Radiatia Electromagnetica referatRadiatia Electromagnetica


Angheluta Vali - 9F

I INTRODUCERE 

Radiatia Electromagnetica, unde de energie produse de oscilatia sau acceleratia of unei incarcaturi electrice.  Undele electromagnetice au componente electrice si magnetice. Radiatia electromagnetica poate poate fi aranjata intr-un spectru care extinde de la undele de extrema inalta frecventa si lungime de unda scurta la unde de extrema joasa frecventa si lungime de unda lunga. Lumina vizibila e doar o mica parte din spectrul electromagnetic. Pentru a scadea frecventa, spectrul electromagnetic se compune din raze Gamma, raze X, radiatii ultraviolete, lumina vizibila, radiatie infrarosie, microunde, si unde radio.


II PROPRIETATI Exista trei fenomene prin care energia poate fi transmisa: radiatia electromagnetica, conductia, si convectia. Spre deosebire de conductie si convectie, undele electromagnetice nu au nevoie de material mediu pentru transmisie. Astfel, lumina si undele radio pot calatori prin prin spatiul interplanetar si interstelar de la Soare si stele la Pamant. Indiferent de frecventa, lungime de unda, sau metoda de propagare, undele electromagnetice calatoresc la viteza de 3 × 10 cm pe secunda in vid. Toate componentele spectrului electromagnetic, indiferent de frecventa, au in comun proprietatile tipice ale miscarilor de unda, inclusiv difractia si interferenta. Lungimile de unda pot fi receptionate pe distante de la milimetri pana la kilometri. Lungimea de unda si frecventa undelor electromagnetice sunt importante in determinarea efectelor de caldura, vizibilitate, penetrare, si alte caracterisitici ale radiatiei electromagnetice.


III TEORIE Fizicianul britanic James Clerk Maxwell a prezentat undelor electromagnetice intr-o serie de articole publicate in 1860. El a analizat matematic teoria campurilor electromagnetice si a prevazut ca lumina vizibila e un fenomen electromagnetic. Fizicienii au stiut inca de la inceputul secolului XIX ca lumina e propagata  ca o unda transversala. Ei au presupus ca unda avea nevoie de material mediu pentru transmisia sa, asa ca au folosit o substanta extrem de difuza, numita "ether", ca si mediul neobservabil. Teoria lui Maxwell a facut o presupunere ce nu era necesara, dar conceptul "ether" nu a fost abandonat imediat, pentru ca se potrivea cu conceptul Newtonian despre un cadru absolut spatiu-timp pentru univers. Un faimos experiment condus de fizicianul american Albert Abraham Michelson si de chimistul american Edward Williams Morley spre sfarsitul secolului XIX a servit la destramarea conceptului "ether" si a fost important in dezvoltarea teoriei relativitatii. Aceasta a condus la realizarea ca viteza radiatiei electromagnetice intr-un vid este invariabila.


IV "QUANTA" La inceputul secolului XX, fizicienii au descoperit ca teoria undei nu se potrivea cu toate proprietatile radiatiei. In 1900 fizicianul german Max Planck a demonstrat ca emisia si absorbtia de radiatii au loc in unitati finite de energie, cunoscute sub numele de "quanta". In 1904, fizicianul american de origine germana Albert Einstein a fost in stare sa explice niste rezultate confuze ale unui experiment despre efectul fotoelectric extern prin presupunerea ca radiatia electromagnetica se poate purta ca o particula.

Alt fanomen, care are loc in interactiunea dintre radiatie si material, poate de asemenea sa fie explicata doar prin teoria "quantum". Deocamdata, fizicienii moderni au fost obligati sa recunoasca ca radiatia electromagnetica poate uneori sa se poarte ca o particula, si uneori sa se poarte ca o unda. Conceptul paralel-acea materie de asemenea manifesta aceeasi dualitate da a avea caracteristici asemanatoare cu particulele si cu undele-a fost dezvoltat in 1923 de catre fizicianul francez Louis Victor.