Analiza comparativa a calitatii marfurilor referat

ANALIZA COMPARATIVA A CALITATII MARFURILOR

CUPRINS  :

ANALIZA COMPARATIVA A CALITATII MARFURILOR

INTRODUCERE                                     

SCOPUL LUCRARII

IMPORTANTA PRODUSULUI ANALIZAT

CAPITOLUL I                                        

PREZENTAREA GRUPEI DE MARFURI DIN CARE FACE PARTE

PRINCIPALELE CARACTERISTICI DE CALITATE

CAPITOLUL II                                       

SELECTAREA SORTIMENTELOR

CLASIFICAREA SORTIMENTULUI DE TELEVIZOARE

PRODUCATORI

SAMSUNG

FREEDOM STAR ELECTRONICS

SONY

(TRINITRON)

NEI

DAEWOO

CAPITOLUL III                                     

1.CLASIFICAREA CARACTERISTICILOR IN FUNCTIE DE SENSUL IN CARE INFLUENTEAZA PRODUSUL

2.ANALIZA COMPARATIVA A CALITATII

r METODA CLASICA

COORDONAREA PRODUSELOR DUPA CARACTERISTICILE DE CALITATE

r ANALIZA COMPARATIVA PRIN METODA INDICATORULUI SINTETIC AL CALITATII

CALCULAREA COEFICIENTILOR DE IMPORTANTA (PONDERILOR)

METODA MATRICEI PATRATICE

CALCULAREA INDICATORULUI SINTETIC AL CALITATII:

CALCULAREA INDICATORULUI SINTETIC AL CALITATII SI AL EFICIENTEI ECONOMICE

CONCLUZII                                            

Ordonarea dupa indicatorul sintetic al calitatii

Ordonarea dupa indicatorul sintetic al raportului calitate-pret

BIBLIOGRAFIE

INTRODUCERE1. SCOPUL LUCRARII

Analiza comparativa a calitatii marfurilor (A.C.Q.M.) consta in aplicarea unor metodologii adecvate ce presupun compararea a doua sau mai multe marfuri pe baza caracteristicilor lor reprezentative.

A.C.Q.M. faciliteaza cunoasterea reala a ofertei de produse/servicii, necesitate stringenta pentru toti factorii care actioneaza in medii economice concurentiale, dominate de informatii multiple,incerte si chiar contradictorii in domeniul calitatii.

Prezenta lucrare isi propune analiza comparativa a calitatii televizoarelor comercializate pe piata romanesca pentru a cunoaste raporturile calitative reale dintre marfurile care compun segmentele de oferta.Permanenta publicitate persuasiva si nu totdeauna corecta in privinta calitatii produselor, conduce la manifestarea unui comportament de cumparare nejudicios.2. IMPORTANTA PRODUSULUI ANALIZAT

Industria electronica a cunoscut in ultima perioada de timp cel mai rapid timp de dezvoltare, atat pe plan mondial cat si la noi in tara, fiind considerata ramura de varf a stiintei si tehnicii.In prezent se acorda o mare atentie dezvoltarii industriei electronice, deoarece influenteaza pozitiv multe ramuri si domenii de activitate automatizari, masini de calcul, cibernetica, transporturi, telecomunicatii etc.

In industria electronica, televizoarele reprezinta un loc important, in cadrul grupei marfurilor electronice.

CAPITOLUL I
1. PREZENTAREA GRUPEI DE MARFURI DIN CARE FACE PARTE

Marfurile electronice au ca principiu de functionare fenomenele legate de emiterea, miscarea si interactiunea particulelor incarcate electric.[2]

Clasificarea marfurilor electronice se face dupa mai multe criterii destinatie, particularitati constructive, clase de protectie.


A)    Dupa destinatie sunt

v      Aparate electronice radio receptoare, receptoare de televiziune, magnetofoane, pick-up –uri, combine, amplificatoare, stabilizatoare de tensiune, instrumente de masura si control, ceasuri electronice, aparatura foto- electrica, aparatura de control       ( minicalculatoare ).

v      Accesorii si instrumente pentru aparate electronice antene ( pentru radio si TV), filtre adaptoare, cabluri de coborare, microfoane, autotransformatoare, alimentatoare, relee, discuri, cordoane de imprimare-redare etc

v      Piese si subansambluri pentru aparatele electronice

v      Active tuburi electronice, dispozitive semiconductoare( tranzistoare, diode)

v      Pasive rezistente, condensatoare, bobine - transformatoare

v      Circuite hibride subansamble si cablaje imprimate, comutatoare, relee, conectoare.


