Unirea Basarabiei cu Rominia in anul 1918Unirea Basarabiei cu Romania in anul 1918 n-a pus capat discutiilor pe arena internationala in jurul acestei probleme. Majoritatea statelor europene a sustinut si a recunoscut de facto Unirea Basarabiei cu Romania.Aceasta alipire cu Patria-Mama i-a adus o serie de tratate si contracte cu alte tari .De exemplu:

Franta-A declarat ca intre Romania si Franta exista un contract care nimeni nu-l va putea distruge. (Eliza Campus, Din politica externa a Romaniei

Anglia- Ministru de interne Arthur Balfour a scris intr-o scrisoare ca tara sa "va acorda intreaga sa simpatie ca si sprijinul sau pentru principiul general privind unificarea Rominiei"

U.S.A.- Reprezentantul acestei tari Robert Lansing la 6 noiembrie 1918 a afirmat ca Guvernul S.U.A. va activa la momentul oportun astfel "ca justele drepturi politice si teritoriale ale poporului roman sa fie obtinute si asigurate impotriva oricarui agresiuni straine". (Eliza Campus, p.188)

Necatind ca majoritatea tarilor a recunoscut unirea, Guvernul Sovietic nu a recunoscut Unirea Basarabiei cu Romania Aflindu-se principalul oponent ai acestei uniri. Rusia se va stradui sa evite toate intilnirile Romaniei cu aliantii sai.


Astfel Rusia produce o serie de incidente la hotar cu Basarabia. Rusia intrerupe toate legaturile cu Romania Ca protest aresteaza ambasadorul C. Diamandy, isi lasa armata in Basarabia pentru un atac asupra ostirilor romaine, deoarece Lenin nu era multumit de teritoriul Transnistriei, dorind sa capete control si asupra Basarabiei.

Aliatii Romaniei au hotarit sa fie stabilite granetele ei de la Bugaz pina la Ceremus. Dunare - Marea Neagra - Nistru.

In decembrie 1933 a fost creata Liga antirevizionista scopul careia era de aparare a Basarabiei si a unirei ei cu Romania Folosindu-se de caz sunt scrise lucrari de istorie si expediate in diferite tari ale Europei prin care se confirma: Unirea cu Romaniea - fiind problema principala in politica si pe arena internationala. Autorii unor dintre ele fiind: N. Iorga, L.Boga, I. Pelivan, Al. Averescu, Gh. Andronache, C.I. Brateanu e.t.c.

In lucrarile de istorie se descria si pericolul sovetic. Federatia Rusa si Ucraina au trimis peste 80 de note - proteste care urmareau scopul reacapararii Basarabiei. Ei aveau nevoie de Basarabia ca sa ajunga la malurile Dunarei pentru scopul si visul rusilor dominatia asupra Romaniei. Pe cind Romania facea tot posibilul pentru -Independenta.

La 22 septembrie-25 octombrie 1921 la Varsovia are loc o conferinta la care se discuta 10 probleme. Principala problema este "problema Basarabiei". Rusia nu s-a lasat batuta pe teren de lupta. Ministrul Rusiei declara la o conferinta de la Genova ca Rusia nu va recunoaste unire.

Neconvingind-o pe Rusia in unire Romania duce o serie de conferinte romino-sovietice. Unele au avut loc pe data de 14 august-21 noiembrie 1923, si 28 martie-2 aprilie 1924.

Pina la urma URSS incheie un tratat cu Romania in care URSS se obliga sa nu creeze, nici sa sustina pe teritoriu organizatii care au in plan lupta contra celuilalt stat. Semnarea acestui contract insemna drept recunoastere a unirii Basarabiei cu Romania La romaini erau deja aceste documente gata. Dupa multe eforturi pe 14 iulie 1936 romainii au rasuflat cu usurinta. Dar necatind la aceasta, situatia politica, economica, socila se afla intr-o stare foarte grava catre anii 1934-1940. Capatind recunoasterea Rusiei a unirei, ei au capatat si o urmarire din toate partile tarii dupa cum spusesera N. Iorga "o tara pindita" indeosebi se referea la Basarabia caci anume ea a fost "pindita".

La 24 noiembrie 1924 I. Stalin a spus: "Daca Basarabia va fi sub aspect propagandism Armata Rosie usor o va ocupa".

I.Stalin a avut dreptate caci apoi Romania va fi invinuita in falsificare, vina careia era Propagandismul.Concluzie: Pentru unire s-a luptat nu in zadar. Unire i-a adus Romaniei calitati pozitive si negative. In timpul unirii ea a capatat aliati si suverani. Dar principalul barbar raminea - Rusia Tarista. Pentru unire Romania a dus numeroase lupte si conferinte, neluind in seama cele din RomaniaM-am informat din Istoria                           Romiinilor Basarabia si Transilvania (1812-1993) pag.263