Van Gogh - pictor renumit referat

Vlad Cristian

Clasa a IX-a E

Vincent Van Gogh

(1853-1890)


"Acest om ori a fost nebun, ori i-a depasit pe toti, dar nu exclud sa fi fost si una si alta" - a spus Pissaro multi ani dupa moartea lui Van Gogh. Aceasta este probabil cea mai buna caracterizare de pana acum a omului care a iubit pictura pana la nebunie si pana la moarte.

Vincent Van Gogh s-a nascut pe 30 martie 1853 la Groot Zundert, in nordul Brabantului, in Olanda. Tatal sau, Theodorius, a fost preot reformat. Dintre cei cinci copii ai familiei el a fost cel mai in varsta. Legatura cea mai stransa a avut-o cu fratele mai mic cu patru ani, Theo, care l-a ajutat intotdeauna atat pe plan spiritual cat si pe plan material.

Cand a inceput sa lucreze la renumita Galeria Goupil din Haga, Van Gogh avea 17 ani. Doi ani mai tarziu avea sa scrie prima scrisoare catre Theo. Corespondenta celor doi frati reprezinta un fenomen ciudat. Cele mai multe informatii despre Van Gogh ne provin din cele aoproximativ 650 de scrisori pastrate.

Vincent a fost un salariat perfect, de aceea Galeria l-a insarcinat cu conducerea reprezentantei din Londra, apoi a celei din Paris, deoarece tanarul vorbea cursiv engleza si franceza. Van Gogh paraseste definitiv Galeria in 1876. Cateva dintre numeroasele lui picturi: Muncitor Miner, Suferinta, Spitalul Psihiatric Saint Paul din Saint-Remy, Barci pe plaja Saintes-Maries-De-La-Mer, Tarani mancand cartofi, Pod pe ploaie, Mos Tanguy, Restaurantul Podul Sirenei, Autoportrete, Podul Langlois(din Arles), Floarea Soarelui, Lan de floarea-soarelui, Noapte instelata, Terasa Cafenelei din Piata Forum, Camera Galbena, Scaun cu pipa, Portretul Doctorului Gachet, Portretul lui Joseph Roulin, Portretul Doamnei Ginoux in costum artezian, Chiparosi, Strada cu chiparosi si stele, Biserica din Auvers, Lan de grau cu corbi, Irisi. Pe 17 aprilie ii scrie lui Theo: "Am adus o pictura. Pe podul rulant trece o caruta nu prea mare, fundalul este cerul albastru. Si raul este albastru, malul portocaliu si verde, un grup de spalatorese poarta baticuri si caftane colorate". Este vorba despre podul Langlois, care si-a primit numele de la podarul care ridica si cobora podul. In mai este gata a doua versiune. Pe pod se vede o doamna cu o umbrela, iar casa podarului se intrevede intre doi chiparosi. Van Gogh creeaza o armonie prin amestecul culorilor complementare intre ele fiind doar "opozitie". Aceasta lucrare este simetrica. Domina culorile deschise, alocuri transparente, pe care le utilizeaza cu predilectie in aceasta perioada. E caracteristica trasarea precisa a contururilor, clara influenta a picturii japoneze. Insusirea tehnicii picturale fara cusur o datoreaza japonezilor. Nu pastreaza mult din tehnica impresionista, care se bazeaza pe contopirea contururilor. La pictarea suprafetei apei se pot descoperi urmele pointilismului. Podul Langlois are cinci versiuni, doua desene si o acuarela.
Van Gogh a ramas fidel pana la moarte vocatiei sale pentru pictura. El a fost si va fi unul dintre cei mai mari pictori ai secolului al XIX-lea.        

Copyright © Contact | Trimite referat