B)    Dupa particularitatile constructive se deosebesc

v      Aparate si componente cu circuite imprimate sau cu cablaje clasice, in montaje cu semiconductoare, cu tuburi electronice sau hibride

v      Aparate cu circuite integrate ( CI sau CIP – cele obtinute prin tehnica planar) care pot fi digitale ( logice ) sau liniare ( analogice )

v      Microprocesoare ( mP ).


C)   Dupa gradul de protectie

v      clasa I de protectie, in care aparatul are cel putin o izolatie functionala si o borna ( contact ) de protectie pentru punerea la pamant (prin fisa si prin priza Schuco )

v      clasa a II-a de protectie nu are legatura la pamant , dar are izolatia dubla sau izolatia intarita in locurile expuse atingerii ( uneori cu o impedanta de protectie intre partile periculoase la atingere )

v      clasa a III-a de protectie pentru aparatele alimentate cu tensiuni foarte joase
D)   Dupa locul de utilizare

v      stationare

v      portabile

v      pentru mijloace mobile ( autovehicule, ambarcatiuni).

PRINCIPALELE CARACTERISTICI DE CALITATE


Calitatea televizoarelor se apreciaza prin urmatoarele grupe de caracteristici tehnico-functionale specifice imaginii si sunetului, gama dispozitivelor constructive menite sa largeasca posibilitatile de utilizare in conditii de eficienta, precum si cele referitoare la design( forma, dimensiuni, culoare etc )

Caracteristicile de calitate ale imaginii sunt definitia, focalizarea, sensibilitatea limita de raportul semnal / zgomot, fidelitatea, stabilitatea, contrastul si stralucirea.

Definitia imaginii este data de capacitatea televizorului de a reda pe ecran imagini cu elemente structurale formate din puncte si linii cat mai fine, care sa asigure o buna decelare a lor.

Definitia este strans legata de focalizare, de miscarea fluxului de electroni pe ecranul luminiscent, astfel incat, prin bombardarea lui, sa provoace iluminarea numai a unui punct de pe ecran si nu a unei suprafete mai mari.

Definitia se exprima prin numarul de linii ce pot fi observate pe ecran in centrul si la periferia imaginii, pe o mira de control. Cu cat numarul de linii este mai mare cu atat aparatul are o definitie mai buna. Limitele definitiei variaza intre 300 si 550 de linii si se da in valori diferite pe orizontala si pe verticala, in centru, respectiv la margini. Aceasta diferenta se explica prin caracterul diferit al imaginii in cele doua directii continuu in lungul liniilor si discret, perpendicular pe liniile de explorare. Finetea pe verticala este mai mare cu 50 de linii fata de finetea pe orizontala, la primele trei clase de calitate.

Stabilitatea limita de raportul semnal/ zgomot este data de nivelul minim al semnalului de televiziune pentru a se obtine o imagine normala, iar raportul semnal/ zgomot sa aibe o anumita valoare ( la 20 dB receptia este inteligibila ).

Fidelitatea consta in capacitatea aparatului de a reda cat mai bine (fidel) imaginea, indiferent de modificarile semnalului de modulatie.

Stabilitatea este data de capacitatea televizorului de a mentine imaginea pe ecran la oscilatiile tensiunii de alimentare sau la variatiile de temperatura. Aceasta caracteristica afecteaza frecventa cadrelor si dimensiunilor imaginii.

Contrastul si stralucirea (luminozitatea) sunt caracteristici dependente una fata de alta, de aceea se si regleaza astfel. Contrastul este apreciat pe mira de control, prin numarul de scari de gri distincte intre alb si negru (cu cat numarul lor este mai mare cu atat aparatul este mai bun). Stralucirea (sau luminozitatea) depinde de caracteristicile substantei luminofare de pe ecran si de focalizarea fasciculului de electroni.

Selectivitatea receptorului de televiziune este asigurata indirect prin mai multi parametri

Atenuarile corespunzatoare semnalelor purtatoare video ale canalului adiacent superior si purtatoare sunet ale canalului adiacent inferior

Atenuarile corespunzatoare semnalelor perturbatoare departate de banda de trecere a canalului. Se exprima in decibeli

Distorsiunile rastrului se apreciaza prin masurarea deformarilor care pot aparea pe fiecare latura a unor patrate din mira de control.distorsiunile se apreciaza procentual si sunt admise la maximum 10%.


