Constelatiile, tarimul cerescCONSTELATIILE, TARÂMUL CERESC

 

Pitagora considera ca fiecare stea, planeta sau satelit emite o vibratie proprie pe parcursul calatoriei sale prin spatiu si ca toate vibratiile corpurilor ceresti compun ceea ce se numeste "muzica sferelor" sau Armonia Universala. Cand se naste o fiinta, in structura atat de proaspata, nesofisticata si sensibila se intipareste melodia creata de vibratiile stelare din acel moment. Aceasta impregnare ramane in fiinta pe parcursul intregii vieti si este determinanta pentru modul ei de a fi si de a actiona.Prima inspiratie a noului nascut aduce in corp odata cu aerul si energia cosmica specifica acelui moment si loc. Aceasta intiparire seamana cu realizarea unei fotografii sau chiar cu umplerea unei forme cu un aliaj topit care apoi se solidifica. Traditia populara explica acest proces printr-o metafora sublima: la nastere pruncul este asistat de Ursitoare (reprezentarea energiilor astrale personificate) si ele influenteaza nou-nascutul cu puterea lor, harazindu-i cursul intregii vieti.

TAURUS, TAURUL

interval tropical 20o Taur - 0o Rac

In sectorul celest acordat zodiei Taurului avem de fapt numai jumatatea din fata a animalului; acolo unde ar trebui sa se afle cealalta jumatate, se afla picioarele din spate ale Berbecului, care a uzurpat pozitia de lider al cerului avuta de Taur cu aproape 2000 de ani i. Ch. Capul Taurului este orientat in jos ca si cum ar infrunta observatorul, cu coarnele indreptate spre est (in zodiac estul este spre stanga), formand un fel de V inclinat lateral, avand Hyadele (1o- 8o Gemenii) care formeaza falca si botul, steaua Aldebaran (alfa Tauri) fiind ochiul drept si putin mai sus steaua Ain (epsilon Tauri) fiind ochiul stang; faimoasa nebuloasa Pleiadele reprezinta umarul.

Remarcata din timpuri stravechi, intre anii 4500-2000 i. Ch. aceasta constelatie era conexa cu Echinoxul Vernal si era numita pe malurile Eufratului Te (de la Timmena), Piatra de Temelie sau Taurul Fundatiei Cerului. Alte denumiri erau: Gu-ud an-na (sumero-akkadiana), Alap-Same (babiloniano-asiriana) care se traduc Taurul Cerului, Puternicul Taur Salbatic sau Taurul cu Coarne Marete. In special taurii albi erau asociati cu Luna care cu forma sa curbata era asemanata cu coarnele animalului, probabil si datorita faptului ca aceasta planeta este in exaltare in aceasta zodie.

Aria celesta ocupata de capul Taurului este una dintre cele mai puternice de pe intreg cerul; aici intalnim forta, fertilitate, agresivitate si furtuni. Partea dindarat era asociata cu tunetul si desenele timpurii contineau linii frante - fulgerele, simboluri ale zeului furtunilor, Adad. Hyadele (Ploioasele) si norul Pleiadelor erau la fel asociate cu ploile torentiale inca din cele mai vechi timpuri; eclipsa de Soare (conjunct cu Pleiadele) din mai 1993 si primind aspect de cuadratura de la Saturn (din Varsator) a fost insotita de inundatii catastrofice cauzate de revarsarea fluviului Mississippi (in Statele Unite) si in decembrie 1993 eclipsa de Luna (conjuncta cu Hyadele, 6o Gemenii) a fost insotita de inundarea Europei.

