Hannibal si Scipio africanul referat

 

 

Hannibal si Scipio africanul

Hannibal si Scipio Africanus au fost doi mari conducatori militari si politici ai antichitatii. Ei au trait aproximativ in aceeasi perioada, dar unul a fost cartaginez, iar celalalt roman. 17698pxj82zut7l

 

  1. Hannibal (247-183 i.e.n.) a fost un general si om politic cartaginez. Fiul lui Hamilcar Barca. Unul dintre cei mai straluciti strategi ai antichitatii, a condus in al doilea razboi punic (218-201 i.e.n.) una din cele mai vestite campanii din istorie, in cursul careia a traversat Pirineii, Alpii (in doua saptamani) si a patruns in Peninsula Italica, unde a infrant armata romana in cateva batalii, cum a fi:

  • batalia de la Trebbia, din Campia Padului;

  • Trasimene, in 217 i.e.n.; xu698p7182zuut

  • Cannae (216 i.e.n.), dupa care orasul Capua trece de partea lui.

 

In 203 este rechemat la Cartagina, dar este invins de Publius Cornelius Scipius in batalia de la Zama (202 i.e.n.) si s-a refugiat in Asia Mica. Amenintat cu captivitatea romana, el se sinucide la curtea regelui Bitiniei, Prusias.

 

  1. Publius Cornelius Scipio Africanus Major (235--183 i.e.n.) a fost un geniu politic si militar roman care s--a remarcat in bataliile de langa Ticino si Cannae; declanseaza un razboi in Hispania si cucereste orasul--port Carthago Nova. il infrange pe Hannibal in Africa, la Zama. Primeste porecla (cognomen) de AFRICANUS.

 

El nu trebuie confundat cu Publius Cornelius Scipio Aemilianus Minor, care va distruge Cartagina in 146 i.e.n., si care in urma cuceririi cetatii Numantia primeste porecla de NUMANTINUS.

Copyright © Contact | Trimite referat