Religia Mesopotamiana referat

RELIGIA MESOPOTAMIANAReligia a aparut pe deplin constituita la Sumer in cursul mileniului al III-lea. Este cunoscuta datorita arheologiei si textelor cuneiforme. Fiecare cetate mesopotamiana isi are propriul zeu, fiecare oras formand un stat in sine. Zeii principali sunt asistati de divinitati secundare.
Panteonul


Caracteristicile sale sunt:

Politeismul. Pentru fiecare oras exista un zeu ce domneste impreuna cu sotia si copiii sai. Orasele Umma, Nippur numara in timpul celei de a treia dinastii de la Ur, 638 de nume diferite de divinitati.

Antropomorfismul divinitatilor. Reprezentate sub forma umana, ele actioneaza ca atare. Totusi, ele sunt nemuritoare, iar eroul Ghilgamesh nu va reusi niciodata sa atinga imortalitatea, caci, in ciuda tuturor vicleniilor sale, sarpele va inghiti planta vietii vesnice chiar sub ochii sai.

Atribuirea unei cifre fiecarui zeu. Lui Anu, zeul zeilor, ii este atribuita cifra 60, numar perfect pentru ca include sistemele sexagesimal si decimal folosite in calcule de mesopotamieni.

An Anu: "Anu cel suprem, zeul cerurilor, tatal zeilor". El locuieste in cer si ideograma sa reprezinta o stea, determinativ folosita inaintea numelui tuturor zeilor.

Enlil: zeu al vantului si al atmosferei.

Nergal: zeu al Infernului, la origine zeu solar raufacator.


Lumea de dincolo
Moartea nu inseamna o nimicire totala. Spre deosebire de Egipt, defunctul nu poate deveni niciodata un zeu. El trebuie ingropat chiar daca este in primejdie de a-si vedea sufletul ratacind si revenind pentru a-i chinui pe cei vii. Daca defunctul este eliberat de obligatii, sufletul lui coboara spre "pamantul de jos" asa cum se precizeaza in poemul "Coborarea lui Ishtar in Infern".


Cultul


Sacrificiile de animale, ofrandele de fructe, procesiunile, rugaciunile sunt diferite actiuni efectuate in fiecare zi de un cler bine ierarhizat, veritabil intermediar intre credincios si divinitate.


Magia


Inseparabila de religia oficiala, magia are drept scop protejarea contra demonilor raufacatori: "cei sapte", "grupele de sapte". Pentru realizarea acestui tel sunt recitate litanii si psalmi. Se practica si dezlegarea de farmece pe figurine care se arunca in foc.

Religia mesopotamiana va disparea mai rapid decat cea egipteana, stingandu-se cu putin inainte de secolul I al erei crestine.Bibliografie: Florence Braunstein-Silvestre

Jean-Francois Pepin

"Ghid de cultura generala, ed. Orizonturi, ed. Lider, 1991"
Copyright © Contact | Trimite referat