 

AURIGA, VIZITIUL

interval tropical 16o Gemenii - 16o Rac

Deasupra coarnelor Taurului se afla constelatia Auriga, Vizitiul. Pe tablitele eufrateene o gasim sub numele Mar-Urbi, Carutasul. Fragmente foarte vechi de tablite cu caractere cuneiforme au inscrise pe ele ca aceasta constelatie este asociata cu fertilitatea si cu recoltele abundente: ..."se vor vinde foarte bine recoltele in anul in care constelatia Carutasului cu stelele sale va fi foarte stralucitoare pe cer"... si ..."vitele se vor inmulti si pestii se vor zbate in apa". Steaua Capella (alfa Aurigae) marca Echinoxul Vernal in jurul anului 3853 i. Ch.

In miturile grecesti aceasta constelatie era conexa cu fiul adoptat de Atena, Erichthonius, care jumatate om jumatate sarpe a inventat trasura pentru a se putea deplasa.

Presedintele american Franklin D. Roosevelt, bolnav de poliomielita, se deplasa cu un scaun cu rotile; la nastere avea Mijlocul Cerului situat in aceasta constelatie. Guvernatorul Alabamei, George Wallace, care a paralizat in urma unui atentat avea Pluto conjunct cu Ascendentul si cu psi 6 Aurigae; Larry Flynt, editorul revistei Hustler, invalid in urma unui atentat, are Ascendentul situat in aceasta constelatie.

 

 

HYDRA, SARPELE DE APA

interval tropical 9o Leu - 21o Scorpion

Capul ei porneste de sub constelatia Crabului si corpul se intinde pe sub constelatiile Leul, Fecioara si Balanta. Denumirile antice erau: Tsir-gal in Sumer-Akkadia, Tsiru-Gallu in Asiria-Babilonia si fenicienii o numeau Nakhash-maim, Sarpele sau Marele Sarpe. Un imn akkadian stravechi ne povesteste despre "monstruosul sarpe" care "isi poarta cele sapte capete, puternicul sarpe al marii", una dintre cele mai sinistre creaturi ale monstrului primordial Tiamat.

 

PERSEU, EROUL SAU SALVATORUL

interval tropical 14o Taur - 15o Gemenii

Deasupra constelatiilor Taurul si Berbecul se afla Perseu, eroul sau salvatorul, cel cu aripi la picioare. Nu il gasim pe anticele tablite eufrateene, exceptie facand ceea ce aceasta constelatie contine: capul cumplit, demoniac al Medusei, steaua variabila Algol, care in textele stravechi era cunoscuta sub numele Sibi, Ochiul Dublu. Perseu, impreuna cu alte constelatii cum ar fi Dragonul, Cefeu, Cassiopeea, Andromeda si Triunghiul, au fost la origini mai degraba feniciene decat eufrateene. Oricare ar fi radacinile sale, Homer (aprox. 800 i. Ch.) il numea pe Perseu "cel mai faimos dintre barbati" (Iliada). Numele sau deriva din Bar-Sav, Fiul Blanii sau Parosul, fiind analog cu Gilgamesh, Hercule (amandoi umblau imbracati intr-o blana de leu), arhetipul eroului-rege. Grecii considerau ca Perseu a fost fondatorul cetatii Micene si ca era inarmat cu un iatagan incovoiat, asemanator cu Luna in crestere, o arma teribila folosita impotriva Intunericului, si in lupta cu Cetus, Monstrul Marin - o reprezentare a babilonianului Tiamat, primul monstru al haosului.

Raoul Wallenberg, diplomatul suedez care a salvat mii de evrei in timpul holocaustului, avea in harta natala planeta Saturn conjuncta cu steaua niu Persei. Statele Unite au de asemenea planeta Uranus in aceasta constelatie si este binecunoscuta natura saritoare a acestei federatii in rezolvarea problemelor globale. John F. Kennedy, care in timpul celui de-al II-lea Razboi Mondial si-a salvat echipajul de pe nava de patrulare avea la nastere planetele Marte, Mercur, Jupiter, Soarele si Venus in longitudine cu stelele constelatiei Perseu.

