Emiratele arabe uniteEmiratele arabe unite

  57743sdr22ukp3s

  57743sdr22ukp3s

1). Elemente de istorie si geografie.

 

Pana in anul 1971 emiratele ce formeaza acum EAU au fost cunoscute sub numele de “Statele armistitiului” , reprezentand un protectorat britanic.

Urmarea notificarii facute de Maria Britanie in anul 1968 , conform careia aceasta informa ca doreste sa renunte la aranjamentul existent , cele 7 emirate in cauza au hotarat sa formeze o federatie. dk743s7522ukkpPe 2 Decembrie 1971 , emiratele Abu Dhabi , Dubai , Sharjah , Fujairah , Ras Al Khaimah , Umm Al Quiwain si Ajman au format statul numit Emiratele Arabe Unite.

EAU sunt situate pe coasta orientala a Peninsulei Arabe , la intrarea in Golful Persic si detin peste 600km de coasta , cunoscuta in vechime sub denumirea de “Coasta Piratilor”.

Populatia totala se ridica in prezent la 3.75 milioana de locuitori , din care circa 80% populatia activa ridicandu-se la peste 50%..

Suprafata totala a EAU este de 91.700 kmp , incluzand si circa 200 de insule. Cu 67.340 kmp Abu Dhabi espe pe departe cel mai mare emirat , urmat de Dubai cu 3.885 kmp , Sharjah(2.590 kmp) , Ras Al Khaimah(1.683,5 kmp) , Fujairah(1.165,5 kmp) , Umm Al Quiwain(777 kmp) si in sfarsit Ajman cu 259 kmp. EAU se invecineaza la S-V cu Arabia Saudita , la N-V cu Qatar , si la S-E cu Sultanatul Oman.

Orasul Abu Dhabi este oficial capitala Emiratelor Arabe Unite.

 

2). Sistemul politic si institutional.

 

redactata si publicata cu titlu provizoriu in anul 1971 , Constitutia EAU a fost definitivata pe 20 Mai 1996 , de catre conducatotii)rulerii) celor trei emirate , rn numele poporului.

Rulerul Emiratului Abu Dhabi , Seicul Zayed Bin Sultan Al Nahyan , este prsedintele federatiei de la creare sa , el fiind neconfirmat in functie de catre Consiliul Suprem la fiecare 5 ani.

Federatia are de asemenea un vice presdinte , care este Rulerul Emiratului Dubai , Seicul Maktoum , ce a succedat tatalui sau decedat in anul 1990.

Consiliul Suprem este condus de rulerii celor 7 emirate care formeaza EAU. Particularitatea acestui Consiliu este ca el are atat puteri legislative cat si puteri executive , el ratificand decretele si legile dand orientarea de politica generala a federatiei , investind si demitand Primul Ministru la cererea Presedintelui.

De altfel puterea executiva este detinuta in cea mai mare masura de Consiliul de Ministrii , care este compus din 21 de membrii, dintre care un Prim Ministru desemnat de catre Presedinte. In prezent Primul Ministru este in acelasi timp Vice Presedintele tarii.

Constitutia a prevazut de asemenea si un Parlament , respectiv Consiliul National Fedral , care se compunde din 40 de membrii reprezentand fiecare emirat proportional cu populatia sa. In situatia in care proictele de lege ii sunt supuse aprobarii , rolul sau ramane doar consultativ.

Paralel acestor institutii constitutionale , fiecare emir dispune de cate un majlis ce are rolul unui consiliu consultativ si da posibilitatea cimunicarii directe cu populatia sub forma de audiente particulare. In sfarsit federatia dispune de un aparat judiciar independent a carui institutie suprema este Consiliul Federal Suprem , care este constituit din 5 judecatori nominalizati de catre Consiliul Suprem celor sapte emiri. Judecatorii decid asupra constitutionalitatii legilor federale si arbitreaza litigiile intre emirate , precum si eventualele controverse intre guvernul federal si emirate.

La nivel local fiecare emirat dispune de o mare autonomie de administrare si are de asemenea autoritati administrative proprii. Rulerii (emirii) fiecarui emirat conduc direct guvernele locale , ce au structuri deferite , de la emirat la emirat.