In categoria caracteristicilor constructive care faciliteaza utilizarea televizoarelor sunt

Telecomanda si distanta de actionare a acesteia (5-7m)

Afisarea telecomenzilor si a timpului

Teletext

Numarul de functii ce pot fi comandate etc.


Cu ocazia receptionarii calitative ale loturilor de televizoare se fac verificari si asupra aspectului exterior , finisajului si culorii casetei etc., precum si asupra functionarii dispozitivelor de comanda.


CAPITOLUL IISELECTAREA SORTIMENTELOR

Din gama sortimentala de televizoare existenta pe piata romaneasca au fost selectionate pentru acest studiu televizoarele produse de firmele Samsung, Freedom, Sony, Nei si Daewoo.

Din analiza gamei sortimentale rezulta ca fiecare din firmele producatoare ofera pe piata romaneasca sortimente cu parametri tehnico-functionali si economici care variaza intre limite foarte largi.

Pentru a putea efectua un studiu al calitatii televizoarelor, s-au ales sortimentele cu caracteristici de calitate comparabile.Un prim criteriu de selectionare a fost dimensiunea diagonalei -- toate produsele care vor fi supuse analizei au aceeasi dimensiune a diagonalei 51cm.Al doilea criteriu a fost facilitatile si accesoriile oferite de firmele producatoare telecomanda, teletext etc.
CLASIFICAREA SORTIMENTULUI DE TELEVIZOAREPrincipalele criterii de clasificare sunt[4]

q      Valoarea principalelor caracteristici de calitate

clasa I (superioara)

clasa a II -a ( medie)

clasa a III -a ( populare )

clasa a IV -a ( portabile)

Televizoarele de clasa I sunt prevazute obligatoriu cu:

-sincronizare automata a cadrelor

-borna de telecomanda

-borna pentru magnetofon

-reglaj de frecventa joasa a tubului

-reglaj de registru de ton.

Definitia imaginii are valori de 500-550 linii in centru, pe verticala; in cazul celor de clasa a IV-a, definitia este de 300 linii.


q      Dimensiunea diagonalei tubului cinescopic

cu diagonala mica ( sub 31 cm )

cu diagonala medie ( intre 47 si 59 cm )

cu diagonala mare ( intre 60 si 95 cm ).

Pentru utilizari speciale exista si televizoare in miniatura, cu diagonala ecranului de cativa centimetri,precum si televizoare cu ecrane mai mari sau cu proiectoare video.


q      Forma de prezentare a casetei si a modului de dispunere a comenzii fata de tubul cinescop

cu caseta asimetrica la care comenzile sunt dispuse pe partea dreapta a tubului

cu caseta simetrica la care comenzile sunt asezate pe partea dreapta a difuzorului , in stanga tubului

cu caseta la care comenzile si difuzorul sunt asezate sub tubul cinescopic.


q    Standardul pe baza caruia se transmite imaginea

Mono, bi si multisistem ( PAL, SECAM si NTSC )Pe piata romaneasca au patruns firme mai mici sau mai mari, care concura prin varietatea tipurilor de televizoare din ce in ce mai performante, prin functiile pe care le indeplinesc, prin optiunile pe care le ofera beneficiarilor, prin elementul de noutate pe care-l detin etc.3. PRODUCATORI

--PRODUSUL DE REFERINTA ESTE TELEVIZORUL PRODUS DE FIRMA SAMSUNG MODEL 6277


SAMSUNG


MODELCARACTERISTICI


SISTEM

ACORD

Sintetizator de frecventa

CULOARE

PAL SECAM , NTSC 3,58 , NTSC 4,43

SONOR

B/G , D/K , I , M

NICAM

B/G , I

IMPEDANTA DE

INTRARE

75 ohm coaxial nebalansat

300 ohm dublu

DIAGONALA ECRAN

59 cm

68 cm


RETEA

ELECTRICA

CONSUM

85W

160W


CERINTE

Retea 220V / 230V /240V

Plaja acoperita 100 – 260V

FRECVENTA

50 / 60Hz

CANALE

PROGRAMABILE

100 de canale

Programare automata

Programare manuala

IESIRE SUNET


15W / CANAL x 2

DIMENSIUNI

( L x A x I )