Orion nebula

ORION, VÂNATORUL

interval tropical 11o Gemenii - 4o Rac

Mai jos de coarnele Taurului se afla Orion, mareata figura care impreuna cu constelatia Crater sunt cel mai usor de recunoscut de pe intregul cer. Provenienta numelui acestei constelatii nu este cunoscuta cu certitudine. Probabil este vorba de zeul solar eufrateean Uru-anna (Lumina Cerurilor), reprezentand mai vechea zeitate sumeriana Nin-girsu (Zeul Malurilor), aluzie probabil la Calea Lactee sau la constelatia Eridanus (Fluviul), Orion aflandu-se intre amandoua. O tablita babiloniana cu caractere cuneiforme numea Orion "Ingrijitorul Spiritelor Cerului" si in China aceeasi constelatie era numita "Comandantul Suprem". Exista mai multe mituri in legatura cu Orion, considerandu-se ca numele provine de la ouros, munte sau ourein, a urina, de aici rezultand si numele "Cel ce face apa", deoarece traditia spune ca rasaritul si apusul acestei constelatii sunt insotite de ploi.

Presedintele Franklin D. Roosevelt a avut in harta natala planeta Marte in casa a X-a conjuncta cu steaua Betelgeuse (alfa Orionis); in timpul celui de-al II-lea razboi mondial a avut functia de Comandant Suprem al fortelor armate americane si resedinta sa (mostenire) era situata pe malul Raului Hudson, New York; se poate face o analogie cu doua dintre titlurile lui Orion: Comandant Suprem si Lord al Malurilor.

 

GEMENII

interval tropical 0o Rac - 27o Rac

Partea vestica a Taurului, mai exact cele doua coarne sunt situate in Calea Lactee, cea numita de multe culturi Raul Celest. Urmatoarea constelatie zodiacala, Gemenii, incepe de pe malul celalalt al Caii, in dreptul eclipticii. Cele doua stele stralucitoare, alfa si beta Geminorum reprezinta capetele lor. Pe monumentele babiloniene stravechi se intalneste des un simbol format dintr-o semiluna care are doua stele in vecinatate: este vorba despre Castor si Pollux, care marcau Echinoxul Vernal in urma cu aproximativ 8000 de ani. Cei "Doi Gemeni Mari de pe Cer" erau numiti in Sumero-Akkadia Mastaba-Gal-Gal sau Masu si in Babilonia-Asiria Tuame-rabuti. Acum 4000 de ani precesia echinoctiilor a mutat aceasta constelatie in a III-a luna a anului, Sivanu (mai-iunie). In Akkadia aceasta luna era numita Mun-ga (Fabricantul de Caramizi) sau Kas (Gemenii).

Arhaicele mituri cosmogonice de pe malurile Eufratului vorbesc despre doi frati care se dusmaneau si despre construirea primei cetati. Este posibil ca aceste stele, pe vremea cand marcau Echinoxul Vernal sa fi prezidat tranzitia de la viata nomada, de trib, spre stabilizarea permanenta in cetati si orase-stat, spre sfarsitul Epocii Gemenilor.

Un alt mit faimos, cel al gemenilor Remus si Romulus este asociat cu punerea bazelor Imperiului Roman. Data trditionala la care a fost Roma fondata (21 IV 753 i. Ch.) prezinta Nodul Nord al Lunii conjunct cu steaua Mekbuda (zeta Geminorum). Cel mai vechi oras din Statele Unite, St. Augustine din Florida a fost fondat oficial pe data de 19 IX 1565 la ora 7 AM, avand Mijlocul Cerului in constelatia Gemenilor.

CANIS MAJOR, CÂINELE MARE

interval tropical 7o Rac - 29o Rac

CANIS MINOR, CÂINELE MIC

interval tropical 20o Rac - 1o Leu

Mai jos de Gemeni avem constelatiile Cainele Mare si Cainele Mic, cunoscute in Sumer sub numele Lik, Pallika si in Babilonia Kalbu, Kallab Me. Fenicienii le numeau Keleb-Maim.

