Artist romantic - Frederic Chopin referat

Apostol Raluca cl.a VI- a D


Frederic Chopin


Avand un suflet sensibil si nobil Frederic Chopin a fost un artist romantic tipic; compozitiile sale cu o tonalitate personala au avut un efect determinant aproape o jumatate de secol asupra stilului interpretativ al concertelor de pian, acestea fiind preferate si azi in programele de concerte.

Cand auzim de Chopin de regula ne vine in minte un singur instrument muzical: pianul. Cu toate ca niciodata nu i-a placut sa dea concerte, aparand doar de 30 de ori in fata publicului, ca pianist era mai bun decat multi virtuozi ai secolului al XIX-lea. A contribuit foarte mult la schimbarea muzicii pentru pian. Prietenul sau Robert Schumann caracteriza compozitiile cu un stil novator al lui Chopin drept ”lovituri de tun ascunse intr-un buchet de flori”.Copilaria din Polonia


Tatal lui Frederic a parasit Franta inca in tinerete si s-a stabilit in Polonia, unde a cunoscut-o pe Justyna, cu care s-a casatorit in 1806. Viitorul compozitor s-a nascut intr-un sat mazovian langa Varsovia. Dupa registrul starii civile din biserica satului, s-a nascut la data de 22 februarie 1810, dar dupa afirmatia mamei sale a vazut lumina zilei doar in 1 martie. A avut trei surori – Ludwika, Izabela si Emilia – cu care si-a petrecut copilaria fericita.

Frederic a fost un copil minune. Desena caricaturi, scria poezii – si fara o pregatire formala- canta la 4 maini cu sora sa Ludwika. La varsta de 6 ani a luat primele lectii de pian de la un profesor local, care i-a facut cunoscut repertoriul clasic german, mai ales compozitiile lui Johann Sebastian Bach. Improviza cu placere, iar la varsta de 7 ani, in 1817, a realizat prima compozitie, o poloneza. Tanarul compozitor a fost desemnat cu mandrie de catre presa poloneza drept un geniu. Vestea s-a raspandit cu repeziciune printre melomani si a fost coplesit cu invitatii de a concerta in fata publicului. Debutul sau concertistic a avut loc la varsta de 8 ani.

De la varsta de 11 ani Frederic a invatat componistica la Conservatorul din Varsovia, nou infiintat. La varsta de 15 ani i-a aparut Rondoul in do-minor opus 1 compus pentru pian. Studiile aprofundate le-a inceput cu un an mai tarziu, in 1826, sub conducerea profesorului J.Elsner. In acest timp – ca de altfel in toata viata lui – a fost un participant pasionat la serate muzicale, concerte si spectacole de opera. Varsovia insa nu facea parte din centrele muzicale europene importante. In scurt timp Chopin a simtit nevoia de a pleca in strainatate pentru a dezvolta, imbogati si aprofunda capacitatile sale muzicale.

In 1829 tanarul artist dadea concerte la Viena si avea un succes rasunator. Pe vienezi i-a uluit noutatea muzicii sale. S-a intors in Varsovia, dar cu intentia ferma de a realiza o cariera internationala.

Nu s-a lasat nici de activitatea componistica-in aceasta perioada s-au nascut doua concerte, pentru pian si orchestra, si o variatiune pe aria La ci darem da mano din opera Don Giovanni de Mozart. Chopin a compus concertele pentru a-si etala calitatile de orchestrator. Aceste opere au contribuit si la imbogatirea tehnicii sale interpretative pianistice. Muzica lui Chopin, pe langa virtuozitatea sa, poarta si un mesaj profund contrar altor compozitori care scriau doar pentru etalarea virtuozitatii instrumentale. Digitatia, utilizarea pedalelor si ritmul au facut tonalitatea pianului mai colorata, i-au marit expresivitatea. Stilul interpretativ introdus de compozitorul polonez a devenit determinant in cadrul artistilor instrumentisti in urmatoarea jumatate de secol.

Talentul muzical iesit din comun al lui Chopin a devansat epoca sa. Contemporanii sai apreciau rafinamentul si nuanta compozitiilor sale, dar nu au remarcat faptul ca limbajul muzical al lui Chopin era absolut nou si in intregime polonez.


