REFERAT - MERCEOLOGIA SI EXPERTIZA MARFURILOR referat


FACULTATEA DE MARKETING SI

COMERT EXTERIOR

ANUL - I - FRECVENTA REDUSA
MERCEOLOGIA SI EXPERTIZA


MARFURILOR

REFERAT

NICULAE DRAGOS CATALIN

SERIA - B -

Anul 2002 - 2003


CUPRINS


Introducere …………………….…………………….. pag. 1


Capitolul I

Prezentarea orientarilor si tendintelor privind piata masinilor de spalat ………………..……..………… pag. 2


Capitolul II

Principalii producatori de masini de spalat…….. pag. 3


Capitolul III

Principalele caracteristici de calitate ale masinilor de spalat ……………………………………………….. pag. 12


Capitolul IV

Analiza comparativa a masinilor de spalat…….… pag. 13


Concluzii ……………………………………………. pag. 16Introducere

Lucrarea de fata are drept scop realizarea unei prezentari patru firme care produc masini de spalat si a caracteristicilor tehnice care influenteaza atat direct cat si indirect calitatea acestora .

Masinile de spalat reprezinta un bun necesar care usureaza foarte mult munca oamenilor in gospodarie .

Dupa prezentarea fiecarei firme si a istoriei acesteia de la infiintare pana in prezent vor fi centralizate intr-un tabel , intre trei si cinci modele produse de firma respectiva.

Pentru a se afla care dintre firme are cea mai buna masina de spalat dintre produsele analizate de mine , va fi aplicata formula de calcul a indicelui de calitate , iar rezultatele vor fi introduse intr-un tabel si se va face o reprezentare grafica .


 Capitolul I

Prezentarea orientarilor si tendintelor privind piata masinilor de spalat

In intreaga lume sunt numeroase companii care produc aparatura de uz casnic . Multe dintre ele au o ramura care se ocupa exclusiv de producerea masinilor de spalat . Masinile de spalat si majoritatea produselor de uz casnic au devenit practic indispensabile din viata de zi cu zi a oamenilor . Cele mai cunoscute marci de masini de spalat de pe piata romaneasca sunt : GE (General Electric) , Beko , Daewoo , Samsung , Indesit , Electrolux , Whirlpool , Bosh , Ariston .

Productia anuala a acestor marci se ridca la circa 100 de milioane de bucati in toata lumea .

Romania si Europa ca piata de desfacere , reprezinta pentru majoritatea firmelor care produc aparatura de uz casnic , un univers dinamic , care se afla intr – o permanenta dezvoltare .

Intre companiile producatoare mentionate mau sus , plus multe altele , pe plan mondial este o concurenta foarte mare .

Toate firmele producatoare de aparatura casnica trebuie sa vina in viitor pe piata cu produse care sa protejeze mediul , sa aibe un consum mai mic de energie , si sa ofere o mai mare siguranta in timpul procesului de folosire .

Piata romaneasca a masinilor de spalat este foarte diversificata si se afla intr – o continua dezvoltare, datorita cereri din ce in ce mai diversificate si mai numeroase a populatiei .


 
Capitolul II

Principalii producatori de masini de spalat
In acest capitol vor fi prezentate ,o parte din principalele companii producatoare de masini de spalat din lume , cum ar fii Electrolux , Merloni , Beko , Whirlpool
II . 1 . MERLONI - Indesit


In 1930 , Aristide Merloni a fondat industria Merloni in catunul Albacina care apartinea municipalitatii Fabriano . Afacerea a fost initial concentrata pe productia la scara mica , dar la scurt timp a fost diversificata cu boiler cu apa fierbinte .

In 1960 , Aristide Merloni , a marcat inceputul crearii si dezvoltari productiei pentru un bun de folosinta casnica cum este plita .

Industria Merloni s – a dezvoltat cu fabrici amplasate in regiunea Marches din centrul Italiei . In 1975 , divizia de aplicatii industriale a facut ca , Merloni sa devina cea mai


 

tanara companie multinationala , in sectorul creat .


  Merloni isi largeste orizontul comercial si dezvolta o retea de desfacere in toata Europa . A cucerit piete de desfacere importante ,din Franta si Marea Britanie si a stabilit singura o alta piata pe continent . In 1987 , a fost achizitionata marca Indesit de catre Merloni . Doi ani mai tarziu dupa achizitia marcii Scholtès , de origine franceza , au inceput sa produca aparatura de o calitate superioara .Compania a inceput sa se ridice pe piata interna . Comunicatiile au inceput sa sporeasca efectiv , pana sa ajuns la personalizarea productiei . Prima masina de spalat cu nume de femeie a fost MARGHERITA .