In iarna deosebit de vitrega a anului 1925 s-a declansat o epidemie de difterie in Alaska; s-a cerut prin radio serul salvator si singura posibilitate de transport a fost saniile trase de caini; pe 2 februarie, dupa o cursa eroica, echipajele au sosit cu serul inghetat; in acel moment Luna se afla in constelatia Perseu Salvatorul si Pluto era aliniat cu Sirius (alfa Canis Major). 

CANCER, RACUL

interval tropical 28o Rac - 16o Leu

Intre stralucitoarele stele ale Gemenilor (Castor si Pollux) si capul Leului se afla obscura constelatie a Racului. Fara o vedere perfecta si o noapte foarte senina nimic nu este obsevabil in aceasta arie! Cu toate acestea, aici se afla o zona puternica si plina de vitalitate. In anticele tabele lunare eufrateene gasim constelatia Nagar-Asurra, sau la babilonieni Nangaru si la sumerieni Allab sau Allul, care inseamna Vocea Soarelui, probabil datorita faptului ca in jurul mileniului al III-lea i. Ch. Crabul era cea mai inalta constelatie de pe ecliptica in perioada Solstitiului de Vara. Pe stelele eufrateene nu gasim simbolul Crabului, ci o Testoasa, amandoua creaturile fiind amfibieni cu carapace. In centrul acestei constelatii se afla faimosul nor nebulos Stupul.

LEO, LEUL

interval tropical 15o Leu - 25o Fecioara

Continuand drumul nostru de-a lungul eclipticii, spre vest intalnim una dintre putinele figuri care in zilele noastre se aseamana cu ceea ce reprezuinta: constelatia Leului, care intr-adevar seamana cu un cap de leu vazut din partea sa dreapta, cu steaua de prima magnitudine Regulus pozitionata in dreptul inimii. Sumerienii numeau aceasta constelatie Ur-gula si akkadienii (valea Eufratului) Ka-lab-me-e, ceea ce se traduce Leul Mare. Steaua Regulus este asociata cu miticul rege antediluvian Amegelaros, al carui nume se traduce "Regele Sferelor Celeste". Asa cum curbele coarnelor "Taurului Alb" sunt asociate cu Luna, coama blonda a Leului este identificata cu Soarele.

Regulus era considerata steaua regala a Persiei, Iranul de astazi. Eclipsa de Soare conjuncta cu Regulus de pe data de 20 VIII 1959 a coincis cu puternicul conflict dintre premierul Mossadegh si Sahul Iranului; un an mai tarziu, Sahul l-a eliberat din functie pe premier, starnind furia poporului. 27 de ani mai tarziu, pe data de 22 VIII 1979, alta eclipsa de Soare, (conjuncta cu Regulus) a declansat criza ostaticilor dintre Statele Unite si Iran.

 

 

 

 

 

 

Eta Carina

ARGO NAVIS

interval tropical 14o Rac - 13o Scorpion

Departe spre sud, situata sub constelatiile Cainilor, Gemenilor, Racului, Leului si Fecioarei, se afla Argo Navis, Corabia Argonautilor. In secolul al XVIII-lea astronomii au decis ca Argo este uriasa si au divizat-o in Carina (Chila), Puppis (Pupa) si Vela (Panza); in vecinatate avem constelatia Pyxis - Compasul. Tablite eufrateene foarte vechi includ numele Ma-Gauda-Anna, babilonienii numeau aceasta constelatie Elipp-nakbi-same si fenicienii o numeau Sephenah, ceea ce se traduce Corabia Canalului Ceresc, aici fiind vorba despre Calea Lactee.

Marina Militara a Statelor Unite a fost fondata la data de 28 XI 1775, cand Nodul Nord al Lunii, planetele Venus, Saturn si Neptun erau aliniate cu stelele Corabiei. In septembrie 1941 planeta Neptun se afla in acelasi loc, in conjunctie cu o eclipsa de Soare. Cateva luni mai tarziu, japonezii au devastat flota americana din Pacific.

