PREGATITI-VA PENTRU EURO referat

PREGATITI-VA PENTRU EUROExista o zona euro, care cuprinde 12 tari: Austria, Belgia, Finlanda, Franta, Germania, Grecia, Italia, Irlanda, Luxemburg, Olanda si Spania. Monedele acestor tari au disparut treptat, intre 1 ianuarie si 28 februarie 2002. Data de 27 ianuarie 2002 a fost ultima zi pentru guldenul olandez, 9 februarie pentru lira irlandeza, 17 februarie pentru francul francez, iar data de 28 februarie va fi ultima zi in care va circula silingul austriac, francul belgian, marca finlandeza, drahma greceasca, lira italiana, francul luxemburghez, escudo portughez, peseta spaniola. De la 1 martie 2002, in toate cele 12 tari amintite va circula o moneda unica: EURO.
Trei tari, Marea Britanie, Danemarca si Suedia, din motive diferite au decis sa amane trecerea la moneda unica. Dar trecerea la Euro este o problema vitala pentru intreaga Uniunue Europeana. Se fac mari eforturi, materiale si financiare, pentru ca mediile de afaceri sa-si adapteze echipamentele pentru utilizarea noii monede si sa faca tot posibilul pentru cresterea competitivitatii firmelor in cadrul pietei unice.

Bancile din Romania sunt pregatite pentru conversie. Banca Nationala s-a implicat direct in activitatile menite sa asigure pregatirea publicului romanesc si a mediilor de afaceri. BNR va mai publica cursurile de schimb in lei  pentru valutele din zona euro, pana la data la care acestea isi vor pierde puterea circulatorie si cursul legal. Acest moment, difera de la o tara la alta, dar nu va fi ulterior datei de 28 februarie 2002. Dupa aceasta data, tabelul cu ratele de schimb va avea o alta infatisare.

BNR asigura coordonarea procesului de trecere la euro in tara noastra. Banca Nationala este implicata intr-o ampla campanie mediatica, al carui scop este acela de a transmite publicului toate elementele necesare finalizarii fara sincope a tranzitiei catre moneda unica europeana. Numerarul detinut in valute din zona euro va putea fi schimbat la banci sau la case de schimb particulare.

Ziua de 1 ianuarie 2002, ziua E, a fost punctul culminant al unei etape de 6 ani, etapa in care un grup de tari europene s-au pregatit pentru a putea utiliza o singura moneda, inlaturand astfel barirele sistemelor monetare nationale.

Euro este moneda unica a Uniunii Economice si Monetare, adoptata la 1 ianuarie 1999. Semnul pentru moneda unica este E, cu doua linii orizontale, clar marcate, inspirat din litera greceasca epsilon, ca referinta la leaganul civilizatiei europene si la prima litera din cuvantul Europa. Liniile paralele reprezinta stabilitatea euro.

In intampinatrea zilei e s-au tiparit 14,9 miliarde de bancnote, s-au batut 51,5 miliarde de monede si la data de 11 ianuarie 2002 aproximativ 10 miliarde euro sa fie pusi imediat in circulatie pentru a inlocui monedele nationale.

Realizata de Robert Kalina, de la Imprimeria Bancii Centrale a Austriei, grafica bancnotelor euro este strans legata de de mostenirea culturala europeana, fara sa prezinte insa momente reale, ci simboluri. Desenele lui sunt inspirate din tema “Ani si stiluri in Europa”, fiind reprezentative pentru toate statele membre.

Ferestrele si portile ce domina aversul fiecarei bancnote simbolizeaza spiritul european de deschidere si cooperare. Cele 12 stele, desenate pe bancnote, reprezinta dinamismul si armonia europei contemporane.

Reversul bancnotelor infatiseaza poduri ilustrand aceleasi perioade arhitecturale, constituindu-se intr-o metafora a apropierii dintre popoarele europene si dintre Europa si restul lumii. Podurile, plecand de la cele foarte vechi si ajungand la podurile suspendate sofisticate, caracteristice erei moderne, sugereaza si ele comunicarea continua si extinsa, existenta atat intre tarile europene, cat si intre toate tarile lumii.

