Tu, hrana si planeta referat

Tu, hrana si planeta

Pana in anul 2010, populatia pamantului va creste cu 36%, sau cu 1,9 miliarde de oameni.Dezvoltarea recenta a metodelor agricole a dus la cresterea productiei de cereale si de leguminoase la hectar - dar nu in suficienta masura ca sa tina pasul cu cresterea populatiei.In ultimii 10 ani, productia mondiala de cereale pe cap de locuitor a scazut cu 12%, de la 317 kg pentru o persoana la 303 kg pentru o persoana.In acelasi timp, rezervele mondiale de cereale au scazut, de la o cantitate suficienta pentru a hrani populatia globului timp de 87 de zile pana la una suficienta doar pentru 62 de zile.Aceste cifre lasa prea putine sperante ca productia ar putea fi crescuta asa incat sa asigure necesarul de hrana al unui numar atat de mare de oameni, rezultat din explozia populationala asteptata.
Din nefericire, pana acum, o mare parte din cresterea recoltelor a fost folosita pentru a hrani animalele din ferme, datorita cererii tot mai mari de carne rosie.Metodele actuale de producere a carnii nu numai ca scad cantitatea de hrana disponibila direct pentru consumul uman, dar si primejduiesc mediul ambiant prin:
 *Accentuarea eroziunii solului prin pasunatul excesiv
 *Taierea padurilor tropicale pentru cresterea vitelor
 *Contaminarea surselor de apa cu reziduuri fecale de la fermele de ingrasarea vitelor
 *Tratarea cu ingrasaminte a unor suprafete de teren de 10 ori mai mari pentru cresterea de animale decat pentru obtinerea de proteine vegetale.(Nitratii din ingrasaminte contamineaza apa).Cum se risipesc resursele planetei

Transformarea cerealelor si leguminoaselor in proteine animale presupune pierderi enorme de proteine, energie si resurse naturale.De exemplu, sunt necesare 16 kg de proteine vegetale pentru a obtine 1 kg de proteine animale (in carne de vita).
 Facand o medie a diferitelor tipuri de carne folosita in alimentatie, s-a constatat ca sunt necesare 7 kg de proteine vegetale pentru a produce 1 kg de proteine animale.Daca cele 7 kg de proteine vegetale ar fi consumate direct, ele ar putea hrani 140 de oameni timp de o zi.Data insa ca hrana animalelor, ele sunt transformate intr-un kilogram de proteina din carne, care poate hrani doar 20 de persoane timp de o zi.
Exista o solutie: Intrucat este improbabil ca recoltele la hectar sa poata creste suficient pentru a tine pasul cu cresterea exploziva a populatiei lumii, singura cale prin care putem preveni foametea este sa folosim in cel mai eficient mod hrana vegetala.Comisia  OMS pentru Sanatate si Mediu recomanda trecerea de la o dieta bazata pe carne la una bazata pe vegetale, cu accentul pe cereale integrale si leguminoase               

Cum se pot exploata la maximum   resursele alimentare al planetei

 Fasolea soia furnizeaza cu 50% mai multe calorii si cu 60% mai multe proteine decat carnea de vita, precum si cantitati mai mari din multe alte substante nutritive, inclusiv peste 150 de flavonoizi, dintre care s-a constatat ca multi au efect protector fata de cancer.Combinatia dintre cereale si leguminoase are o calitate proteica similara cu cea a carnii si, pe ansamblu, o valoare nutritiva superioara celei a carnii.
 Valoare nutritiva mai mare la acelasi pret
 Multi oameni cred in mod gresit despre carne ca este mai ieftina si mai hranitoare decat alimentele vegetale.Dar, de pe fiecare hectar de sol fertil, un fermier poate obtine de 10 ori mai multe leguminoase decat carne.Desi economiile de productie se reflecta, in general, doar in mica masura in pretul de vanzare catre consumator, inlocuirea carnii cu leguminoase va va ajuta sa economisiti bani.
 Tabelul de pe pagina urmatoare compara substantele nutritive furnizate de 2 kg de fasole uscata cu cele ale unei jumatati de kilogram de carne macra de vita, ambele avand aproximativ acelasi pret.Tabelul rezuma si riscurile de imbolnavire pe care le presupune alimentatia bogata in carne. Este evident ca fasolea (ca de altfel toate leguminoasele)  ofera mai mult decat carnea, pentru aceeasi suma de bani.In plus, ele protejeaza mediul si favorizeaza pastrarea unei bune stari de sanatate.
 Protejati resursele de apa
 Doar 2,6% din apa planetei este potrivita pentru consumul animal si uman.Este nevoie de 15 ori mai multa apa pentru a obtine un kilogram de proteina cereala.Cresterea vitelor in ferme zootehnice duce la poluarea surselor de apa din regiune.

