Filtre TV referat

Filtre TV

Schema 1

Materiale necesare

1 cutie metalica

1 rezistor 2k2 - 2k4 / 0.25 W

1 trimer 75-100pF daca canalul este in banda 1

(acest tip de trimer se gaseste mai greu in tara, de aceea recomand legarea in paralel a unui condensator de 68pF cu un trimer de 6-25 sau 10-40pF)

sau

6-25pF daca canalul este in banda 3.2 mufe F

30 cm fir cupru diametru 0.8-1.5 mm

30 cm cablu antena 75 ohmi

Instructiuni

1) Se ia sirma de cupru si se bobineaza 9 spire pe un dorn (cui, surubelnita, etc) cu diametrul de 10 mm. Intinde bobina rezultata la 3.5-4 cm si indoaie capetele in unghi drept.

2) Lipeste condensatorul variabil (trimer) pe bobina. Nu conteaza unde, dar cea mai buna pozitie este la mijlocul bobinei cu surubul de ajustare in sus.

Nota: La plasarea bobinei in cutie se va avea grija ca bobina sa fie izolata de masa (cutie). Puteti lipi o bucata de cauciuc (dop) intre cutie si bobina.

3) Lipeste 2 bucati de sirma de cupru la 2.5 spire de fiecare capat al bobinei si fixeaza-le de cele 2 mufe F. Legaturile sa fie cit mai scurte.

4) Lipeste un capat al rezistentei de mijlocul bobinei, iar celalalt fixeaza-l cu un surub de cutie.

5) Fa o gaura de 1 cm in capacul cutiei pt a putea ajusta trimerul din exterior. Verifica inca o data montajul si lipeste capacul.

6) Pune filtrul pe cablul de antena si conecteaza-l la TV cu o bucata scurta de cablu coaxial. Regleaza Tv-ul pe canalul bruiat.

7) Regleaza trimerul cu o surubelnita de plastic pina cind imaginea devine inteligibila.

Schema 1B

Este o varianta a schemei 1. Cele 2 bobine sunt identice. 4 sp. CuEm diam 1.5mm, pe aer, diam int. 5mm. Trimerul este de 5-25pf sau valori care sa acopere aceasta gama. Reglajul se face cu o surubelnita de plastic.

Schema nr 2

Detalii

-constructia se realizeaza intr-o carcasa metalica de tabla cositorita a.i. sa asigure o distanta de min. 10 mm intre cele 2 conductoare si pereti

-conductorii l1 si l2 continuat cu bobina L se realizeaza din Cu argintat sau cositorit, diam. 0,8 mm

-bobina L se realizeaza in continuarea liniei l2 - deci din aceeasi bucata! pe dorn de 5mm cu pasul de 0.3-0.5mm

-trimerul C sa fie cit mai mic. variaza intre 10-40pf in functie de canalul dorit

-cutia este "masa" la ea se leaga ecranul cablului

-conductorul central este izolat de masa prin treceri de sticla sau (in lipsa) prin bucati de izolatie PVC pt cabluri de 5-7 mm lungime lipite cu superglue de marginea cutiei (pt a asigura stabilitate mecanica)

-lipiturile se realizeaza cit mai ingrijit, iar urmele de decapant se sterg cu acetona sau neofalina.

-se vor lua toate precautiile pt constructiile RF

In functie de banda dorita se dau valorile:

componenta
banda 1,2
banda 3
L (spire)
9,5
2,5
l1(mm)
65
40
l2(mm)
60
35
d optim(mm)
1
6
atenuare(db)
>8
>15

Reglajul se face din C dar si din L CU O SURUBELNITA IZOLATA! Prin modificarea distantei d dintre cele 2 linii se poate regla cuplajul (marimea atenuarii si latimea de banda a semnalului atenuat).

 

DECODOR HBO SCHEMA 2 (luata de la https://phobos.cs.unibuc.ro/~alex/)

Materiale necesare

Condensator semireglabil (trimer) 3-12pF (poate fi intre 10-60pF).

Rezistenta: 280..350 ohm.

Rezistenta semireglabila: 2.5k

Linia centrala: cupru cositorit diam. 0.8..2mm.

Cuplajul: 2-3 infasurari (din sirma de cupru izolata cu email sau plastic) alungite in jurul liniei centrale (lungimea cuplajului = 3 cm).

Bobina: 1..2 spire cu diam. 3 mm.

Montare

Intr-o cutie de tabla cositorita (lungime 5 cm, latime 4, inaltime 2.5-3 cm) cu treceri din sticla sau plastic la intrarea si iesirea cablului coaxial.

