REGULILE DE BAZA ALE SECURITATII IN ALPINISMUL CLASIC SI ESCALADA SPORTIVA referatREGULILE DE BAZA ALE SECURITATII IN ALPINISMUL CLASIC SI ESCALADA SPORTIVA

1.Caderea in alpinismul clasic reprezinta intotdeauna un pericol foarte mare pentru cel ce cade chiar cu cea mai buna asigurare. Niciodata nu trebuie riscat, mai ales daca starea pitoanelor nu permite acest lucru. In traseele de escalada sportiva echipate cu spituri care respecta cotele si modalitatile de plantare elaborate de UIAA, aceasta regula nu mai este valabila.

2.Secundul trebuie sa fie capabil in orice clipa de a rezista unei forte de 10 KN (~1 tona) indiferent de inaltimea de cadere a capului de coarda. 36877ngi65nge2q3.Cel mai recomandabil echipament este cel omologat UIAA.

4.Pentru a nu se depasi limita rezistentei echipamentului si a corpului uman sunt necesare dupa prima regrupare cel putin doua pitoane intermediare la cca. 2 m. si la 10 m. deasupra regruparii. Aceste valori sunt oferite prin calculul matematic al factorului de cadere si a fortei de soc. Pentru a catara la un nivel de securitate maximal se recomanda ca distanta dintre doua puncte de asigurare intermediara sa fie de maxim 4-5 m.

5.Pitoanele intermediare sunt mai importante in prima jumatate a lungimii de coarda decat in a doua.

6.Daca este posibil, regruparea sa se faca dupa un pasaj dificil si nu inainte, pentru a se trece pasajul respectiv cu un factor de cadere cat mai mic. gg877n6365ngge

7.Autoasigurarea in regrupare trebuie facuta cat mai scurta, la cel putin doua pitoane consolidate si cu o bucla de chinga omologata de UIAA.

8.Alte metode de asigurare decat cele acceptate de UIAA (opt, placuta Sticht, semicabestan, Gri-Gri) sunt absolut interzise.

9.Toate asigurarile statice sunt interzise, intrucat valorile fortei de soc sunt prea mari pentru om si echipament.10.Caderile grele, cu un factor mare de risc, pot fi tinute numai printr-o asigurare dinamica, singura care apara omul si echipamentul de supraincarcare.

11.Orice piton intermediar (chiar si cel mai sigur in aparenta) poate fi smuls; nu te baza niciodata 100% pe un piton intermediar.

12.Nu se face rapel dupa bucle gasite, chiar aparent, noi.

13.Nu se folosesc corzi statice in traseele de escalada sportiva sau alpinism. Corzile statice pot fi folosite numai in traseele de escalada cu asigurare de sus (top-rope).

14.O coarda uzata sau care a suportat numarul de caderi pentru care a fost testata trebuie scoasa din uz

15. Inaltimea maxima de cadere intr-un piton intermediar se calculeaza ca diferenta de nivel intre el si pitonul de mai sus minus 1,5 m., totul inmultit cu trei (nu cu doi, cum am fi tentati, adica dublul lungimii). Acest rezultat a fost dovedit experimental in 1997 de Clubul Alpin Elvetian in cooperare cu UIAA.

16.Nu te juca cu viata partenerului. Fii tot timpul atent si coordoneaza-te cu miscarile lui cand il asiguri.

Copyright © Contact | Trimite referat


Ultimele referate adaugate
Mihai Beniuc
   - Mihai beniuc - „poezii"
Mihai Eminescu Mihai Eminescu
   - Mihai eminescu - student la berlin
Mircea Eliade Mircea Eliade
   - Mircea Eliade - Mioara Nazdravana (mioriţa)
Vasile Alecsandri Vasile Alecsandri
   - Chirita in provintie de Vasile Alecsandri -expunerea subiectului
Emil Girlenu Emil Girlenu
   - Dragoste de viata de Jack London
Ion Luca Caragiale Ion Luca Caragiale
   - Triumful talentului… (reproducere) de Ion Luca Caragiale
Mircea Eliade Mircea Eliade
   - Fantasticul in proza lui Mircea Eliade - La tiganci
Mihai Eminescu Mihai Eminescu
   - „Personalitate creatoare” si „figura a spiritului creator” eminescian
George Calinescu George Calinescu
   - Enigma Otiliei de George Calinescu - geneza, subiectul si tema romanului
Liviu Rebreanu Liviu Rebreanu
   - Arta literara in romanul Ion, - Liviu RebreanuScriitori romani