Referitor la monede, pe o fata a acestora sunt reprezentate grafic simbolurile nationale asupra carora a decis fiecare stat membru. Fata comuna tuturor monedelor, desenata de Luc Luycx de la Monetaria Regala Belgiana, reprezinta o harta a Uniunii Europene, pe un fond de linii transversale la care sunt atasate stelele. Monedele de 1, 2 si 5 eurocenti pun accentul pe locul europei in lume, in timp ce monedele de 10, 20 si 50 de eurocenti descriu Uniunea ca o grupare de natiuni individuale. Monedele de 1 si 2 euro sugereaza Europa fara granite.

Incepand cu 1 ianuarie 2002 vor iesi treptat de pe piata 12 monede nationale, care vor fi inlocuite cu EURO. Trecerea de la o moneda la alta se face pe baza unor rate de conversie fixe. Monedele si bancnotele care ies din circulatie vor avea un termen de preschimbare stabilit de fiecare tara.
EURO COTATII


Tara

Sfarsitul perioadei de circulatie a  monedelor nationale

Ultima zi de schimbare a monedelor la bancile comerciale

Ultima zi de schimbare a monedelor nationale la bancile centrale


Belgia


februarie 2002


31 decembrie 2002

Monede: pana la sfarsitul anului 2004

Bancnote: nelimitat


Germania31 decembrie 2001


28 februarie 2002

Monede: nelimitat

Bancnote: nelimitat


Grecia28 februarie 2002


Va fi decis de fiecare banca in parte

Monede: 2ani

Bancnote: nelimitat


Spania28 februarie 2002


30 inuie 2002

Monede: nelimitat

Bancnote: nelimitat


Franta17 februarie 2002


30 iunie 2002

Monede: cel putin 3 ani

Bancnote: 10 ani


Irlanda9 februarie 2002


30 iunie 2002

Monede: nelimitat

Bancnote: nelimitat


Italia28 februarie 2002

Nu s-a stabilit


Monede si bancnote: nelimitat


Luxemburg28 februarie 2002


30 iunie 2002

Monede: 2004

Bancnote: nelimitat


Olanda27 ianuarie 2002


30 iunie 2002

Monede: 2007

Bancnote: nelimitat


Austria28 februarie 2002

Nu s-a stabilit

Monede: nelimitat

Bancnote: nelimitat
Portugalia
28 februarie 2002


30 martie 2002

Monede: 31 dec. 2002

Bancnote: 20 ani


Finlanda28 februarie 2002


Va fi decis de fiecare banca in parte


Monede si bancnote:

10 aniRATELE DE CONVERSIE ALE EURO


Statele din Uniunea Monetara Europeana

Moneda

Nationala

1 euro

=

Austria


Siling Austriac


Belgia


Franc Belgian


Finlanda


Marca Finlandeza


Franta


Franc francez


Germania


Marca germana


Grecia


Drahma greceasca


Irlanda


Lira irlandeza


Italia


Lira Italiana


Luxemburg


Franc luxemburghez


Olanda


Gulden olandez


Portugalia


Escudo portughez


Spania


Peseta spaniolPASII IMPORTANTI CARE AU PUS BAZELE EURO


18 aprilie 1951- semnarea tratatului de la Paris

Franta, Germania Federala, Italia, Luxemburg, Belgia si Olanda se pun de acord asupra infiintarii unei Comunitati Europene a Carbunelui si Otelului (CESC).


martie 1957- semnarea tratatelor de la Roma

Aceste tratate, avand ca parti semnatare Belgia, Franta, Germania Federala, Italia, Luxemburg si Olanda, pun bazele Comunitatii Economice Europene (CEE) si ale Comunitatii Europene pentru Energie Nucleara (Euratom).


decembrie 1969- summitul de la Haga

Pierre Wernon este insarcinat cu alcatuirea unui raport despre modalitati de a reduce instabilitatea cursurilor de schimb.


octombrie 1970- publicarea raportului Werner

Raportul, care si-a luat numele dupa cel al primului ministru luxemburghez Pierre Werner, nu recomanda creearea unei monede unice europene sau infiintarea unei Banci Centrale Europene, indemnand in schimb la centralizarea politicilor macro-economice ale statelor membre, ceea ce insemna “fixarea completa si ireversibila a pritatilor si liberalizarea totala a circulatiei capitalului”.