Intre intrare si iesire se monteaza o sirma de cupru cositorit sau argintat, de grosime 0.8..2.0 mm. Cu o sirma izolata cu PVC de cupru (sau CuAg) 0.4mm care se conecteaza la masa se realizeaza un cuplaj intre circuitul LC rejector si conductorul gros montat intre intrare si iesire, prin infasurarea de citeva ori in jurul acestuia. Bobina este construita tot din acest tip de sirma.

Intr-un punct pe firul central in zona cuplajului (1.5..2 cm de la intrare), se conecteaza spre masa rezistenta fixa si cea semireglabila, in paralel.

Punere in functiune

Dupa montare se inseriaza intre cablu si televizor si se regleaza pe imagine astfel:

-se pune televizorul pe frecventa (acum bruiata) a postului HBO. Este usor de detectat dupa zgomotul insistent si intermitent si dupa dungile orizontale pe care le creeaza in loc de imagine. Semnalul de bruiaj nu este acelasi la diferite companii de cablu, asa ca poate sa arate si altfel.

-se regleaza din condensatorul variabil (si prin modificarea distantei intre spirele bobinei) pina cind se ajunge la frecventa bruiajului, moment in care acesta dispare si apare HBO.

-reglajul fin al benzii rejectiei si valoarea atenuarii se regleaza din rezistenta semireglabila, atunci cind frecventa este deja stabilita.

O idee buna de reglaj am primit de la unul dintre cei care au construit acest decodor: Este mult mai simplu sa se regleze banda si atenuarea pe un alt post, imediat inferior sau superior, urmarind atenuarea completa a sunetului, in conditiile pastrarii calitatii imaginii. Dupa ce acest lucru se obtine, tot ce mai ramine de facut este reglarea frecventei de rejectie, din trimer, pe frecventa de bruiaj din HBO.

Pentru o mai buna stabilitate folositi trimer ceramic, nu de plastic. Cum toate trimerele au o deriva termica mare, cel mai bine este sa puneti in paralel cu trimer-ul si un condensator ceramic de 2..3 pF cu terminalele taiate cit mai scurt. Ideal ar fi sa-l reglati fara acest condensator, dupa care il puneti si refaceti reglajul.

Schema 3

NOTA

1,5 masa

1 - 2 semireglabil 1.5-2 K

4 - 5 trimer 10-60pF

2 intrare

3 iesire

cablajul e un patrat cu latura de 4.5 cm.

Schema 3B

Am folosit un filtru extrem de simplu:

-un cerc/bucla (aproape un cerc, caci ii lipseste 3-5mm pe circumferinta) cu diametrul de 30mm. din sarma de cupru de 3mm;

-capetele sunt departate la 3-5mm, intre care se lipeste un trimer de capacitate 3-18pF;

-pe partea diametral opusa se lipeste un semireglabil de 250-500ohmi;

-la 120grade fata de acest semireglabil se lipesc cele doua fire calde a doua bucati de coaxial, astfel ca cele doua lipituri si semireglabilul sa formeze un triunghi echilateral. La capetele opuse ale cablurilor se lipesc cele doua mufe mama/tata tip TV pentru intrare de la cablu/iesire spre televizor.

Tot ansamblul se fixeaza pe o placuta de circuit imprimat care va fi masa filtrului. La aceasta masa se conecteaza tresele celor doua cabluri precum si unul din capetele semireglabilului.

Se conecteaza cele doua mufe la cablu/televizor si se pozitioneaza TV-ul pe HBO. Din cele doua semireglabile se actioneaza pana se obtine o imagine cat mai buna. Daca rezultatele nu sunt multumitoare, se deplaseaza cele doua fire calde astfel ca ele sa formeze un triunghi echilateral nu cu semireglabilul, ci cu trimerul.

O importanta foarte mare o are rigiditatea mecanica a ansamblului, orice modificare a buclei fata de masa, produce dereglari a imaginei. Personal am folosit, in loc de a lipi firele calde ale celor doua cabluri direct pe bucla, doua mufe BNC-mama care se lipesc direct pe cablaj, de pe niste placi de retea dezafectate. Dar cum ansamblul se baga intr-o cutie metalica -neaparat- se pot utiliza si BNC-uri pentru panouri. Eu am facut cutia din placi de cablaj imprimat pe care le-am lipit cu cositor in forma de cutie. Astfel am realizat o rigiditate mecanica foarte mare. Evident am lasat gauri pentru cele doua semireglabile.

Schema nr 4

Un alt filtru foarte eficient si simplu este cel publicat in tehnium 8-9/94. Are o banda foarte ingusta si o atenuare de 40 dB. A fost testat cu succes pe numeroase sisteme de cablu.

