Democratia in Romania-democratie referatSigur ca nu de azi de ieri dau semne de razvratire secunzii corabiei democrate in fata autoritarului capitan tras acum la ancora pe malul Dimbovitei. Iar pintecoasa flotila a PSD-ului nu scapa nici o ocazie de a mai rupe din echipajul corsarului Basescu. Spre cinstea lor, pedistii de pe Crisuri se tin tari chit ca, de pilda, primarul Filip e imbiat de multa vreme sa- si mai adauge doi trandafiri la butoniera pe linga cel care-l are la inima. Practic, pina acum PD Bihor l-a pierdut doar pe Ioan Lucian, dar aceasta inca inainte de a-l cistiga. N-am considera-o insa o mare pierdere cita vreme autodeclaratul playboy al ziaristelor n-a dat deocamdata semne ca a purces, ca pesedist, la realizarea grozavelor programe politice pe care in bataiosul dar micutul UFD n-a reusit sa le implineasca In schimb, in invecinatul Cluj, PD-ul s-a frint in doua dupa transbordarea fruntasilor Iuliu Pacurariu si Emil Boc in lotca ros-galben- albastra a lui Ghita Funar. Daca senatorul Pacurariu a facut stinga-tribord cu aceasi lejeritate cu care poate intoarce un tir in vila proprietate personala, mai curioasa e volta politica a deputat-juristului Boc. Cu atit mai mult cu cit, in ultima vreme, el era numarul doi in partid, dupa Basescu, l-a lansarea de salve incrucisate in locurile betegite de coruptie sau ineficienta a PSD-ului. Singura explicatie pentru clontosul de Boc ar fi ca l- a luat de model pe batrinul ghiuj Nicolae Cerveni, cel care a consternat multa lume cind a trecut cu arme avocatesti, partid si bagaje in trupa lui Vadim.Cu ocazia sarbatoririi Zilei Nationale a Romaniei si implinirii a 82 de ani de la Unirea Transilvaniei cu Romania, Fundatia “Alba Iulia 1918 pentru unitatea si integritatea Romaniei” a organizat la Alba Iulia, in ziua de 30 noiembrie 2000, o “masa rotunda”, la care au fost invitate sa participe toate societatile, asociatiile si fundatiile cultural-patriotice neguvernamentale din tara si ale romanilor de peste hotare. Scopul acestei intruniri a fost de a se cunoaste reciproc conducatorii si membrii acestor asociatii, de a participa impreuna la marea sarbatoare si de a impartasi din experienta fiecareia in problemele privind organizarea, functionarea, finantarea, precum si modalitatile de exprimare a activitatii acestora, in vederea organizarii de actiuni comune pentru promovarea culturii, a stiintei nationale si atragerea oamenilor, in special a tineretului, la activitati cultural-patriotice. O alta problema care s-a pus in discutie cu aceasta ocazie s-a referit la ajutorul pe care asociatiile si fundatiile din tara trebuie sa-l dea romanilor de peste hotare, in special celor din Basarabia de Sud si Bucovina de Nord.

Nationale a Romaniei. Cu acest prilej s-a precizat scopul fundatiei noastre, privind apararea unitatii si suveranitatii statului national Roman, enumerandu-se si cateva actiuni importante pe care fundatia “Alba Iulia 1918”, le-a organizat in anul 2000. Intre acestea s-a amintit publicarea revistei “Dacoromania”, din care au aparut 5 numere, organ de opinie si presa al fundatiei, prin care se urmareste cunoasterea istorie nationale, fara cenzura, prin publicarea de articole si documente ce atesta drepturile inalienabile ale poporului roman asupra teritoriilor sale istorice. Se doreste prin aceasta sa trezeasca interesul tuturor romanilor din tara si strainatate de a cultiva sincere sentimente patriotice, fara idei sovine, in vederea apararii mostenirii lasate de mosii si stramosii nostri prin actul de la 1 Decembrie 1918. Un alt deziderat al fundatiei a fost si ramane acela de a ajuta cu carti de arta, literatura si stiinta si manuale scolare cu grafie latina scolile romanesti incorporate la Ucraina, respectiv Bucovina de Nord si Basarabia de Sud. In acest scop au fost colectate peste 1000 carti care au fost trimise sau urmeaza sa fie expediate in diferite scoli din zona mentionata.