Abu Dhabi dispune de propriul sau organ central de guvernare locala , Consiliul Executiv , divizat in doua regiuni , Est si Vest , conduse fiecare de catre un functionar reprezentant personal al suveranului emiratului. Principalele orase ale acestui emirat sunt Abu Dhabi si Al Ain si sunt administrate independent de municipalitati.

3). Politica externa.

 

EAU intretin relatii stranse cu tarile arabe si in mod deosebit cu tarile Golfului membre ale Consiliului de Cooperare al Golfului – CCG(creat in anul 1981). CCG are un rol major in influentarea deciziilor de politica externa ale EAU , inclusiv asupra orientarilor relatiilor economice externe.

Obiectivul EAU este de a juca un rol regoinal si international. Liniile directoare ale politicii externe ale federatiei derivadin principiile Cartii ONU , respectiv neingerinta in afacerile interne ale acestor state si respectul integritaii teritoriale.

EAU au un litigiu teritorial cu Iranul privind la apartenenta a 3 insule din Golful Persic (Abu Musa , Marele Tunb si Micul Tunb) ocupate de aceasta din urma tara inca din 1971.

In ceea ce privette procesul de pace in Oientul Mijlociu , EAU sustin restabilirea drepturilor palestinienilor , inclusiv dreptul la autodeterminare. Administratia palestiniana primeste un sprijin financiar si economic constant din partea EAU.

EAU nu intretin relatii de nici un fel cu Israelul , neadmitand intrarea pe piata interna a nici unui produs fabricat in aceasta tara sau care face trimiteri directe sau indirecte la aceasta.

4). Situatia si politica economica.

 

EAU beneficiaza de resurse importante de hidrocarburi , localizate mai ales in emiratul Abu Dhabi(9,5% din rezervele mondiale de petrol brut , pe locul 4 de gaze naturale). Cele 7 emirate din componenta Federatiei dispun de resurse inegale , de unde si mari disparitati in dezvoltarea economica. Abu Dhabi si Dubai sunt cei doi piloni ai EAU. Dubai si Sharjah se evidentiaza ca fiind motoarele industrializarii si a diversificarii economice a tarii.

Emiratul Abu Dhabi prezinta o economie orientata in mod esential catre industria hidrocarburilor. Abu Dhabi dispune de asemenea si de unele capacitati industriale , concentrate in petrochimie , prelucrarea gazelor naturale , desalinizarea apei de mare si producerea energiei electrice. Relativ recent in Emiratul Abu Dhabi s-a pus in functiune un important complex petrochimic la Ruwais , ce produce etalina si polietelina.

Emiratul Dubai , ale carui rezerve petroliere ar urma sa se epuizeze in urmatorii 15 ani a pus si pune cu succes in practica un model propriu de dezvoltare economica , orientata catre comertul regional si international , sevicii , turism si industrializare bazata pe productie cu importanta valoare in Dubai , cu zona sa libera Jabel Ali , una din cele mai importante zone libere din lume , constituie o placa comerciala turnata intre Asia si Occindet. DUBAL(Dubai Aluminium Co.) situat de asemenea in Jabel Ali , reprezinta cel mai elocvent model de diversificare economica , realizand circa 4% din productia mondiala de aluminiu primar.

Emiratul Sharjah urmareste acelasi obiectiv ca si Dubai , resursele sale petroliere si gazefiere fiind insuficiente pentru asigurarea unei dezvoltari sistinute.

Celelalte din N(Ajaman , Fujairah , Umm Al Quwain si Ras Al Khaimah) raman inca destul de dependente de finantarile ce le sunt alocate de la bugetul federal.

Necesitatea diversificarii economice si industriale ghideaza principalele orientari ale politicii economice promovate de conducerea emirateza. Obiectivul principal este acela al promovarii activitatii de productie si servicii , prin intermediul transerului de tehnologie si “know how” , incurajand asocierea capitalului privat local cu cel strain. In stadiul actual dezvoltarea industriala este vizibila in cateva sectoare , respectiv constructiile metalice , productie de materiale de constructii , industria agro-alimentara si confectii. Paralel asistam la o dezvoltaresemnificativa a sectorului serviciilor , in mod particular a serviciilor financiare si a turismului. In anul 2000 s-a creat o Bursa de Valori Mobiliare , cu doua ringuri , unul in Abu Dhabi si celalalt in Dubai.

