CRIMINALITATEA ORGANIZATA referat

1)DEFINITIE :CRIMINALITATEA ORGANIZATA:

 

CRIMINALITATEA ORGANIZATA, in esenta poate fi definita ca fiind :acel segment infractional la care se raporteaza activitatile ilegale , de natura sa afecteze grav anumite sectoare ale vietii economice ,sociale si politice, desfasurate prin diverse metode si mijloace , in mod constant, planificat si conspirat ,de catre asociatii de indivizi , cu ierarhie interna bine determinata , cu structuri specializate si mecanisme de autoaparare

in scopul obtinerii de profituri ilicite la cote deosebit de ridicate.¹ 46196zpc74yji9vCriminalitatea organizata este perceputa ca o realitate sociala in care structurile legale si criminale sunt parti integrante ale aceluiasi sistem corupt, social, politic si economic ,fara a tine seama de tipul de actiuni promovate sau de tipurile de organizatii ale celor ce sustin acest sistem.

Organizatii criminale compatibile conceptului de crima organizata se caracterizeaza prin:

 • Stabilirea unitatii infractionale . pj196z6474yjji

 • Existenta liderului si a unei ierarhii interne bine determinate.

 • Specializarea membrilor organizatiei pe activitati infractionale specifice.

 • Utilizarea unor mecanisme specifice de neutralizare a controlului social.

In Romania in acceptiunea proiectului de lege promovat in Parlament, prin crima organizata, se intelege:

activitatile desfasurate de orice grup constituit din cel putin trei persoane,intre care exista raporturi ierarhice ori personale, care permit acestora sa se imbogateasca sau sa controleze teritorii, piete ori sectoare ale vietii economice si sociale interne sau straine, prin folosirea santajului, intimidarii, violentei ori coruperii, urmarind fie comiterea de de infractiuni, fie infiltrarea in economia legala“ .

Forma superioara de organizare a grupurilor de infractori se numeste “MAFIE”, acest termen a aparut in Italia si s-a extins in multe tari ale lumii.Mafia reprezinta o expresie curenta, folosita pentru a desemna un grup de indivizi , aroganti si violenti ,uniti intre ei prin raporturi secrete si de temut , aflati la originea unor actiuni criminale.

Principalele tari unde exista grupuri de infractori sub denumirea de “MAFIE” sunt :

Italia: - Cosa Nostra Siciliana

 • Camorra

 • ’Ndrangheta

 • Sfanta Coroana Unita

Franta: - Mafia siciliana

- Camorra

Anglia: - Mafia italiana

 • Triada chineza

 • Mafia Rosie (rusa)

 • Grupurile criminale jamaicane

S.U.A: - Cosa Nostra

 • Mafia Siciliana

 • Camorra Napolitana

 • ’Ndrangheta Columbiana

 • Sfanta Coroana Unita

 • Triade chinezesti

 • Boryukudan din Japonia

Australia: - ‘Ndrangheta din Calabria

- Familiile cu bazele in Griffith (un district agricol la vest de Sidney)

Brazilia: - Escadroanele Mortii

 • Mafia italiana

 • Bicheiros

Canada: - Triada chineza

 • Mafia italiana

 • Cartelurile columbiene

Columbia: - “La Costena” (de-a lungul Atlanticului)

 • Antioquia si Cauca Valley ( din zonele centrale si estice)

 • Cartelul Medellin

 • Cartelul Cali

 • Coast Cartel

 • Asse del Caffe

 • Norte del Valle

 • Ibaque

 • Santander

 • Orgota

Japonia: - Yacuza (joc de carti japonez)

 • Boryokudan “familia”

Mexic: - Cartelul din Golf

 • Cartelul Pacificului

 • Cartelul Tijuana

Rusia: - Mafia cecena

 • Georgienii

 • Armenii

 • Mafia caucaziana

Forta crimei organizate este pusa in evidenta mai ales prin influenta ei deosebita in planul destabilizarii situatiei interne care a cunoscut transformari esentiale : trecerea de la economia centralizata la cea de piata, de la regimul politic autoritar la cel democratic si de la un sistem centralizat de securitate la un sistem national de securitate independent.

