Animale Bolnave de Nicolae Breban referatAnimale bolnave                                                                        


de Nicolae Breban


Personajul principal al romanului, Paul, este un tanar care cauta de lucru. El se afla in gara unui orasel de provincie si asteapta sosirea decovilului, cu care calatoreste pana in Nadrag. Pe drum, remarca o femeie, o vaduva foarte frumoasa ce locuieste in Nadrag. Odata ajuns in oras, Paul isi cauta de lucru la fabrica de sobe, unde veneau muncitorii din intreaga provincie si unde ii intalneste pe Krinitzki, un urias care citea o pilda din Biblie, pe un altul ce parea invatacelul uriasului si doi tineri.

Inainte de a se instala in baraca si de a plati pentru sedere, tanarul Paul se indrepta spre dispensar sa-si faca analizele pentru angajare. In drum spre dispensar, afla ca intr-unul dintre atelierele fabricii a avut loc o crima. Cineva s+a strecurat pe usa din spate a atelierului si l-a lovit pe muncitorul Simonca cu un ciocan, lasandu-l in coma. Imediat s-a facut o ancheta, la care au participat locotenentul Condrea, procurorul Remus Alexandrescu, plutonierul Mateias si Vostinaru, iar politistii considera ca nu sunt suficiente probe pentru a se descoperi criminalul. Totusi, Mateias si Condrea il interogheaza pe Leca, un alt muncitor si il aresteaza.

Paul, odata intors la baraca muncitorilor, singurul adapost, il cunoaste pe Dan Dabici, un adolescent, care venea in fiecare seara sa joace carti. Dan era fiul vitreg a vaduvei din decovil, Irina Dabici. Paul afla de la muncitori ca Leca intrase in conflict cu Simonca pentru o bucata de pamant si de aceea era el cel banuit si inchis. Dupa sase zile, Leca era inca arestat din ordinul procurorului, desi nu erau probe incriminatorii. Au mai fost anchetati si Titus, un student exmatriculat, si Krinitzki.

Dupa aproape o saptamana, se petrece cea de-a doua crima. A carei victima este Dan Dabici, gasit sugrumat in bucataria propriei locuinte,Paul s-a dus intr-o seara la locuinta Irinei si l-a vazut pe Gaspar patrunzand in casa. In urma unei altercatii, Gaspar il loveste pe Dan. Intrand, Paul da de trupul lui Dan in sufragerie si fiind intuneric crede ca e mort. Insa Dan era doar in coma. Paul se intoarce la baraca si-l anunta pe Miloia, care spune ca o sa il anunte pe Krinitzki. Miloia s-a intors mai tarziu si a spus ca nu l-a gasit pe Krinitzki. Apoi, Miloia si Paul merg la politie, unde sunt primiti de un sergentsi declara crima. Politia gaseste cadavrul lui Dan, care fusese sugrumat, in bucatarie. Irina, care lipsise de acasa in noaptea crimei, este anchetatasi retinuta, fiind eliberata abia a doua zi spre seara. Dan este inmormantat si apoi Irina se intalneste cu sotii Pescariusi cu o fosta iubita a lui Dan, Angela. Irina Dabici organizeaza o masa simpla.

Se afla ca Irina fusese in noapte crimei cu Titus Garda. Gaspar devine principalul suspect, dar nu sunt gasite amprentele sale la locul crimei si se dovedesste a fi nevinovat. Mateias il interogheaza pe Paul si reuseste sa afle niste detalii importante.

Are loc si a treia crima in care victima este Krinitzki, uriasul bland, care citea mereu din biblia cu litere chirilice si care-l ingrijise pe Paul cand a zacut la pat. Corpul lui este gasit in rau. Miloia si Krinitzki se certasera pe motive religioase. Uriasul aflase de crimele infaptuite de Miloia si i-a cerut sa se predea, incercand sa traverseze raul si sa-l apere pe Paul. Miloia l-a ucis pe "profesorul" sau in scopul de a-si apara libertatea, nedand dovada de vreun sentiment de apreciere, iubire fata de victima. Paul este martor la aceasta crima si ii povesteste lui Mateias.

Miloia isi marturiseste faptele, Irina si Gaspar raman impreuna si Paul pleaca din oras cu decovilul.

Copyright © Contact | Trimite referat