In Paris prin Viena


In 2 noiembrie 1830, la varsta de 20 de ani, a parasit Polonia. Luandu-si ramas bun de Varsovia, si parca presimtind ca nu se va mai intoarce niciodata in tara, a luat cu el un pumn de pamant natal intr-un vas de argint.

Cu toate ca si – a petrecut numai copilaria si tineretea timpurie in Polonia, toate compozitiile sale ulterioare sunt patrunse de un ”suflet” polonez specific si cele mai vesele piese muzicale au o nota de melancolie.Chopin a petrecut opt luni in Viena si a sustinut numai doua concerte. Din Viena a pornit spre Paris, capitala artistica europeana a timpului. Pe acest drum a aflat ca rusii reprimasera intr – un mod sangeros rascoala poloneza din noiembrie. La aflarea acestei vesti, intr – o dispozitie disperata s–a nascut studiul Cantec Revolutionar. Conform unelor surse tanarul compozitor era in legatura cu miscarea revolutionara, avand ca tel eliberarea Poloniei de sub jugul tarist.


Anii petrecuti la Paris


Chopin a sosit la Paris in 1831. Capitala franceza i-a devenit a doua patrie, dar compozitorul nu era fericit. In aceasta perioada traiau foarte multi emigranti polonezi la Paris. In anturajul lor Chopin a intrat in cercul oamenilor bogati si influenti. In schimb el a ramas sarac. In prima perioada isi asigura subzistenta din lectii de pian – serviciile sale fiind solicitate mai mult de polonezi. Insa dupa ce a concertat la o serata muzicala a bogatei familii Rothscild a devenit cel mai cautat profesor de pian din Paris. Pentru cate o lectie de pian elevii trebuiau sa plateasca sume considerabile, si in scurt timp Chopin nu a mai dus lipsuri. In scrisorile din aceasta perioada adresate familiei sale se lauda cu faptul ca inaintea lui s – au deschis cele mai renumite saloane, unde se bucura de anturajul aristocratilor, al ministrilor si al deputatilor.

In aceasta perioada Parisul era centrul cultural si intelectual al Europei. Dintre prozatori traiau aici Honore de Balzac, Victor Hugo, Stendhal, George Sand; dintre poeti Alfred de Musset, Alfred Victor de Vigny si Heinrich Heine; dintre compozitori Hector Berlioz, Felix Mandelssohn si Giacomo Rossini si foarte multi pictori in frunte cu Eugene Delacroix.

Dar talentul nu era suficient pentru ca cineva sa devina renumit in Paris. Neaparat trebuia sa participi in viata de societate, care in vremea respectiva se concentra in saloane. Aici, la diferitele intruniri se dadeau deseori si concerte pentru public cu numar redus dar foarte select. Oamenii bogati isi permiteau ca saloanele lor sa devina adevarate sali de concerte. De exemplu fabricantul de piane, Pleyel a construit in sala sa de oaspeti o scena inconjurata de perdele groase de catifea. Si Chopin a dat multe concerte pentru elita societatii pariziene. Ca atare era inconjurat de personalitati de seama. A fost favoritul rasfatat al saloanelor aristocratiei, si totusi nimeni nu a ghicit in el omul care suferea enorm din cauza sortii nemiloase a patriei sale.

Cu toate loviturile istorice suferite de patria sa, nu si – a intrerupt activitatea componistica; in aceasta perioada a elaborat mai multe compozitii solistice pentru pian. Insa cariera sa maestru interpretativ nu a avut o evolutie plina de succese. Nici temperamentul si nici starea sanatatii lui Chopin nu erau potrivite pentru a duce viata plina de surmenaj a virtuozilor care dau concert dupa concert. In stilul sau interpretativ intensitatea sunetelor nu era suficient de mare pentru a umple complet o sala mare de concert. In plus, inaintea fiecarui concert avea un trac urias.

