CURS SOFTWARE PENTRU SISTEMELE INFORMATIONALE referatSOFTWARE PENTRU SISTEMELE INFORMATIONALE

1. Introducere

In ultimul sfert de veac s-a acordat o atentie sporita progreselor tehnologice realizate in hardware (componentele constructive ale calculatorului). Dar fara existenta programeler de calculator, adica a software-ului, toate aceste progrese nu ar fi fost palpabile, ar fi constituit doar o natura moarta. Argumentam ce le spuse prin enumerarea catorva functii pe care software-ul le indeplineste intr-un sistem de calcul modern:- gestioneaza resursele hardware; 14999mpc33yhe5h

- dezvolta instrumente care sa poata fi folosite de utilizatorul uman pentru a beneficia de resursele hardware;

- este un intermediar intre informatia memorata in calculator si organizatiile (oamenii) care produc si folosesc aceasta informatie.

Un program de calculator este format dintr-o secventa de instructiuni executabile, memorate in memoria calculatorului impreuna cu datele pe care le prelucreaza. Dupa ce se termina executia unui program, resursele calculatorului devin disponibile pentru incarcarea si executia altui program Procesul de concepere, scriere, codificare a programelor se numeste programare, iar specialistii care realizeaza acest lucru se numesc programatori.

2. Tipurile principale de produse software ph999m4133yhhe

Enumeram principalele tipuri de produse software, fiecare cu trasaturi distincte:

 • software de sistem

 • software de aplicatii

 • software end-user (soft pentru publicul larg)

SOFT END-USER

SOFT DE APLICATIE

SOFT DE SISTEM

HARDWARE

2.1. Softul de sistem are ca sarcina gestiunea resurselor hardware ale calculatorului si anume: timpul de prelucrare, memoria interna si externa , dispozitivele periferice, legaturile de comunicatie. El cuprinde urmatoarele categorii de programe:

 • Sistemul de operare

 • Programele translatoare

 • Programele utilitare

 • Programele de comunicatii

2.1.1. Sistemul de operare al unui calculator cuprinde un set de programe care ofera utilizatorilor posibilitatea de a folosi (impreuna sau separat) eficient resursele sistemului de calcul. Functiile pe care le executa vizeaza: planificarea lucrarilor, alocarea resurselor hardware, monitorizarea evenimentelor care apar in timpul executiei programelor, asigurarea interactiunii cu utilizatorul. Primele doua generatii de calculatoare nu au avut sisteme de operare. Toate functiile erau indeplinite de operatorii umani. Incepand cu G III de calculatoare au aparut sistemele de operare, care au rezolvat la inceput sarcina cea mai importanta privind automatizarea planificarii-lucrarilor.

Sistemul de operare, in ansamblul sau, se gaseste memorat pe hard disc (memoria externa). La pornirea calculatorului, se initiaza un program special (boot), care verifica configuratia calculatorului, testeaza componentele, le initializeaza si apoi incarca in memoria interna supervizorul. Din acest moment calculatorul este operational.

Din punct de vedere al folosirii resurselor calculatorului, sistemele de operare lucreaza in regim monouser (monoutilizator = un singur utilizator foloseste sistemul de calcul la un moment dat) si multiuser (multiutilizator =la un moment dat au acces la sistem mai multi utilizatori). Din punct de vedere al gestionarii memoriei interne si al accesului la unitatea centrala sistemul de operare cuprinde urmatoarele metode de prelucrare a executiei programelor :

 • multiprogramarea (in memoria interna exista la un moment dat mai multe programe, care se executa concurent )

 • folosirea memoriei virtuale (se bazeaza pe faptul ca la un moment dat, din programul aflat in memoria interna se executa numai cateva instructiuni; deci programul se imparte in pagini, la un moment dat se afla in memoria interna doar pagina curenta a fiecarui program, iar celelalte pagini se afla pe hard disk, intr-o zona speciala; cand executia paginii curente se termina sau se face trimitere la o instructiune dintr-o alta pagina, atunci pagina referita se va incarca in memoria interna, iar cea curenta este trecuta pe disc). Este un mare avantaj pentru ca in memoria interna se pot incarca un numar mare de programe, din fiecare aflandu-se la un moment dat doar cate o pagina.

 • multiprelucrarea (aceasta poate sa insemne: - un calculator cu mai multe CPU coordonate de un program central ; - un calculator cu un singur CPU care are mai multe canale ).