TELEVIZOR

518 x 487 x 497

677 x 494,5 x555,5

TELECOMANDA

64 x 243 x 20

GREUTATE

TELEVIZOR

36 Kg

48Kg

TELECOMANDA

140 g ( inclusiv bateriile )

DISTANTA DE ACTIONARE A TELECOMENZII

8m

10mFACILITATI

Afisarea pe ecran a functiilor

Afisarea pe ecran a functiilor

Sleep timer

Sleep timer

Oprire automata

Oprire automata

Teletext

Teletext

Ceas

Ceas

Ajustare imagine

Ajustare imagineAjustare sonor

Ajustare sonor


Filtru zgomot


Ecran albastru


Acces copii


Filtru zgomot


Imagine in imagine

Monitorizare A/V SCART

Monitorizare A/V SCART


FREEDOM STAR ELECTRONICSTIPUL TV

FREEDOM     4037

FREEDOM     4051

FREEDOM    4055

FREEDOM    4061

FREEDOM 4065

CARACTERISTICI

DIAGONALA

37CM

51CM

55CM

63CM

63CM

SISTEME RECEPTIONATE

CCIR, OIRT

CIR, OIRT

CIR, OIRT

CIR, OIRT

CCIR, OIRT

SISTEME COLOR

PAL BG, DK; SECAM BG, DK

AL BG, DG; SECAM BG, DK

AL BG, DK; SECAM BG, DK

AL BG-    SECAM BG, DK

PAL BG-         SECAM BG, DK

BENZI RECEPTIONATE

VHF I, VHF III, UHF,CATV       (Hyperband)

HF I, VHF III,    UHF, CATV (Hyperband)

HF I, VHF III,    UHF

HF (2-4, 5-12), UHF (21-69), CATV (S1-S20)

VHF (2-4, 5-12), UHF (21-69), CATV (S1-S20)

NR. PROGRAMELOR


SURSA DE ALIMENTARE

160-270V C.a., 50 Hz

160-270V C.a., 50 Hz

160-270V C.a., 50 Hz

180-240V

180-240V

PUTEREA AUDIO

4W

4W

4W

2*6W

2*6W

INTRAREA ANTENA

75 ohm IEC

75 ohm IEC

75 ohmIEC

75 ohm IEC

75 ohm IEC

PUTEREA CONSUMATA (W)


DIFUZOARE

2*8 ohm

2*8 ohm

2*8 ohm

2*8 ohm

2*8 ohm

DISTORSIUNILE SUNETULUI(%)DISTANTA DE ACTIONARE A TELECOMENZII (M)


GREUTATEA (KG)


DIMENSIUNI


ALTE FACILITATI

-Telecomanda

-On screen display

-Sleep timer

-Oprire automata

-Posibilitati de monitorizare AV SCART

-Telecomanda

-On screen display

-Sleep timer

-Oprire automata

-Posibilitati de monitorizare AV SCART

-Telecomanda

-On screen display

-Sleep timer

-Oprire automata

-Posibilitati de monitorizare AV SCART

-Telecomanda

-Afisarea pe ecran a functiilor

-Sleep timer

-Posibilitati de monitorizare AV SCART, teletext.


SONY

(TRINITRON)
CARACTERISTICI

MODEL

KV-21 M3K , KV-21T3K , KV-21T3R

SISTEM TV

B/G/H , D/K

STANDARDE TV    RECEPTIONATE

PAL ,SECAM, NTSC 3.58 / 4.43 (video input only )

CANALE RECEPTIONATE

VHF canale 2 – 12

UHF canale 21 – 69

CATV canale S1 , S2 , S3 si S1 – S20

HYPER canale S21 – S41 ( optional )


TUB CINESCOPIC

DENUMIRE

HiBlack Trinitron

DIAGONALA

Cca. 51 cm

DIMENSIUNI (mm)

518 x 474 x 488

PUTEREA AUDIO

4W ( RMS )

6W ( MUZICA )