Iata care este mecanismul:

Comparatie a substantelor nutritive din fasole si din carne macra de vita, pentru aceeasi suma de bani cheltuita

FASOLE - 2 KG
CARNE - 1/2 KG
Riscuri de imbolnavire pentru carne
Proteine= 163,8 g
Proteine= 115 g
 
Calorii=2736
Calorii = 1429
Cancer
Glucide complexe=514 g
Nu contine glucide complexe(0 g)
 
Colesterol absent(0 mg)
Bogata in colesterol(435 mg) 
Cancer de colon
Grasimi totale reduse(10,4 g)
Bogata in grasimi totale (105 g)
 
Grasimi saturate reduse(2,18 g)
Bogata in grasimi saturate (41,1g)
Diabet
Multe fibre vegetale(228 g)
135,6 ori mai mult mangan
Nu contine fibre vegetale (0g)
Boli cardiace
72 ori mai mult acid folic
 
 
24 ori mai multa tiamina(vit.B1)
11,7mcg mai multa vit.B12
Boli renale 
19,2 ori mai mult calciu
2,2 ori mai mult zinc
 
14,6 ori mai mult cupru
2 ori mai mult seleniu
 
14,6 ori mai mult magneziu
1,4 ori mai multe proteine
 
10 ori mai multe portii
Fierul hemic este mai bine asimilat
 
8,6 ori mai mult potasiu
 
 
5,2 ori mai mult acid pantotenic
 
 
4,6 ori mai mult fosfor
 
 
4,2 ori mai mult fier
 
 
4 ori mai multa niacina
 
 
0,6 ori mai multa vit.B6
 
 

Pentru a reduce costurile, o parte din hrana administrata vitelor de ferma este formata dintr-un amestec de sange, oase macinate, pene si resturi de peste.Acest amestec este adesea amestecat cu salmonele, camilobacter, precum si alte microorganisme care cauzeaza diaree si alte boli.Aceste bacterii trec apoi in materiile fecale eliminate de aceste vite si ajung pe sol, scurgandu-se apoi in sursele de apa.Aproximativ 45% din raurile folosite pentru irigatii sunt contaminate cu bacili coliformi fecali in concentratii de 1000 per 100 ml de apa sau mai mult, iar 15% au peste 10000 bacili per 100 ml.

 CONSERVATI SOLUL
Vitele joaca un rol important in desertificarea globala (reducerea productivitatii solului). Pasunatul excesiv face ca solul dezgolit sa devina impermeabil la apa de ploaie. Apa se scurge si duce cu ea pretiosul strat fertil al solului, ceea ce produce reampadurirea si cresterea ierbii, iar aceasta  duce la accentuarea desertificarii si eroziunii.
 Cum se pot recupera macar o parte dintre cele peste 1000 de milioane de hectare de teren fertil care s-au pierdut pe plan mondial, din 1950 ?
*Cultivand culturi pentru hrana oamenilor, nu a animalelor
*Plantand copaci pe terenurile despadurite
*Reducand numarul copacilor taiati
*Reducand eroziunea solului
*Prevenind pasunatul excesiv al vitelor
*Limitand cresterea vitelor in functie de terenul disponibil in afara celui necesar culturilor pentru consumul uman.

EVITATI ALIMENTELE ALTERATE
 Carnea de peste, de vita, de pui si alte alimente de origine animala sunt foarte perisabile. Alterarea si bolile transmise prin aceste alimente sunt foarte raspandite in tarile in care refrigerarea si combustibilul pentru congelarea ori pentru uscarea carnii proaspete sunt greu accesibile. Desi condimentele puternice pot masca gustul carnii alterate, ele nu ucid si bacteriile periculoase. Cerealele si leguminoasele pot fi depozitate si transformate cu un risc de alterare si de contaminare bacteriana mult mai mic.

