Invatarea folosirii windows-ului referat


Universitatea de Stiinte Agronomice si

Medicina Veterinara - Bucuresti


Departamentul de Studii pentru

Invatamant la Distanta Mocanu Anatolie Costin
Anul I


BAZELE INFORMATICII


Tema 21. Windows este un sistem de operare de tip desktop.

Principiul de baza al Windows-ului este utilizarea ferestrelor ca zone incadrate de un chenar, cu o structura standard, unde se gasesc asezate diverse obiecte ce simbolizeaza aplicatii. Activarea si manipularea acestora se pot face intr-o maniera simplificata, cu ajutorul unui dispozitiv periferic numit Mouse.

Acest sistem de operare, integrat, se remarca printr-o interfata grafica deosebit de simpla, prin suport de retea integrat (Internet, Compuserve, MS Mail) permitand accesul in lumea programelor pe 32 biti, programe ce folosesc multitasking preemptiv si multithreading pentru a asigura executia mai multor actiuni in acelasi timp.


2. Versiunile de Windows cunoscute sunt: WIN 95, WIN 98, WIN 2000, WIN NT, WIN XP, Windows Explorer.

La pornirea calculatorului sistemul Windows se prezinta, pe monitor apare varianta instalata.


3. Suprafata de lucru Windows - Desktop - are principalele elemente:

butonul START;

suprafata de lucru ;

pictograme pentru comenzi rapide;

Pictogramele sunt icoanele afisate pe suprafata de lucru. De regula acestea sunt afisate pe suprafata de lucru pentru executarea mai rapida a comenzilor.

Indicatorul mouse-ului ajuta la fixarea cursorului, selectarea unor optiuni din meniuri sau activarea unor obiecte de pe ecran sau actionarea unor butoane.

Meniul START contine: Shut Dawn, Log Off, Run, Help, Fiind, Setting, Documents, Favorites, Programs si anumite icoane pentru accesare mai rapida a anumitor comenzi.

Pe bara de sarcini sunt afisate toate programele din START UP precum si ferestrele minimalizate in timpul utilizarii programului.


4. Se activeaza butonul  START, apoi Shut Down si in continuare optiunea Shut down the computer pentru oprirea definitiva a calculatorului. Apoi se stinge butonul monitorului.


5. Se deschide fereastrele. Acestea se pot micsora (aparand doar denumirea lor pe bara de sarcini) cu ajutorul butonului Minimize sau mari cu ajutorul butonului Maximize. Cu ajutorul butonului Restore, ferestrele se micsoreaza la jumatate (in aceste conditii ele se pot vizualiza in acelasi timp). Ferestrele se mai pot dimensiona cu ajutorul comenzii din coltul dreapta jos al ferestrei.


6. O fereastra poate fi inchisa prin accesarea comenzii "Close" sau "Exit" din cadrul "File" sau prin accesarea butonului "X" din dreapta sus.


7. Dupa deschiderea ferestrelor, se dimensioneaza cu ajutorul comenzii din coltul dreapta jos si se pozitioneaza pe Desktop in asa fel incat sa vada continutul lor. Se mai pot lasa in dimensiunea stabilita prin Restore si accesa pe rand cu un "clic" pe bara de sus.


8. Se deschid doua sau mai multe ferestre, se dimensioneaza cu ajutorul butonului Restore, se pozitioneaza in cascada si se acceseaza, pe rand, cu un "clic" pe bara de sus al fiecarei ferestre in parte.


9. Cu ajutorul Mouse-ului, respectiv "clic" pe butonul din dreapta, se afizeaza meniul pe Desktop. Se alege comanda "Arrange icons" , apoi se selecteaza optiunea: dupa nume, tip, dimensiune, data sau Auto Arange.

Se mai poate alege din meiul "View" comanda "Arrange Icons" si se procedeaza la fem cum am aratat mai sus.


10. Informatiile despre operatiile uzuale din Windows pot fi obtinute cu ajutorul butonului START, apoi  accesand comanda "Help".
11. Folder - este un dosar in care se salveaza documente.

Shortcut - scurtatura - necesara pentru accesarea mai rapida a unui obiect. Este sub forma de pictograma si este pozitionat pe Desktop.


12. Crearea unui Folder:

- clic dreapta pe Desktop si se alege comanda "New", apoi optiunea Folder. Se denumeste, se deschide si pot fi depozitate diferite documente in el. Pentru mutare se pozitioneaza Mouse-ul pe Folder, se executa comanda "clic" pe butonul din stanga si se trage Folder-ul in pozitia dorita. Pentru redenumire se da "clic" pe butonul din dreapta al Mouse-ului si se actioneaza comanda "Rename". Pentru stergere aceleasi operatiuni cu comanda "Delete". Odata cu stergerea Folder-ului se sterg si documentele din interiorul lui.

Crearea Shortcut:

clic dreapta pe Desktop si se alege comanda New si apoi optiunea Shortcut. Din fereastra care apare, prin optiunea Browse, se selecteaza obiectul caruia dorim sa-i cream Shortcut. Schimbarea pictogramei se poate face cu clic dreapta pe el, dupa care se alege Properties, apoi se selecteaza pagina Shortcut si dupa aceea se alege optiunea Change Icon. Din fereastra care apare se poate alege iconu-ul preferat sau se cauta altul prin optiunea Browse. Pentru redenumirea sau stergerea Shortcut-ului se procedeaza la fel ca la Folder.


13. Cu ajutorul butonului START, se alege comanda "Find" apoi optiunea "Files or Folders". Se deschide fereastra Fiind si se selecteaza optiunile de cautare.


14. Cu ajutorul butonului START, comanda Fiind, optiunea Files or Folders. Apoi se selecteaza particularitatile fisierelor cautate, cum ar fi: discul, cuvine din titlu sau din continutul fisierelor, dupa data - perioada in care au fost executate, dupa tipul fisierului, dupa marimea acestuia etc.


15. Se executa urmatoarele comenzi:

butonul START

comanda Find

optiunea Files or Folders

numele: A.*.*

continut in text

localizare: C

Date: intre 05/11/98 - 12/20/99

Tip: Files or Folders

Dimensiune: At most/at least ...KB

Butonul "Find Now"

In cazul unor rezultate de cautare nesatisfacatoare se poate accesa butonul "New Search".


16. Se procedeaza la fel ca la exemplul de la punctul 15, selectandu-se localizarea "C", numele fisierelor C.*.* (*.* reprezentand semnul pentru orice extensie), apoi  se selecteaza perioada dorita, respectiv in urma cu 4 luni.


17. Se procedeaza la fel ca la exemplele de la punctele 15 si 16, selectandu-se localizarea "C", numele fisierelor M.*.* (*.* reprezentand semnul pentru orice extensie), apoi  se selecteaza perioada dorita, respectiv in urma cu 5 zile.


18. Se procedeala la fel ca la exemplul de la punctul 14 (respectiv 15, 16, 17), selectandu-se numele discului, fiesierului (W.), extensiei (*.*), perioada de executie (05/11/98 - 12/20/99), marime (100 KB).


Copyright © Contact | Trimite referat