1971-1973 – abolirea sistemului cursurilor fixe Bretton Woods

Incepand cu momentul renuntarii la cursul fix dolar/aur in 1971, in timpul regimului presedintelui Nixon si terminand cu fluctuatiile si dezvoltarile valutare, abolirea sistemului Bretton Woods a constituit o jare lovitura data sperantelor de uniune monetara europeana
martie 1975- creearea sistemului monetar european (SME)

Intrarea in vigoare a sistemului monetar european pe baza unei unitati monetare numita Ecu. Sistemul a fost gandit cu scopul de a stabiliza cursurile de schimb ale monedelor nationale si de a contracara inflatia.


februarie 1986- semnarea Single European Act

Are loc semnarea Single European Act care aduce modificari Tratatului de la Roma, oficializand cooperarea dintre statele membre si incluzand sase noi domenii de competenta, printre care si cooperarea monetara.


14 iunie 1988- liderii comisiei europene fac progrese in planificarea studiului monetar

La summitul CE de la Hanovra se ajunge, desi nu fara unele ezitari, la un acord pentru studierea posibilei cooperari mai stranse in domeniul monetar.


1 iulie 1990- infiintarea uniunii monetare europene (UME)

Este permisa miscarea libera a capitalurilor, eliminandu-se restrictiile privind cursurile de schimb ale monedelor nationale europene.7 februarie 1992- semnarea tratatului de la Maastricht

Proiectul integrarii europene devine unul mai ambitios odata cu semnarea acestiu tratat care propune o data ferma si anume ianuarie 1999 ca ultim termen la care sa se produca inlocuirea monedelor nationale de catre una singura, euro.


3 iunie 1992- danezii voteaza impotriva tratatului de la Maastricht

Autorititatile de la Bruxelles primesc cu consternare acest refuz de ratificare a tratatului.


17 septembrie- lira sterlina este suspendata in cadrul sarpelui monetar

Marea Britanie se retrage din cadrul sarpelui monetar, potrivit caruia o moneda nationala nu poate avea variatii prea mari in raport cu celelalte monede europene, dupa scaderea lirei fata de marca germana.


21 septembrie 1992- Franta se pronunta in favoarea tratatului de la Maastricht

Insa diferenta dintre numarul de voturi pro si contra este infima, aruncand astfel o umbra de indoiala asupra uniunii politice si monetare.


12 ianuarie 1994- creearea Institutului Monetar European

Are loc prima intalnire a Institutului Monetar European, precursorul actualei Banci Centrale Europene (banca centrala a statelor membre ale Uniunii Monetare Europene)


1 ianuarie 1995- Uniunea Europeana se extinde

Trei noi membrii adera la Uniunea Europeana – Austria, Finlanda si Suedia.


decembrie 1995- euro devine noua denumire oficiala a monedei unice

Uniunea Europeana sustine “euro” ca denumirea oficiala a monedei unice europene. Liderii UE se pregatesc pentru o campanie dura, extinsa pe durata a trei ani de zile, al carei scop este obtinerea sprijinului de masa pentru moneda unica europeana.


1 iunie 1998- constituirea Bancii Centrale Europene

Politica de curs a BCE este inca incerta, iar analistii prevad instabilitatea monedei unice europene.


5 ianuarie 1999- lansarea euro

Euro atinge 1,19 dolari in prima zi de tranzactionare, datorita entuziasmului cu care dealerii primesc noua moneda.


3 decembrie 1999- cutrenur cauzat de prabusirea paritatii euro/dolar

Pentru prima data de la lansarea sa, moneda unica europeana scade sub valoarea de un dolar.


29 septembrie 2000- Danemarca refuza moneda unica

Danezii se pronunta categoric impotriva monedei unice europene intr-un referendum care avea sa constituie o grea lovitura pentru Uniune Monetara Europeana.


25 decembrie 2000- tarile membre G7 sustin in continuare euro

Bancile centrale ale SUA si Japoniei se alatura BCE in incercarea de a sprijini moneda unica europeana aflata in suferinta.

