Ursii referat

URSII

Familia ursilor este formata din 7 specii,

ale caror caracteristici au fost modelate de diferi-

tele lor habitate.

URSUL POLAR traieste doar la cercul 17285rir74cpm1k

polar arctic iar blana lui absoarbe caldura.

URSUL BRUN traieste in zonele temperate ale Americii de Nord si ale Europei.Se mai numeste si ursul grizzly si este cea mai apropiata ruda a ursului polar.

URSUL NEGRU este principalul locuitor al Americii de Nord si constituie specia cea mai numeroasa . Ursul negru asiatic traieste in partea de sud a continentului Asia si are o blana mitoasa specifica.URSUL CU OCHELARI este un bun catarator si traieste in padurile din America de Sud. ip285r7174cppm

URSUL BUZAT traieste in India si in Sri Lanka,are botol neobisnuit si gheare care ii permit sa prinda termite.

URSUL PANDA URIAS traieste in padurile din China , hranindu-se cu bambus.

URSUL MALAIEZ traieste in padurile din SE Asiei , fiind cel mai mic dintre toti.

Modul de viata

Desi aspectul lor fizic difera ,ursii au multe caracteristici comune.Ca si oamenii,cind se deplaseaza,ei ating solul atit cu calciiele,cit si cu talpa.Pot adopta o pozitie bipeda,ceea ce le permite sa observe pericolele,sa caute hrana si sa lupte.

Toti ursii stiu sa inoate.Ursul brun si cel polar se simt in largul lor in apa;

acolo acestia isi gasesc si o hrana bogata.Adesea insa ei inoata din placere...

Simturile ursilor sunt foarte dezvoltate,mirosul fiind foarte fin.In ciuda ure-

chilor externe destul de mici,ei aud foarte bine.Unii ursi pot deosebi fructele coapte de cele crude.Unii ursi pot decoji fructele doar cu ajutorul buzelor care sunt destul de flexibile.Toti membrii acestei familii de mamifere au gheare de pina la 15cm.

Ursii se numara printre carnivorele cu cei mai lungi dinti;cand vineaza ursii bruni ating o viteza de pina la 50 km pe ora, avind o rezistenta deosebita in ciuda masivitatii lor. Ei maninca aproape orice. Gunoaiele constituie o hrana usor de

procurat. Carnivore feroce, atunci cind nu gasesc carne , maninca si ierburi.

Cea mai veche dintre speciile de ursi de azi este cea a ursilor panda uriasi.

Ursul panda rosu e considerat o specie de raton.O populatie nordica a ursilor bruni a inceput sa se hraneasca cu foci,printre aisberguri.Asa au aparut ursii polari.

-2-

HIBERNAREA

Hibernarea este un fenomen obisnuit pentru toate speciile de ursi.

Ursii bruni isi fac vizuini sau se adapostesc in pesteri sau scorburi, confortul fiind o prioritate.

Ursul polar,dupa o hibernare de 4-6 luni si dupa nasterea puilor, poate pierde 40% din greutatea corpului. Dupa nastere, ursoaica va petrece cam 10 zile in apropierea vizuinii pentru a le permite puilor sa se adapteze la clima rece.

ADAPTAREA

Cheia supravietuirii este adaptarea.

Ursii polari au stabilitate pe gheata in ciuda masivitatii lor.Daca este nevoie, ursii pot inota 100 km fara sa oboseasca.Labele din fata sunt mari si membranate , asigurind propulsia.Membrele posterioare au rol de cirma.Ursul polar se poate deplasa usor pe suprafetele alunecoase datorita talpilor paroase prevazute cu ventuze.Ursii polari nu sunt albi. Parul lor este, de fapt, lipsit de culoare. Goale in interior,ca fibrele optice, firele de par conduc razele ultraviolete spre pielea lor neagra,unde sunt absorbite.

Ursii polari pot acumula imense cantitati de grasime,un strat de peste 10 cm,

insa acesta nu este numai pentru izolare termica.Atunci cind hrana este saraca , ursul poate trai din aceasta rezerva luni de zile.

Toti ursii au un deosebit simt al orientarii.Exemplul cel mai bun il constituie ursul polar, ale carui teritorii nu numai ca sunt vaste dar sunt si in continua schimbare. Chiar si cind aisbergurile se deplaseaza , ei reusesc sa ajunga acasa.

Ursii negri din America de Nord pot cintari pina la 250 kg.Ei au nevoie de zone intinse pentru a supravietui ,care poate fi de aproximativ 100 km.

Insula Kodiak, linga Alaska, este una din zonele cu cea mai mare concentrare de ursi bruni.Din pricina ratei scazute a nasterilor , ursoaicele fac eforturi deosebite pentru a asigura supravietuirea puilor lor.

Specialistii au stabilit ca 60% dintre ursi mor inainte de a implini 3 ani,cind sunt intarcati.Avind in vedere ca putini ajung la virsta lor maxima, este surprinzator faptul ca nu au devenit mai prolifici.

Ursul panda urias ramine pe lista speciilor pe cale de disparitie. Cind o femela panda naste,ea poate avea grija de un singur pui, pe ceilalti lasindu-i sa moara.

Dintre toate speciile de ursi,ursul negru american a supravietuit cel mai bine, cu o populatie de aproximativ 750.000 exemplare.Numarul ursilor bruni a scazut dramatic pina la 150.000 exemplare.Nu se cunoaste numarul ursilor negri asiatici. Exista cam 40.000 de ursi polari, dar sub 2.000 de ursi cu ochelari . Numarul ursilor panda urias este intre 700 si 1.000 iar cel al ursilor buzati intre 1.000 si 10.000. Nu se cunoaste numarul de ursi malaiezi.

Azi, mai mult ca oricind ,ursii trebuie sa se foloseasca de adaptabilitatea lor pentru a supravietui, dar si omul are o indatorire de onoare - aceea de a proteja aceste magnifice mamifere.

Copyright © Contact | Trimite referat