Vela x ray

URSA MAJOR, URSA MARE

interval tropical 22o Rac - 27o Fecioara

Mult spre nordul constelatiei Leului se afla cele doua Ursoaice. Cele 7 stele stralucitoare ale Ursei Mari erau numite de sumero-akkadieni Mar-gidda, Marea Trasura sau Zeul Taramului Fantomelor, fiind asociata si cu Mul-lil, Zeul Taramurilor Subterane.

In China antica, steaua Benetnash, eta Ursae Majoris (26VIR39), situata in varful cozii Ursei Mari, era numita Kuan-Ti, Zeul Razboiului si al Declaratiilor de Razboi. Cand Germania nazista a pornit blitzkriegul devastator impotriva sovieticilor in iunie 1941, Nodul Nord al Lunii si planeta Neptun erau aliniate cu aceasta stea.

VIRGO, FECIOARA

21o Fecioara - 13o Scorpion

Din timpuri stravechi exista referinte despre o fecioara-zeita situata pe cer, dar marimea si identitatea ei nu este clara. Este o femeie care sta in picioare, (in epoci mai tarzii avand si aripi) avand un snop de grau (Spica, alfa Virginis, 24o Balanta) in mana si este situata mai degraba de-a lungul eclipticii decat perpendicular pe ea. Sursele stravechi despre traditiile celeste ne vorbesc despre Marea Zeita a Asiei de Vest, Doamna Cerurilor, cea care este si virgina si mama, asociata initial cu Luna si mai tarziu cu zeita Ishtar (Venus). Calendarele lunare mesopotamiene vorbesc doar despre Se-Makh, Marea Samanta, referindu-se probabil la stralucitoarea Spica, cea care este situata exact pe ecliptica, "brazda cerului". Despre aceasta splendida stea de prima magnitudine se spune ca reprezinta cresterea, fertilitatea, productivitatea si dependenta fata de darurile divine.

Spica isi ofera darurile intr-o multitudine de domenii, dar inspiratia in muzica pare sa fie unul dintre cele mai des intalnite: cu un orb de maxim doua grade aici intalnim planeta Jupiter in hartile natale ale lui Mozart, Bach si Haendel, planeta Marte in astrogramele lui Mendelsohn si de Falla, planeta Mercur in horoscopul lui Verdi, planeta Saturn a lui St. Saen, planeta Venus a lui Borodin si planeta Pluto a lui Haydn. Puccini si Sir Arthur Sullivan au avut Ascendentul conjunct cu Spica si violonistul Yehudi Menuhin Mijlocul Cerului.

URSA MINOR, URSA MICA

28o Gemenii - 11o Fecioara

Ursa Mica nu este mentionata in tablitele eufrateene si nici de Homer din Hesiod (800 i. Ch.); se pare ca este o constelatie feniciana, adoptata mai tarziu de greci. Strabo ne spune ca grecii au adoptat Ursa Mica in jurul anului 600 i. Ch.; Thales, care cunostea faptul ca fenicienii foloseau steaua Polaris pentru a se orienta, a sfatuit marinarii greci sa renunte la Ursa Mare (pe care o foloseau pentru a afla nordul) si sa se foloseasca de Polaris, care este un indicator mai exact.

CRATER, CUPA

interval tropical 23o Fecioara - 6o Balanta

Mai la sud de Fecioara, in spatele serpuitoarei Hydre se afla constelatiile Crater, Cupa si Corvus, Corbul. Akkadienii numeau Crater Lut Tsima, Bolul Sarpelui, grecii preluind-o sub denumirea Kantha-ros sau Pocalul lui Apollo.

CORVUS, CORBUL

interval tropical 10o Balanta - 17o Balanta

Corvus reprezenta zodia arhaica lunara care era patronata de zeul Im-dugud-Khu, Mareata Pasare a Furtunii; asociata cu furtunile si ceata, conexa cu Hydra din apropiere, Sarpele Furtunilor si al Intunericului.

