Detonatiile referat

Detonatiile
Detonatiile se definesc ca si cresteri foarte rapide ale presiunii in camera de ardere ce au ca efect distrugerea mecanica a pieselor mecanismului motor, in special pistoane. Majoritatea au facut cunostinta cu acest fenomen la motoarele cu carburator de genul Daciilor si mai ales Oltciturilor, fenomen denumit de vasnicii nostrii mecanicii :"bate avansul". Fenomenul are ca si cauze:

- cifra octanica prea mica in comparatie cu specificatiile motorului
- avans la scanteie prea mare
- amestec prea sarac
- temperatura de lucru a motorului prea mare
- raport de compresie prea mare

Majoritatea motoarelor moderne au senzori de detonatii. Daca se depisteaza aparitia detonatiilor ECU intarzie scanteia cu aprox 6 grade pentru a reintra in regim nedetonant. Asta d.p.d.v. al tunerului reprezinta o serioasa pierdere pt ca cele 6 grade se traduc prin pierderi de putere.

De fapt puterile maxime se ating in regimurile usor detonante, dar asta e o joaca cu focul. Daca dozajul este mai bogat temperaturile scad (este nevoie de energie pt a trece benzina din stare lichida in gazoasa, practic se face o racire cu benzina). Insa aceasta imbogatire duce din nou la o scadere a puterii. Astfel va dati usor seama ca pt a optimiza un motor trebuie se analizezi fiecare regim (de fapt un sondaj facut stiintific) si sa te apropii cu multa atentie de acea limita critica. E ca si cum ai urca o creasta de munte dupa care se afla prapastia.

Lucru acesta se poate face numai pe un dyno cu retarder a.i. sa putem mentine regimuri constante de turatii a.i. sa putem face modificari si determinari in consecinta.

Tehnologia UNICHIP ne permite sa facem modificari de parametrii in timp real, dyno ne permite sa mentinem regimuri constante si ne afiseaza puterea si turatia in timp real, senzorii ne dau AFR, EGT, boost si detonatii, iar noi suntem in masura sa stapanim toate aceste lucruri. Rezultatul nu poate fi altul decat "stoarcerea" la max a cailor putere din motorul tau fara efecte secundare nedorite.
 


Copyright © Contact | Trimite referat


Ultimele referate adaugate
Mihai Beniuc
   - Mihai beniuc - „poezii"
Mihai Eminescu Mihai Eminescu
   - Mihai eminescu - student la berlin
Mircea Eliade Mircea Eliade
   - Mircea Eliade - Mioara Nazdravana (mioriţa)
Vasile Alecsandri Vasile Alecsandri
   - Chirita in provintie de Vasile Alecsandri -expunerea subiectului
Emil Girlenu Emil Girlenu
   - Dragoste de viata de Jack London
Ion Luca Caragiale Ion Luca Caragiale
   - Triumful talentului… (reproducere) de Ion Luca Caragiale
Mircea Eliade Mircea Eliade
   - Fantasticul in proza lui Mircea Eliade - La tiganci
Mihai Eminescu Mihai Eminescu
   - „Personalitate creatoare” si „figura a spiritului creator” eminescian
George Calinescu George Calinescu
   - Enigma Otiliei de George Calinescu - geneza, subiectul si tema romanului
Liviu Rebreanu Liviu Rebreanu
   - Arta literara in romanul Ion, - Liviu RebreanuScriitori romani