Imaginea Moldovei referat

Imaginea Moldovei

In viziunea lui Sadoveanu, civilizatia Ardealului este o civilizatie net superioara celei din Occident, pentru ca oameni sunt niste arhetipuri ce nu sau lasat schimbate de vreme.

Este o lume de legenda, care desi primitiva, este un ascendent asupra tuturor civilizatilor europene.

Conform lui Mihail Sadoveanu, Moldova este un loc magic unde toata lumea este muncitoare si care dupa aia se relaxeaza la un han si nu unul oarecare ci cel denumit ‘’Hanul Ancutei ‘’ care este situat pe valea Siretului exact in inima moldovei. Din dialogurile pe care le poarte personajele intelegem ca acesta este un loc magic plin de mister, extrem de vechi care trebuie respectat nu numai pentru vechimea lui ci si prin faptul ca a dat nastere acestor povestiri 33141yvn46mbv9t

Toate persoanele care vin la han si spun anumite intamplari din viata lor sau unele auzite sunt legate de tot Taramul Moldovei dandu-i acestuia o importanta extrema pentru ca practic este in centru atentiei si „martora” la toate evenimentele care au loc.

Povestirile din „Hanul Ancutei” par a fi subordonate intentiei de a surprinde imaginea unei lumi, a unei umanitatii si a valorilor ei ordonatoare. E o lumea arhaica, dar nu primitiva, fixata intr-un model traditional, care impune atat un protocol verbal si comportamental, cat si cutumele existentei cotidiene, in spatele carora este usor de banuit o mentalitate modelata de o veche si rafinata civilizatie.

Copyright © Contact | Trimite referat