DURERI DE SPATE referat

DURERI DE SPATE

Pretutindeni in lume un nr. neasteptat de mare de zile de lucru se pierd ca urmare a durerilor de spate.Se apreciaza ca 4 din 5 persoane sufera la un moment dat de dureri de spate. Durerea de spate se intilneste cel mai des la persoanele de virsta mijlocie, desi pot fi afectate si persoanele mai tinere de ambele sexe. Exista 2 forme de durere de spate: acuta si cronica.

Durerea acuta de spate – se instaleaza subit si intens. Apare de obicei dupa efectuarea unei activitati care nu ar fi trebuit facuta sau de efectuarea ei intr-un mod gresit. Durerea provine de la intinderi, rasuciri sau smulgeri ale muschilor spatelui. Ea poate fi extreme de puternica timp de citeva zile dar medicii spun ca puteti scapa de durere fara a suferi efecte de durata, urmind urmatoarele sugestii:
Ramineti activi – dati uitarii vechea recomandare de a va dedica odihnei totale la pat. Exista studii clinice care atesta ca persoanele care au facut exercitii fizice s-au intors la lucru mai repede decit cele inactive.

Daca trebuie sa stati la pat, reduceti cit mai mult perioada- cei mai multi cred ca 1 saptamina de odihna le va lua durerea dar nu e asa.Pentru fiecare saptamina de odihna la pat e navoie de 2 saptamini ptr. reabilitare. Un studio clinic intreprins pe bolnavi spitalizati din cauza durerilor acute de spate arata ca cei care au stat in repaus la pat numai 2 zile s-au intors la activitatea lor mai devreme si s-au refacut mult mai repede decit cei care au petrecut la pat 1 saptamina intreaga.

Puneti-va durerea la gheata – cea mai buna modalitate de a calma o durere acuta este folosirea ghetii. Gheata favorizeaza diminuarea unflaturii si a rasucirii muschiului spatelui. Pentru cele mai bune rezultate, faceti pe locul dureros un masaj cu un pachet de gheata- sau o punga cu legume congelate- cam 7-8 minute, o data la citeva ore pe parcursul a 24- 48 de ore. 25762sfx44kki2c

Dupa gheta treceti la caldura – dupa 48 de ore in care ati recurs la gheata, medicii recomanda sa se treaca la caldura. Luati un prosop moale si muiati-l in apa foarte calda ; stoarceti-l si neteziti-l bine, ca san u ramina nici o cuta. Intindeti-va pe burta, cu perne asezate sub solduri si glezne si infasurati prosopul transversal peste partea dureroasa a spatelui. Puneti o folie izolatoare deasupra prosopului si apoi o perna electrica- fixate pe incalzire medie- pe deasupra plasticului. Daca e posibil, mai adaugati ceva ptr. a crea o apasare, de ex. O carte de telefon. Aceasta caldura umeda va ajuta la diminuarea spasmelor musculare.,

Folositi cald si rece – daca nu puteti sa va dati seama cu care dintre solutii va simtiti mai bine, folositi-le pe ambele- tineti timp de 30 de minute gheata apoi 30 de minute caldura.

Pentru a va calma un spasm intindeti-va – intinderea unui spate dureros va grabi procesul de vindecare, deoarece ajuta efectiv muschii sa se linisteasca mai repede decit asteptind ca timpul sa le rezolve pe toate.Se recomanda urmatorul tip de intindere ptr. a diminua durerea de sale; stind in pat, aduceti usor genunchii spre piept; apoi apasati putin pe genunchi ; intindeti picioarele, relaxati-va; repetati.

Coboriti din pat prin rostogolire – in fiecare dimineata cind parasiti patul, medicii va sfatuiesc sa va rostogoliti atent si incet. Puteti reduce la minimum durerea coborind din pat p[rin alunecare spre marginea patului; odata ajuns aici, tineti-va spatele teapan si coboriti mai intii picioarele. Aceasta miscare va avea effect de trambulina, ridicind din pat, drept in sus, partea superioara a corpului. Simpla durere mecanica de spate necesita rareori interventia medicului, iar examinarea cu raze x este categoric descurajata. Totusi exista o serie de simptome, indicii de avertizare sau factori tip semnal rosu. Daca aveti o durere de spate si daca recunoasteti cel putin una dintre urmatoarele manifestari, atunci categoric trebuie sa va adresati cit mai curind medicului: fk762s5244kkki

 • Durerea este constanta si se inrautateste sau nu se atenueaza dupa 4-6 saptamini.

 • Aveti o dificultate accentuate la aplecatul in fata.

 • Ati avut prima durere de spate in urma cu 20 de anis au dupa virsta de 55 de ani.

 • Durerea este consecinta unui traumatism suferit intr-un accident rutier.

 • Durerea se manifesta in partea de sus a coloanei vertebrale.

 • Ati suferit sau suferiti de cancer.

 • Urmati un tratament cu steroizi. • Aveti anorexie sau simptome de osteoporoza.

