Efectul estrogenului poate fi explicat genetic referatEfectul estrogenului poate fi explicat genetic

Cresterile dramatice ale colesterolului „bun” care se intalnesc la anumite femei la initierea terapiei estrogenice de substitutie pot fi explicate printr-o mutatie genetica relativ frecventa, se afirma intr-un studiu publicat in New England Journal of Medicine.

In acest studiu s-a observat ca pacientele care detin varianta genica au o crestere a nivelului de HDL-colesterol de cel putin doua ori mai mare decat celelalte femei. Aceste descoperiri sunt importante deoarece marirea concentratiei de HDL-colesterol este considerata un factor protector pentru cardiopatia ischemica, mai ales la femei.„Daca aceste rezultate se confirma, un simplu test genetic pot ajuta medicii si pacientele sa ia decizii mai bune pentru prevenirea afectiunilor cardiace cu ajutorul terapiei hormonale de substitutie”, spune David M. Herrington, coordonatorul studiului de la Universitatea de Medicina Wake Forest, din Winston-Salem, Carolina de Nord, Statele Unite. 31948fyn34fun4d

Faptul ca estrogenii cresc nivelurile plasmatice de HDL-colesterol este adesea invocat pentru a explica ratele joase de cardiopatie ischemica la femeile in premenopauza si la cele in postmenopauza care iau supliment de estrogeni. Insa raspunsul concentratiilor de HDL-colesterol la terapia estrogenica are importante variatii individuale; studiile familiale au sugerat ca o mare parte din aceasta variabilitate se datoreaza factorilor genetici.

Cercetatorii au analizat conexiunea dintre 10 variante de secvente ale genei ce codifica receptorul alfa pentru estrogen si raspunsul manifestat de concentratia de HDL-colesterol la administrarea de terapie estrogenica de substitutie; au fost investigate 309 femei diagnosticate cu boala coronariana, carora li s-a administrat fie terapie hormonala, fie placebo.

Studiul a indicat ca 18% dintre femei au o predispozitie genetica de a raspunde la terapia estrogenica prin crestere marcata a HDL-colesterolului. Marirea concentratiei de HDL-colesterol a fost dramatica – de doua sau trei ori mai mare decat se atinge in mod obisnuit la medicamentele utilizate in acest scop.

Desi concluziile nu sunt definitive, acest studiu sugereaza ca screening-ul genetic ar putea fi util pentru individualizarea terapiei estrogenice de substitutie, in vederea optimizarii starii de sanatate si calitatii vietii la femeile in postmenopauza. Desigur, mai este nevoie de mult efort pentru a descrie cu certitudine interactiunea dintre acest tratament si factorii genetici, dupa cum subliniaza autorii. yu948f1334fuun

„Sunt necesare confirmari pe baza altor studii clinice. De asemenea, trebuie aflat daca intr-adevar nivelurile ridicate de HDL-colesterol se asociaza cu mai putine evenimente cardiace. Unele studii anterioare au indicat ca o crestere a acestui parametru plasmatic pana la valori similare celor obtinute in acest studiu ar putea reduce accidentele coronariene cu 25-40%. Insa studiile facute asupra estrogenilor nu au aratat acelasi efect. Explicatia ar putea fi ca cercetarea s-a facut asupra tuturor femeilor si nu asupra subgrupului cu varianta genica”, sunt de parere autorii.

O serie de studii observationale au folosit timp de mai multi ani terapia estrogenica de substitutie pentru prevenirea cardiopatiei ischemice la femeile in postmenopauza. Insa rezultatele unor studii recente sugereaza ca terapia hormonala nu incetineste progresia bolii la femeile care au deja boala coronariana.