O relatie speciala s-a stabilit intre fundatia noastra si Liceul romanesc “Gheorghe Asachi” din Herta care a fost vizitat in toamna trecuta de o delegatie formata din I. Strajan, Gh. Anghel si I. Munteanu, ocazie cu care a fost predat un prim lot de carti pentru biblioteca scolii. Alte actiuni ale fundatiei s-au materializat in ajutorarea unor studenti basarabeni si bucovineni care studiaza in Alba Iulia si in alte centre, ca si prin sustinerea materiala a aparitiei unor reviste romanesti in teritoriile mai sus mentionate. S-a participat, de asemenea, la actiuni organizate de Asociatia ASTRA si Avram Iancu si dorim, in continuare sa organizam si alte actiuni comune cu toate asociatiile si fundatiile romanesti din tara si strainatate. Dorim de asemenea sa aducem multumiri pe aceasta cale doamnei prof. univ. Reta Mosu, presedinta societatii ASTRA, despartamantul Iasi, care ne-a ajutat sa stabilim legaturi cu romanii de peste hotare. Aducem multumiri de asemenea domnului primar ing. Mircea Hava si altor persoane fizice si juridice care ne-au sponsorizat in vederea organizarii acestei “mese rotunde”.

Din partea Inspectoratului pentru cultura al jud. Alba, domnul prof. Margineanu Ioan a salutat prezenta oaspetilor nostri la Alba Iulia si a adresat in mod special un cuvant de bun venit oaspetilor romani de peste hotare exprimandu-si speranta ca vom putea trai clipa cand vom putea fi din nou impreuna. In final, poetul Ion Margineanu ne-a delectat cu o poezie dedicata momentului pe care il sarbatorim.

Domnul Arcadie Opait, poet si presedintele Societatii pentru Cultura Romaneasca “Mihai Eminescu” din Cernauti, aduce un salut tuturor romanilor, indiferent unde se afla si adreseaza un cuvant de multumire pentru presedintele ASTREI, domnul prof. univ. Acu Dumitru. Domnul Opait s-a referit la situatia deosebit de grea a romanilor din Ucraina, aratand ca neintelegerile dintre partidele si gruparile de la Bucuresti se repercuteaza si asupra romanilor din Bucovina de Nord si Basarabia. Arata ca decat sa se cheltuiasca o multime de bani cu tot felul de delegatii guvernamentale sau ale diferitelor partide din tara, care merg in vizita la ei, ar fi mai bine ca acesti bani sa ajute publicatiile si actiunile culturale ale romanilor de peste hotare. Recomanda tuturor asociatiilor culturale de peste hotare sa fie echidistante fata de partidele politice din Romania. Domnul Opait ne-a informat ca nu poate edita regulat revista “Plai romanesc” din lipsa de fonduri, iar sediul societatii “Mihai Eminescu” nu poate fi incalzit din aceleasi motive. Ei se considera in continuare copiii Romaniei si nimeni nu poate sa-i abandoneze. Isi imagineaza Romania ca o pasare cu aripile taiate, acestea fiind Basarabia si Bucovina, fara de care ea nu poate sa zboare. In momentul de fata idealul tuturor romanilor este sa se sacrifice pe altarul reintregirii tarii si pastrarii sfintei limbi romanesti.