Detalii constructive

Cutia are 4x3.5 cm si o inaltime de 2 cm. Se confectioneaza din tabla de conserve. Pe ea se lipesc terminalele de "masa".

Rezistenta are 680 ohmi.

Bobina (L) are 2 sp din CuAg diam. 1mm sau CuEm de pe care se rade emailul si se cositoreste. Priza este la 1/3 din bobina, spre rezistenta (ca in figura). Diam. interior al bobinei este 1 cm.

Transformatorul (T) se face din sirma CuEm 0.2-0.3 mm rasucita in 3 inainte de bobinare. Apoi se bobineaza cele 3 sp. pe torul de ferita si se lasa o distanta egala intre spire. Capetele bobinei insemnate cu A, B, C trebuie sa "iasa" de aceeasi parte, iar cele cu a, b, c ies pe partea opusa. Legaturile se fac ca in schema. Torul are diametrul int. de 2mm si cel ext. de 4mm, iar inaltimea de 3mm.

Condensatorul are 12pf, iar trimerul variaza in gama 1-4pf. Se recomanda sa fie de calitate cit mai buna pt a pastra acordul in timp. Datorita dificultatii de procurare a trimerului la valori asa mici, recomand eliminarea condensatorului si utilizarea unui trimer care sa acopere banda 10-20pf. In felul acesta se reduce complexitatea schemei iar performantele sunt asemanatoare.

Acordul este foarte simplu. Se regleaza trimerul pina se obtine o imagine buna. Filtrul functioneaza doar in banda superioara, peste 200MHz. Nu influenteaza canalele vecine.

Convertor TV din banda 300-350 MHZ in 550-600 MHZ

Componente

C1,C2=3.3-4.7 pF

C5=3.3 pF 38132dsi24joy7b

C6=1.5-4.7 pF

C9=1.5 pF

C10=1 pF

C11=1.5 pF so132d8324jooy

C12=1.5 pF

C13=2.2-2.7 pF

C15=3.3 pF

C3,4,7,8,14,17=470pF-4.7nF (uzual se ia 1nF)

R1,4,8=1K

R2,5,9=4.7 K

R3,6,10=10 K

R7=1K-4.7K (experimental vezi textul)

T= BF 372, BF 316, BF 509 etc

Toate bobinele sunt din Cu Em 0.5 mm

L1=3 spire, pe dorn de diametru 3mm, spira linga spira

L4=6 spire, idem L1

L2=5 spire, idem L1 SAU line de lungime 35 mm

L3=line de lungime 25 mm

Detalii constructive

-Convertorul se construieste intr-o cutie ecranata (tabla) "in aer", NU pe cablaj! Liniile punctate reprezinta “peretii” compartimentelor pe care se lipesc componentele.

-Latimea de banda (nr. de canale translatate) se stabileste din R7. Cu cit R7 tinde spre 1K creste banda; s-a folosit valoarea de 1K pt 5 canale.

-Daca apar oscilatii multiple (linii pe imagine) se mareste capacitatea lui C13 la 5.6-10pF

-Condensatoarele mici (1pF si 1.5 pF)-C9, 10, 11, 12- se pot inlocui cu 2 bucati de sirma lipite in locul condens. si rasucite, de CuEm, diametrul 0.1mm

-Condensatorul C12 ajusteaza frecventa de oscilatie

-Conexiunile dintre piese vor fi cit mai scurte si ingrijite.

-Montajul se va realiza folosind drept suporturi condensatoarele lipite la masa.

-Se recomanda utilizarea de condensatoare ceramice disc, fara terminale, dar se pot folosi si condensatoare "normale" cu terminalele cit mai scurte.

-Alimentarea se face la +12V. Daca se doreste alimentarea pe cablu, se poate folosi un alimentator din comert la care s-a inversat polaritatea. Intre borna “+12V” si “OUT” trebuie introdus un soc de 20 spire Cu Em pe miez diam. 2 mm.

-In figura alaturata se prezinta legarea “in paralel” cu cablul printr-un sumator FIF. Bobina are 3sp CuEm 0.5mm, diam. int. 3mm.

-Factorul de zgomot tipic este de 6db, iar amplificarea intre 6-10 db. Frecventa de oscilatie este de 250 MHz.-Montajul este sensibil la socuri mecanice si este preferabil sa fie asezat intr-o pozitie fixa.

