Pasari - Pasarile paradisului referat

Pasarile paradisului


Considerate cele mai frumoase pasari din lume datorita somptuozitatii penajului masculului, pasarile paradisului detin suprematia in privinta paradelor nuptiale, spectacole unice de o complexitate uimitoare, in care masculul adopta cele mai uluitoare pozitii pentru a-si pune in evidenta stralucirea penelor, pe care le infoaie si le misca in speranta de a-si atrage partenera. Comportamentul acestor pasari originare din Noua Guinee, nu este inca pe deplin cunoscut.

In 1869 aparea la Londra un masiv volum inti-tulat „The Malay Archipelago”. Autorul era departe de a fi necunoscut – explorase junglele amazoniene in compania prietenului sau Henry Wallter Bates (1825-1892)stransese colectii zoolo-gice impresionante prin numarul si varietatea spe-ciilor apoi petrecuse 8 ani in arhipelagul Malaez adunand si aici piese zoologice din a caror vanzare ar putea sa costul explorarii. Revenind la „Arhipelagul Malaez” trebuie sa spunem ca lucrarea ar fi trecut neobservata daca autorul n-ar fi avut fericita idee de a adauga un subtitlu atragator „Teritoriul urangutanului si al pasarilor paradisului”.

O moda nouaSosirea pasarilor la Londra si poate si planse-le lui Gould au declansat o irezistibila moda femeiasca, cea a palariilor impodobite cu pene ale pasarilor paradisului moda care a facut furori cuprinzand intreaga Europa.

Si bastinasii din Noua Guinee se impodobeau cu penele pasarilor paradisului acestea fiind ornamente traditionale triburilor alaturi de ciocu-rile de calao penele de papagal sau blanurile de opossum dar niciodata vanatoarea pe care o prac-ticau pentru nevoile lor nu ameninta supra-vietuirea speciilor asa cum a avea sa se intample o data cu solicitarie venite din Europa.

Traficul cu piei ale pasarilor paradisului este astazi interzis pe scara internationala, dar, la un nivel redus,el persista.
Un mit incantator

In Europa este consemnata pentru I data la 21 decembrie 1521 prerzenta unuei piei a “pasarii zeilor” adusa de Sebastian del Cano (participant in flota lui Magellan la I inconjur al lumii) in Germania lui Carol Quintul.

Aceasta avea un penaj magnific si era socotita talisman de supravietuire si adusa dintr-o insula din Arhipeleagul Moluce.

In secolul XVI negustorii portughezi care stapaneau Arh. Moluce aduceau piei a pasari paradisului fara picioare de aceea naturalisti au numit-o “pasarea fara picioare” - Paradisaea apoda.

Calugarii spuneau ca provine din Gradinile raiului.a

Copyright © Contact | Trimite referat


Ultimele referate adaugate
Mihai Beniuc
   - Mihai beniuc - „poezii"
Mihai Eminescu Mihai Eminescu
   - Mihai eminescu - student la berlin
Mircea Eliade Mircea Eliade
   - Mircea Eliade - Mioara Nazdravana (mioriţa)
Vasile Alecsandri Vasile Alecsandri
   - Chirita in provintie de Vasile Alecsandri -expunerea subiectului
Emil Girlenu Emil Girlenu
   - Dragoste de viata de Jack London
Ion Luca Caragiale Ion Luca Caragiale
   - Triumful talentului… (reproducere) de Ion Luca Caragiale
Mircea Eliade Mircea Eliade
   - Fantasticul in proza lui Mircea Eliade - La tiganci
Mihai Eminescu Mihai Eminescu
   - „Personalitate creatoare” si „figura a spiritului creator” eminescian
George Calinescu George Calinescu
   - Enigma Otiliei de George Calinescu - geneza, subiectul si tema romanului
Liviu Rebreanu Liviu Rebreanu
   - Arta literara in romanul Ion, - Liviu RebreanuScriitori romani