EVITATI ALIMENTELE CONTAMINATE
 Anual, milioane de persoane se imbolnavesc de boli tranmise prin produse alimentare de origine animala.
Carnea de pasare. Salmonella contamineaza 60-100% din carnea de pasare.In S.U.A., aproape 500.000 de imbolnaviri  si peste 4000 de decese sunt asociate consumului de carne si produse din carne de pasare.Acestea sunt mai multe decese decat cele provocate de fumatul pasiv. Carnea de peste si de alte animale marine. Molustele si crustaceele sunt o cauza majora de hepatita A si de toxi-infectii alimentare. Carnea de porc. Aproximativ 1 milion de oameni se infecteaza cu trichinella, anual, pe plan mondial, prin consumul de carne de porc contaminata.
 Potrivit concluziilor unui comitet de experti ai O.M.S., producerea  de alimente de origine animala care sa nu fie contaminate cu germeni patogeni nu este remarcabila.In tarile in care venitul este scazut, aceste boli transmise prin alimente pot atinge proportii catastrofice si pot avea consecinte economice si sociale cu bataie foarte lunga.
Consumatorii de alimente de origine vegetala au un risc mult mai mic de infectare.

EVITATI RISCURILE DE IMBOLNAVIRE PE CARE LE ADUCE CONSUMUL DE CARNE
 Majoritatea alimentelor de origine animala  sunt bogate in grasimi saturate si colesterol, care sunt factori de risc cunoscuti pentru bolile de inima si pentru cancerele de prostata, de san si de colon. De asemenea, acestia sunt factori care contribuie la aparitia diabetului si obezitatii si se banuieste ca sunt implicati si in aparitia altor boli.
 Consumul de carne de cinci ori pe saptamana creste riscul de:
-Cardiopatie ischemica de 3 ori
-Cancer de colon de 2,5 ori
-Boli renale
-Deces prematur  de 4 ori
-Cancer de prostata de 2,6 ori
 Carnea gatita la cuptor contine substante cancerigene puternice.Consumatorii de carne pot ingera intre 10 si 20 de ori mai multe reziduri de pesticide si ierbicide decat vegetarienii, din cauza ca grasimea animala depoziteaza aceste substante chimice.Consumul de carne poate duce la obezitatze si creste astfel aparitia uneia dintre numeroasele boli asociate cu obezitatea. Specialistii in nutritie din majoritatea tarilor recomanda reducerea consumului de carne. Daca tendinta actuala de inlocuirea painii integrale cu carnea va continua, se vor inregistra cresterii ale cancerului, bolilor de inima si obezitatii, practic, in toate tarile lumii. Cea mai eficienta cale de a micsora impactul acestor boli cronice care ucid cei mai multi oameni este stoparea acestei tendinte prin inlocuirea carnii de vita, de porc si de pasare cu paine si cu alte produse din cereale integrale, leguminoase, zarzavaturi si fructe proaspete.
 BUCURATI-VA DE SANATATE

 
Bucurati-va de sanatate si longevitate consumand alimente de origine vegetala. Cresterea consumului de leguminoase si cereale va duce la:
 -Normalizarea greutatii corporale
 -Ameliorarea si prevenirea constipatiei
 -Reducerea riscului de aparitie a hemoroizilor
 -Prevenirea apendicitei
 -Prevenirea diverticulozei
 -Reducerea riscului de cancer de colon
 -Normalizarea nivelului glucozei sangvine
 -Scaderea nivelului colesterolului din sange
 -Mentinerea sub control a diabetului
 -Cresterea consumului de substante nutritive esentiale
 
 Numeroase studii stiintifice au aratat ca dietele bogate in cereale si leguminoase, in fructe proaspete si verdeturi au un efect protector fata de bolile de inima, cancer si diabet. Se considera ca alimentele de origine vegetala au proprietati preventive si chiar curative, in unele cazuri.
 Cea mai sigura cale de a te asigura ca ai cea mai buna dieta este sa folosesti piramida alimentatiei vegetariene drept ghid pentru alcatuirea meniului fiecarei zile.