Fiecare microcalculator poseda propriul sau sistem de operare, care nu va functiona pe un calculator care este diferit construit (are alt tip de microprocesor). In tabelul urmator prezentam cateva dintre sistemele de operare uzuale pe microcalculatoare:

Sistemul de operare
Caracteristici
OS/2
Destinat familiei de calculatoare IBM Personal System/2
UNIX
Dezvoltat pentru statii de lucru si microcalculatoare performante; permite interfata grafica utilizator
MultiFinder
Se foloseste pe calculatoarele Macintosh; permite interfata grafica utilizator
PC-DOS
Se foloseste pe calculatoarele IBM PC; are interfata text cu utilizatorul
MS-DOS
Sistem de operare pe calculatoare compatibile IBM-PC (care nu sunt produse de IBM); are aceleasi caracteristici cu PC-DOS
WINDOWS
Lansat de Microsoft pentru calculatoarele IBM PC si compatibile; poseda interfata grafica utilizator (GUI); se utilizeaza versiunile 3.1, 3.11, W95, W98, WNT, W2000, Wmilenium.

Utilizatorii pot comunica cu sistemul de operare al calculatorului folosind interfata text sau interfata grafica. In interfata text utilizatorul introduce de la tastatura o comanda specifica pentru a executa o anumita operatie. Aceasta comanda este preluata de un program special al sistemului de operare, numit interpretor de comenzi, care o analizeaza si:

- daca comanda este corecta, o executa

- daca comanda este incorecta, emite un mesaj de eroare.

Pentru a folosi eficient interfata text utilizatorul, trebuie sa cunoasca limbajul de comenzi si sa aiba indemanare in folosirea tastaturii.

Interfata grafica cu utilizatorul (GUI = Graphical user interface) a devenit o componenta dominanta a sistemelor de operare ale microcalculatoarelor. GUI foloseste in locul comenzilor: ferestre, pictograme (iconuri), meniuri si dispozitive de punctare (mouse). Ecranul monitorului TV este considerat masa de lucru - birou (desktop). Pe birou se gasesc mai multe foi de hartie, reprezentate pe ecran sub forma de ferestre, care se pot muta, redimensiona sau sterge. Utilizatorul da comenzile folosind pictogramele si meniurile, pe care le acceseaza fie cu mouse-ul, fie cu tastatura. Prin utilizarea acestor instrumente introducerea comenzilor este mai simplu de invatat, mai rapida (cere mai putine operatii) si nu produce atatea greseli ca interfata text. Din aceste motive, utilizatorii incepatori prefera interfetele grafice celor text.

2.1.2.. Programele translatoare sunt componente ale softului de sistem care efectueaza traducerea in limbaj masina a programelor scrise in limbaje de programare. Conceptual vorbind, exista trei tipuri de programe translatoare:

 • asambloarele, care realizeaza traducerea din limbaje de asamblare in limbaj masina;

 • compilatoarele, care realizeaza traducerea din limbaje de programare de nivel inalt in limbaj masina;

 • interpretoarele, care realizeaza traducerea si executia programului, instructiune cu instructiune.

2.1.3. Programele utilitare sunt componente ale softului de sistem care realizeaza gestiunea datelor (crearea si intretinerea fisierelor) si operatiile de rutina cu acestea (sortare, afisare, listare).

2.1.4. Programele de comunicatii realizeaza comunicatiile atat intre unitatea centrala si perifericele sistemului de calcul cat si intre calculatorul respectiv si alte calculatoare sau alti utilizatori aflati la distanta. Sarcina acestor programe este asigurarea transferului de date intre unitatea centrala a calculatorului si mediul extern acestuia.

2.2. Softul de aplicatii cuprinde programe scrise pentru a realiza o anumita sarcina bine definita (calcul de salarii, gestiunea personalului, gestiune contabila, gestiunea marfurilor, calculul traiectoriilor navelor interplanetare, controlul reactiilor nucleare intr-o centrala atomo-electrica, comertul prin Internet s.a.). Aceste programe de aplicatii sunt destinate folosirii propriu-zise a calculatorului. Ele sunt scrise folosind limbajele de programare, care au evoluat de la limbaje de asamblare (specifice fiecarei masini), la limbajele de programare de nivel inalt (FORTRAN, COBOL, BASIC, PASCAL, ADA, C, C++, JAVA) si apoi limbaje de generatia a IV-a (4 GL).

2.3. Softul end-user (pentru publicul larg) este specific microcalculatoarelor si este destinat automatizarii unor activitati uzuale si unei game mult mai largi de utilizatori. Includem aici:

 • editoarele de texte (Microsoft Word)

 • prelucrari de tabele (LOTUS 1-2-3, Microsoft Excel)

 • programe de gestiune a datelor (dBase, Paradox, FoxPro)

 • programe stiintifice (statistice - StatPack, proiectare - AutoCAD, desktop publishing - Ventura, Corel Draw)