Din partea revistei “Plai Romanesc” a luat cuvantul Stefan Broasca. Multumeste organizatorilor pentru invitatia primita de-a participa la sarbatorirea Zilei Nationale a Romaniei. E evocat momentul 28 noiembrie 1918, actul unirii Bucovinei cu Romania si considera ca personalitatile care l-au realizat pot constitui exemple pentru politicienii Romaniei contemporane “Venim cu dureri multe si suntem pusi la mari incercari. Se tinde sa ni se ia fiinta noastra nationala. Ne cersim drepturile care ni se cuvin, limba, credinta si biserica. Se urmareste sa ni se extirpe constiinta istorica, mistificandu-ne istoria nationala. Noi ne luptam cu cuvantul adevarului, iar ei vin cu masuri administrative drastice pentru a ne indeparta de limba materna”. Ne-a relatat apoi actiunile intreprinse pentru ridicarea statui lui Mihai Eminescu in Cernauti. In incheiere domnul Broasca ni se confeseaza: “Nici Austria si nici Rusia nu ne-au putut asimila, dar ma tem ca Ucraina va reusi sa faca acest lucru”. A facut de asemenea un apel fierbinte la unitatea tuturor romanilor si ajutorarea celor in suferinta.

Invitat special al fundatiei noastre a fost prof. univ. Silviu Nistor din Cluj Napoca. Domnia sa a abordat doua probleme privind istoria poporului roman: corectarea stemei natinale si problema manualelor alternative. In legatura cu stema a aratat ca in 1922 cand s-a alcatuit stema Romaniei Mari a fost introdusa, fara o analiza pertinenta si stema Transilvaniei asa cum a fost ea alcatuita in secolele XVI-XVIII. In aceasta stema sunt reprezentate doar trei natiuni privilegiate: ungurii, sasii si secuii (vulturul negru de stepa, simbol al comitatelor unguresti, cele sapte inaltimi transformate in sapte cetati ale sasilor si soarele si luna ale secuilor), dar romanii majoritari si vechii locuitori ai Transilvaniei nu au fost reprezentati, fiind considerat un popor tolerat. Daca mai mentionam ca stema Romaniei din 1921-1922 a fost alcatuita de catre doi heraldisti Paul Gore din Basarabia si Joszef Sebastyen din Cluj, comentariile sunt de prisos. Greseala a fost perpetuata si in noua stema a Romaniei de dupa 1992. Profesorul univ. Silviu Nistor impreuna cu participantii la “masa rotunda” de la Alba Iulia, propun introducerea in noua stema a Romaniei, in partea care se refera la Transilvania, a unui simbol care sa reprezinte poporul roman. Propunerea de preluare a unor elemente simbolice din stema lui Mihai Viteazul ar putea fi luata in consideratie, daca nu se vor gasi si alte solutii. Reprezentantii asociatiilor si fundatiilor mentionate i-au propus domnului prof. univ. Silviu Nistor sa alcatuiasca o documentatie aprofundata in aceasta problema care va fi inaintata cu un referat organelor in drept in vederea corectarii stemei nationale, in conformitate cu realitatea si dreptul istoric al natiunii romane.In ceea ce priveste manualele alternative de istorie, domnul profesor este in principiu de acord cu ele, dar acestea trebuie alcatuite dupa o alta tematica, in care sa se introduca problematica esentiala a istoriei romanilor. Unele dintre manualele alternative de istorie elaborate in prezent nu servesc cu nimic interesele istorice ale poporului roman, ci dimpotriva, minimalizeaza personalitatile si evenimentele importante ale istorie nationale.

Cuvantul doamnei profesoare Cristea Floare din Alba Iulia s-a referit la aceleasi manuale alternative. Avand o experienta pedagogica indelungata a constatat ca aceste manuale nu-si indeplinesc scopul. Copiii din clasele V-VIII nu pot sa-si insuseasca materia din aceste manuale, deoarece nu au inca formata o gandire abstracta. Propune predarea istorie, cel putin la clasele V-VIII, in forma clasica, evenimentiala si in ordine cronologica si abia in liceu sa se faca sinteze abstracte pe teme date.

Domnul Alexandru Crihana, presedintele “Fundatie Cultural-Patriotice, Marasti-Marasesti-Oituz” in cuvantul sau s-a referit la activitatea obsteasca a fundatiei pe care o conduce, avand ca scop servirea cauzei nationale care necesita simtire si daruie totala din partea fiecaruia. Trebuie sa aducem omagiile noastre pentru aceia care au luptat si s-au jertfit pentru cauza nationala.

