Utilizarea eficienta a resurselor istorice in vederea formarii constiente a limbajului istoric referat

Utilizarea eficienta a resurselor istorice in vederea formarii constiente a limbajului istoric

Istoria a aparut in acelasi timp cu omul si se va „stinge” in acelasi timp cu disparitia omului.

Fiecare lasam ceva in urma noastra care va dainui mai mult sau mai putin.

Oricum ar fi, notiunile de istorie se deosebesc de notiunile altor obiecte de invatamant deoarece, prin sfera deosebit de cuprinzatoare, integreaza fapte si evenimente care se desfasoara in timp si in spatiu pe perioade mari, incluzand toate domeniile vietii : social – economic, politic si cultural, petrecute in viata de zi cu zi a oamenilor.
Asa se face ca izvoarele scrise si nescrise sunt in atentia istoricilor, arheolo-gilor si cadrelor didactice specializate, pentru a prezenta trecutul omenirii intr-o lumina cat mai clara.

Perceperea informatiilor si formarea constienta a limbajului istoric necesita folosirea cat mai multor materiale : pergamente, inscriptii, obiecte de uz casnic, arme, podoabe ( in fotocopii sau in original la muzee ), monumente, ruine ( in original prin efectuarea excursiilor sau imagini, albume istorice, pliante ); iar acest lucru trebuie realizat la clasele mici ( a IV-a, a V-a ) in mod deosebit pentru ca puterea de abstractizare este destul de scazuta. 35117edi58jft9q

Formarea limbajului istoric este un proces complex si de lunga durata care contribuie la dezvoltarea gandirii, imaginatiei si memoriei.

In sprijinul formarii, dezvoltarii si operarii cu notiunile de istorie vin si alte discipline cum ar fi : geografia ( precizand zona si factorii climaterici ca influente in desfasurarea evenimentelor ) si limba romana ( prin lecturi tematice : legende si povestiri istorice, mituri ) toate vizand dezvoltarea limbajului istoric prin operarea notiunilor invatate si corijand modul de exprimare ( daca este necesar ) prin povestirea orala si portofolii.Metoda eseu – portofoliu, compunere istorica, vine in sprijinul formarii capacitatii de sinetetizare a informatiilor si dezvoltarea imaginatiei creatoare.

Orele de abilitati practice si educatie plastica pot induce dorinta de cunoastere exemplificand prin crearea de obiecte de uz casnic, machete reprezentand cetati, castele, figurine; crearea de vestimentatie de epoca ( in miniatura ), pictura pe sticla ( vitralii ) sau lemn ( icoane ); toate reprezentand o parte a trecutului ramas totusi prezent. df117e5358jfft

La aceasta varsta invatarea se mai poate face si sub forma de joc didactic prin interpretarea unor roluri in dramatizari istorice ( „Mos Ion Roata si Unirea”, „Stejarul din Borzesti”, etc.).

Hartile, atlasul geo-istoric, albumele istorice sunt instrumente de lucru absolut necesare in dezvoltarea limbajului istoric, invatand in paralel sa se orienteze in timp si spatiu, sa asocieze zona cu informatiile primite.

Familia nu este ultimul factor important in educatie, dimpotriva : trebuie sa-i insufle copilului dorinta de cunoastere si sa-l sprijine in acest sens.Copyright © Contact | Trimite referat


Ultimele referate adaugate
Mihai Beniuc
   - Mihai beniuc - „poezii"
Mihai Eminescu Mihai Eminescu
   - Mihai eminescu - student la berlin
Mircea Eliade Mircea Eliade
   - Mircea Eliade - Mioara Nazdravana (mioriţa)
Vasile Alecsandri Vasile Alecsandri
   - Chirita in provintie de Vasile Alecsandri -expunerea subiectului
Emil Girlenu Emil Girlenu
   - Dragoste de viata de Jack London
Ion Luca Caragiale Ion Luca Caragiale
   - Triumful talentului… (reproducere) de Ion Luca Caragiale
Mircea Eliade Mircea Eliade
   - Fantasticul in proza lui Mircea Eliade - La tiganci
Mihai Eminescu Mihai Eminescu
   - „Personalitate creatoare” si „figura a spiritului creator” eminescian
George Calinescu George Calinescu
   - Enigma Otiliei de George Calinescu - geneza, subiectul si tema romanului
Liviu Rebreanu Liviu Rebreanu
   - Arta literara in romanul Ion, - Liviu RebreanuScriitori romani