Ponderea fiecarui
emirat in PIB
(%)
2001
2002
Abu Dhabi
58,4
57,8
Dubai
26,0
26,5
Sharjah
9,4
9,4
Ras Al Khaimah
2,5
2,5
Ajman
1,7
1,7
Fujeirah
1,5
1,5
Umm Al Quwain
0,5
0,6

Structura  PIB in anul 2002 (%)
    Agricultura, pescuit
3,6
Petrol brut, gaz natural
28,0
Industria manufacturiera
14,1
Apa,gaz,electricittate
2,0
Constructii
6,9
Comert,hotelarie,restaurante
11,5
Transporturi, comunicatii
7,7
ServiciiImobiliare si financiare
7,8
Servicii publice
11,0
Altele
0,9

Sursa: Ministerul Planificarii/EAU

Cresterea economica inregistrata an de an este influentata in mod direct de evolutia pretului modial al petrolului. In anul 2003 , ca urmare a unui pret mediu al petrolului ridicat , EAU a mentinut un ritm pozitiv al cresterii economice de 5,2%. Ritmul de crestere al populatiei se situeaza la un nivel inalt in ultimii ani , datorat in primul rand unui flux imigrationist sustinut , dar si unei rate mari de crestere demografica naturala. PIB/locuitor este unul dintre cele mai inalte din lume , fiind in anul 2003 de 19.000USD.

Inflatia este nesinmificativa , situandu-se la valori de 1,5-2%/an , conform cifrelor oficiale communicate de Banca Centrala. Conform altor surse inflatia ar fi mai mare , de peste 4%/an.

Banca Centrala este constant excedentara. Exportul EAU s-a ridicat in ultimii ani la 49,6 miliarde USD(anul 2002) si 55,8 miliarde USD(anul 2003). Veniturile din exportul petrolului se ridica la 18-20 miliarde anual. Reexportul se ridica undeva la 12-13 miliarde USD pe an , EAU fiind al treilea reexportator mondial dupa Singapore si Hong Kong. In aceeasi perioada importurile s-au ridicat la 35,2 miliarde USD(anul 2002) si 37 miliarde(anul 2003).

Soldul de cont curent este de regula pozitiv , fiind de 11,9 miliarde USD(anul 2002) si de 14,8 USD(anul2003).

Situatia financiara a tarii este foarte buna , EAU dispunand de numeroase active in strainatate , estimate la 150-300 miliarde USD , in timp cerezervele valutare se situeaza constant la 13-14 miliarde USD in ultimii ani.

Datoria externa a tarii este de 20,7 miliarde USD si este compusa in cea mai mare parte din angajamentele pe termen scurt.

5). Mediul economic in EAU. Cadrul legal.

a).mediul investitional in EAU

EAU se situeazala jumatatea drumului intre Europa si Asia , intr-un ansamblu regional in plina expansiune economica si care va numara in urmatorii 20 de ani peste 300 milioane locuitori. EAU reprezinta un pol de stabilitate politica in regiune. Absenta fiscalitatii directe(cu exceptia companiilor petroliere fizice si nici cele juridice nu platesc impozite directe) , libera convertibilitate a monezii nationale la o paritate nechimbata la 30 de ani fata de dolarul american , libera repatriere a capitalului investit si a profilului constitue tot atatea elemente de atractie pentru investitorii straini.

Forta de munca(de regula de provenienta asiatica) este abundenta si ieftina(90% din forta de munca sunt expatriati , mai ales asiatici).

EAU dispun de infrastructuri moderne si performante inclusiv de 6 aeroporturi internationale si de maimulte porturi maritime , printre care si Jabel Ali cel mai mare port artificial din lume.

