FACTORI NOCIVI ASUPRA STARII DE SANATATE A SCOLARULUI - TUTUNUL, ALCOOLUL SI CAFEAUA referatTUTUNUL,ALCOOLUL SI CAFEAUA

FACTORI NOCIVI ASUPRA STARII DE SANATATE A SCOLARULUI

Alcoolul, tutunul si cafeaua sunt cele mai raspandite droguri in intreaga lume. Prin consumul acestora vreme indelungata, se produce o scurtare voita a vietii, o sinucidere lenta.

Fumatul, consumul de alcool si cafea de catre tineri trebuie combatuta prin mijloace informationale. De aceea informarea elevilor cu privire la aceste comportamente cu risc, la orele de educatie pentru sanatate ,duce la prevenirea aparitiei acestui flagel la adolescenti si tineri.

Tutunul se obtine prin uscarea plantei "Nocotiana tabacum" si are o compozitie chimica complexa la care se adauga produsele de combustie existente in fumul de tigara.

Componentele fumului de tigara sunt in numar foarte mare si cele mai multe dintre ele sunt cancerigene( cadmiu, acetona, acid cianhidric, arsenic, etc). astfel, riscul de a face cancer pulmonar la fumator, este de zece ori mai mare decat la nefumator.

Efectele negative pe termen scurt in urme inspirarii fumului de tigara sunt: cresterea ritmului inimii, cresterea tensiunii arteriale, lezarea mucoaselor cavitatii bucale, ingalbenirea dintilor ,iritarea naso-faringelui si a laringelui, aparitia tusei, scaderea rezistentei la infectii respiratorii a organismului ,iritarea ochilor

Pe termen lung, efectele negative sunt mult mai grave: apare sindromul respirator al fumatorului cu tuse, expectoratie, respiratie greoaie dureri toracice; bronhopneumopatii, bronsite cronice, boli cardiovasculare, boli digestive, cancer al cavitatii bucale, al esofagului, laringelui, vezicii urinare; cancer pulmonar si alte forme de cancer ,etc.

Tinerii care fumeaza incep sa o faca deseori inainte de a implini varsta de 16 ani datorita mediului familial sau sub presiunea anturajului. Inainte da a lua o decizie in privinta fumatului, tinerii trebuie sa reflecteze asupra telurilor lor in viata , astfel ei vor putea sa reziste presiunilor exterioare.

Alcoolul este o substanta care, odata patrunsa in organism, ajunge direct in sange, blocand mesajele catre creier si alterand perceptiile, emotiile, simturile si coordonarea miscarilor.Dintre efectele negative ale alcoolului asupra organismului cele imediate sunt :scaderea capacitatii de a gandi limpede, alterarea memoriei, tulburari de vedere, varsaturi, greutate in coordonarea miscarilor, pierderea cunostintei chiar, coma alcoolica sau se poate ajunge chiar si la deces.

Folosirea timp indelungat a alcoolului produce numeroase boli, printre care si alcoolismul. Alcoolismul este o boala cronica pe care de regula alcoolicii nu o recunosc. Ei se simt rusinati si de aceea evita sa discute cu familia sau sa ceara ajutorul medicilor.

Efectele consumului de alcool au loc asupra stomacului, a intestinelor ,asupra ficatului , a creierului si a musculaturii. Consumul de alcool poate produce ciroza sau cancer la ficat, duce de asemenea la scaderea apetitului, la grave devitaminizari, boli ale stomacului, de inima, pierderi de memorie. Consumul exagerat de alcool poate duce de asemenea la impotenta, la grave accidente, pruncucidere si sinucidere iar copii care provin din parinti consumatori de alcool au mari sanse de a deveni la randul lor alcoolici. Consumul de alcool afecteaza infatisarea , produce depresii si contribuie la degradarea fizica si psihica a organismului.

O cantitate de alcool care nu il afecteaza pe adultul obisnuit sa consume , poate duce la intoxicatii acute sau chiar la moartea unui copil sau al unui tanar.

Cofeina este o substanta ce se afla in compozitia cafelei si are efecte de scurta si de lunga durata asupra organismului. Consumul frecvent de cafea creeaza o obisnuinta care poarta denumirea de "cafeism". Consumul exagerat de cafea duce la o intoxicare cronica a organismului. Cofeina nu are un efect stimulant ci produca o falsa senzatie de confort si de alungare a oboselii.

Efectele de scurta durata ale cofeinei asupra organismului :alunga somnul si oboseala si mareste capacitatea de memorizare, are actiune diuretica, stimuleaza coordonarea motorie si uneori este indicata in cefalee ( hipotensivi).

Efectele de lunga durata al consumului excesiv de cafea: tulburari de ritm cardiac , infarct miocardic , hipersecretie gastrica, tulburari de tranzit intestinal, risc de cancer vezical si de pancreas, oboseala, somnolenta, epuizare fizica, hiperglicemie.

Tutunul, alcoolul si cafeaua se mai numesc si "toxice de placere". Consumul indelungat al acestor droguri pot crea dependenta si favorizeaza experimentarea altor droguri mai periculoase de catre adolescenti, in special.


Costescu Cosmin

Cls aVII-a                                                                          cottoninio@yahoo.com

Copyright © Contact | Trimite referat