Conjunctia planetei Jupiter cu steaua Alchiba (alfa Corvi) in 1993 a concis cu revarsarile devastatoare ale fluviului Mississippi si cu furtunile si inundatiile din China, Bangladesh, Indonezia si India. Planeta Uranus era conjuncta cu steaua Alchiba la data de 12 XI 1970, cand un ciclon urias a devastat delta Gangelui, facand peste 500.000 de victime; mii de oameni au murit apoi datorita epidemiei de holera declansata dupa sinistru.

BOOTES, VACARUL

interval tropical 14o Balanta - 5o Scorpion

Mai la nord de Fecioara intalnim constelatia Bootes, Vacarul cel ce-si cheama Cainii. Pe malurile Eufratului aceasta constelatie avea numele Sibzianna, Spiritul Pastor al Cerurilor; de-a lungul epocilor o mai intalnim sub numele de Ciobanul, Pastorul, Plugarul, Pazitorul Ursoaicei, Carutasul (care impinge Cupa din fata sa), Lancierul. Un nume semitic stravechi pentru Vacar era Sa ina Kakki makhtsu, Cel Ce Lupta Cu Armele.

 

 

 

LIBRA, BALANTA

interval tropical 7o Scorpion - 1o Sagetator

 

La picioarele maretei zeite virgine se afla constelatia Balantei, impreuna cu puternicii si de temut clesti ai Scorpionului. Tablite cioplite mesopotamiene foarte vechi ne arata clestii Scorpionului care prind o figura circulara (Soarele? o lampa? un altar?); a VII-a luna din calendarul akkadian avea numele Tul-Ku, Movila Sfanta sau Altarul Sfant. Tasritu (Tishri), a VII-a luna a echinoctiului de toamna este o luna a ceremoniilor funerare in aproape toate zonele situate mai sus de Ecuator; mai este asociata cu Turnul Babel, un ziggurat ridicat deasupra unui altar. Desi numeroase surse considera ca aceasta este o zona ocupata de clestii Scorpionului, sumerienii numeau aceasta arie Zib-ba an-na, Balanta Cerurilor (in jurul anului 2000 i. Ch.).

 

 

centaurul

CENTAURUS, CENTAURUL

interval tropical 21o Balanta - 29o Scorpion

LUPUS, LUPUL

interval tropical 18o Scorpion - 7o Sagetator

Cele doua constelatii, Centaurul si Lupul, se situeaza la sud de Balanta si de Clesti. Orientat spre est, Centaurul tine o lance cu care "strapunge" Lupul din fata sa, un sacrificiu ce are loc chiar deasupra constelatiei Ara, Altarul.

La origini, aceasta constelatie era considerata o combinatie om-taur-cal, numita in Akkadia Gud-elim, Taurul cu Coarne Mari. In Grecia antica intalnim denumirea Therion, care inseamna animal salbatic, bestie; la romani - Bestia, Hostia, Victima. Exista o legatura intre aceasta creatura si Epopeea lui Gilgamesh, poemul de acum 5000 de ani care ne vorbeste despre Enkidu, omul-fiara care-i devine eroului un prieten nedespartit; se spune despre Enkidu ca avea cap de taur si mai era cunoscut sub numele Ea-bani, care se traduce “Ea m-a zamislit”, Ea fiind analog zeului Neptun-Poseidon, deci Enkidu isi avea originea in abisurile oceanului, la fel ca si centaurul Chiron, care era nepotul lui Okeanos. Aceasta combinatie om-taur o vom mai intalni intr-un mit aparut mai tarziu, cel al Minotaurului.

Mitologia greaca ne povesteste despre rana la picior pe care Hercule o provoaca accidental centaurului Chiron. In secolul al XIV-lea cuceritorul Tamerlan (Timor-i-lenk), Timur cel Schiop, este ranit la un picior de o sageata; avea la nastere Mijlocul Cerului conjunct cu niu Centauri, stea situata in piciorul posterior al Centaurului. Ministrul nazist al propagandei, Goebbels, care de la nastere prezenta o infirmitate la piciorul stang, avea Uranus conjunct cu Bungula, alfa Centauri, numita de antici Nergub-Gudelim, Piciorul stang al Centaurului.