Mass-media occidentala a acordat atentie in ultima perioada, extinderii autoritatii organizatiilor de tip mafiot pe continentul european, subliniind ca, prabusirea “Cortinei de Fier” a inlesnit nu numai liberalizarea legaturilor dintre persoanele fizice si organizatiile legale din Est si Vest, ci si dintre cele ilegale.

In toate tarile, inclusiv in Romania, ordinea civila s-a degradat, inflatia a inregistrat un salt extraordinar, criminalitatea a crescut alarmant, piata neagra este o prezenta cotidiana, la vedere. Deschiderea frontierelor in toata aceasta regiune a facilitat miscarea persoanelor si a marfurilor, impulsionand piata libera dar si criminalitatea. Folosind forta financiara de care dispun, grupurile crimei organizate au penetrat foarte rapid democratiile aflate in faza incipienta, au corupt oficialitatile politice si guvernamentale, de regula reprezentate de persoane voluntariste, slab pregatite pentru a conduce, usor influentabile.O stare puternic dezechilibrata s-a instalat si adancit fara ca autoritatile sa intervina, acceptand jocul gruparilor criminale, care si-au pus in aplicare intregul arsenal, mai rafinat sau mai brutal, de mijloace si metode de actiune.

Cresterea criminalitatii in Romania din ultimii ani, nu este o exceptie; in tarile din zona noastra geografica, in anul 1998, rata criminalitatii a fost: 5056 in Ungaria, 3681 in Grecia, 1714 in Slovenia fata de 1597 in Romania.

Infractiunile de omor au prezentat o rata a criminalitatii de 3% in Romania, 4,2 % in Ungaria, 8,7% in Ucraina, 9,1 % in Moldova, iar infractiunile de talharie : 30% in Ungaria, 61,1 % in Ucraina, 82,2 % in Slovacia si 18% in Romania.

2. EVALUARE STATISTICA GENERALA:

In perioada 1990 – 1999, politia a constatat 2.606.894 infractiuni. Zilnic se inregistreaza 655 infractiuni ceea ce inseamna ca se comit 38 infractiuni intr-o ora.

Autorii infractiunilor.:

In aceeasi perioada, au fost cercetate peste 1.284.647 persoane din care 311.375 in stare de arest.

Referitor la varsta participantilor, retine atentia, numarul mare de tineri si minori care au savarsit 49 % din totalul infractiunilor.

Datele statistice releva ca persoanele cu antecedente penale au comis 15 % din totalul infractiunilor.¹

3.)CARACTERISTICI:¹

 • Nivelul inalt de profesionalizare a gruparilor criminale: se manifesta tendinte de intelectualizare a gruparilor criminale prin absorbtia, in interiorul acestora de persoane ce ocupa functii oficiale in domeniul finantelor, comertului, bancilor, administratiei, justitiei dar si a unor reputati avocati, experti si tehnicieni in cadrul comunicatiilor si logisticii.

 

 • Internationalizarea: Afacerile ilegale de amploare – contrabanda, evaziune fiscala, traficul de armament, de droguri, de materiale radioactive, taxa de protectie si “recuperarile de debite”- nu se pot derula si finaliza fara realizarea unui parteneriat intre infractorii autohtoni si cei ce actioneaza pe teritoriul altor state.

 

 • Organizarea in Romania a unei piete a traficantilor si consumatorilor de droguri: Deja se poate vorbi de “piata drogurilor“ in marile centre urbane si universitare (Bucuresti, Cluj, Iasi, Constanta, Timisoara, s.a. ). Aproape zilnic, sunt depistati traficanti si consumatori de droguri, mare parte fiind cetateni straini sau cetateni romani, cu precadere, elevi si studenti.

