este repetat dupa o pauza de restabilire aproximativ completa atata timp cat viteza nu scade din cauza oboselii;

- repetarea efortului cu viteza maxima constituie calea de baza pentru educarea vitezei;

- la fiecare reluare a efortului acesta trebuie sa tinda spre depasirea performantei anterioare;Indemanarea

Capacitatea de a atinge si a executa miscari necesare corect, rapid si adaptate situatiei

Indemanarea este o calitate motrica cu o larga aplicativitate atat in activitatea zilnica, cat si in cea sportiva. Desi este o calitate nativa, indemanarea, este perfectibila daca se actioneaza asupra ei selectiv, continuu si cat mai de timpuriu posibil.

Indemanarea reprezinta un cumul de calitati, ea este o calitate motrica complexa, care se interfereaza cu toate celelalte calitati.

La baza acestei calitati motrice sta coordonarea, proces important al activitatii organismului indeplinit de S.N.C. si Kinestezic.

Daca pana la 12-14 ani nu da dovada de o anumita indemanare pentru o activitate motrica, este greu de presupus ca o va dobandi ulterior.

Forme de manifestare

- poate fi: - generala: - capacitatea de a efectua general si creator diverse actiuni motrice

- specifica: - specifica ramurilor si probelor sportive

- din punct de vedere al formelor de manifestare indemanarea poate fi:

in regim de viteza, forta, rezistenta

in functie de gradul de dificultate: - simetrica

asimetrica

simultana

succesiva

Metode si mijloace pentru dezvoltarea indemanarii:

Fiind o calitate complexa prezenta in toate exercitiile deprinderi motrice, procedeele tehnice - tactice, indemanarea nu are metode, procedee metodice si exercitii speciale proprii la fel ca celelalte calitati. Orice procedeu utilizat pentru exersare constituie sistem de actionare pentru dezvoltarea indemanarii.


Cai si mijloace de dezvoltare a indemanarii:

Pentru dezvoltarea indemanarii vom tine cont la clasele mici de componentele spatio-temporale si structurile miscarii actionand  la inceput cu un singur segment in conditii de simetrie apoi cu doua. Treptat se complica exercitiile din punct de vedere al coordonarii introducand exercitii asimetrice pentru 2 segmente sau in cadrul aceluiasi segment. Se va pune accent pe incadrarea miscarilor in timp.

Elemente cu care se poate interveni pentru dezvoltarea indemanarii:

- modificarea pozitiei initiale;

- legarea exercitiului;

- adaugarea obiectelor;

- exercitii tehnice cu adversar.

Indicatii metodice:

Pentru dezvoltarea indemanarii conditia de baza o constituie invatarea cat mai multor actiuni motrice. Parametrul in contul careia se perfectioneaza indemanarea este complexitatea. Pentru influentarea indemanarii actiunea motrica nu trebuie repetata pana la automatizare. Dezvoltarea indemanarii se poate efectua in orice moment a lectiei.


Forta

Capacitatea aparatului neuromuscular de a invinge o rezistenta prin miscare pe baza contractiei musculare.

Este una din calitatile motrice mult solicitate in activitatea fizica. Ea sta la baza celor mai simple deprinderi si importanta ei creste in raport direct cu scopul urmarit in procesul de formare si perfectionare a deprinderilor motrice de baza sau a acelor specifice diferitelor ramuri de sport. Calitatea fortei sporeste relativ repede, dar lipsa de preocupare pentru dezvoltare si mentinerea ei duce in scurt timp la scaderea parametrilor obtinuti in procesul de pregatire. Dezvoltarea fortei poate incepe chiar de la varsta de 10 ani, daca manifestam grija deosebita in ceea ce priveste gradarea exercitiilor. Pentru elevii din clasele mai mici in procesul de dezvoltare a fortei se recomanda sa se foloseasca exercitii de catarare si tractiune prin care se invinge greutatea propriului corp, treptat introducandu-se lucrul cu obiecte de diferite marimi, precum si exercitii cu partener.