CORONA BOREALIS, COROANA BOREALA

interval tropical 6o Scorpion - 25o Scorpion

Tabelele eufrateene nu mentioneaza aceasta constelatie, dar akkadienii aveau "Coroana Sarpelui" si la chinezi intalnim "Siragul de Monezi".

 

SERPENS, SARPELE

interval tropical 14 Scorpion - 16 Capricorn

La nord de constelatiile Balanta si Scorpionul, cu capul indreptat spre Coroana, se unduieste Sarpele, cel incolacit in jurul lui Ophiucus, partea superioara si coada fiind tinute in mainile sale.

Tablite vechi de peste 5000 de ani au inscriptionate pe ele cele 30 de stele (case lunare) si cea de-a XXVI-a purta numele Kakkab-Tsir Ilu Nin-ki-gal, Constelatia Sarpelui, Regina Zonelor Celeste.

Plinius asocia aceasta constelatie cu otravurile; Magda Goebbels prezinta in astrograma natala Soarele (in eclipsa) conjunct cu steaua Chow, beta Serpentis; impreuna cu sotul sau, Ministrul Nazist al Propagandei (care avea Marte conjunct cu tau2 Serpentis) si-au otravit cei 6 copii si apoi s-au otravit si ei, in ajunul capitularii Germaniei Naziste. Masacrul din Guyana, cand 909 membri ai Templului Poporului au fost fortati sa bea otrava, a avut loc in noiembrie 1978, cand Uranus era conjunct cu delta Serpentis si Soarele conjunct cu miu Serpentis.

OPHIUCUS, PURTATORUL SARPELUI

interval tropical 2o Sagetator - 6o Capricorn

Sprijinindu-se cu un picior pe Scorpion si purtand Sarpele incolacit in jurul sau, Ophiucus era cunoscut de greci sub numele Aesculap, Zeul Medicinii. Pe tablitele antice babiloniene gasim constelatia Nutsirda, Printul Sarpelui; mai avea denumirea An-u-gie, Zeul Lumilor Subpamantene si era analog zeului Sagimu, a carui ideograma reprezinta "gura" sau "a invoca", fiind si Zeul Incantatiilor, cel ce prezida corpurile bolnave sau neinsufletite. Arhaicul zodiac lunar "Tabelul celor 30 de stele" contine a XXV-a zodie Kakkab Mulu-Bat, Omul Mortii sau Lesul sau Febra. Este reprezentata de stelele delta si epsilon Ophiuchi (Yed Posterior si Yed Prior), situate in mana stanga a Purtatorului Sarpelui.

La data de 11 VIII 1333 a avut loc o eclipsa de Soare in zona mainii stangi a "Omului Mortii". In 4 ani au murit de foame 6 milioane de chinezi, apoi a izbucnit o epidemie de ciuma, care gradat s-a mutat catre vest, lovind Europa dupa 14 ani, omorand o treime din populatie.

Nostradamus, (n. 1503) a fost un medic renumit care a luptat impotriva bolilor epidemice; in mod tragic, sotia si doi copii au murit in timpul unei epidemii de ciuma. La nastere ilustrul medic si prezicator avea planetele Soare, Mercur si Pluto, impreuna cu Mijlocul Cerului in constelatia Ophiucus, aici fiind o legatura cu tehnicile de transa folosite pentru a avea viziuni din viitor, potrivindu-i-se astfel anticul epitet de "Lord al Invocatiilor".

ARA, ALTARUL

interval tropical 18o Sagetator - 1o Capricorn

La sud de constelatia Scorpionului intalnim constelatia Ara, pe care sumerienii o numeau Kisal-Bat-Ala si fenicienii Mizbaiach. Este un altar stravechi, tip piedestal, deasupra caruia arde focul sacrificiilor aduse, pentru ca fumul sa imbuneze zeii.