ALEGEREA TA CONTEAZA
 -De ce sa astepti ca guvernele lumii sau chiar familia ta sa ia masuri pentru salvarea sanatatii tale si a planetei ? Sta in puterea ta sa alegi sa iti exprimi obtiunea si hotararea prin alegerea de a consuma alimente de origine vegetala in locul celor de provenienta animala. Poate ca nu vei reusi sa schimbi lumea, dar poti sa influentezi pe toti cei din lumea ta, urmand acesti pasi simpli:
 -Cruta de infometare 140 de oameni, mancand hrana vegetariana o zi.
 -Conserva hrana si protejeaza resursele de apa, facandu-te vegetarian pentru o zi, pentru o saptamana sau pentru o viata intreaga.
 -Vorbeste-i unui prieten despre avantajele stilului de viata vegetarian.
 -Raportul despre hrana si alimentatie al O M S rezuma toate acestea prin cuvintele:”Adoptarea unei diete predominant vegetariene ar face posibila satisfacerea necesarului de hrana si produse agricole pentru viitorul previzibil, fara presiuni exagerate(asupra mediului)”.

CAFEINA

 
Ce este cafeina ?
 Cafeina este un drog consumat in mod frecvent.Se gaseste in diferite bauturi, ca ceaiul negru, cafeaua, bauturile acidulate care contin cola si ciocolata. De asemenea, cafeina este adaugata in compozitia altor bauturi si este un ingredient prezent in unele medicamente eliberate fara reteta, cum ar fi cele pentru dureri de cap, raceala si alergii, antialgicele si pilulele pentru mentinerea starii de veghe. Circa 80% din populatia adulta consuma cafeina si cca.20% consuma peste 350 mg/zi - cantitate sufiecienta pentru a produce dependenta fizica.
De ce depinde continutul in cafeina al unui produs ?
 Metoda de preparare a ceaiului sau cafelei determina continutul de cafeina al bauturii. O ceasca de cafea instant contine cca.65 mg. cafeina, in timp ce cafeaua filtrata contine cca. 110 mg/ceasca.Ceaiul negru si majoritatea bauturilor racoritoare cu cafeina contin 30 - 65 mg/portie. Bauturile din ciocolata fierbinte contin cca.5 mg./ceasca, in timp ce batoanele de ciocolata pot contine intre 10 si 40 mg. per 60mg.
 Este cafeina periculoasa ?
 Efectele fiziologice ale cafeinei pot fi vazute la adulti la doze de numai 100-200 mg. Acest nivel este realizat cu usurinta, prin consumarea a 1 -3 cesti de cafea. Raportat la greutatea corporala, copiii cu varsta de 1-5 ani sunt cei mai mari consumatori de cofeina.Un copil care bea o cutie de bautura racoritoare cu cafeina ingereaza echivalentul a 4 cesti de cafea pentru un adult.
 Cafeina este absorbita cu usurinta in organism, nivelul sangvin atingand valoarea maxima la cca.30 de minute dupa ingestie. Viteza eliminarii ei din sange variaza de la cateva ore la adult la cateva zile la nou-nascut.Viteza eliminarii este redusa in timpul sarcinii si prin folosirea anticonceptionalelor orale.
Fumatul, pe de alta parte, pare sa creasca rata de eliminare a cafeienei din corp. Din acest motiv, ingestia de cafeina ar trebui sa fie mult redusa sau eliminata complet de persoanele care incearca sa renunte la fumat , pentru a impiedica cresterea nivelului cafeinei in sange si posibila crestere a dorintei dupa nicotina.
 -Cafeina poate produce multe efecte, printre care:
 -Creste nivelul zaharului din sange (ceea ce da senzatia unei cresteri a disponibilului de energie).
 -Cresterea nivelului grasimilor sangvine.
 -Creste tensiunea arteriala
 -Stimuleaza sistemul nervos central (ceea ce face ca nevoia de odihna a organismului sa nu mai fie resimtita).
 -Batai cardiace neregulate
 -Creste pierderea urinara de calciu si magneziu (lucru care poate avea un impact negativ pe termen lung asupra sanatatii osoase).
 -Creste secretia acida a stomacului (agraveaza ulcerul gastric).
 -Tremur, iritabilitate, nervozitate
 -Anxietate si depresie
 -Accentueaza simptomele sindromului premenstrual (SPM)