Printre elementele restrictive ale mediului investitional se numara obligativitatea(cu exceptia investitiilor realizate in zonele libere) de a avea un partener local majoritar(minim 51% din capitalul unei societati) si imposibilitatea luarii in proprietate de catre straini a terenurilor si constructiilor.

b).dreptul societatilor comerciale in EAU

Dreptul societatilor comerciale face obiectul Legii Federale nr.8 din 1984 , amendata de Legea nr.13 din 1988 care defineste formele in care se poate infiinta o societate si care consfinteste obligativitatea participarii majoritare a unui partener local.

Formele existente a societatilor in EAU sunt urmatoarele:

-Societatile de persoane care se impart in trei tipuri:

a). Societati in nume colectiv(exclusiv rezervele nationalilor);

b). Societati in comadita simpla(in care comanditarii pot fi si persoane cetateni straini dar care nu au dreptul sa administreze gestiunea societatii);

c). Societati in participare.

-Societati pe actiuni , publice sau private. Partenerul strain este autorizat sa detina pana la 49% din capitalul societatii , acesta trebuind sa fie de minim 2 milioana de dirhami(aproximativ 548.000USD). Numarulminim deasociati in cazul societatii private pe actiuni si de 10 in cazul celei publice.

-Soietati mixte. Societatile cu raspundere limitata(LLC) , in care sunt minim 2 asociati si capitalul minim este de 150.000 dirhami(aproximativ 41.000USD). In cazul Dubaiului capitalul minim al unui LLC este de 300.000 dirhami. Participare straina la capital nu poate depasi 49% , dar legea autorizeaza inchirierea unui acord intre parti , conform caruia proportia in care se impart pierderile si profitul poate diferii de participarea la capital. Administrator poate fi unul dintre asociati sau o alta persoana , de nationalitate emirateza sau nu. Societatile cu raspundere limitata pot sa-si desfasoare activitatea in orice tip de activitate , cu esceptia activitatii bancare , a asigurarilor si a invetitiilor financiare.

-Societatile in comndita pe actiuni. Aceste societati comporta doua tipuri de actionari : administratorii asociati , denumiti comanditari , responsabili cu bunurile lor proprii fata de activitatea societatii si actionarii a caror responsabilitate este limitarea la participarea la capital. In acest caz administratorii trebuie sa fie obligatoriu cetateni emiranezi , motiv ptr care acest tip de societate este exptrem de putin atractiva pentru investitorii straini.

-Societatile cu vocatie industriala. Legea Federala nr.1 din 1679 defineste proiectul industrial ca fiind cel ce-si propune transformarea mateiilor prime in produse semifinite sau finite , ori transformare produselor semifinite in produse finite. Legea prevede obligativitatea majoritatii nationalilor emiratezi in consiliul de administrare(minim 51%) , aprobarea proiectului de catre Ministerul Finantelor Si Industriei , precum si necesitatea obtinerii unei licente industrale.

 

c).contractele comerciale in EAU

Cu exceptia societatilor construite in zonele libere in forma FZE(Free Zone Establishment) , celelalte forme de implantare a unei firme straine in EAU presupun existenta unui partener local majoritar. In cazul FZE , daca se doreste comercializarea produselor lor in EAU , ele au nevoie de un agent local. Rolul agentului este deosebit de important in legislatia EAU si de aceea semnarea unui contract de exclusivitate si deci numirea unui agent pe piata trebuie abordata cu toata atentia.

Definirea agentului comercial. Legea defineste agentul comercial ca fiind persoana ce realizeaza cu titlu de exclusivitate vanzarea si distributia produselor sau serviciilor unei firme straine , pe un teritoriu anume. Contractele de agent se inscriu la Mnisterul Economiei si Comertului daca prevad urmatoarele :

- exclusivitate;

- agentul este de nationalitate emirateza sau este persoana juridica ce apartine in intregime cetatenilor emiratezi.