In anul 1990 multe marci au adoptat aceeasi strategie precum Merloni , dar acum Merloni Elettrodomestici este printre primele companii de pe continentul European care produce milioane de aparate electrocasnice in diferite tari din Europa .

 

Cand economia a inceput sa creasca in partea de Est a Europei , a aparut si o competitie foarte mare pe noua piata , intre firmele producatoare de aparatura electrocasnica , iar compania Merloni a devenit in scurt timp lider pe piata Europeana .

In 1999 , prima companie din lume care a scos pe piata produse capabile sa se lege la internet a fost Merloni Elettrodomestici


In imaginea urmatoare este prezentata asezarea birourilor si a fabricilor Merloni , cat si a firmelor asociate , de pe intreg teritoriul Europei .
 


Tabel centralizator al sortimentelor de masini de spalat marca Indesit, produse de copania Merloni .Model


Masini de spalat rufe

w125

w105

w104

w93

w642

Eficienta energetica  A – G


A

A

B

B

C

Perform. de spalare A –G


A

A

A

A

C

Efic. de centrifugare A – G


A

C

C

D

E

Consum energ. la 600 C

Kwh


Consum de apa

Lt


Durata max. de spalare

Min


Vit. max. de centrifugare

r/m


Capacit. Max. de spalare

Kg


Caracteristici generale


Prog. pt. matase si perdeleSpalare zilnica la 30Reglare auto. a consumuluiSist. de reciclare al deterg.Sist. de balansareFunctii si performante


Nr. programe de spalareTermostat reglabilSelect.Reglare/exclud.centrStructura


Cuva din INOXCuva din POLIPLEXAmortizoare de socDimensiuni


Inaltime

cm


Latime

cm


Adancime

cmA – voloarea minima ; G – valoarea maxima
 


II . 2 . ELECTROLUX


Originea poate fi trasa de la inceputul aparitiei aspiratorului inventiile : absorbtia si inghetarea , racire au apartinut lui Alex Wenner – Gren . Legenda spune ca Mr . Wanner – Gren a vazut un imens aspirator in Viena .Dupa ce a invatat destule s – a intors acasa , unde a lucrat la ideea lui cu un prieten si un personal redus, pana in 1912 cand a aparut primul aspirator de casa ,care purta numele de Lux 1 . In 1925 , primul frigider cu absorbtie Electrolux a fost lansat pe piata , iar compania Electrolux a inceput in acest fel sa isi faca cel mai mare atelier din lume .Misiunea companiei Electrolux este sa faca viata de zi cu zi mult mai usoara , sigura si confortabila pentru toti clientii ei . Aceasta idee este prezenta in tot ceea ce produce compania Electrolux .

In procesul de dezvoltare al unui nou produs , scopul companiei este sa satisfaca toate nevoile oamenilor . Firma Electrolux produce aparatura care sa isi faca treaba fara sa stea in drum .

Grupul Electrolux este unul dintre cei mai mari producatori din lume care vin pe piata cu aparatura pentru : bucatarie (aragaz , plita , frigider , masina de spalat vase ), curatatorie (masini de spalat rufe cu storcator si uscator) si uz exterior (minitractore pentru ingrijirea pajistilor si a gradinilor ) . De asemenea compania Electrolux produce si echipamente pentru uz profesional . In fiecare an clienti din peste 150 de tari cumpara mai mult de 55 de milioane bucati .Compania Electrolux a incheiat asocieri cu urmatoarele firme : Zanussi , Frigidaire; Eureka , Flymo , Husqvarna .


 

Tabel centralizator al sortimentelor de masini de spalat produse de copania Electrolux .Model


Masini de spalat rufe

Ew1248F

Ew 814F

Ew 612FEficienta energetica  A – G


C

C

DPerform. de spalare A –G


A

B

CEfic. de centrifugare A – G


A

C

DConsum energ.

Kwh


Consum de apa

Lt


Vit. max. de centrifugare

r/m


Timp max. de programare

Min.


Capacit. Max. de spalare

Kg


Caracteristici generale


Buton excludere centrifug.Constr. modulara NexusFiltru scameReglare viteza de centifug.Nr. programeDiametru usa

cm


Functii si performante


Stop clatireIncarca.la juma.din capacitStructura


Cuva din CARBONAmortizoare de socDimensiuni


Inaltime

cm


Latime

cm


Adancime

cm


Culoare


alb

alb

alb
A – voloarea minima ; G – valoarea maxima 


II . 3 . Arcelik – BEKOA inceput sa produca in anul 1955 si a inaugurat dispozitivul de productie incepand cu masinile de spalat . In 1959 , si in 1960 au introdus in productie si frigiderul .Pentru maximizarea capacitatii de productie , pentru sporirea si dezvoltarea pietei de desfacere , compania a adoptat principiul „ O fabrica - un produs ” , iar pentru protejarea acestui principiu Arcelik a construit cinci fabrici separate in toata Turcia , care erau dedicate pentru producerea frigiderelor , masinilor de spalat rufe , masinilor de spalat vase , aragazelor si aspiratoarelor .