 Ce efect are cafeina asupra fatului ?
 Intrucat cafeina traverseaza placenta si este metabolizata de fat foarte incet, acesta risca sa fie expus unor cantitati semnificative de cafeina, daca mama consuma bauturi care contin acest drog. In studiile pe animale, dozele mari de cafeina provoaca malformatii congenitale osoase, intarzierea cresterii fetale, greutate redusa la nastere si cresterea numarului de pui nascuti morti, in timp ce dozele mai mici, echivalentul a doua cesti de cafea pe zi, pot provoca incetinirea cresterii osoase. La cobaii expusi unor doze modeste de cafeina, s-a observat aparitia unor modificari neuro-comportamentale, care au persistat si in timpul vietii de adult. Cafeina consumata de masculi inainte de imperechere poate, de asemenea , sa produca intarzieri semnificative ale cresterii fetale.
 Unele studii populationale au aratat ca ingestia unor cantitati mari de cafeina de catre femele insarcinate  se asociaza cu o incidenta mai mare decat normala de prematuritate, greutate scazuta la nastere si circumferinta craniana redusa. Pe baza datelor existente, Food Drug Administration din S.U.A. sfatuieste femeile insarcinate sa evite consumul de cafeina, sub orice forma, in timpul sarcinii.

Contribuie cafeaua la imbolnavire ?
S-a demonstrat ca, datorita consumului de cafeina, creste riscul aparitiei anumitor boli, printre care se numara bolile cardio-vasculare si cancerul.
 Bolile cardio-vasculare.Administrarea unei doze de 1-3 cesti de cafea determina o crestere substantiala a tensiunii arteriale la persoanele care nu folosesc cafea, in timp ce la consumatorii cronici. efectul este mult mai modest. Majoritatea medicilor recomanda reducerea sau oprirea consumului de cafea in caz de palpitatii sau batai cardiace neregulate, intrucat cafeina poate declansa crize de aritmii cardiace. In afara de aceasta, un numar de studii stiintifice au aratat asocierea consumului de cafea cu prezenta unor niveluri crescute de colesterol si trigliceride in sange. Un studiu recent a aratat ca pana si folosirea cafelei decafeinizate (peste 4 cesti pe zi) face sa creasca riscul de boala cardiaca. Studiul de sanatate facut pe adventisti a descoperit ca folosirea cafelei se asocia cu o crestere de 50% la barbati si de 10-20% la femei a riscului de boala cardiaca.
 Cancerul. Desi studiile pe animale arata ca, singura, cafeina nu produce cancer, cafeina sau cafeaua par sa creasca frecventa cu care alti factori carcinogeni induc tumori. Exista cateva studii care au evidentiat  o legatura intre consumul de cafea si cancerele umane. Adventistii care folosesc cafea au un risc mai mare de colon si de vezica urinara.Consumul de cafea a fost implicat si in cancerele renal, ovarian si de intestin gros, in timp ce consumul de ceai negru a fost asociat cu cresterea riscului de cancer de rect, dar si de colon.
 Cafeina si alte metilxantine (teofilina din ceai si tebromina din ciocolata) au fost identificate ca posibili factori de risc si pentru cancerul mamar. Exista dovezi ca metilxantinele fac sa creasca riscul de boala fibrochistica mamara, o boala benigna care poate duce la cresterea riscului de camcer mamar. Unii cercetatori sunt de parere ca simptomele acestei boli se amelioreaza, daca metilxantinele sunt eliminate din dieta.
 Efecte gastro-intestinale. Cafeina si ceaiul reduc semnificativ absorbtia fierului cu 40% si, respectiv, 60%. Cafeina are un efect negativ asupra echilibrului cantitatii ce calciu prin urina. De asemenea, cafeaua scade presiunea sfincterului esofagian interior, contribuind astfel la aparitia pirozisului (arsuri retrosternale).

Copyright © Contact | Trimite referat