CAPITALA MOLDOVEI - IASI
CAPITALA MOLDOVEIIasul a fost atestat in secolul XIV, in anul 1408. El devine capitala Moldovei in vremea lui Alexandru Lapusneanu (1565-1860). A avut prima universitate din Romania:

Universitatea Alexandru Ioan Cuza fondata in anul 1860.

Iasul a fost incendiat in mai multe randuri de:

tatari in 1513

turci in 1358

rusi in 1686

In timpul primului razboi mondial Iasul a inlocuit timp de patru ani Bucurestiul devenind astfel capitala tarii.

Orasul Iasi se afla in sudul Campiei Moldovei la contactul cu Podisul Central Moldovenesc. Orasul Iasi se afla situat pe 7 coline, ca vechea Roma:

- pe stanga Bahluiului: Breazu cu 204m.h.

Sorogari cu 202m.h.

Aroneanu cu 218m.h.

- pe dreapta Bahluiului:          Miroslava cu 138m.h.

Galata cu 185m.h.

Cetatuia cu 130m.h.

Paun cu 404m.h.

Iasul este al treilea oras ca marime din tara.

Orasele judetului Iasi sunt: Iasi, Harlau, Targu Frumos, Pascani

Transporturile s-au dezvoltat odata cu economia. Fara transporturi marfurile nu ar mai putea ajunge de la cei care produc la consumatori, iar oamenii s-ar deplasa mai greu.

In Iasi sunt mai multe feluri de transporturi:

masina

tramvai

autobuz

troleibuz

In istoria transporturilor au existat trei momente principale:

domesticirea animalelor

inventarea rotii

inventarea motorului

In Iasi, pe sosele, se intampla multe accidente auto, dar, asta nu a impiedicat dezvoltarea industriei automobilelor. Toate aceste mijloace de transport ajuta la dezvoltarea economiei, la transportarea marfurilor si la deplasarea oamenilor.

Spatiile verzi reprezinta cea mai importanta parte a mediului inconjurator, deoarece le asigura principala sursa de oxigen si infrumuseteaza locurile.

In Iasi exista multe spatii verzi, multe parcuri, cum ar fi Parcul Copou. Tot aici se gasesc si alte monumente ale naturii. Multe spatii verzi sunt plantate pentru importanta lor de a pastra apa si de a fixa terenurile lunecoase.

Toate aceste plantatii de spatii verzi au rolul de a crea o buna dispozitie.

Monumentele naturii sunt plantele ce ne inconjoara. Cu totii stim ce greseli face omul cum ar fi poluarea apelor sau uciderea animalelor. Asa ca noi credem ca ar trebui sa oprim toate aceste activitati negative ale omului in natura. La fel ne-a spus si Emil Racovita impreuna cu semenii sai. Atunci s-a dat legea monumentelor naturii in 1930.

Un din apele poluate este Bahluiul. In el oamenii arunca gunoiuol doar pentru a se simti bine dar ei nu se gandesc ce rau produc vietuitoarelor din rau.

De aici am realizat ca omul ar trebui sa-si interzica poluarea si sa-si aduca aminte ca plantele au fost din inaintea          noastra.