Factori Berger referat

Caracteristicile celor opt tipuri

Pasionati (EAS) – Indivizi ambitiosi, care se realizeaza. Tensiune extrema a personalitatii. Activitate concentrata asupra unui scop unic. Dominatori, apti din nastere pentru a comanda. Stiu sa-si indeplineasca – si sa foloseasca – violenta. Iau in serios familia, patria, religia. Au un simt profund al glandorii si stiu sa-si reduca nevoile organice; merg adesea pana la ascetism. Valoarea dominanta: munca de realizat.

Colerici (EAP) – Generosi, cordiali, plini de vitalitate si de exuberanta. Optimisti, in general bine dispusi, le lipsesc adesea gustul si masura. Desfasoara o activitate intensa si ardenta, dar multipla. Sunt interesati de politica, le place poporul, cred in progres si sunt revolutionari in mod voluntar. Adesea dotati cu aptitudini oratorice, plini de impetuozitate, antreneaza oamenii. Valoarea dominanta: actiunea.
Sentimentalii (EnAS) – Ambitiosi care raman in stadiul aspiratiilor. Meditativi, introvertiti, schizotimici. Adesea melancolici si nemultumiti de ei insasi. Timizi, vulnerabili, scrupulosi, viata lor interioara este alimentata de parcurgerea neincetata a trecutului. Nu stiu sa intre in relatii cu ceilalti si sunt adesea mizantropi. Neindemanatici, se resemneaza dinainte, desi ar putea evita unele lucruri. Individualisti, au un sentiment viu al naturii. Valoarea dominanta: intimitatea.

Nervosi (EnAP) – Dispozitie variabila; vor sa uimeasca si sa atraga atentia asupra lor. Indiferenti la obiectivitate, au nevoia sa infrumuseteze realitatea, ceea ce merge de la minciuna la fictiunea poetica. Au un gust pronuntat pentru ceea ce este bizar, oribil, macabru si, in general, pentru “negativ”. Lucreaza in mod neregulat si numai pentru ce le place. Au nevoie de excitanti pentru a se smulge din inactivitate si plictiseala. Inconstanti in afectiuni, repede sedusi, repede consolati. Valoarea dominanta: distractia.

Flegmatici (nEAS) – Oameni ai obisnuintei, respecta principiile, sunt punctuali, obiectivi, demni de incredere, ponderati. Egali in dispozitie, in general impasibili, sunt de asemenea rabdatori, tenace, lipsiti de orice afectare. Nutresc un profund cinism, religia lor avand un caracter mai ales moral. Au adesea un foarte viu sens al umorului. Le plac sistemele abstracte. Valoarea dominanta: legea.

Sanguini (nEAP) – Extravertiti, stiu sa faca observatii exacte si fac dovada unui remarcabil spirit practic. Le place societatea, fiind politicosi, spirituali, ironici, sceptici. Stiu sa manuiasca oamenii si sunt diplomati abili. Liberali si toleranti in politica, nu prea respecta marile sisteme si pun mai multa baza pe experienta. Fac dovada de initiativa si de o mare suplete de spirit. Oportunisti. Valoarea dominanta: succesul social.

Apatici (nEnAS) – Inchisi, secretosi, intorsi inspre ei insisi, dar fara o viata interioara intensa. Sumbri si taciturni, rad rareori. Sclavi ai obiceiurilor, sunt conservatori. Nutresc dusmanii tenace, sunt greu de impacat. Vorbesc foarte putin, le place singuratatea. Desi indiferenti fata de viata sociala, sunt totusi, in general, cinstiti, veraci, onorabili. Valoarea dominanta: linistea.

Amorfi (nEnAP) – Disponibili, concilianti, toleranti prin indiferenta, fac adesea dovada unei incapatanari pasive foarte tenace. In total, reprezinta categoria despre care se spune ca au un “caracter bun”. Neglijenti, inclinati catre lene, le lipseste complet punctualitatea. Sunt indiferenti la trecut, si cu atat mai mult la viitor. Au adesea aptitudini pentru muzica (executie) si teatru. Valoarea dominanta: placerea.Factori secundari

Largimea campului constiintei

(L): Individ visator, intuitiv; chiar atunci cand un eveniment important il priveste, exista intotdeauna un halou in jurul a ceea ce-l preocupa.