PROGRAME


DISTANTA DE ACTIONARE A TELECOMENZII

6.5m

CONSUM RETEA ELECTRICA

75W

GREUTATE

20 Kg

ACCESORII

TELECOMANDA RM-386

FACILITATI

-TELETEXT

-AFISARE COMENZI PE ECRAN

-OPRIRE AUTOMATA

NEI
CARACTERISTICI TEHNICE

MODEL

1484 R, TX

1584R,TX

2O44R,TX

2144R, TX

2054 R,

TX

2154 R,

TX

ALIMENTARE

220Vc.a. ( 180-265 Vc.a.) / 50 Hz

PUTERE CONSUMATA

85W

BISISTEM

PAL – SECAM

BISTANDARD

OIRT – CCIR

CANALE RECEPTIONATE

VHF – 1 1 – 5, S1 - S8

VHF – 3    6 – 12, S9 – S20

UHF     21 – 69

CANALE CABLU

S1 – S20

PROGRAME


INTRARE ANTENA

FIF – UIF / 75W

BATERII PTR TELECOMANDA

2 X 1.5 V tip R6, AA

DISTANTA MAXIMA DE TELECOMANDA

6m

UNGHIUL MAXIM DE TELECOMANDA


DIAGONALA (cm)DIAGONALA EFICACE (cm)LATIME(mm)INALTIME (mm)ADANCIME(mm)GREUTATE (Kg)PUTERE AUDIO
DAEWOO
CARACTERISTICI

MODEL

14D1    / 14TXT

20D1 / 20D1TXT

2195 / 2195TXT

STANDARDE TV    RECEPTIONATE

PAL / SECAM – BG, D/ K , A / V NTSC

TENSIUNE DE ALIMENTARE

220V AC, 50Hz

PUTERE ABSORBITA

TK cca. 69W – 14

cca. 85W – 20

PUTEREA AUDIO

2W ( 10% distorsiuni )

DIFUZOR

3W 8 ohmi OR 5W 16ohmi x 2

SISTEM TELETEXT (OPTIONAL)

FASTEXT ( FLOF sau LIST ), cu memorie de 4 pagini

IMPEDANTA ANTENEI

75 ohmi , nesimetric

CANALE RECEPTIONATE

VHF canale 2 – 12

UHF canale 21 – 69

CATV canale S1 , S2 , S3 si S1 – S20

HYPER canale S21 – S41 ( optional )

SISTEMUL DE ACORD

Sistem de acord cu sinteza de tensiune

DIAGONALA ECRANULUI

14 inch 37 cm

20 inch 51 cm

21 inch 55 cm

AFISAREA COMENZILOR

Afisare pe ecran ( OSD )

PROGRAME MEMORATE

100 programe

TERMINAL AUXILIAR

Mufa Euro – SCART 21 pini

TELECOMANDA

Tip R-22, R-25

( necesita 2 baterii tip AAA penlight )

DIMENSIUNI (mm)

366 x 336 x 385

518 x 440 x 463

646 x 455.5 x 474

DISTANTA DE ACTIONARE A TELECOMENZII

6m

7m

8m

GREUTATE

11.5 Kg

19 Kg

21 Kg
CAPITOLUL III
1.CLASIFICAREA CARACTERISTICILOR IN FUNCTIE DE SENSUL IN CARE INFLUENTEAZA PRODUSUL


a) CARACTERISTICI DIRECT PROPORTIONALE CU CALITATEA

(C1)-diagonala ecranului

(C2)-programele memorate

(C3)-puterea audio

(C4)-distanta de actionare a telecomenzii

(C5)-norme de receptie


b) CARACTERISTICI INVERS PROPORTIONALE CU CALITATEA

(C6)-puterea consumata

(C7)-distorsiunile in calitatea sunetului

2.ANALIZA COMPARATIVA A CALITATII

r      METODA CLASICAFIRMELE PRODUCATOARE CE FAC OBIECTUL ANALIZEI SUNT


SAMSUNG 6277 – PRODUS DE REFERINTA

FREEDOM F 4051

SONY KV- 21 M3K

NEI 2044R, TX

DAEWOO 20D1 TXTCARACTERISTICILE DE CALITATE FOLOSITE PENTRU ANALIZA

(C1)-diagonala ecranului

(C2)-programele memorate

(C3)-puterea audio

(C4)-distanta de actionare a telecomenzii

(C5)-norme de receptie

(C6)-puterea consumata

(C7)-distorsiunile in calitatea sunetului

Caracteristicile (c1), (c2), (c3), (c4) si (c5) influenteaza direct proportional calitatea, iar (c6), si (c7) invers proportional.


Caracteristicile de calitate sunt cuprinse in tabelul de mai jos.