 

 • Consolidarea fuziunii dintre grupurile criminale si lumea politica: Se inregistreaza in prezent tendinta de “folosire a functiei publice” pentru realizarea afacerilor, in spatele sau pe spatele careia se deruleaza afacerile.

 

 • Intensificarea luptei, a disputelor directe intre grupurile organizate:

Sunt numeroase situatiile care demonstreaza ca in Romania criminalitatea de inalta violenta, tinde sa fie o componenta de baza a crimei organizate. Edificatoare sunt conflictele dintre arabi, chinezi, pentru suprematia in angrouri si respectiv in cartiere.

 

4.)ISTORIC.EVOLUTIA ORGANIZATIILOR CRIMINALE:

Mafia, aceasta organizatie a crimei si violentei, cu ramificatii dintre cele mai nebanuite , traieste si se dezvolta printr-o abila exploatare a viciilor sistemului capitalist.

a)Conform unei opinii²Mafia este un fenomen de sorginte siciliana, care si-a manifestat existenta prin primele victime, acestea fiind taranii care nu se supuneau marilor proprietari de pamanturi.Atunci a aparut si notiunea specifica mafiotilor “lupara bianca”, adica disparitia in neant a victimelor.Acesta insemna de fapt , ascunderea corpurilor celor ucisi, prin zidirea lor in peretii cladirilor ,in pivnita, sau dizolvarea in acizi, ascunderea chiar in cimitire etc.

 

b)Conform altor opinii³, Mafia ar reprezenta o organizatie secreta ,datand din anul 1282,aparuta in timpul unei revolte cunoscute in istorie sub numele de : “Viespiile Siciliene”,indreptate impotriva ocupantilor francezi.

Pentru a rezista invadarilor si a organiza lupta de rezistenta, un grup de sicilieni a initiat un nucleu armat care apara comunitatea , pedepsea talharii, ignorand legea straina.De-a lungul timpului ,aceasta organizatie secreta a evoluat negativ, degenerand in criminalitate si violenta.

Primul nucleu al structurii este familia.Uniunea mai multor familii puternice este numita cosche,iar mai multe cosche de acelasi profil formeaza o alianta numita consorteria. Toate consorteria din Sicilia formeaza Onorata Societa, adica Mafia.Mafia este apreciata drept cea mai periculoasa organizatie criminala, nu numai datorita numarului mare de membrii, ci mai ales ca urmare a structurii si capacitatii sale de a dezvolta strategii unitare in ciuda articulatiei complexe a retelei sale operationale.

In ultimele decenii,Mafia s-a instalatat nu doar in Sicilia, dar si la Roma, Napoli,Milano si Torino, precum si in alte tari ca S.U.A, Canada si Australia.Degradarea vietii sociale,fuziunea intre crima organizata si puterea politica locala, somajul in randul tinerilor determina o crestere constanta a criminalitatii, caracterizate adesea prin violenta si ferocitate.

Inceputurile activitatii Mafiei in S.U.A, au coincis cu situatia economica dificila din anii 1923-1933, situatie care a fost exploatata de mafioti in propriul profit, sfidand legea si folosind discretionar forta si violenta.Originile crimei organizate americane se regasesc in prima jumatate a secolului XIX-lea , in randul familiilor de imigranti irlandezi.Acestia constituiau cea mai saraca patura a populatiei, fara drepturi politice, obiect al unei permanente discriminari.

Incepand cu 1860 , pe coasta de vest a imigrat un numar mare de chinezi angajati mai ales in constructia de drumuri si cai ferate.Specialisti in arte martiale, ei au constituit organizatii criminale denumite tang, care operau in zonele Chinatown din San Francisco, Los Angeles si mai apoi la New York, avand ca domenii preferate jocurile de noroc, bordelurile, salile de dans, vanzarea de narcotice.

Intre anii 1920 si 1930 au sosit in S.U.A aproximativ 4,7 milioane de italieni.Multi au ramas pe coasta de est alcatuind Mica Italie in ghetourile urbane, mai ales in New York City.Initial crimele italienilor se indreptau impotriva conationalilor:extorcari de fonduri, vendete, rapiri de mirese.

