Impresionismul - reprezentant al impresionismului - Claude Monet referat

Claude Monet
Alaturi de marii pictori Pissaro, Renoir si Sisley, Monet este unul din reprezentantii cei mai importanti ai impresionismului. Impresionismul este acel curent artistic care a revolutionat pictura secolului XIX. Claude Monet a trezit admiratia contemporanilor sai prin utilizarea de culori luminoase, precum si cu peisajele sale, in care a transpus pe panza vibratia. El este intemeietorul impresionismului. In acest curent imaginea este pulverizata; unii critici de arta spun ca este pictat aerul.
Claude Monet s-a nascut la Paris in anul 1840 dar copilaria si-a petrecut-o in Normandia. Si-a inceput viata artistica prin a face si a vinde caricaturi. Cel care i-a influentat soarta mai tarziu a fost Eugen Boudin. El este cel care-l initiaza pe Monet in taina utilizarii vopselei cu ulei si in tehnica plen air – nepermisa in pictura academica.  Mai tarziu Claude doreste sa studieze pictura la Paris. Familia nu a fost multumita de investitia pe care au facut-o pentru studiile pictorului. Matusa sa a fost cea ce i-a oferit o bursa continua.

Monet se inscrie la L’Academie Suisse. Acolo il cunoaste pe Pissaro. In 1861, Monet este inrolat, pleaca in Algeria, unde se imbolnaveste de tifos de aceea este trimis acasa. El se intoarce la Le Havre. In timp ii cunoaste pe Johann Jongking si Charles Gleyre, in atelierul caruia lucreaza. Salonul accepta doua dintre lucrarile lui din Padurea Fontainebleu iar critica le primeste cu apreciere. Lumea ii confunda numele cu cel al lui Manet, care a provocat un real scandal cu opera Olimpia. In 1866 Monet are un succes colosal la Salon cu un peisaj si portretul lui Camille.

In 1867 se muta pe aceeasi strada cu Renoir. Salonul ii respinge lucrarile deoarece erau prea apropiate de acea „pictura tanara” impotriva careia luptau criticii de arta. Camille care era iubita lui aduce pe lume un baiat pe care-l va numi Jean. Viata tinerei familii e tulburata de probleme materiale. Din acest motiv Monet vroia sa se inece, fapta marturisita lui Bazille. Din fericire, Louis Gaudibert ii cumpara cateva tablouri, astfel artistul calatorind la Paris. El se stabileste pe malul marii. Salonul ii respinge din nou tablourile. Monet se muta in timpul verii la Saint-Michel. Renoir il viziteaza des deoarece pentru el sa picteze in compania lui Monet este ceva placut, zice el. In 1870 isi legalizeaza relatia cu Camille. Se muta la Trouville unde este surprins de razboiul pruso–francez. Bazille cade pe front. Picteaza la Londra si in portul olandez Zaandam. Cand se intoarce la Paris, Camille mosteneste pe neasteptate o avere. Impreuna cu noua lui cunostinta Gustav Caillebotte, si cu vecinii sai prieteni infiinteaza Asociatia Artistilor Independenti .

Prima expozitie o realizeaza la renumitul fotograf Nadar. Tablourile nu au vanzare prea mare. Criticii si publicul ii luau in batjocura lucrarile. Rasarit de soare devine, in esenta, manifestul impresionismului. In anul urmator, se vand la casa de vanzari a lui Drouot tablouri ale lui Monet, Renoir, Sisley si Berthey Morrisot. Treptat se formeaza un cerc al simpatizantilor noului gen de pictura. Ernest Hoschedé ii cumpara doua tablouri. Treptat Hoschedé isi pierde averea lucru pe care il resimte si Monet. In 1878 se naste al doilea copil al pictorului. Camille se imbolnaveste si moare. Apare o idila intre sotia lui Hoschedé, Alice, si Monet. Viata lor impreuna atrage cat mai multe batjocuri. In 1883, Monet inchiriaza o casa pe care o va cumpara in 1891 si in care va trai pana la sfarsitul vietii. Picteaza serii care reprezinta aceleasi teme alese de el, dar in lumini diferite si in alt moment al zilei. Monet, acum fara griji materiale, amenajeaza o gradina ca o pictura vie…un tablou care poate fi pictat oricand. Dupa moartea sotie si a lui Jean, nu mai paraseste gradina sa. La rugamintea primului ministru de dupa primul razboi mondial, prieten cu Monet, acesta din urma a facut cadou statului seria Nuferi. In 1922, Monet este bolnav de cataracta la ambii ochi. Este supus unei operatii care reuseste si artistul se poate intoarce la lucru. Este ingrijit de nora sa Blanche. Monet continua sa picteze pana la moartea sa survenita in 1926.


Opere importante:

*    Dejunul pe iarba – 1866

*    Terasa din Sainte-Adresse – 1867*    Impresie, rasarit de soare – 1872

*    Gara Saint-Lazare – 1877

*    La Manneporte – 1883

*    Doamna cu umbrela – 1883

*    Regate la ArgenteiulCapite de fan – 1890-1891

*    Catedrala din Rouen – 1892-1893

*    Tamisa in Londra – 1903

*    Nuferii – 1916-1926 

Copyright © Contact | Trimite referat


Ultimele referate adaugate
Mihai Beniuc
   - Mihai beniuc - „poezii"
Mihai Eminescu Mihai Eminescu
   - Mihai eminescu - student la berlin
Mircea Eliade Mircea Eliade
   - Mircea Eliade - Mioara Nazdravana (mioriţa)
Vasile Alecsandri Vasile Alecsandri
   - Chirita in provintie de Vasile Alecsandri -expunerea subiectului
Emil Girlenu Emil Girlenu
   - Dragoste de viata de Jack London
Ion Luca Caragiale Ion Luca Caragiale
   - Triumful talentului… (reproducere) de Ion Luca Caragiale
Mircea Eliade Mircea Eliade
   - Fantasticul in proza lui Mircea Eliade - La tiganci
Mihai Eminescu Mihai Eminescu
   - „Personalitate creatoare” si „figura a spiritului creator” eminescian
George Calinescu George Calinescu
   - Enigma Otiliei de George Calinescu - geneza, subiectul si tema romanului
Liviu Rebreanu Liviu Rebreanu
   - Arta literara in romanul Ion, - Liviu RebreanuScriitori romani