Metoda consta in ierarhizarea produselor dupa fiecare caracteristica de calitate supusa analizei si in final dupa pret.
CARACTERISTICI

CARACTERISTICI DIRECT PROPORTIONALE


CU  CALITATEA

CARACTERISTICI INVERS PROPORTIONALE CU CALITATEA

PRET

PRODUSE

C1 ( cm )


C2


C3 ( W )


C4 ( m )


C5

C6  ( W )

C7(%)


SAMSUNG


(Sa)

F 4051 FREEDOM   (F)

 

SONY

KV-21M3K

(So)

NEI

2044R,TX

(N)

DAEWOO

20D1 TXT

(D)COORDONAREA PRODUSELOR DUPA CARACTERISTICILE DE CALITATEPentru efectuarea ierarhizarii produselor vor fi analizate datele prezentate in tabelul de mai sus, ordonarea valorilor stabilindu-se grafic.


GRAFICUL 1. 

DIMENSIUNEA DIAGONALEI ESTE IDENTICA LA SORTIMENTELE LUATE IN CONSIDERATIEGRAFICUL 2


 

ANALIZAND GRAFICUL OBTINUT PENTRU CARACTERISTICA C2 – NUMAR DE PROGRAME MEMORATE ,CONSTATAM

PE PRIMUL LOC SE SITUEAZA PRODUSUL FIRMELOR SAMSUNG, SONY SI DAEWOO

PE LOCUL DOI SE SITUEAZA PRODUSELE FIRMELOR FREEDOM SI NEI

GRAFICUL 3. 

DIN STUDIEREA GRAFICULUI SE OBSERVA CA

PE PRIMUL LOC SE SITUEAZA PRODUSUL FIRMEI SAMSUNG

PE LOCUL DOI SE SITUEAZA PRODUSELE FIRMELOR NEI SI DAEWOO

PE LOCUL TREI SE SITUEAZA PRODUSELE FIRMELOR FREEDOM SI SONY

GRAFICUL 4.


 


DIN STUDIEREA GRAFICULUI SE OBSERVA CA

PE PRIMUL LOC SE SITUEAZA PRODUSUL FIRMEI SAMSUNG

PE LOCUL DOI PRODUSUL FIRMEI DAEWOO

PE LOCUL TREI PRODUSUL FIRMEI SONY


GRAFICUL 5. 
DIN STUDIEREA GRAFICULUI SE OBSERVA CA

PE PRIMUL LOC SE SITUEAZA PRODUSUL FIRMEI SAMSUNG SI SONY

PE LOCUL DOI PRODUSUL FIRMEI DAEWOO

PE LOCUL TREI PRODUSUL FIRMEI FREEDOM SI NE


GRAFICUL 6.


 
PENTRU ANALIZAREA REZULTATELOR PRIVIND CARACTERISTICA ( c4) , TREBUIE SA TINEM CONT DE FAPTUL CA ACEASTA ESTE INVERS PROPORTIONALA CU CALITATEA.IN ACEST CONTEXT ORDONAREA VALORILOR ARATA ASTFEL

PE PRIMUL LOC SE SITUEAZA PRODUSUL FIRMEI SONY

PE LOCUL DOI PRODUSUL FIRMEI SAMSUNG, FREEDOM, NEI SI DAEWOO
GRAFICUL 7.


 DIN STUDIEREA GRAFICULUI SE OBSERVA CA

PE PRIMUL LOC SE SITUEAZA PRODUSUL FIRMEI SAMSUNG

PE LOCUL DOI PRODUSUL FIRMEI SONY

PE LOCUL TREI PRODUSUL FIRMEI FREEDOM, NEI SI DAEWOOIn scopul obtinerii unor informatii complete asupra produselor analizate, reprezentarile grafice efectuate pentru fiecare caracteristica, vor fi suprapuse in asa masura incat sa obtinem un grafic pentru caracteristicile direct proportionale si un grafic pentru caracteristicile invers proportionale.


 
 In ansamblu, prin analiza graficelor prezentate rezulta urmatoarea ordonare a produselor DAEWOO, NEI, SONY si FREEDOM.


r    ANALIZA COMPARATIVA PRIN METODA INDICATORULUI SINTETIC AL CALITATII


CALCULAREA COEFICIENTILOR DE IMPORTANTA (PONDERILOR)


Pentru calcularea ponderii fiecarei caracteristici de calitate se pot utiliza doua metode:

Metoda expertizei

Metoda matricei

Prezentul referat va aborda metoda matricei.