Designul simbolului I

Simbolul euro a fost creat de Comisia Europeana , iar conceperea acesta trebuia sa satisfaca trei criteriii:

-sa fie un simbol usor de recunoscut al Europei

-sa poata fi scris usor de mana

-sa aiba un design placut


Mai mult de treizeci de monede au fost desenate. Din acestea, zece au fost supuse aprobarii publicului, iar doua dintre modele s-au distantat clar in preferintele acestuia. Dintre ele, Jacques Santer , presedintele de atunci al Comisiei Europene, si comisarul insarcinat cu euro, Yves-Thibault de Silhuy, au ales varianta finala. Desenul a fost inspirat de litera greceasca epsilon, evocand astfel perioada clasica si leaganul civilizatiei europene. Simbolul se refera de asemenea, si la prima litera a cuvantului Europa, iar cele doua linii paralele semnifica stabilitatea euro. Abrevierea oficiala a monedei este EUR, termen inregistrat la Organizatia Internationala pentru Standardizare (ISO).
Reasezarea sferelor de influenta

Intrarea tarilor membre ale UE in ultima aplicare a prevederilor Tratatului de la Maastricht- adoptarea monedei unice la 1 ianuarie 1999 – era conditionat de indeplinirea a patru mari criterii de convergenta:

1.Stabilitatea preturilor- inflatia din tarile care urma sa adopte moneda euro nu trebuia sa fie mai mare de 1,5 puncte procentuale fata de media celor mai performante trei state comunitare in materie de inflatie.

2.Finantele publice- deficitul bugetar nu trebuia sa fie mai mare de 3% din PIB al fiecarei tari; datoria publica nu trebuia sa depaseasca 60%din PIB.

3.Ratele de schimb- nu trebuie sa depaseasca marjele normale de +1-2,25% fata de ecu, prevazut in cadrul Sistemului Monetar European.

4.Rata dobanzii- nu trebuie sa fie mai mare de doua puncte procentuale fata de media dobanzilor pe termen lung in cele mai performante trei state in domeniu.

In faza finala a realizarii Uniunii Economice si Monetare trebuie sa intre cel putin sapte (ulterior opt) tari care sa indeplineasca criteriile de convergenta. In cursul anului 1996, in aproape toate tarile din UE au fost puse in aplicare o serie de programe de austeritate, foarte nepopulare, care sa permita tarilor respectiva ca, incepand din 1997 sa se incadreze in criteriile de aderare. Cu toate acestea, la 1 ianuarie 1999, numai 11 tari au fost pregatite sa adopte euro: Austria, Belgia, Finlanda, Franta, Germania, Irlanda, Italia, Luxemburg, Olanda, Portugalia si Spania. Doi ani mai tarziu, dupa mai multe eforturi si Grecia a reusit sa indeplineasca criteriile de aderare. Danemarca a respins prin referendum adoptarea euro, iar Marea Britanie si Suedia au ales sa ramana in afara zonei euro.

Romaia ar indeplini in acest moment doar la doilea criteriu: deficitul bugetar si datoria publica.

EURO VA STIMULA CONCURENTA1.Euro ca moneda internationala

rolul international al unei monede depinde de trei factori:

dimensiunea si gradul de deschidere al zonei pe care o reprezinta metoda respectiva

marimea si adancimea pietelor financiare in zona respectiva

stabilitatea monedei – inregistrata in trecut si estimata in viitor


2.Euro ca moneda de facturare

companiile din zona euro vor impune patrenerilor externi facturarea in euro, data fiind puterea superioara de negociere

raportarea la euro a cursului monedelor nationale ale tarilor ce au legaturi comerciale stranse cu zona euro va conduce la preferinta comerciantilor pentru  facturarea in aceasta moneda

sporirea increderii in stabilitatea euro va duce la extinderea facturarii in noua moneda
3.Euro ca moneda de rezerva

12,5% din rezervele oficiale pe plan mondial sunt in euro

in tarile din Europa Centrala si de Est, euro detine o pondere ridicata in cadrul activitatilor de rezerva