(nL): Individ precis, analitic, mereu tensionat, “absorbit” de fiecare idee care il intereseaza.

Polaritatea

(M): Tipul Marte, se impune si ii place sa arate ca se impune. Arma sa: agresivitatea sau constrangerea. Cauta lupta, competitia, incaierarea. Nu face concesii. Accentueaza opozitiile. 44755ojq55nid7g

(V): Tipul Venus, ii place daruirea de sine si abnegatia. Arma sa: farmecul sau seductia. Nascut conciliator, sesizeaza cu promptitudine ceea ce, intr-o conduita sau un discurs, poate fi ocazia unei apropieri si a unui acord.

Aviditatea

(Av): Nevoie de a absorbi lumea exterioara si de a o transforma in propria ei substanta. Dorinta puternica de a capata si a conserva, atat in domeniul material cat si intelectual. Dorinta de posedare a lucrurilor sau a fiintelor.

(nAv): Atitudine neglijenta. Indiferenta fata de valorile burgheze de posesiune si respectabilitate. Placerea de a da, generozitate. ji755o4455niid

Interesele senzoriale

(Is): Individ pentru care senzatiile, detasate de utilitatea lor biologica, sunt un ghid pentru viata, prin placerea pe care o procura. Daruire de sine in impresii, consimte neprevazutul, se abandoneaza clipei.

(nIs): Individ pentru care senzatiile nu fac decat sa aduca o informatie. Pentru el, culoarea rosie a unui fruct nu este decat semnul coacerii si al valorii lui nutritive. Acest zgomot murmurat al apei, care l-ar incanta pe un poet, nu reprezinta pentru el semnul ca-si poate potoli setea sau face o baie.

Tandrete

(T): Mare afectivitate, in dragoste ca si in prietenie. Atractie pentru persoanele de celalalt sex, chiar in afara oricarei senzualitati. Cauta uniunea sufletelor, emotia comuna a doua sensibilitati, simpatia.

(nT): Indiferenta afectiva fata de ceilalti. Putin sensibil la atractia sexului opus. Iubeste inconstant.

Pasiune intelectuala

(Pi): Individ dominat de dorinta de a sti si mai ales de a intelege. Ii place sa explice. Faptele nu reprezinta, pentru el, un material care se aduna, ci probleme de rezolvat. Prefera mai degraba sa gandeasca un eveniment decat sa-l traiasca.

(nPi): Dispretuieste ideile pure. Prefera eficacitatea concreta.Copyright © Contact | Trimite referat


Ultimele referate adaugate
Mihai Beniuc
   - Mihai beniuc - „poezii"
Mihai Eminescu Mihai Eminescu
   - Mihai eminescu - student la berlin
Mircea Eliade Mircea Eliade
   - Mircea Eliade - Mioara Nazdravana (mioriţa)
Vasile Alecsandri Vasile Alecsandri
   - Chirita in provintie de Vasile Alecsandri -expunerea subiectului
Emil Girlenu Emil Girlenu
   - Dragoste de viata de Jack London
Ion Luca Caragiale Ion Luca Caragiale
   - Triumful talentului… (reproducere) de Ion Luca Caragiale
Mircea Eliade Mircea Eliade
   - Fantasticul in proza lui Mircea Eliade - La tiganci
Mihai Eminescu Mihai Eminescu
   - „Personalitate creatoare” si „figura a spiritului creator” eminescian
George Calinescu George Calinescu
   - Enigma Otiliei de George Calinescu - geneza, subiectul si tema romanului
Liviu Rebreanu Liviu Rebreanu
   - Arta literara in romanul Ion, - Liviu RebreanuScriitori romani