Libertatea - ce inseamna sa fii liber referat

Ce inseamna sa fii liber?


O definitie simpla a libertatii ar fi ca omul este liber atunci cand poate actiona in conformitate cu dorintele sale sau, in alte ordine de idei, in absenta coercitiei. Desigur aceasta este o definitie teoretica. Pentru ca practic libertatea de care dispui tu ca om poate insemna subjugarea libertatii altuia, ceea ce nu ar fi corect. Democratia se ocupa cu punerea in prim-plan si respectarea drepturilor omului. Aceasta insemna libertate. Dar uneori, noi, oamenii nu stim sa dispunem de aceasta libertate si sa abuzam de drepturile pe care le avem. Libertatea fiecaruia trebuie exercitata in conformitate cu legile statului roman, asta daca dorim sa o avem si pe viitor. Cel mai bun exemplu de abuz de libertate consta in expozitia culturala moderna care a avut loc de la 21 decembrie 1989, anul in care dictarea comunista a fost inlaturata si inlocuita cu democratia. Mai bine zis o incercare  de adaptare a democratiei deoarece aceasta trecere s-a facut mult prea brusc. Dupa atatia ani de subjugare nationala oamenii s-au vazut in posesia unei forme de guvernamant care, credeau ei ca le va aduce numai drepturi. Procesul de trecere de la comunism la democratie trebuia facut mult mai lent deoarece cele doua forme de guvernamant au la baza principii total diferite. Astfel oamenii si chiar oamenii legii au perceput gresit democratia si se intelege apoi de unde si abuzul de libertate si tranzitia ce au urmat. Asta nu pentru ca democratia nu ar fi o forma potrivita de guvernamant, din contra ea a insemnat progres, modernizare, inaintare, dar trecerea a fost mult prea brusca, iar aceasta a insemnat absenta unor etape foarte importante care trebuiau luate in calcul atunci.
Nu cred ca poate cineva da o definitie clara asupra faptului de a fi liber. Este un drept natural cu care ne nastem de aproape 13 ani in coace si de acre dispunem. Punerea lui in practica, insa, necesita cunoasterea legilor si a constiintei de care dispunem oricum si de care n-ar fi rau sa tinem cont cateodata.

Cineva nu te poate priva de libertate, decat daca acesta a perceput acest concept gresit. In aceste cazuri cred ca ar trebui sa ne punem intrebarea daca nu cumva am exprimat-o noi gresit si atunci, ca urmare a acestui fapt masuri imediate ar trebui luate. Una dintre aceste masuri este educarea in spirit democratic inca de mic a copilului, cu alte cuvinte, introducerea in programa scolara obligatorie a obiectului denumit „Cultura civica”.

Astfel „libertatea nu e lene, ci intrebuintarea libera a timpului; alegerea muncii si a exercitiului; intr-un cuvant, a fi liber nu inseamna a nu face nimic, ci inseamna a fi singur stapan pe ceea ce faci si pe ceea ce nu faci.”


CE INSEAMNA SA FII LIBER?


- REFERAT -

Copyright © Contact | Trimite referat


Ultimele referate adaugate
Mihai Beniuc
   - Mihai beniuc - „poezii"
Mihai Eminescu Mihai Eminescu
   - Mihai eminescu - student la berlin
Mircea Eliade Mircea Eliade
   - Mircea Eliade - Mioara Nazdravana (mioriţa)
Vasile Alecsandri Vasile Alecsandri
   - Chirita in provintie de Vasile Alecsandri -expunerea subiectului
Emil Girlenu Emil Girlenu
   - Dragoste de viata de Jack London
Ion Luca Caragiale Ion Luca Caragiale
   - Triumful talentului… (reproducere) de Ion Luca Caragiale
Mircea Eliade Mircea Eliade
   - Fantasticul in proza lui Mircea Eliade - La tiganci
Mihai Eminescu Mihai Eminescu
   - „Personalitate creatoare” si „figura a spiritului creator” eminescian
George Calinescu George Calinescu
   - Enigma Otiliei de George Calinescu - geneza, subiectul si tema romanului
Liviu Rebreanu Liviu Rebreanu
   - Arta literara in romanul Ion, - Liviu RebreanuScriitori romani