Fabrica de frigidere din Eskisehir s – a dezvoltat pana a devenit o fabrica cu una dintre cele mai mari capacitati din lume . Productia a ajuns pana la 1,400,000 de bucati .

Fabrica de masini de spalat din districtul Çaytrova se intindea pe o suprafata de 35,000 m2 si a detinut recordul la productie in 1998 cu un numar de 1,350,000 de bucati . Fabrica de masini de spalat vase din Ankara a inceput sa produca in anul 1993 si se intindea pe o suprafata de 44,000 m2 , dar in prezent se intinde pe o suprafata de 109,000 m2 si are o productie de 700,000 de bucati .Fabrica de aspiratoare Arçelik de la Izmir a inceput sa produca in anul 1979 , iar in 20 de ani de experienta a inceput sa produca unele din cele mai inovative dizainuri , de care consumatori aveau nevoie .Fabrica de aragaze Arçelik este una dintre cele mai mari de acest gen din Europa . Construita pe o suprafata de 196,000 m2 , din care fabrica de aragaze ocupa 44,000 m2 si produce un numar de 1,450,000 de aragaze anual , iar pe cealalta suprafata se afla doua fabrici care produc motoare electrice si compresoare si au o capacitate de 5,000,000 si respectiv 2,500,000 de bucati anual .

Misiunea acestei firme este de a satisface pe deplin cerintele si asteptarile clientilor .Pe primul plan pentru compania Arçelik a fost investitiile in fabrici , fabricarea echipamentelor , cercetare si dezvoltare , dar mai importante decat toate a fost experienta si profesionalismul angajatilor .

 


Tabel centralizator al sortimentelor de masini de spalat marca Beko, produse de copania ArçelikModel


Masini de spalat rufe

Wmn 6508R

Wmb 6506D

Wmn6506

Wmb6106SD

Eficienta energetica  A – G


A

A

A

B

Perform. de spalare A –G


A

A

A

B

Efic. de centrifugare A – G


B

C

C

C

Consum energ.

Kwh

Consum de apa

Lt

Vit. max. de centrifugare

r/m

Timp max. de programare

Min.

Capacit. Max. de spalare

Kg

Caracteristici generale


Clatire  intensiva


Program de spalare rapida
Termostat adjustabil


Volum tambur

Lt

Design


soft

soft

soft

soft

Diametru usa

cm

Functii si performante


Sistem antisifonare


Numarul de programe


Structura


Cuva din POLIPROPILEN


Cuva din POLINOX


Amortizoare de soc


Dimensiuni


Inaltime

cm

Latime

cm

Adancime

cm

Culoare


alb

alb

alb

alb


A – voloarea minima ; G – valoarea maxima


 II . 4 . WhirlpoolCompania Whirlpool a fost fondata in anul 1911 la Benton Harbor - SUA , unde se afla sediul central . In prezent , compania Whirlpool detine fabrici in 13 tari , cele mai multe in Europa si SUA .

Prezente in peste 140 de piete , produsele Whirlpool se bucura de un deosebit succes , astfel incat un produs este vandut la fiecare secunda .

Aceste rezultate extraordinare plaseaza compania Whirlpool pe prima pozitie la nivel mondial din punct de vedere al vanzarilor de aparate electrocasnice de mari dimensiuni .

Succesul mondial al companie Whirlpool dovedeste superioritatea produselor Whirlpool.

Acest succes are la baza elemente foarte solide

Atentia deosebita pentru calitatea procesului de prouctie , a materialelor si , implicit , a produselor sale finite . Un exemplu este faptul ca toate fabricile Whirlpool sunt certificate ISO 9001 , IMQ , VDE , SEMKO dar si cu alte certificate de calitate si securitate .

Capacitatea de a asculta necesitatile milioanelor de consumatori din intreaga lume .

Capacitatea de a executa produse inovatoare care sa raspunda nevoilor consumatorilor

O experienta indelungata in producerea echipamentelor electrocasnice de mari dimensiuni .