Marea parte a maturitatii Chopin a petrecut – o la Paris, facand numai ocazional deplasari mai mici sau mai mari. In 1835 a vizitat Dresda, unde s – a indragostit de tanara de 16 ani, Maria Wodzinska, cu care a vrut sa se casatoreasca. Dar parintii Mariei s – au impotrivit acestui mariaj, si astfel idila s – a terminat repede. Tot in acelasi an, prin intermediul unui compozitor romantic german, mai tanar cu un an, Mendelssohn, l – a cunoscut pe Robert Shumann, un alt compozitor german de aceiasi varsta, ale carui elogii au contribuit la raspandirea sau in toata Germania. Variatiunile sale compuse pe tema ariei La ci darem au fost salutate de compozitorul german cu urmatoarele cuvinte: ”Domnilor, jos palaria. Iata un geniu”.Muzica lui Chopin


Chopin si prietenul sau mai in varsta cu un an, carismaticul compozitor maghiar Franz Liszt, erau personalitati determinante printre pianistii epocii lor. Legatura lor n – a fost fara probleme, deoarece aveau rapoarte diferite fata de muzica. Conceptia lui Chopin era mai clasica si mai disciplinata: pe pianul sau intotdeauna statea un metronom si facea excese de furie daca vreunul dintre discipoli nu respecta masura. Stilul interpretativ al lui Liszt era plin de bravada, ii place sa – si etaleze calitatile, era predispus sa ”corecteze” compozitiile altora in timpul interpretarii. Dupa o anecdota a timpului, la un concert, Liszt interpretand o nocturna de Chopin, a „imbogatit-o” cu toate infloriturile muzicale posibile. Acest lucru l-a enervat la culme pe Chopin care l-a „sfatuit” pe Liszt ca, ori sa cante cum este scris ori sa nu cante de loc. Cand isi interpreta compozitiile si Chopin isi permitea o anumita libertate, aceiasi compozitie nefiind niciodata interpretata la fel.

Chopin a compus aproape numai piese pentru pian. Opera sa se compune printre altele din: 2 fantezii muzicale, 27 studii, 26 preludii, 17 poloneze, 21 nocturne, 4 balade, 4 improntu – uri.Dragoste si boala


In anul 1836 o cunoaste pe George Sand, o scriitoare franceza cu o fire extravaganta. Ei s – au indragostit in vara anului 1838. Compozitorul prezenta de cativa ani semne de tuberculoza. Iernile si le petreceau la Paris impreuna cu copii lui Sand, Solagne si Maurice.

Desi starea sanatatii lui se agrava el a hotarat sa sustina cat mai multe concerte. Aceasta decizie a facut – o pe iubita lui Liszt, Marie d’Agonet, sa afirme: ”Chopin isi schimba parerile in mod continuu. La el un singur lucru e constant: tusea.”

Sfarsitul


Dupa ce in 1847 a rupt legatura cu Sand, o fosta eleva, Jane Stirling, il sprijinea inaintea concertelor. Boala l – a atacat din nou si l - a rapus. In ultimele zile a fost ingrijit de sora s -a Ludwika. Frederic Chopin a murit pe 17 octombrie 1849. Sicriul sau a fost presarat cu acel pumn de pamant pe care il luase din Polonia si pe care il pastrase cu grija pe tot timpul sederii sale in strainatate. Abia dupa multi ani inima sa a fost transportata la Varsovia si zidita intr – o nava laterala a bisericii Sfanta Cruce.

In amintirea marelui compozitor polonez s – au fondat mai multe societati muzicale care ii poarta numele, iar incepand din 1927 la Varsovia, din cinci in cinci ani (nesocotind perioada din al II – lea razboi mondial) se organizeaza Concursul International de Pian Chopin.

Copyright © Contact | Trimite referat


Ultimele referate adaugate
Mihai Beniuc
   - Mihai beniuc - „poezii"
Mihai Eminescu Mihai Eminescu
   - Mihai eminescu - student la berlin
Mircea Eliade Mircea Eliade
   - Mircea Eliade - Mioara Nazdravana (mioriţa)
Vasile Alecsandri Vasile Alecsandri
   - Chirita in provintie de Vasile Alecsandri -expunerea subiectului
Emil Girlenu Emil Girlenu
   - Dragoste de viata de Jack London
Ion Luca Caragiale Ion Luca Caragiale
   - Triumful talentului… (reproducere) de Ion Luca Caragiale
Mircea Eliade Mircea Eliade
   - Fantasticul in proza lui Mircea Eliade - La tiganci
Mihai Eminescu Mihai Eminescu
   - „Personalitate creatoare” si „figura a spiritului creator” eminescian
George Calinescu George Calinescu
   - Enigma Otiliei de George Calinescu - geneza, subiectul si tema romanului
Liviu Rebreanu Liviu Rebreanu
   - Arta literara in romanul Ion, - Liviu RebreanuScriitori romani