Pompeius referat

Pompeius

Steaua lui Pompeius, tanarul venit din Picenum, tinut situatintre muntii Apenini si Marea Adriatica, atinge pentru o clipa maretia. in timp ce el ocupa avanscena politica, rascoala lui Spartacus zguduie lumea italica. Spartacus se prabuseste invins de Crassus.

 

In fata lui Pompeius se ridica Crassus, cel mai bogat om al vremii. Senatul ii reconciliaza pentru a scapa de dictatura militara. Din concesii in concesii, puterea senatului slabeste din zi in zi. Pompeius atrage de partea sa plebea, care il sustine in campaniile militare, ofera cavalerilor avantaje financiare. Obtine un Imperium maius pentru combaterea pirateriei din Marea Mediterana, apoi comanda suprema in razboiul impotriva lui Mithriadates VI Eupator. 

Ii distruge pe pirati, il alunga pe Mithriadates din regatul saui, supune Armenia, isi urmeaza drumul spre Caucaz si Marea Caspica. in 64 a. Chr., cucereste Syria, navaleste in Iudeea, cucereste Ierusalimul. Ajunge sa detina suprematia militara.

 

Castigurile acestei campanii au fost enorme: au aparut trei moi provincii romane: Creta, Bithynia si Syria; s--a instituit un control roman de la Pontus Euxinus pana in Arabia; au fost inscaunati regi, dinasti sau potentati devotati lui Pompeius, qt355s1394stty

s--au intemeiat orase in Cappadocia, Paphlagonia, Armenia si Pontus.

 

Avantajele lui Pompeius au fost la fel de mari: prazi uriase si o glorie militara de necontestat.

 

Roma preia in Orient stafeta Macedoniei, Pompeius reaprinde faclia lui Alexandru cel Mare si capata cognomenul de Magnus. Dezamagit de Senat, care refuza improprietarirea veteranilor sai, se aliaza cu Crassus si Caesar si formeaza primul triumvirat(60 a. Chr.), o alianta politica ce—i permite lui Caesar sa ajunga la consulat. 

Moartea lui Crassus si victoriile lui Caesar au condus la destramarea triumviratului. Senatul il alege pe Pompeius {\em consul sine collega} si il demite pe Caesar printr--un senatus consultum ultimum.

 

Izbucneste razboiul civil. Batalia decisiva se da la Pharsalus. invins, Pompeius se retrage in Aegyptus, unde e asasinat de regele Ptolemaeus XIII.

 

Pompeius a fost un mare general, dar nu s--a ridicat, ca om politic, la inaltimea lui Caesar.

Copyright © Contact | Trimite referat