Dozarea exercitiilor pentru dezvoltarea fortei se face de catre profesor in functie de varsta si gradul de pregatire al elevilor. Inaintea inceperii exercitiilor de forta profesorul va asigura o buna prelucrare analitica a articulatiilor si principalele grupe musculare ce vor fi angrenate in executie

Forme de manifestare:

A.    Forta generala - capacitatea organismului de a invinge o rezistenta pe baza principalelor grupe musculare;

B.    Forta specifica forta anumitor grupe musculare specificate de specificul unei activitati profesionale sau sportive;

C.    Forta absoluta (maxima) - forta cea mai mare pe care sistemul neuromuscular o poate dezvolta in situatia contractiei maxime voluntare;

D.    Forta exploziva capacitatea de a manifesta valori mari de forta in cea mai mica unitate de timp (Joselini)

E.     Forta in regim de rezistenta capacitatea organismului de a efectua contractii musculare in cadrul unor eforturi de lunga durata;

F.     Forta dinamica se refera la manifestarea fortei

Mijloace pentru dezvoltarea fortei

v    Exercitii cu ingreuieri: (greutatea propriului corp) - sunt recomandate la inceputul activitatii de dezvoltare a fortei si la varste mici si mijlocii

v    Exercitii cu rezistenta externa

greutatea obiectelor cu care se efectueaza exercitiile

rezistenta unui partener

rezistenta mediului extern

Metode pentru dezvoltarea fortei:

Antrenamentul in circuit

Metoda halterofilului (cresterea continua, in trepte, si descresterea continua, in val)

Metoda power-trening (urmareste dezvoltarea detentei (forta+viteza))

Contractia izometrica

Indicatii metodice privind dezvoltarea fortei:

Efectuarea exercitiilor de forta presupune in prealabil pregatirea aparatului locomotor. Exercitiile de forta vor fi alternate cu actiuni care sa dezvolte supletea, indemanarea, viteza. Pentru dezvoltarea fortei vom selectiona numai acele exercitii care pot fi executate corect de catre elev. Stabilirea grupelor musculare carora dorim sa ne adresam sa fie in conformitate cu ideea dezvoltarii fortei generale a organismului. Fixarea rationala a incarcaturii si cresterea lor progresiva se va face in functie de varsta si nivelul de pregatire a elevilor. Cele mai bune rezultate se obtin cu o incarcatura de 50-70%. Exercitiile de forta vor fi urmate de pauze care permit refacerea capacitatii de efort a organismului. Forta este o calitate perfectibila daca se asigura o continuitate a exercitiilor. Se va pune accent pe dezvoltarea fortei explozive precum si a muschilor extensori slab dezvoltati la aceasta varsta. In sezon de iarna pentru dezvoltarea fortei este indicata metoda antrenamentului in circuit.


Rezistenta

Capacitatea organismului de a efectua timp indelungat o anumita activitate fara a scadea eficacitatea ei.

Rezistenta este o calitate motrica usor perfectibila, ca urmare a efectuarii continue si sistematice a unor exercitii specifice si se poate pastra la valoarea atinsa o perioada lunga de timp.

Forme de manifestare

Rezistenta generala: capacitatea organismului de a executa timp indelungat actiuni motrice care angajeaza 70% din grupele musculare si impune solicitarea marilor sisteme: S.N.C., cardiovascular si respirator. Este vorba de un efort predominant aerob.

Rezistenta specifica: aspectele particulare ale rezistentei necesare in anumite ramuri de sport

Forme de manifestare a rezistentei:

- rezistenta de lunga durata (8-10')

- rezistenta de durata medie (intre 2')

- rezistenta de durata scurta (45'' - 2')

- rezistenta in regim de viteza (eforturi foarte scurte si rapide)


Metode si mijloace pentru dezvoltare a rezistentei:

Metoda eforturilor repetate (repetarea relativ a aceluiasi efort)

Metoda eforturilor variabile (modificarea vitezei de parcurgere a anumitor portiuni din cadrul alergarii de durata)

Metoda eforturilor progresive (bazata pe variatia intensitatii efortului)

Metoda antrenamentului cu intervale (o metoda de baza in dezvoltarea rezistentei)

Indicatii metodice privind dezvoltarea rezistentei

Rezistenta este calitatea motrica perfectibila care se pastreaza timp indelungat. Pentru aceasta se respecta cateva cerinte de baza: continuitatea - regula de mare importanta care presupune planificarea pe semestru, an scolar a actiunilor ce pot contribui la dezvoltarea rezistentei. Cresterea continua a duratei sau distantei si aprecierea continua a progreselor. Dezvoltarea alergarii este indicat sa se faca prin alergare de durata, prin alergare pe teren variat; nu este indicat in cadrul scolii (cu clasele) metoda antrenamentului pe intervale, deoarece in aceasta metoda trebuie sa se cunoasca posibilitatile fiecarui elev in parte.


Generalitati:

Intr-o lectie de educatie fizica ori de cate ori nu avem tema de educare si dezvoltare a calitatilor motrice, prin modul in care dozam efortul ca Volum, Intensitate, Complexitate putem actiona asupra educarii calitatilor motrice si prin utilizarea anumitor deprinderi motrice insistand pe dominanta specifica calitati motrice respectiva.