Arborarea steagului national este o alta problema importanta. Unele institutii politice, intreprinderi si cetateni ai Romaniei nu arboreaza steagul national nici cu ocazia sarbatorilor nationale, ceea ce este un lucru deosebit de grav. Trebuie sa luam ca exemplu institutiile din statele civilizate care arboreaza drapelul lor national in fiecare zi, acesta nelipsind nici din birourile conducatorilor si functionarilor publici. Propune alcatuirea unui apel al societatii civile catre partidele politice care au castigat alegerile ca in numele si spre binele natiunii sa se dedice unei muncii asidue pentru a scoate tara din aceasta situatie degradanta. Sa fie inlaturati oamenii necorespunzatori, incapabili si corupti, din posturile de conducere, din administratie, economie, pusi pe baza algoritmului politic. Fundatia pe care o conduce apara valorile spirituale ale poporului roman, organizeaza simpozioane, publica un supliment anual si are filiale in trei oarase ale tarii.

Doamna prof. Silvia Pop, presedinta despartamantului Blaj al Astrei, multumeste organizatorilor pentru invitatia de a participa la aceasta “masa rotunda” de la Alba Iulia. Energica profesoara de la Blaj a aratat ca in acest oras au existat multe societati cu caracter cultural-patriotic si personalitati deosebite ale culturii si stiintei romanesti. Cunoasterea si cultul pentru aceste personalitati slujeste direct cauza nationala. Nu ne respecta Europa, daca noi nu ne respectam personalitatile culturii nationale. Menirea intelectualitatii noastre este de a-si servii neamul, de-al instrui si educa in spirit national.

In continuare doamna profesoara prezinta activitatea despartamantului pe care il conduce si cele 13 carti publicate in editura proprie si dedicate personalitatilor si evenimentelor istorice ale Blajului. Din vanzarea acestor lucrari si din sponsorizari organizeaza actiuni de amploare, cum sunt cele dedicate zilei de 3-15 mai 1848 la Blaj.

Domnul col.(r) Vasile Cristea, secretar general al Societatii “Avram Iancu” saluta participarea la “masa rotunda” si multumeste pentru invitatia trimisa. Apreciaza in mod deosebit initiativa fundatiei noastre de-a organiza o intalnire cu toate asociatiile, societatiile si fundatiile din tara si ale romanilor de peste hotare, fiind un bun si util prilej de cunoastere si de a organiza in viitor mai bine actiunile culturale si patriotice. A elogiat activitatea domnului prof. univ. Silviu Nistor in cadrul Asociatiei “Avram Iancu” si sustine initiativa sa de modificare a stemei de stat in sensul aratat mai sus. Ne-a prezentat apoi organizare a Asociatiei “Avram Iancu” care are in frunte un consiliu national cu sediul la Cluj si 36 de filiale in intreaga tara. In judetul Alba functioneaza filialele la Alba Iulia, Cimpeni, Blaj si Aiud ale caror presedinti sunt de fata. A enumerat apoi principalele actiuni anuale ale societatii cum sunt cele de la Tebea si Dupa Piatra, publicatia “Iancule Mare” si alte manifestari care cuprind o arie larga, atat tematica cat si teritoriala. In anul 2001 se pregateste dezvelirea unui bust al lui Avram Iancu la Alba Iulia, de care a fost atat de legat in timpul revolutiei cat si dupa aceea. Este de acord sa se elaboreze un apel catre tara din partea celor prezenti adresat parlamentarilor si guvernantilor in vederea starpirii marilor corupti si stavilirii crizei economice in care se afla tara.Din partea Asociatiei Cresitin Democratilor Romani din Ucraina (Basarabia de Sud) a luat cuvantul doamna profesoara Zenaida Pinteac. Multumeste din inima organizatorilor acestei “mase rotunde' pentru invitatia primita de a fi prezenta, in sfarsit la Alba Iulia orasul Marii Uniri, oras pe care il venereaza si il saluta in ajunul Zilei Nationale a Romaniei. “Noi suntem cei mai oropsiti. Se tin scai de noi, nu poti respira de greutatile pe care ni le pun ucrainienii si altii de a nu putea invata in limba romana”.

