Agenti de curatare - Detergenti, sapunuriDetergenti


Sapunul, primul detergent, se fabrica in Orientul Mijlociu de peste 5000 de ani. La inceput a fostfolosit in principal pentru spalarea rufelor si pentru curatarea inflamatiilor si a ranilor. Abia dupa 100 e.n. oamenii au inceput sa foloseasca sapunul pentru baie.
Detergentii sunt agenti de curatare, in special sapunurile si detergentul fara sapun folosit in diverse scopuri de curatare menajera si industriala. Detergentii fara sapun sunt uneori numiti detergenti sintetici sau pur si simplu detergenti.

Sapunul se obtine printr-un proces chimic in care o grasime reactioneaza cu o substanta alcalina. Probabil ca sapunul s-a obtinut intamlator, cand se frigea carne deasupra unui foc de lemne si a picurat grasime pe cenusa alcalina.

Detergentii sintetici pentru menaj, destul de delicate pentru a putea fi folositi fara sa atace pielea au aparut in anul 1933. Intr-un lichid, cum ar fi apa, moleculele sunt legate intre ele prin forte de atractie puternice. Moleculele de la suprafata sunt atrase spre interior, ceea ce face suprafata lichidului sa fie curbata. Acest efect, numit tensiune superficiala, se observa clar la picurii aproape sferici de apa de la robinet.


Agenti tensioactivi


Sapunurile si detergentii sintetici contin substante care fac apa moale, prin reducerea tensiunii superficiale. Acesti agenti de inmuiere se numesc agenti active de suprafata sau tensioactivi, deoarece ei actioneaza asupra suprafetei unui lichid ( este vorba de intreaga suprafata, nu doar de cea superioara ).

Ne putem inchipui moleculele agentilor tensioactivi ca anand forma unor mormoloci. Capetele se ataseaza usor de apa, iar cozile se ataseaza usor de grasime. Cand un agent tensioactiv este amestecat cu apa, moleculele sale de la suprafata apei sunt orientate spre interior, avand capetele atasate de molecule de apa. Cozile moleculelor de agent tensioactiv strapung suprafata apei.

Daca un material care se spala este grasime, combinatia actiunii agentului tensioactiv cu agitarea mecanica data de procesul de spalare va inlatura grasimea.
Sapunuri


Sapunurile se obtin prin reactii ale grasimilor, precum seul, uleiul de cocos si uleiul de palmier, cu o substanta alcalina, precum soda caustica

( hidroxidul de sodiu ) sau potasa caustica ( hidroxidul de potasiu ). Procesul chimic care are loc se numeste saponificare.

Intr-o instalatie moderna de fabricatie a sapunului, materialele sunt amestecate si apoi incalzite sub presiune la aproximativ 1300C. Reactia produce sapun si glicerina.


Detergenti sintetici


Detergentii sintetici lichizi se obtin prin adaugarea la celelalte ingresiente a unei substante, numite hidrotrop. Aceasta previne separarea ingredientelor.

Detergentii sintetici se folosesc si la alte produse de curatare, cum ar fi prafurile de curatat. Prafurile de curatat tipice contin un detergent anionic, un mineral fiind macinat, precum feldspatul si un inalbitor cu hipoclorit.

Detergentii speciali sunt fabricate pentru curatire industriala. De exemplu detergentii cu agenti tensioactivi neionici si cationici se folosesc la instalatiile de fabricare a alimentelor si a produselor lactate, care trebuie curatate la cele mai inalte standarde.