Capacitatea de a produce aparate electrocasnice de calitate , robuste , de incredere , flexibile ( usor de utilizat si intretinut ) , avand un design modern si atragator , care economisesc timp si energie , nepoluante , capabile sa asigure intotdeauna cele mai bune performante . Acestea sunt rezultatele celei mai avansate tehnogii accesibile.

Capacitatea de a produce o gama complexa de produse electrocasnice .

O retea bine organizata de distributie si asistenta tehnica la nivel mondial .


  In prezent compania Whirlpool are 61,000 de angajati care lucreaza lucreaza pentru ca aceste lucruri sa se intample .

Tabel centralizator al sortimentelor de masini de spalat produse de copania WhirlpoolModel


Masini de spalat rufe

Awm 8125

Awm 8105

Fl 5085

Fl 5105

Fl 5042

Eficienta energetica  A – G


A

A

B

B

C

Perform. de spalare A –G


A

A

B

B

C

Vit. max. de centrifugare

r/m


Consum energetic

Kwh


Consum de apa

Lt


Capacit. Max. de spalare

Kg


Numar de programeTimp max. de programare

Min.


Cuva DURAPROPCuva OTEL EMAILATFiltru scamePrograme


BumbacSinteticeDelicateLanaRapid plusSpalare manuala/mataseOptiuni


Prespalare

Program rapidSist. antisifonareFara stoarcereTermostat reglabilViteza de centrif. variabilaDimensiuni


Inaltime

cm


Latime

cm


Adancime

cm  A – voloarea minima ; G – valoarea maxima


Capitolul III


Principalele caracteristici de calitate ale masinilor de spalatPrincipalele caracteristici de calitate ale masinilor de spalat sunt urmatoarele :

- consum redus de energie – Eticheta europeana de energie ne ajuta sa comparam produsele optime. Pe langa datele privind capacitatea si eficienta , aceasta ofera informatii privind consumul de energie . Clasele A , B si C indica un consum foarte scazut de energie ( A = 0,95 kWh , B = 1,03 kWh iar C = 1,3 kWh ). kWh – kilowath ora

- usurarea munci – usureaza foarte mult daca nu chiar la maxim munca oamenilor in procesul de spalare al rufelor murdare , oamenilor revenindu-le doar procesul de umplere cu rufe si detergent , si intinderea rufelor .

- cantitatea de rufe spalate – masinile de spalat moderne au capacitatea maxima de rufe care pot fi spalate de 5 kg daca nu chiar mai mare . kg – kilograme .

- cantitatea de apa consumata – ii avantajeaza in special pe cei care si – au pus apometre in apartament dar nu numai . Masinile de spalat pot consuma intre de 50 de lt. si 71 lt. in timpul unui program de spalare . Lt – litri de apa .

- stabilitatea – unele masini de spalat au buton de reglare al turatiilor , in functie de materialul rufelor care sunt spalate (400r.p.m. , 500r.p.m. , …1600r.p.m.-unde r.p.m. inseamna rotatii pe minut), iar unele masini au un sistem electronic de control al rotatiei care asigura spalarea si stoarcerea optima a rufelor fara ca masina de spalat sa nu „ danseze ” in camera .

protejata la inundatii – unele masini de spalat sunt protejate inpotriva inundatiilor . In caz de probleme , apa suplimentara va fi pompata automat prin filtru . Excesul de apa continua sa se scurga in scurgere pana cand este oprita manual de la robinet .


  - ofera siguranta pentru copii - o incuietoare speciala pentru usa ofera un sistem de siguranta care asigura posibilitatea dea nu porni masina inainte de blocarea usii , precum si imposibilitatea deschiderii usii in timpul functionarii .

- construite ca sa dureze – tamburul si cuva sunt confectionate din materiale inoxidabile de cea mai buna calitate , rezistente la substante chimice si temperaturi variabile , asigurand o durata de viata prelungita . Carcasa este confectionata din tabla galvanizata cu vopsea ecologica , neputandu – se coroda si pastrand aspectul placut al masinii de spalat pe toata durata sa de viata .

Capitolul IV


Analiza comparativa a masinilor de spalat


Pentru realizarea analizei comparative a fost ales ca produs etalon cel mai bun model de masina de spalat . Dupa parerea mea fiind marca Indesit produs de compania Merloni .


1 . Alegerea caracteristicilor


Caracteristici direct proportionale cu calitatea produsului , si anume - C 1 - capacitatea de rufe uscate care poate fi spalata

C 2 - numarul de programe

C 3 - viteza de centrifugare


Caracteristici invers proportionale cu calitatea produsului , si anume - C 4 – timpul maxim al unui program

C 5 – consumul de apa

C 6 – consumul de energie


Nr.

crt

Caracteristici
Produse

Caract. direct
Proportionale

Caract. Invers

Proportionale


Pretul

( lei)

C 1

C 2


C 3


C 4


C 5


C 6


Indesit

Whirlpool

Electrolux

Beko
2 . Calculul indicatorului sintetic al calitatii si eficientei prin metoda expertizei .