Arata ca in Basarabia de Sud in cele 18 scoli in care se invata in limba romana se pun mereu piedici si sunt schimbati mereu directorii si profesorii care militeaza pentru a se preda materiile scolare in limba materna. Doamna Pinteac ne-a declarat ca a fost eliberata din post pentru ca a dorit sa predea in limba romana la scoala unde invata numai copii de romani. Pentru aceasta se judeca cu statul ucrainean, pentru castigarea acestui drept, conform prevederilor din Carta Drepturilor Omului. A ajuns cu protestele pana la Kiev si a constatat ca autoritatile fac presiuni mari asupra juristului care-i apara cauza. Nimeni dintre romani nu poate ocupa un post daca nu vorbeste limba ucraineana. Domnia sa a aratat ca minoritatile din Romania nu au de ce se plange deoarece se scalda in drepturi, dar nu se stie daca acestia inteleg ca au si obligatii fata de statul roman. “Noi am cerut putin si nici acela nu-l avem”. Crede ca minoritatea romana din Ucraina trebuie aparata de statul roman. De asemenea propune sa se instituie o campanie continua prin toata mass media si pe cale diplomatica pentru a obliga statul ucrainean de a respecta clauzele din tratatul incheiat intre cele doua tari. De cateva ori aceste actiuni au dat unele rezultate.

Domnul prof. univ. Grecu V. presedintele despartamantului Astra din judetul Sibiu, multumeste organizatorilor pentru invitatie, si crede ca in viitor vom putea organiza actiuni importante in contextul sarbatoririi Zilei Nationale a Romaniei. Propune tuturor asociatiilor, societatiilor si fundatiilor sa aleaga un for de conducere a acestora la nivel national, de care sa nu se substituie organele conducatoare ale acestora ci sa aiba doar un caracter consultativ si orientativ. Sediul acestui for sa fie la Alba Iulia cu misiunea de a aduna intr-o biblioteca toate publicatiile editate ale societatilor cultural patriotice din tara si sa editeze un buletin informativ al acestora spre a fi cunoscute de toti romanii din tara si strainatate. Aceste propuneri ar urma sa fie trimise in scris organelor conducatoare ale societatilor pentru a se pronunta.

Domnul Cornel Nemes din Alba Iulia, membru al fundatiei noastre, a aratat ca in Romania nu este asuprita nici o minoritate si acest lucru ar trebui sa fie respectat de statele vecine unde exista minoritate romaneasca. A mai aratat ca fundatia noastra tine permanent legaturi cu romanii din strainatate pentru ca acestia sa-si poarta cultiva limba si traditiile.

Domnul prof. Emil Jurca, presedintele filialei “Avram Iancu” a jud. Alba a prezentat succint din realizarile filialei conduse de domnia sa. Intre alte realizari apreciem initiativa dezvelirii a 30 de placi comemorative in locuri si case unde au vietuit personalitati ale culturii si luptei nationale a romanilor din Muntii Apuseni. A amintit ca in 1865 a avut loc la Abrud una din primele adunari generale ale Astrei si intentioneaza sa organizeze la Abrud o filiala a Asociatiei “Avram Iancu”. Ne-a anuntat ca sunt in curs de finalizare lucrarile pentru turnarea unui bust al lui Avram Iancu la Alba Iulia, ce va fi amplasat in zona Casei de Cultura a Sindicatelor.