Crima organizata este din pacate , o constanta a vietii sociale si in alte tari, ea creand numeroase si grave probleme autoritatilor respective.

In Germania, in directa legatura cu infractorii germani sau independent de acestia, au actionat si grupuri de infractori de origine asiatica,italiana si est-europeana.Grupurile de infractori din Germania compuse din: japonezi, chinezi, malaezieni,rusi, italieni apartinand Mafiei si Camorrei, sunt implicate in traficul de droguri, furt cu mana armata,trafic de moneda ,carti de credit si pasapoarte false ori falsificate , trafic de autovehicule furate si rapiri de persoane in scop de rascumparare.

In Franta actioneaza grupuri ale crimei organizate italiene, care in general se ocupa cu trafic de droguri ,contrabanda traficul de arme si munitii, trafic de autoturisme furate,

escrocherii, furtul de obiecte de arta , omorurile calificate, traficul de valuta si carti de credit false.

In Rusia, ¹sunt active aproximativ 3000 de bande care numara zeci de mii de membrii, multe dintre ele avand legaturi pe plan international.La Moscova exista grupuri organizate de infractori care comit extorsiuni, furturi de mana armata, trafic de stupefiante, proxenetism si prostitutie, fraude, racket si santaj asupra propriilor conationali.

5) CAUZELE FENOMENULUI DE CRIMA ORGANIZATA:

Peste tot in lume se produce o suma impresionanta de acte ilegale, in zona subterana a societatii, zona in care serviciile de informatii patrund foarte greu pentru a sesiza si a constata cu adevarat ce se intampla.

Toate societatile , mai mult sau mai putin avansate democratic, au componenta lor paralela, care se dezvolta prin multiple canale ilegale si a carei dimensiune este de natura a produce serioase dezechilibre in planul general.

Rata inalta a criminalitatii are drept cauza principala publicitatea deosebit de grava , care pentru a fi socanta, in scopul obtinerii unor profituri fabuloase,propagheaza crimele si jafurile cele mai odioase.

O alta cauza a delincventei trebuie cautata in structura sociala a tarii, care aduna la un pol bogatie, bunastare si la celalalt suferinta, saracie si mizerie. Sentimentul insingurarii, al lipsei de perspectiva, nesiguranta zilei de maine determina debusolarea unei bune parti a cetatenilor, in majoritate tineri , care isi cauta refugiul in consumul de droguri, in actiuni certate cu legea².

O alta explicatie a fenomenului poate fi gasita in numarul mare de grupuri de infractori care actioneaza atat pe plan intern cat si pe plan international.Un rol aparte si pe masura in cresterea procentajului criminalitatii il ocupa coruptia.

In tara noastra , pe fondul existentei factorilor favorizanti asociati procesului de tranzitie, germenii preexistenti de crima organizata au cunoscut o dezvoltare deosebita si au condus la cresterea exponentiala de ansamblu a acesteia.

Cauzele principale ale acestei situatii rezida din conditiile actuale specifice societatii romanesti:

- cadrul legislativ intern lacunar(sau ambiguu), nu acopera integral domeniul faptelor licite, sanctiunile prevazute neavand caracterul descurajant necesar si neasigurand protectia societatii civile la nivelul standardelor europene.

 • cadrul institutional si organizatoric de prevenire si contracarare a fenomenului insuficient adaptat conditiilor actuale nu asigura o riposta eficienta

 • extinderea fenomenului coruptiei la nivele tot mai ridicate ale functionarilor din administratia publica si economie

 • omniprezenta birocratismului, favoritismului, nepotismului

 • infiintarea si functionarea unui numar mare de S.R.L-uri fara un capital solid , au prejudiciat unitatile productive

 • lipsa de pregatire a populatiei in confruntarea cu criminalitatea

Copyright © Contact | Trimite referat