Efectele directe si propagate

Efectele lansarii euro vizeaza nu doar cele 12 tari participante la Uniunea Monetara, ci si tarile din afara zonei euro

Efectul de creare de comert intensifica relatiile comerciale in zona euro

Reducerea costurilor de tranzactie faciliteaza turismul in zona euro

Cresterea competitivitatii si compatibilitatea directa in zona euro stimuleaza concurenta si pe pietele extracomunitare

Adoptarea unei politici monetare unitare are ca efect majorarea influxurilor financiareACTIVELE EXTERNE ALE ROMANIEI


Concluzii:

1 ianuarie 2002 – o etapa importanta a unui proces indelungat

Implicatiile mai puternice pe masura ce:

1.importanta euro pe plan international se va consolida

2.procesul de integrare europeana a Romaniei va avansa

Aprecierea graduala a structurii datoriei externe de structura comertului exterior si adaptarea managementului rezervelor internationale la evolutiile acestora

Modificarea regimului de curs de schimb in conformitate cu structura comertului exterior si a fluxurilor financiare

Tendinta de majorare a volumului creditelor in euro acordate de catre sistemul bancar romanesc

Intensificarea schimburilor comerciale in euro ca urmare a integrarii in UE a unora dintre tarile CEFTA cu pondere importanta in comertul exterior al Romaniei

Reducerea efectelor negative ale inflatiei importate ca urmare a stabilitatii preturilor in zona euro

Cursul de schimb euro-leu va avea influente asupra costurilor/preturilor, prin intermediul comertului exterior si al accizelor


Euro si firmele

Exprimarea contractelor, facturilor si a instrumentelor de plata in euro

Adaptarea sistemelor informatice

Dupa conversia conturilor in euro se mai pot face plati in valutele initiale pana la 28 decembrie 2001, dar cu data valutei cel mult 31 decembrie 2001


Euro si bancile

Alimentare cu euro

Conversia conturilor conform paritatilor fixe si irevocabile stabilite de BCE.

Pana la data de 31 decembrie 2001- la solicitarea titularilor de cont sau la o data stabilita de banca si notificata acestora

Pregatirea clientilor pentru “ziua E” – mediatizarea modului in care se realizeaza conversia conturilor si schimbul valutar


Ce trebuie sa facem acum?

Retinerea datelor de referinta:

1 ianuarie 2002

28 februarie 2002

Familiarizarea cu aspectul bancnotelor si cu paritatile la care se realizeaza conversia monedelor in euro

Urmarirea campaniei de informare a BNR si a Asociatiei Romane a Bancilor


BANCNOTELE EUROCupiuriDimensiuni

(mm)

Culoarea predominanta

Perioada

arhitecturala

500


160x82

Purpuriu

Arta moderna din sec.XX153x82

Galben-maro

Arhitectura din otel si sticla147x82

Verde

Baroc si rococo140x77

Portocaliu

Arhitectura renascentista133x72

Albastru

Gotica127x67

Rosu

Romana120x62

Gri

Clasica
Copyright © Contact | Trimite referat


Ultimele referate adaugate
Mihai Beniuc
   - Mihai beniuc - „poezii"
Mihai Eminescu Mihai Eminescu
   - Mihai eminescu - student la berlin
Mircea Eliade Mircea Eliade
   - Mircea Eliade - Mioara Nazdravana (mioriţa)
Vasile Alecsandri Vasile Alecsandri
   - Chirita in provintie de Vasile Alecsandri -expunerea subiectului
Emil Girlenu Emil Girlenu
   - Dragoste de viata de Jack London
Ion Luca Caragiale Ion Luca Caragiale
   - Triumful talentului… (reproducere) de Ion Luca Caragiale
Mircea Eliade Mircea Eliade
   - Fantasticul in proza lui Mircea Eliade - La tiganci
Mihai Eminescu Mihai Eminescu
   - „Personalitate creatoare” si „figura a spiritului creator” eminescian
George Calinescu George Calinescu
   - Enigma Otiliei de George Calinescu - geneza, subiectul si tema romanului
Liviu Rebreanu Liviu Rebreanu
   - Arta literara in romanul Ion, - Liviu RebreanuScriitori romani