Doamna prof. Mihaela Garlea, presedinta despartamantului Astra din Fagaras, felicita organizatorii acestei “mase rotunde” la care s-au reunit majoritatea asociatilor si fundatiilor cultural-patriotice din Romania si ale romanilor de peste hotare. Apreciaza in mod deosebit aceasta actiune si propune ca aceasta sa se permanentizeze in fiecare an in Alba Iulia cu ocazia sarbatoriri Zilei Nationale a tuturor romanilor. Apreciaza de asemenea actiunile fundatiei noastre de a sprijini pe romanii din strainatate, deoarece stie ce greutati au de intampinat conationalii nostri din Bucovina de Nord si Basarabia de Sud. Propune ca si celelalte asociatii si fundatii sa sprijine pe romanii din teritoriile mentionate.

Doamna prof. Elena Apetri de la Liceul Romanesc ”Gheorghe Asachi” din Herta, multumeste calduros organizatorilor ca a avut ocazia sa participe la aceasta intrunire a bunilor romani care promoveaza cultura nationala si sentimente patriotice adevarate. Domnia-sa se afla pentru prima data in acest minunat oras al unirii tuturor romanilor si este coplesita de emotie si de inalte sentimente patriotice alaturi de toti fratii nostri. Multumeste fundatiei noastre pentru cartile donate liceului la care profeseaza si spera ca elevii sa invete mai bine limba materna citind aceste carti. Arata cum profesorii de la liceul din Herta, cu toate greutatile, lupta pentru folosirea limbii materne si pentru depasirea greutatilor economice care sunt mult mai grele decat cele din Romania. “Noi totusi credem in vitorul poporului roman care de atatea ori in decursul istorie a renascut ca pasarea Phoenix. Stramosii nostri si noi am platit la toti: turcilor, austriecilor, rusilor si altora si tot nu ne-au putut asimila. Trebuie sa invatam si noi de la ucrainieni sa fim nationalisti ca ei si sa le dam replicile cuvenite”. Apreciem curajul si optimismul manifestat de aceasta profesoara din Herta, incat trebuie sa-i urmam exemplul.Inceputa la orele 16 “masa rotunda” de la Alba Iulia s-a incheiat la orele 20. A urmat o cina festiva la Liceul Economic din Alba Iulia. Programul oaspetilor pentru ziua de 1 Decembrie s-a desfasurat conform dorintelor majoritatii. S-a vizitat Muzeul National al Unirii, s-au depus coroane de flori la monumentul lui Mihai Viteazul si s-a oficiat o slujba de pomenire la mormantul eroului national Ion Arion, impuscat de garda maghiara in gara Teius in drum spre Marea Adunare Nationala de la Alba Iulia in 1918. Oaspetii au fost invitati la receptia data de autoritatile locale in cinstea Zilei Nationale a Romaniei.Comemorare Ioan Arion


“Masa rotunda” organizata la Alba Iulia s-a incheiat cu urmatoarele concluzii rezultate din propunerile celor care au luat cuvantul si din discutiile purtate de participanti la aceste zile memorabile.

Initiativa fundatiei noastre de a organiza anual o intalnire a asociatiilor, societatiilor si fundatiilor cultural-patriotice din Romania si a romanilor de peste hotare sa se permanetizeze la Alba Iulia sau in alte orase, in vederea armonizarii in alcatuirea unor programe si in manifestari comune de amploare si importanta nationala pentru promovarea culturii, stiintei si artei nationale si formarea sentimentelor patriotice alese, fara a leza sentimentele minoritatilor nationale din Romania.

Reprezentantii asociatiilor si fundatiilor prezente la Alba Iulia au hotarat sa initieze, in numele societatii civile, un apel presedintelui, guvernului si parlamentului tarii, in legatura cu deteriorarea situatiei economice, sociale si culturale a majoritatii locuitorilor tarii, pentru scoatarea Romaniei din aceasta criza acuta. Asociatiile, societatiile si fundatiile enumerate mai sus sprijina orice initiativa a guvernului tarii in legatura cu combaterea saraciei si a coruptiei precum si masurile ce privesc aderarea Romaniei la UE si NATO.

Au hotarat de asemenea sa acorde prin toate mijloacele sprijin cultural si material tuturor asociatiilor, scoliilor si publicatiilor romanilor de peste hotare in vederea cultivarii limbii si traditiilor stramosesti.

