Viata la Tara - Arta descrierii de natura la Duiliu Zamfirescu referat

Viata la tara

-Arta descrierii de natura la Duiliu Zamfirescu-

Viata la tara, primul roman din ciclul Comanestenilor - in cadrul caruia este urmat de Tanase Scatiu , In razboi , Indreptari si Anna - , infatiseaza dragostea matura dintre Matei Damian si Sasa Comanesteanu si iubirea adolescentina dintre Mihai , fratele Sasei , si Tincuta , verisoara lu Matei. Viata la tara nu este un roman al satului ci e un roman care prezinta viata , destinul a trei familii - boieri legati de familie , pamant , care nu o duc destul de bina din cauza problemelor pamantului.

Natura ocupa un loc foarte important in opera lui Duiliu Zamfirescu si este evocata o data cu venirea lui Matei Damian de la gara , din Italia. El contempleaza natura melegurilor natale vazute din trasura lui Dinu Murgulet. Majoritate intamplarilor se desfasoara in sanul naturii deoarece Duiliu Zamfirescu adora natura.
Intr-un cadru natural fermecator , pe care autorul il realizeaza cu o deosebita acuitate a senzatiilor , romancierul plaseza scena de dragoste dintre cei doi adolescenti , notand cu patrundere psihologica induiosatoare incercari ale lui Mihai de a parea mai matur decat este , reactiile fetei intre veselie si intristare , visurile pe care si le fauresc cei doi.

Natura este descrisa prin epitete si prin verbe de miscare care nu fac altceva decat sa sporeasca atentia cititorului. In general D.Zamfirescu nu face descrieri da cadru foarte amanuntite dar el prezinta oameni , cu calitatea de a respecta natura , aflati in mijlocul acesteia. Totodata , pe drumul lui Matei de la gara la casa pariteasca , el admira ogoarele bine cultivate si mai ales truda taranilor care il muncesc. In drum spre casa el se opreste la un taran care ii daruieste lui si Sasei niste pepeni uriasi si deosebit de zemosi , semn al harniciei.Mijloacele artistice prin care e realizat cadrul natural impreuna cu descrierile scurte si la obiect fac din acest roman o adevarata epopee a vietii de la tara si a frumusetilor tarii in general. 41313prn45hrp8bCopyright © Contact | Trimite referat


Ultimele referate adaugate
Mihai Beniuc
   - Mihai beniuc - „poezii"
Mihai Eminescu Mihai Eminescu
   - Mihai eminescu - student la berlin
Mircea Eliade Mircea Eliade
   - Mircea Eliade - Mioara Nazdravana (mioriţa)
Vasile Alecsandri Vasile Alecsandri
   - Chirita in provintie de Vasile Alecsandri -expunerea subiectului
Emil Girlenu Emil Girlenu
   - Dragoste de viata de Jack London
Ion Luca Caragiale Ion Luca Caragiale
   - Triumful talentului… (reproducere) de Ion Luca Caragiale
Mircea Eliade Mircea Eliade
   - Fantasticul in proza lui Mircea Eliade - La tiganci
Mihai Eminescu Mihai Eminescu
   - „Personalitate creatoare” si „figura a spiritului creator” eminescian
George Calinescu George Calinescu
   - Enigma Otiliei de George Calinescu - geneza, subiectul si tema romanului
Liviu Rebreanu Liviu Rebreanu
   - Arta literara in romanul Ion, - Liviu RebreanuScriitori romani