METODA MATRICEI PATRATICEC1

C2C3

C4

C5

C6

C7

TOTAL

Ci

CI


TOTAL

PI

C1C2C3C4C5C6C7TOTAL

In tabelul de mai jos sunt prezentate valorile caracteristicilor direct proportionale si invers proportionale cu calitatea pentru produsele supuse analizei precum si ponderea fiecarei caracteristici in stabilirea calitatii.Aceste date vor sta la baza calcularii indicatorului complex al calitatii.CARACTERISTICI

CARACTERISTICI DIRECT PROPORTIONALE


CU CALITATEA

CARACTERISTICI INVERS PROPORTIONALE CU CALITATEA

PRET

PRODUSE

C1 ( cm )


C2


C3 ( W )


C4 ( m )


C5

C6  ( W )

C7(%)


PSa(referinta)

PF

PSo

PN

PD

Ponderi (%)

CALCULAREA INDICATORULUI SINTETIC AL CALITATII:


Iq= ∑XaiXri*Pi+∑X’riXai*P’ai


unde:

Xai-caracteristicile direct proportionale cu calitatea ale produsului analizat

Xri-caracteristicile direct proportionale cu calitatea ale produsului de referinta

Pi-ponderea in stabilirea calitatii a caracteristicii I

X’ri-caracteristicile invers proportionale cu calitatea pentru produsul de referinta

X’ai- caracteristicile invers proportionale cu calitatea pentru produsul analizat

P’i-ponderea caracteristicilor invers proportionale cu calitatea


Iq F/Sa = 51/51 0,25 + 90/100 0,07 + 4/15 0,14 + 5/8 0,04 + 4/12 0,17 + 85/85 0,21+0/10 0,12 = 0,641

Iq So/Sa = 51/51 0,25 + 100/100 0,07 + 4/15 0,14 + 6,5/8 0,04 + 12/12 0,17 + 85/75 0,21 + 0/5 0,12 = 0,999

Iq N/Sa = 51/51 0,25 + 90/100 0,07 + 5/15 0,14 + 6/8 0,04 + 4/12 0,17 + 85/85 0,21 + 0/10 0,12 = 0,655

Iq D/Sa = 51/51 0,25 + 100/100 0,07 + 5/15 0,14 + 7/8 0,04 + 5/12 0,17 + 85/85 0,21 + 0/10 0,12 = 0,681
Dupa efectuarea calcului rezulta urmatoarea ierarhizare

locul 1 P(Sa) cu Iq = 1

locul 2 P(So) cu Iq = 0,999

locul 3 P(D) cu Iq = 0,681

locul 4 P(N) cu Iq = 0,655

locul 5 P(F) cu Iq = 0,641
CALCULAREA INDICATORULUI SINTETIC AL CALITATII SI AL EFICIENTEI ECONOMICEIq=PaPr(∑XaiXri*Pi+∑X’riX’ai*P’i)


unde:

Pa-pretul produsului analizat

Pr- pretul produsului de referintaIqef. (F/Sa) =350/560 0,641 = 0,400

Iqef. (So/Sa)=510/560 0,999 = 0,909

Iqef. (N/Sa) =435/560 0,655 = 0,508

Iqef. (D/Sa) =395/560 0,681 = 0,480Se obtine urmatoarea ordonare a produselor

locul 1 P(Sa) cu Iq/p = 1

locul 2 P(So) cu Iq/p = 0,909

locul 3 P(N) cu Iq/p = 0,508

locul 4 P(D) cu Iq/p = 0,480

locul 5 P(F)    cu Iq/p = 0,400CONCLUZII
Pentru efectuarea analizei comparative privind calitatea televizoarelor, in prima parte s-au prezentat sortimentele si caracteristicile de calitate ale produselor comercializate pe piata romaneasca. Pentru analiza calitatii prin metoda clasica si metoda indicatorului sintetic al calitatii si al eficientei economice, au fost selectionate 5 produse realizate de firme diferite si anume SAMSUNG, SONY, DAEWOO, NEI si FREEDOM.

La alegerea produselor s-a tinut cont de urmatoarele criterii dimensiunea diagonalei sa fie identica - 51cm,aproximativ aceleasi facilitati si accesorii.

