LEIPZIG-orasul de sub teiLEIPZIG-orasul de sub tei

 

Asezat in partea central-estica a Germaniei, in vestul landului Saxonia, la intersectia raurilor Pleisse, Parthe si Weisse Elstet, si la 182km sud-vest de Berlin. Leipzig este unul dintre cele mai faimoase orase din lume. Cu cei aproximativ 500.000 de locuitori,el este un oras in intregime saxon, cam de aceeasi marime cu capitala landului, Dresda.

Plasata in fertilul bazin al Leipzig-ului,cu importante rezerve de lignit, aceasta localitate a jucat, din cele mai vechi timpuri un rol important in viata economica, comerciala si culturala a intregii regiuni. Numerosi oameni de seama germani, cum ar fi Lessing (1746), Klopstock (1747), Goethe (1765) au studiat la universitatea de aici. Fondata in 1409, universitatea a exercitat o influenta culturala deosebita in istoria acestui popor. 53445vyz27zlg7fOficial, Leipzig este mentionat in anul 1015, in cronica arhiepiscopului Tietmar von Merseburg, ca oras fortificat ‘Urbs Lpzi’ (ceea ce inseamna, in germana, ‘orasul de sub tei’).

Venind dinspre statia principala de autobuze, ajungem in Augustusplatz. Aici ne intampina cladirea Operei, construita in 1960, si cea a Universitatii (1968-1975), cu o inaltime de 142m, proiectata sub forma unei carti deschise. In stanga acesteia se afla noua sala de concerte- Gewandhaus, inaltata intre 1977-1981.

Depasind prin dreapta cladirea Universitatii si privind stradutele inguste de pe partea dreapta, zarim turlele bisericii Sf. Nicolae. Convertita ca biserica gotica (cu naosuri ce aveau o inaltime egala in 1513-

1526), biserica impresioneaza prin stalpii ei corintici, prin culorile verde si roz din interior.Aici si-a demonstrat, pentru prima data, talentul innascut J.S.Bach, la 7 februarie 1723, cand a concurat pentru postul de cantor si director musical. ‘Oratoriul de Craciun’ si ‘Patimile’, unele dintre cele mai cunoscute piese muzicale compuse de Bach, au fost audiate pentru prima data in interiorul bisericii, cantate de vestitul Thomanerchor. In stanga bisericii se afla prima scoala publica din Leipzig- Alte Nikolaischule, construita in stil renascentist, in 1568, locul unde au invatat Gottfried Wilhelm Leibniz, Christian Thomasius si Richard Wagner. yl445v3527zllg

Nu departe se afla vechea primarie, azi Muzeul de istorie al orasului. Cladirea dateaza din 1556-1557, fiind construita in stil renascentist. In 1774, turnul principal a fost extins, in stil baroc. ‘Die Altes Rathaus’-vechea primarie- este plasata in cea mai veche piata de intalnire a comerciantilor, acum un loc curat, luminos, invadat de turisti.

E greu sa cuprinzi in cateva cuvinte toata maretia unui loc incarcat de istorie si civilizatie. Dar cum turistii sunt mereu in criza de timp, ne indreptam acum spre gara principala, una dintre cele mai mari gari din lume destinate transportului de pasageri, cu o lungime de 298m si 24 de platforme, care se sprijina pe arcuri de otel cu o deschidere de 45m. Gara s-a aflat sub administratie saxona si apoi prusaca, pana in 1934. In 1996-1997, cladirea a fost complet restaurata si reconstruita, pentru a putea adaposti un centru de magazine si o parcare.

Aici se incheie micul nostru periplu pe sub cupolele istorice ale Leipzigului, dar, inainte de a ne lua ramas-bun de la el, sa ne reamintim de cuvintele tanarului student Goethe, din 1765 :’Du-ma in Leipzig oricand-este un Paris in miniatura, care isi cultiva oamenii ce traiesc aici’.

Ovidiu Pelin—clasa a VI-a E