Consens al medicilor privind tratamentul hormonal al menopauzeiConsens al medicilor privind tratamentul hormonal al menopauzei

Exista si retineri fata de terapia hormonala

Medicii ginecologi si endocrinologi au ajuns la un consens privind terapia hormonala pentru menopauza, apreciind ca tratamentul este ieftin, poate fi adaptat In functie de nevoile fiecarei persoane si vizeaza tulburari diverse, sustine profesorul doctor Decebal Hudita, presedintele Asociatiei Medicale de Menopauza din Romania. „Exista unii pacienti, dar si medici, care au retineri fata de terapia hormonala (TH). Totusi TH este foarte economica si multicentrica comparativ cu medicamentele specifice bolii de os, de cord sau alte afectiuni care survin odata cu menopauza“, a mai spus profesorul Hudita, cu ocazia prezentarii ultimelor date si descoperiri privind terapia hormonala a menopauzei.In plus, administrarea TH nu se face la Intamplare. Pacienta este supusa unor investigatii de specialitate si urmarita continuu, anual fiind facute evaluarile terapiei hormonale. In plus, tratamentul cu hormoni este adaptat In functie de persoana. De aceea, specialistii au cazut de acord ca TH este un succes, iar riscurile sunt minime.

Desi studiile recente evidentiaza unele date negative ale raportului beneficiu /risc, sunt suficiente motive clinice si biologice care sa arate ca, In viitorii ani, folosirea unei TH mai bine adaptate (ca forme de administrare, doze hormonale, noi progestative) va duce la obtinerea unor beneficii mai mari si eventual la schimbarea criteriilor de eligibilitate. Sigur ca tratamentul trebuie coroborat cu un anumit mod de viata si o anumita dieta. De exemplu, In cazul unei persoane active, aceasta trebuie sa-si mentina tonusul, sa schimbe dieta si poate chiar stilul de viata. Menopauza survine cand femeia este In plina activitate, iar simptomele sunt din cele mai dezagreabile - modificari de dispozitie, tulburari de somn, bufeuri, traspiratii, iritabilitate si nervozitate, a mai spus presedintele AMM. Profesorul Hudita a precizat ca terapia hormonala are drept scop corectia deficientei estrogenice In ideea ameliorarii simptomelor menopauzei. 41987dpr72gzx3s

Menopauza este identificata cu momentul de oprire definitiva a menstruatiei, ca o consecinta a disparitiei functiei ovariene prin epuizarea capitalului folicular ovarian. Postmenopauza este o perioada fiziologica a vietii femeii, care In unele societati sau In cazuri individuale, este privita ca o „eliberare“ cu conotatii pozitive. Cu toate acestea, un numar Insemnat de femei o asociaza negativ cu pierderea feminitatii, cu aparitia unor tulburari clinice si chiar modificarea statutului familial si social.

Intrucat este perioada In care pot sa apara unele modificari care pot releva o patologie, debutul tulburarilor de menopauza reprezinta ocazia de a face o evaluare a starii de sanatate, de a face corectiile necesare terapeutice si chiar de a promova masuri preventive.

Etapele menopauzei sunt: perioada de tranzitie (aproximativ cinci ani Inaintea menopauzei) si perimenopauza (un an Inainte si dupa menopauza).

Datele statistice arata ca In SUA numarul femeilor cu varste de peste 50 de ani s–a triplat In ultimul deceniu, iar speranta de viata a crescut de la 50 de ani la 81,7 ani, date similare celor din Europa. In Romania, populatia feminina de peste 50 de ani este de aproximativ 3,5 milioane, la care se adauga aproximativ 1,5 milioane de femei aflate In perioada de tranzitie menopauzala. pz987d1472gzzx

Aceste date sunt esentiale pentru sistemul medical, care ar trebui sa ia In considerare problemele In cauza ca fiind probleme de sanatate publica. Este cunoscut faptul ca dupa varsta de 50 de ani apar modificari organice, care se accentueaza odata cu avansarea In varsta.

In perioada actuala, atitudinea fata de tranzitia menopauzala suporta modificari In abordarea indicatiilor si In limitarea lor, In raport cu unele studii randomizate si observationale (WHI-SUA si MWS-Marea Britanie). Datele cuprinse In aceste doua studii au fost Indelung comentate de specialistii Societatii Europene de Menopauza, ai Societatii Internationale de Menopauza si ai societatilor nationale din diferite tari, inclusiv Romania. Se Incearca astfel elaborarea unui Consens Global care sa confirme necesitatea continuarii TH.

Asociatia Medicala de Menopauza din Romania si reprezentanta Schering AG au anuntat consensul medicilor specialisti privind terapia hormonala pentru menopauza, prezentand si un ghid profesional, lansat, In februarie 2004, la un simpozion organizat la Sinaia.