HERCULES

interval tropical 8o Scorpion - 18o Capricorn

Constelatia Hercule este situata deasupra Purtatorului Sarpelui; eroul este pozitionat cu susul in jos, avand capul in apropierea capului lui Ophiucus. Cunoscut ca "ingenuncheatul rege eufrateean" (posibil Gilgamesh), a fost adoptat de catre fenicieni care l-au transformat in Zeu al Marii, sub numele Melquarth, tot fenician fiind si numele sub care a fost adoptat de catre greci, Harekal, Muncitorul, de aici derivand Herakles. Astrologi greci timpurii ii mai atribuiau numele Engonasin, Ingenuncheatul sau Eidolon, Fantoma.

Aceasta constelatie bine aspectata o intalnim la persoane puternice: Schwarzenegger are aici Nodul Sud, Jane Fonda Nodul Nord, Johnny Weismuller Ascendentul, Bruce Lee Soarele.

SCORPIO, SCORPIONUL

interval tropical 1o Sagetator - 29o Sagetator

Deasupra Altarului, la picioarele Fecioarei se afla formidabilul Scorpion al Cerurilor, care strange cu ai sai clesti Balanta Justitiei. Sumerienii numeau aceasta configuratie Gir-tab, Apuca si Inteapa. Cea de-a XXVII-a casa a arhaicului zodiac lunar mai era numita Gir-tab-Bat, Scorpionul Mortii, sau Gir-Anna, Scorpionul Celest. Tablita cu cele 30 de stele care a fost descoperita la Birs-Nimroud (Borsippa) si care este datata in jurul anului 3000 i. Ch. spune despre cea de-a XXVII-a zodie: "Coada Scorpionului (teta, iota, kapa, lambda, epsilon) - Zeita Ishkara a Marii, Stapana a Focului, Conducatoare a Sacrificiilor".

Puternicul Scorpion, aflat pe cer in opozitie cu vigurosul si fertilul Taur a fost din cele mai vechi timpuri semnul apropierii iernii, intunericului si a mortii. Tablite stravechi apartinand cultului lui Mitra au gravate pe ele un scorpion care apuca cu clestii organele genitale ale unui taur muribund, aici fiind vorba de castrarea ritualica a Taurului Vietii.

Caldeenii cunosteau aceasta zodie sub numele Vulturul; Patriarhul Abraham considera ca astfel se completeaza grupul de heruvimi care prezideaza cele patru constelatii fundamentale: Leul, Taurul, Omul (Varsatorul) si Vulturul.

"Cand Sarur si Sargaz din coada Scorpionului vor straluci cu putere, armatele akkadiene vor ataca...cand Nergal (Marte) va zabovi in Pabilsag (acul Scorpionului), un dusman necrutator va navali...fortele salbatice ale inamicului vor macelari trupele cand Marte va porni din nou prin Scorpion; este de rau augur..."

 

(R. Campbell Thompson, rapoarte ale magicienilor

si astrologilor din Ninive si Babilon, sec. VII i. Ch.)

 

 

CETUS, MONSTRUL MARIN

interval tropical 23o Pesti - 19o Taur

La sud de Berbec se afla coada Balenei, Monstrul Marii; la origini, Cetus (Ketos) avea numele Mummu-Tiamata (in Babilon) si evreii ii spuneau Mehumah-Tehom, Haosul Adancurilor.

In octombrie 1988 3 balene blocate in portul Point Barrow, Alaska, au fost in atentia lumii intregi. Pe 25 septembrie a fost Luna Plina conjuncta cu Deneb Kaitos (zeta Ceti) si Luna Plina din octombrie a fost conjuncta cu Stella Mira (omicron Ceti), amandoua stelele facand parte din constelatia Balenei.

 

Sag a