Caracteristicile analizate au fost urmatoarele:

a) Caracteristici direct proportionale cu calitatea:

-diagonala ecranului (cm sau inch)

-numarul de programe memorate

-puterea audio (W)

-distanta de actionare a telecomenzii (m)

-normele de receptie

b) Caracteristici invers proportionale cu calitatea:

-puterea consumata (W)

-distorsiunile in calitatea sunetului (%).

Prin metoda indicatorului sintetic al calitatii si eficientei economice consideram ca se obtin rezultate mai concludente, intrucat fiecare caracteristica de calitate selectionata contribuie la estimarea calitatii cu anumite ponderi stabilite de specialisti in functie de importanta caracteristicii respective, la calitatea globala a produsului.

Rezultatele obtinute s-au centralizat in tabelele urmatoare pentru indicatorul sintetic al calitatii si pentru indicatorul sintetic al raportului calitate-pret.

Ordonarea dupa indicatorul sintetic al calitatii


Produse

Valoarea indicatorului

SAMSUNG


SONY


DAEWOO


NEI


FREEDOMOrdonarea dupa indicatorul sintetic al raportului calitate-pret


Produse

Valoarea indicatorului

SAMSUNG


SONY


NEI


DAEWOO


FREEDOM
Din analiza datelor rezulta ca produsele firmelor nu si-au mentinut aceeasi ordine, ceea ce arata o slaba corelare a calitatii cu preturile de vanzare.


BIBLIOGRAFIEprof. univ. dr. Ion Stanciu, lector univ. drd. Ion Schileru, , lector univ. drd. Lumunita Serbulescu, , lector univ. drd. Bogdan Onete, asist. univ. drd. Anca Atanasie, asist. univ. drd. Costel Stanciu - CALIMETRIE Ed. Oscar Print, Bucuresti 1998


Ion Stanciu, Elena Paraianu ,Ion Schileru - MERCEOLOGIE / CALITATEA SI SORTIMENTUL MARFURILOR NEALIMENTARE , Ed. Oscar Print, Bucuresti 1998


Alexandru Redes, Elena Paraianu, C-ta Paslaru - MERCEOLOGIA PRODUSELOR ELECTRICE,ELECTRONICE , A.S.E. , Bucuresti 1992


Prospectele firmelor producatoare de televizoare SAMSUNG, SONY, DAEWOO, NEI, FREEDOM ELECTRONICS.

CALIMETRIE Autori prof. univ. dr. Ion Stanciu, lector univ. drd. Ion Schileru, , lector univ. drd. Lumunita Serbulescu, , lector univ. drd. Bogdan Onete, asist. univ. drd. Anca Atanasie, asist. univ. drd. Costel Stanciu Ed. Oscar Print Bucuresti 1998 p. 53


MERCEOLOGIE / CALITATEA SI SORTIMENTUL MARFURILOR NEALIMENTARE. Autori Ion Stanciu, Elena Paraianu ,Ion Schileru Ed. Oscar Print Bucuresti 1998 p. 275


Merceologie / Calitatea si sortimentul marfurilor nealimentare. Autori Ion Stanciu, Elena Paraianu ,Ion Schileru Ed. Oscar Print Bucuresti 1998 p. 317


Merceologie / Calitatea si sortimentul marfurilor nealimentare. Autori Ion Stanciu, Elena Paraianu ,Ion Schileru Ed. Oscar Print Bucuresti 1998 p. 319Copyright © Contact | Trimite referat


Ultimele referate adaugate
Mihai Beniuc
   - Mihai beniuc - „poezii"
Mihai Eminescu Mihai Eminescu
   - Mihai eminescu - student la berlin
Mircea Eliade Mircea Eliade
   - Mircea Eliade - Mioara Nazdravana (mioriţa)
Vasile Alecsandri Vasile Alecsandri
   - Chirita in provintie de Vasile Alecsandri -expunerea subiectului
Emil Girlenu Emil Girlenu
   - Dragoste de viata de Jack London
Ion Luca Caragiale Ion Luca Caragiale
   - Triumful talentului… (reproducere) de Ion Luca Caragiale
Mircea Eliade Mircea Eliade
   - Fantasticul in proza lui Mircea Eliade - La tiganci
Mihai Eminescu Mihai Eminescu
   - „Personalitate creatoare” si „figura a spiritului creator” eminescian
George Calinescu George Calinescu
   - Enigma Otiliei de George Calinescu - geneza, subiectul si tema romanului
Liviu Rebreanu Liviu Rebreanu
   - Arta literara in romanul Ion, - Liviu RebreanuScriitori romani