Eficacitatea metodelor psihopedagogice referatEficacitatea metodelor psihopedagogice active aplicate in procesul educativ din caminul de copii

Eseu realizat dupa brosura „Insemnarile unui educator” –

Autor: Toma Cocisiu

  24458gfp59lch7u

  24458gfp59lch7u

Toma Cocisiu a fost si ramane un pedagog ilustru si de mare calibru care si-a castigat prestigiu si reputatie prin constinciozitatea sa de specialist si prin activitatea sa de cercetare pedagogica.Brosura „Insemnarile unui educator” este un corolar al experientei pedagogice din indelungata sa activitate de educator si pedagog. fc458g4259lcch

Citind cu atentie si interes cartea, m-au captivat paginile sale bogate in continutul de idei si fapte traite.

In anii de senectute isi desfasoara activitatea intr-un camin de copii orfani (care era numai de baieti) din Bazna dand dovada de multa preocupare, rabdare si dragoste parinteasca fata de acesti orfelini.

In caminul in care a lucrat colectivul de copii era foarte eterogen sub aspect comportamental, copiii erau in general recalcitranti si turbulenti.

Vocatia pedagogica, experienta, intelepciunea si calitatile sale l-au ajutat sa gaseasca metodele cele mai eficiente si mai active prin care a reusit sa-i capaciteze si sa introneze ordine si disciplina in colectivul de copii. Cunoscand manifestarile comportamentale ale acestor copii si psihologia lor i-a tratat cu multa afectiune parinteasca fiind foarte apropiat de ei.

N-a fost niciodata de acord cu brutalizarea copiilor si cu bataia ca mod si forma de pedepsire.

Observatia facuta copilului era de asa maniera incat era pus in situatia sa-si recunoasca fapta si greselile comise si sa-si ceara iertare.

Perspicacitatea si ingeniozitatea profesionala precum si spiritul organizatoric i-au permis sa institue „adunarea generala”ca forma de organizare a colectivului de copii.

Acest forum al copiilor a desemnat sefii de grupe care raportau in cadrul adunarii toate actele de indisciplina semnalate atat in timpul lor liber cat si in salile unde isi pregateau lectiile.

In cadrul acestui foeum erau analizate toate problemele si erau luate deciziile prin care cei vinovati erau pedepsiti.

Uneori sedintele lor erau asa de aprinse si de furtunoase incat bucataria se inchidea si ei pierdeau masa de seara.

Multi copii care ajungeau la acest camin erau analfabeti si erau destul de mari ca varsta.

Pedagogul Cocisiu s-a implicat direct in procesul de alfabetizare a lor.

Copiii fiind sarguinciosi au reusit sa invete si sa promoveze cu succes examenele.

Metoda folosita in activitatea de educare era povestirea, le spunea copiilor povesti cu animale le placeau copiilor deoarece erau atractive si interesante si astfel educatorul lor era solicitat foarte des de catre copii sa le povesteasca.

Din povestiri erau trase concluzii folositoare pentru aducarea si formarea copilului.Preocupat de educarea lor a incercat sa le formeze o cultura generala, astfel le povestea curiozitati din lumea insectelor si mamiferelor acvatice explicandu-le de exemplu modul cum erau vanate belenele, ce dispozitive se folosesc, ca acestea se numesc harpoane si cum se procedeaza cu ele.

O alta metoda folosita in practica sa educativa era munca, obisnuirea copiilor cu aceasta. Copiii lucrau in gradina caminului primavara, vara si toamna la sapat, plivit, udarea culturilor si recoltarea acestora. Deasemenea copiii erau dusi la o ferma agricola din apropiere, fiind retribuiti pentru munca lor.

Caminul de copii era deseori vizitat de inspectori veniti de la Ministerul invatamantului. Inspectia era impresionanta si multumita de activitatea pedagogului, sugerandu-i ocuparea unei functii in cadrul ministerului, ori de cate ori i se propunea acest lucru, a refuzat motivand ca poate colabora cu colegii si daca isi continua activitatea in acest camin de orfelini.

Rafinamentul pedagogic si orgoliul personal fondat pe cultura bunului simt, l-au determinat sa fie foarte rezervat si modest in comportamentul si manifestarile sale.

Gradul de superioritate al acestui om de cultura isi facea simtita prezenta prin felul cum aborda problemele si cum privea solutionarea lor.

Ocupandu-se cu pasiune si daruire de educatia orfelinilor a reusit sa inlature promiscuitatea pedagogica (fenomenele negative si purtarea necorespunzatoare a copiilor) sa modeleze si sa formeze caractere.

Tinerii care au parasit caminul au putut sa se integreze in societate, sa ocupe un loc de munca, sa fie onesti si seriosi si sa se afirme ca muncitori priceputi. Cei plecati s-au intors dupa catva timp la camin, cu efuziune si-au exprimat sentimentele filiale fata de educatorul si pedagogul Cocisiu, considerandu-l adevarat tata care s-a acupat serios de cresterea si educarea lor. Cand se intalnea cu cei plecati din camin dl. Cocisiu ii imbratisa cu multa caldura perinteasca.

Consider ca aceasta brosura este un excelent ghid de pedagogie prin valoarea sa pedagogica inestimabila si astfel o recomand spre citire profesorilor si tuturor acelora care vor sa-si imbogateasca cultura pedagogica.

Personalitatea pedagogului Cocisiu merita sa fie aureolezata si incadrata in galeria personalitatilor ilustre ale pedagogiei romanesti.

Profesor,

Gruia Lucia – „Colegiul National I.M. Clain” Blaj

Copyright © Contact | Trimite referat


Ultimele referate adaugate
Mihai Beniuc
   - Mihai beniuc - „poezii"
Mihai Eminescu Mihai Eminescu
   - Mihai eminescu - student la berlin
Mircea Eliade Mircea Eliade
   - Mircea Eliade - Mioara Nazdravana (mioriţa)
Vasile Alecsandri Vasile Alecsandri
   - Chirita in provintie de Vasile Alecsandri -expunerea subiectului
Emil Girlenu Emil Girlenu
   - Dragoste de viata de Jack London
Ion Luca Caragiale Ion Luca Caragiale
   - Triumful talentului… (reproducere) de Ion Luca Caragiale
Mircea Eliade Mircea Eliade
   - Fantasticul in proza lui Mircea Eliade - La tiganci
Mihai Eminescu Mihai Eminescu
   - „Personalitate creatoare” si „figura a spiritului creator” eminescian
George Calinescu George Calinescu
   - Enigma Otiliei de George Calinescu - geneza, subiectul si tema romanului
Liviu Rebreanu Liviu Rebreanu
   - Arta literara in romanul Ion, - Liviu RebreanuScriitori romani