Metoda expertizei se foloseste pentru aflarea ponderii fiecarei caracteristici in parte . Metoda consta in acordarea de note de catre un grup de specialisti sau experti pentru fiecare caracteristica de calitate in parte , in functie de importanta lor .Caracteristici

Experti

n

P

 

E1

E2

E3

E4

E5

E6

E7

 

kg. de rufe spalate


Nr. de programe


Vit. de centrifugare


Timp max. de progr.


Consum de apa


Consum de energie
 Formula indicatorului sintetic al calitatii este

n n

Icq = Pa / Pr *( ∑ Xai / Xri * pi + ∑ Xrj / Xaj * pj )

i =1 i =1  Unde : Pa – pretul produsului analizat .

Pr – pretul produsului de referinta .

Xai – caracteristicile direct proportionale ale produselor analizate .

Xri – caracteristicile direct proportionale ale produsului de referinta .

pi – ponderea caracteristicilor direct proportionale .

Xrj – caracteristicile invers proportionale ale produsului de referinta .

Xaj – caracteristicile invers proportionale ale produselor analizate .

pj – ponderea caracteristicilor invers proportionale .


IqIndesit + 130/130*0.09 + 52/52*0.15 + 0.95/0.95*0.17 ) =

= 0.13 + 0.13 + 0.10 + 0.09 + 0.15 + 0.17 = 0.77

IqIndesit = 0.77


IqWhirlpool

+ 130/130*0.09 + 53/52*0.15 + 0.95/0.95*0.17) =

= (0.13 + 0.18 + 0.10 + 0.09 + 0.152 + 0.17) * 1.06 = 0.87

IqWhirlpool = 0.87


IqElectolux

*0.10+130/130*0.09+54/52*0.15+1.13/0.95*0.17) =

= 0.73*(0.13+0.23+0.10+0.09+0.155+0.20 = 0.66

IqElectolux = 0.66


IqBeko

+140/130*0.09+56/52*0.15+0.95/1.13*0.17) =

= 0.72*(0.15+0.19+0.15+0.096+0.16+0.14) = 0.63

IqBeko = 0.63


Dupa aplicarea formulei de calcul a indicelui de calitate reiese ca produsul Whirlpool este cel mai bun .

 Concluzii


In urma calcularii indicilor de calitate am ajuns la concluzia ca modelul de masina de spalat Awm 8125 produs de compania Whirlpool este cel mai bun dintre modelele alese . Pe locul al doilea se situeaza compania Merloni cu produsul W125 marca Indesit .Pe locul al treilea se afla Electrolux cu modelul Ew1248F ., iar pe ultimul loc se afla Arçelik cu modelul Wmn 6508R .


 

Bibliografie

Whirlpool – catalog 2002

Indesit – catalog 2002

Internet

adresa www.whirlpool.com

adresa www.indesit.com

adresa www.merloni.com

adresa www.beko.com

adresa www.electrolux.com

adresa www.emania.ro

adresa www.flanco.ro

adresa www.amadeus.ro

Magazine de distributie

Flanco

AmadeusECoduri.com - Coduri postale - adresa, caen, cor
Politica de confidentialitateCopyright © Contact | Trimite referat


Ultimele referate adaugate
Mihai Beniuc
   - Mihai beniuc - „poezii"
Mihai Eminescu Mihai Eminescu
   - Mihai eminescu - student la berlin
Mircea Eliade Mircea Eliade
   - Mircea Eliade - Mioara Nazdravana (mioriţa)
Vasile Alecsandri Vasile Alecsandri
   - Chirita in provintie de Vasile Alecsandri -expunerea subiectului
Emil Girlenu Emil Girlenu
   - Dragoste de viata de Jack London
Ion Luca Caragiale Ion Luca Caragiale
   - Triumful talentului… (reproducere) de Ion Luca Caragiale
Mircea Eliade Mircea Eliade
   - Fantasticul in proza lui Mircea Eliade - La tiganci
Mihai Eminescu Mihai Eminescu
   - „Personalitate creatoare” si „figura a spiritului creator” eminescian
George Calinescu George Calinescu
   - Enigma Otiliei de George Calinescu - geneza, subiectul si tema romanului
Liviu Rebreanu Liviu Rebreanu
   - Arta literara in romanul Ion, - Liviu RebreanuScriitori romani