Firma ce da exclusivitate nu poate renunta la contact de maniera unilaterala , decat in cazul unui motiv extrem deserios , chiar daca contractul de exclusivitate a fost incheiat pe o perioada determinata. In cazul litigiilor acesta se judeca mai intai , obligatoriu , la Comitetul Agentlor Comerciali. Acest comitet este compus din conducatorii Camerei de Comert si Industrie din emiratul respectiv. Aceasta inseamna ca un contract de exclusivitate incheiat chiar pe operioada similara , ceea ce inseamna ca practic el este considerat ca fiind incheiat pe o perioada nedeterminata. De aceea este necesar ca la semnarea unor asemenea contracte , pe laga analiza serioasa a capabilitatii partenerului caruia i se acorda esclusivitatea , sa se aiva in vedere definirea cat mai datailata a produsului , delimitarea cat mai exacta a ariei teritoriale pentru care se va da exclusivitate , prevederea unei perioade cat mai scurte a valabilitatii contractului si introducerea unei clauze care sa mentioneze ca prelungirea acestuia se face numai cu acordul expres si scris al partii ce da reprezentarea exclusova. Este de asemenea recomandat sa se introduca clauze de performanta , care sa poata fi de folos in cazul ivirii unui litigiu legat de neprelungirea validitatii contractului.

Trebuie precizat faptul ca agentul comercial nu poate rntreprinde acte comerciale in numele si pe contul partii reprezentante. In legea emirateza se prevede ca agentul este un comerciant independet care isi conduce afacerile liber si care nu poate angaja in numele sau parte reprezentanta. El este un distribuitor exclusiv. Agentul nu poate participa la licitatiile guvernamentale pe cont propriu ci numai impreuna cu partenerul reprezentant.

Ca sa aiba efecte juridice , contractul de agent trebuie sa fie inregistrat la Ministerul Economiei si Comertului , inregistrarea initiala trebuind sa fie reconfirmata annual.

d). fiscalitatea in EAU

Impozitul pe profit se aplica numai companiilor petroliere si de gaze naturale , petrochimiei si bancilor. Impozitul platit de companiile petroliere este discutat direct de catre acestea cu conducerea emiratelor unde sunt inregistrate. Bancile isi negociaza nivelul impozitelor la momentul obtinerii licentei de functionare. In practica sunt cateva exemple de banci ce au obtinut scutire de la acest impozit;

Impozitul pe veniturile individuale nu exista in EAU;

Impozitul funciar nu exista in EAU. In principiu dreptul la proprietate imobiliara este rezervat numai nationalilor emiratezi , cu exceptia catorva emirate din nord care dau acest drept si altor cetateni din tarile membre ale Consiliului de Cooperare al Golfului;

Taxele vamale au un nivele general de 5%(se practica acelasi nivel in toate cele 6 emirate ale Uniunii Vamale a GCC) , aplicabil la valoarea C&F a marfurilor. Sunt cateva exceptii ca de exemplu tutunul si alcoolul care sunt taxate cu 100%.

e). regimul importurilor in EAU

Aspecte tarifare: in absenta unei retele feroviare si tinand cont de dificultatile de acces pe cale rutiera , importurile se efectueaza cu predilectie pe cale maritima sau pe cale aeriana. EAU au 15 porturi comerciale , dintre care 6 sunt pe prima importanta pentru comertul international ; 6 aeroporturi internationale. Principalele porti de intrare , atat pe cale aeriana cat si pe cale maritima , a importurilor destinate EAU sunt Dubai si Sharjah. In afara taxei vamale de 5% , urmatoarele grupe de produse sunt scutite de taxe de import. Produsele agricole si industriale de origine naturala , bunurile in tranzit , esantioanele comerciale , piese si echipamente pentru navele comerciale etc. Produsele si hipamentele importate de administratia si serviciile publice , ministere federale , departamente , ambasade si consulate , organizatii medicale si de caritate , spitale publice etc.

Aspecte netarifare: pentru cateva categorii de produse este necesara obtinerea unei licente de import(unele pesticide de uz agricol , unele produse audio-video si produsele petru uz casnic). Unele produse sunt prohibite la import sau sunt supuse unor restrictii de vanzare pe motive religioase sau politice(boicotare Israelului si tuturor produselor de provenienta israeliana sau care fac trimitere directa la aceasta tara).

In afara produselor mentionate , prohibite sau cu acces controlat prin licenta de import nu exista cote cantitative de import , pentru nici un fel de produs.