Filtru TV in 3 puncte (Kappa 1)

Filtrul functioneaza intre 100-230 MHz (se pot calcula componente si pt frecvente mai mari). Poate rejecta 3 frecvente, pe fiecare dintre ele atenuarea este de aprox. 15 dB. Latimea de banda este de 300-500 KHz pt fiecare frecventa. Frecventele pot fi ajustate independent.

Acord:

1. L1 curata sunetul

2. L4 curata imaginea

3. L2 reglaj final pt a obtine semnal corespunzator.

Repetati pasii 1-3 cu multa grija si rabdare.

Componente:

Piesa
S1-S2
S3-S5
S6-S8
S9-S10
6-7
8
9-11
12
C2, C5 (pf)
27
18
12
10
8.2
8.2
5.6
4.7
C3 (pf)
8.2
4.7
3.3
2.2
5.6
4.7
4.7
3.3
L3 (spire)
2.5
2.5
2.5
2.5
2.5
2.5
1.5
1.5

Valorile condensatoarelor sunt in pF. Pt bobina L3 este prezentat nr. de spire.

C1, C4 = 2.2 pF

Toate bobinele sunt din CuEm diam. 0.5mm

L1, L4 = 3.5 sp.

L2 = 5.5 sp.

L1, L2, L4 sunt pe miez variabil de ferita, diam. 5 mm. Bobinele trebuie sa fie orientate in aceeasi directie (axele paralele).

L3 pe aer, diam. int. 5.5 mm.

Sfat: Realizati montajul pe un cablaj. Componentele trebuie sa aiba terminalele cit mai scurte.

Anexa:

Pt calcule (alte canale):

L1, L4 = 0.06-0.09 uH

L2 = 0.16-0.24 uH

L3 = 0.05/0.02 uH

Frecventele canalelor:

Canal
Banda
Video
Audio
S1
104-111
105,25
110,75
S2
111-118
112,25
117,75
S3
118-125
119,25
124,75
S4
125-132
126,25
131,75
S5
132-139
133,25
138,75
S6
139-146
140,25
145,75
S7
146-153
147,25
152,75
S8
153-160
154,25
159,75
S9
160-167
161,25
166,75
S10
167-174
168,25
173,75
R6
174-182
175,25
181,75
R7
182-190
183,25
189,75
R8
190-198
191,25
197,75
R9
198-206
199,25
205,75
R10
206-214
207,25
213,75
R11
214-222
215,25
221,75
R12
222-230
223,25
229,75

Filtru Kappa 2Caracteristici:

Prin reglarea surubului care joaca rol de miez al bobinei, se schimba frecventa fin +/- 5 MHz in jurul frecventei de baza 225 Mhz. Banda filtrului este 300-500 KHz in functie de ingrijirea cu care se executa montajul, lipiturile, curatirea sacizului din jurul lipiturilor (cu alcool tehnic), terminale cit mai scurte ale condesatoarelor.

Bobina este din sirma CuEm cu diametrul 1,5-2 mm.

Diametrul interior 8-10 mm.

5 spire cu priza 1 1/2 (1,5) de la masa.

Surubul nu trebuie sa atinga bobina.

Filtru Kappa 3

Aceasta este schema originala a filtrului HBO folosit de EuroTV Bacau. Filtrul merge pe 233 MHz. Schema este pt. 2 frecvente de bruiere. Se construieste pe un cablaj 32x17 mm.

Cablajul de imparte in 3 si anume: filtrul de la intrare (C1, C2, C3, C4, L1, L2, L3), apoi bobina cablata (lungime lambda/2), apoi filtrul de la iesire. Deci lungimea bobinei cablate e diferita pentru frecventa diferita. Latimea traseului este in jur de 1-1.5 mm.

Cele 2 filtre se pun separat pe fiecare jumatate de cablaj. Intre ele (de la L2 la L5) trebuie sa fie lambda/2 (lungimea de unda:). Se separa toata cutia in 3 compartimente cu tabla (care sa nu atinga traseele:). Compartimentul din mijloc va contine numai bobina cablata de lungine lambda/2. Trebuie neaparat separate cele 3 parti! (din cauza bobinei cablate din mijloc).

Bobinele L1, L3, L4, L6 se construiesc pe miezuri de alama de 3.5 mm. Miezurile astea se pot procura usor (cu zecile de mii de bucati de la Tehnoton Iasi). Miezurile astea de alama au filet si deci e de ajuns sa dai o gaura in cablaj si sa infiletezi, apoi pui sarma peste miez. Asa poti face si reglaje dupa aia. Celelalte 2 bobine se fac in aer pe dorn (care se scoate apoi :)

Sirma folosita este CuEm.

23 iunie 1999

Copyright © Contact | Trimite referat