In legatura cu stema Romaniei, cei prezenti la masa rotunda la Alba Iulia, au hotarat sa intreprinda un demers pe langa parlament, insotit de studiul documentat, intocmit de prof. Silviu Nistor, in vederea corectarii greselilor mai vechi prin introducerea in stema Transilvaniei a unui simbol care sa reprezinte pe poporul roman.

Reprezentantii fundatiilor si asociatiilor au luat act si propun Ministerului Invatamantului si Educatiei reviziurea manualelor alternative de istorie si literatura si alcatuirea altor tematici pe baze stiintifice, dupa care elevii sa invete adevarata istorie a patriei, tinandu-se seama de varsta copiilor si puterea lor de asimilare si abstractizare. Se recomanda reducerea numarului de manuale alternative pentru fiecare clasa. Abia am scapat de internationalismul socialist si acum se doreste de catre unii “savanti intereasati” inlocuirea lui cu alt internationalism, nenumit inca, in care idea de patrie si patriotism, este considerata perimata, dovada fiind unele dintre actualele manuale alternative. Se pot lua ca exemplu manualele de istoria ale Ungariei si Bulgariei.

Problema arborarii steagului national constituie o preocupare importanta pentru participantii de la “masa rotunda” de la Alba Iulia. Se constata cu tristete ca institutiile statului nu arboreaza drapelul national, nici in contextul sarbatorilor nationale. In acest caz ar trebui sa luam exemplu de la statele occidentale, unde institutiile publice sunt reprezentate chiar prin drapelul national care flutura zi de zi deasupra lor, indiferent de originea etnica.

Participantii la “masa rotunda” de la Alba Iulia propun si roaga mass-media sa sustina permanent o campanie decenta in vedere apararii drepturilor minoritatii romane de peste hotare de a-si putea pastra limba, scoala si biserica in conformitate cu Carta Drepturilor Omului.

In legatura cu propunerea de a se alege un organ consultativ al tuturor fundatiilor, societatiilor si asociatiilor din Romania s-a hotarat ca in prealabil sa se consulte membrii acestora si la viitoarea intalniure sa se ia o hotarare definitiva.

In incheiere conducerea si membrii Fundatie “Alba Iulia 1 Decembrie 1918 pentru unitatea si integritatea Romaniei” multumeste participantilor prezenti la masa rotunda organizata in orasul nostru cu ocazia sarbatoririi Zilei Nationale isi exprima de asemenea regretul ca nu toate asociatiile si fundatiile invitate au raspuns acestei chemari. Rugam conducerile societatilor care nu au putut participa sa ia legatura in viitor direct cu fundatia noastra pentru a se putea informa corect asupra rolului si continutului statutului nostru, precum si a manifestarilor organizate.


Copyright © Contact | Trimite referat


Ultimele referate adaugate
Mihai Beniuc
   - Mihai beniuc - „poezii"
Mihai Eminescu Mihai Eminescu
   - Mihai eminescu - student la berlin
Mircea Eliade Mircea Eliade
   - Mircea Eliade - Mioara Nazdravana (mioriţa)
Vasile Alecsandri Vasile Alecsandri
   - Chirita in provintie de Vasile Alecsandri -expunerea subiectului
Emil Girlenu Emil Girlenu
   - Dragoste de viata de Jack London
Ion Luca Caragiale Ion Luca Caragiale
   - Triumful talentului… (reproducere) de Ion Luca Caragiale
Mircea Eliade Mircea Eliade
   - Fantasticul in proza lui Mircea Eliade - La tiganci
Mihai Eminescu Mihai Eminescu
   - „Personalitate creatoare” si „figura a spiritului creator” eminescian
George Calinescu George Calinescu
   - Enigma Otiliei de George Calinescu - geneza, subiectul si tema romanului
Liviu Rebreanu Liviu Rebreanu
   - Arta literara in romanul Ion, - Liviu RebreanuScriitori romani