Vamuirea este obligatorie si se face in punctul de intrare pe teritoriul emiratez. In principiu odata cu infiintarea Uniunii Vamale a GCC se considera punct de intrare a marfii in EAU primul punct de intrare in zona GCC. Vamuirea in interiorul tarii sau pe loc nu este autorizata decat in cazuri cu totul exceptionale si cu implicarea unor costuri suplimentare. Vamuirea se face de regula in 24 la 48h. In cazuri exceptionale si numai pentru facute pe cale aeriana , se poate face vamuirea si in regim de urgenta , in 12h. Toate porturile si aeroporturile EAU dispun de toate echipamentele de descarcare si stocare cele ami moderne.

Documentele de expeditie – inprincipiu aceste(factura , certificate de origine , aviz de expedier etc) trebuiesc vizate in tara de unde provin , inaide de expeditia lor de catre Camera de Comert si Industrie si apoi legalizate la ambasada unei tari arabe. In practica aceste prevederi nu sunt aplicate la expeditiile pe cale aeriana(factura originala fiind considerata ca fiind suficienta) , dar exista sansa ca respectarea lor sa fie solicitata.

6). Alte informatii utile

Climatul EAU este carcterizat de o caldura escesiva in periada Mai-Octombrie , cu temperaturi ce pot urca pana la 50 grade C(Iulie si August) in timpul zilei(noaptea 34-36 grade) si cu umiditate de pana la 90%. In perioada Noiembrie-Aprilie temperatura scade simtitor pana la circa 25 grade C in timpul zilei in lunile Decembrie-Ianuarie(14-16 grade C noaptea). Ploua extrem de rar.

Relieful Emiratelor Arabe Unite este alcatuit din campie litorala joasa,desertica acoperita cu nisipuri si saraturi,tarmul fiind insotit de insule de corali.

Clima este tropical desertica cu precipitatii putine.

Limba oficiala este limba araba , dar mai ales in mediul deafaceri , si engleza este limba de comunicare foarte raspandita.

Moneda nationala a EAU este dirhamul(1 USD=3,66 dirhami). In majoritatea magazinelor si hotelurilor se accepta si plata in cele mai multe valute de circulatie internationala , mai ales dolari US.

Programul de lucru este de Sambata pana Miercuri , inclusiv petru institutiile guvernamentale si societatile publice(de la 7:30 – 14:30) si de Sambata pana Joi , inclusiv , pentru companiile private(8:00 – 19:00 cu o pauza de pranz de la 13:00 – 16:00). Exceptii de la regula sunt multe in ceea ce priveste programul companiilor private , unele lucrand cu o pauza de pranz maimica , altele avand Joi zii scurta , altele lucrand 5 zile saptamanal si weekend-ul fiind tinut Vineri si Sambata.

Vizele de intrare in EAU se pot obtine fie prin companiile de turism fie printr-o firma partenera cu EAU , fie prin hotelul prin care s-a facut rezervarea fie printr-o persoana cu nationalitate emirateza care deci poate fi sponsor de viza.

Formalitatile de vama la intrarea in EAU include si scanarea obligatorie a bagajelor. Se permite inroducera a 2L de alcool(3L daca este achizitionat din Duty Free Shop-ul la inaintea de vama) si o cantitate rezonabila de tigari(nu maimjulte de 10 cartuse , daca sunt achizitionate de la Duty Free Shop). Sumele cash nu mai mari de 10.000USD trebuiesc declarate mai ales in situatia in care nu se cheltuiesc , avand in vedere ca nu se poate iesi cu mai multe de 10.000USD , cash , din EAU.

Sarbatorile laice si deci cu data fixa , sunt putine : 2 Decembrie ziua nationala , 6 August Accession Day , 1 Ianuarie Anul Nou. Sarbatorile religioase , dintre care Ramadanul tine o luna , nu au data fixa. Sectorul privat nu lucreaza numai in ziua in care sarbatoarea cade , spre deosebire de sectorul de stat care sarbatoreste inca minim o zi , sau doua. In Ramadam institutiile publice au program zilnic redus. La fel si companiile private care au un numar mare de salariati musulmani. In general este indicata evitarea efectuarii de vizite de afaceri in perioada respectiva.