MOZART MUZICA OFICIALA A PARADISULUI referat 

MOZART – MUZICA OFICIALA A PARADISULUI

 

 

“In muzica lui Mozart, aeriana, usoara, transparenta si imateriala pana la iluzie, dispar crisparile, suficienta si moartea […] Oare numai de la Mozart am invatat adancimea seninatatilor? […] Iubesti pe Mozart in momentele cand suprimi vietii directia, cand convertesti elanul in zbor, cand aripile poarta soarta…". 46648rfx57fgs8jW.A. Mozart s-a nascut la Salzburg pe data de 27 ianuarie 1756. Talent precoce, stapanind cu maiestrie mai multe instrumente muzicale (vioara, orga, clavecinul) intreprinde la vasta de 6 ani un turneu in strainatate, starnind admiratia si entuziasmul publicului. Revine la Salzburg si la numai 11 ani, compune primele lucrari dramatice.

Primul sau Singspiel este "Bastien si Bastienne". Din anul 1769, Mozart este concert-maestru al orchestrei Curtii Principelui Arhiepiscop de la Salzburg. Mai tarziu, pana in 1771, face impreuna cu tatal sau prima calatorie de studiu si concerte in Italia, unde cunoaste lucrarile dramatice ale compozitorilor italieni. Creaza, la randu-i, prima lucrare opera seria, intitulata "Mitridate, regele Pontului", a carei premiera o dirijaza la Scala din Milano (1770).

 

In lucrarea "Splendorile operei" muzicologul Grigore Constantinescu subliniaza: "In istoria teatrului muzical, numele lui W.A.Mozart reprezinta una dintre cele mai complexe perioade de sinteza ale clasicismului muzical, cu o varietate de ipostaze impresionanta. Preocuparea pentru teatru, manifestata inca din copilarie, va ramane o constanta a creatiei mozartiene, pe un drum al desfasurarii mijloacelor de expresie si formulelor dramaturgice de la opera bufa la comedia muzicala, de la opera seria si dramma giocoso la basmul muzical, imbinand caracteristicile singspielului, cu opera italiana si receptionand modelele reformei lui Gluck." Creatia de opera a lui Mozart este vasta. Mai amintim: "La Finta semplice" (1769), "Lucio Silla" (1772), "Idomeneo, regele Cretei" (1781), "Rapirea din serai" (1782), "Directorul de teatru" (1786), "Nunta lui Figaro" (1786), "Don Giovanni" (1787), "Cosi fan tutte" (1790), "La clemenza di Tito (1791) si "Flautul fermecat" (1791). Ultima compozitie celebra a lui Mozart a fost Requiemul, scris pe patul de suferinta si terminat dupa moartea sa, de catre Süssmayer. Mozart a murit la 5 decembrie 1791. fg648r6457fggs

Dupa succesul operei "Nunta lui Figaro", lui Mozart ii este comandata opera "Don Giovanni" supranumita "dramma giocoso". Lorenzo da Ponte, libretistul lucrarii, s-a inspirat dintr-o straveche legenda medievala care a stat la baza multor versiuni dramatice. Mozart a creat insa imaginea definitiva a lui Don Giovanni. Compozitorul reuseste sa impleteasca magistral elementele tragice cu cele comice. In aceasta lucrare gasim o adancire psihologica a personajelor, unica, pana atunci, in istoria muzicii. Considerata o creatie geniala, "Don Giovanni" constituie o culme a muzicii de opera si figureaza in repertoriul teatrelor din intreaga lume. Premiera operei "Don Giovanni" a avut loc la Praga, la Ständertheater, pe 29 octombrie 1787 sub conducerea muzicala a compozitorului."Flautul fermecat" este ultima opera compusa de Mozart. La indemnul impresarului Schikaneder, care scrie libretul, dupa o povestire de Liebeskind, conceput sub forma unui singspiel, (partile muzicale alternand cu proza), Mozart scrie aceasta "chintesenta a artei", cum a denumit-o Wagner, "improvizand o capodopera de gen cu o perfectiune ce nu a putut fi depasita si care, greu, ar mai putea fi atinsa". Multi muzicieni considera "Flautul fermecat" si nu Requiemul, ca testament spiritual al artistului. Genialitatea muzicii lui Mozart a facut ca aceasta lucrare sa dureze in timp. Compozitorul a dirijat premiera la Viena intr-o sala saracacioasa care datorita "Flautului fermecat" si fondurilor aduse de el a devenit "Theater an der Wien". Mozart nu s-a bucurat pe deplin de triumful operei sale imbolnavindu-se grav. Premiera operei "Flautul fermecat" a avut loc la Viena, pe data de 30 septembrie 1791, sub conducerea muzicala a compozitorului.

Societatea Romana Mozart, Filarmonica de Stat "Transilvania", Academia de Muzica "Gh. Dima", Inspectoratul pentru Cultura al judetului Cluj, Internationale Stiftung zur Foerderung von Kultur und Zivillsation Munchen si Fundatia "Apertio" Bucuresti organizeaza in fiecare an, la Cluj-Napoca, Festivalul Mozart.

Copyright © Contact | Trimite referat


Ultimele referate adaugate
Mihai Beniuc
   - Mihai beniuc - „poezii"
Mihai Eminescu Mihai Eminescu
   - Mihai eminescu - student la berlin
Mircea Eliade Mircea Eliade
   - Mircea Eliade - Mioara Nazdravana (mioriţa)
Vasile Alecsandri Vasile Alecsandri
   - Chirita in provintie de Vasile Alecsandri -expunerea subiectului
Emil Girlenu Emil Girlenu
   - Dragoste de viata de Jack London
Ion Luca Caragiale Ion Luca Caragiale
   - Triumful talentului… (reproducere) de Ion Luca Caragiale
Mircea Eliade Mircea Eliade
   - Fantasticul in proza lui Mircea Eliade - La tiganci
Mihai Eminescu Mihai Eminescu
   - „Personalitate creatoare” si „figura a spiritului creator” eminescian
George Calinescu George Calinescu
   - Enigma Otiliei de George Calinescu - geneza, subiectul si tema romanului
Liviu Rebreanu Liviu Rebreanu
   - Arta literara in romanul Ion, - Liviu RebreanuScriitori romani