 • Faceti abuzz de droguri sau aveti HIV/SIDA.

 • Aveti o stare generala proasta sau recent ati pierdut mult in greutate.

 • Aveti probleme cu sistemul nervos(ex. Amorteli, pierderea puterii, dificultati la evacuarea scaunelor sau a urinei)

 • Coloana vertebrala a suferit o deformare evidenta

Durerea cronica de spate – unele personae sufera de durere cronica de spate ea facind parte din viata lor cotidiana.Din diferite motive, durerea tine o perioada care pare o eternitate. Alte personae au de-a face cu o durere recurenta ; cea mai mica miscare o poate stirni. Urmatoarele sugestii sunt deosebit de folositoare acelora care au dureri cornice.

Sustineti-va salteaua- obiectivul de a va asigura ca patul nu se curbeaza in partea de mijloc atunci cind dormiti. O tablie rezistenta si sufficient de mare- ca tablia unei mese vechi sau o foaie de placaj de 18 mm grosime- plasata sub saltea va impiedica incovoierea saltelei.

Inecati-va durerea intr-un pat cu apa- reglabil, care nu face prea multe valuri, este excellent ptr. cele mai multe tipuri de probleme ale spatelui. In paturile cu apa modificarea presiunii din diferite segmente ale corpului este adusa la acelasi nivel. Datorita acestui fapt puteti ramine in aceeasi pozitie toata noaptea.

Deveniti un somnoros in forma de” S lenes” – un spate suferind nu-ti permite sa dormi cu fata in jos. Cea mai buna pozitie ptr. cineva care se odihneste in pat este cea denumita pozitia unui S lenes. Puneti-va o perna sub cap si sub partea superioara a gitului, mentineti-va spatele relative drept in pat, apoi asezati o perna si sub genunchi.Cind intindeti picioarele, muschii poplitei exercita o tractiune si o presiune asupra salelor. Tinind genunchii indoiti , curbura lor face ca acesti muschi sa se destinda, eliminind presiunea din spinare

Dormiti ca un bebelus- pentru o buna odihna peste noapte dormiti in pozitia fatului. O idée buna este sa tineti o prna intre genunchi cind dormiti pe o parte..Perna nu permite piciorului luber sa alunece in fata sis a imprime o miscare de rotatie a soldurilor, ceea c ear adauga o presiune asupra spatelui.

Luati zilnic aspirina sau ibuprofen- medicii spun ca acestea pot fi folosite pentru tinerea in friu a durerii de spate. Durerea de spate este insotita adesea de inflamatie in jurul locului dureros, iar elementarele medicamente antiinflamatoare care se vind fara reteta, aspirina si ibuprofenul, pot ajuta la indepartarea ei.Ele pot ajuta chiar si atunci cind inflamatia este mai accentuate. Paracetamolul nu este la fel de efficient deoarece el nu face parte din categoria antiinflamatoare.

NOTA: Medicamentele antiinflamatoare pot irita mucoasa stomacala si pot cauza singerari interne. Daca suferiti frecvent de indigestie, aveti arsuri gastroesofagiene(PIROZIS) ori ulcere stomacale sau ati trecut de 75 de ani, nu recurgeti la astfel de medicamente fara avizul medicului.

Luati inflamatoare din natura – daca sunteti in cautarea unui inflamator natural, alegeti scoarta de salcie , care poate fi cumparata din magazinele specializate sub forma de tincture sau tablete. Salcia este un salicilat natural, ingredientul active care ii confera aspirinei puterea inflamatoare. Luata dupa masa ar trebui san u faca rau stomacului sis a actioneze efficient in durerea de spate usoara pina la moderata Dar evitati-o daca suferiti de ulcer stomacal sau pirozis.

Aplicati metoda vizualizariiCopyright © Contact | Trimite referat


Ultimele referate adaugate
Mihai Beniuc
   - Mihai beniuc - „poezii"
Mihai Eminescu Mihai Eminescu
   - Mihai eminescu - student la berlin
Mircea Eliade Mircea Eliade
   - Mircea Eliade - Mioara Nazdravana (mioriţa)
Vasile Alecsandri Vasile Alecsandri
   - Chirita in provintie de Vasile Alecsandri -expunerea subiectului
Emil Girlenu Emil Girlenu
   - Dragoste de viata de Jack London
Ion Luca Caragiale Ion Luca Caragiale
   - Triumful talentului… (reproducere) de Ion Luca Caragiale
Mircea Eliade Mircea Eliade
   - Fantasticul in proza lui Mircea Eliade - La tiganci
Mihai Eminescu Mihai Eminescu
   - „Personalitate creatoare” si „figura a spiritului creator” eminescian
George Calinescu George Calinescu
   - Enigma Otiliei de George Calinescu - geneza, subiectul si tema romanului
Liviu Rebreanu Liviu Rebreanu
   - Arta literara in romanul Ion, - Liviu RebreanuScriitori romani