Renuntarea si inlocuirea aparatorului referat

Renuntarea si inlocuirea aparatorului

In tipmul procesului penal este posibila inlocuirea sau renuntarea aparatorului. Acestea se admit oricad in cursul procesului penal, daca banuitul, invinuitul, inculpatul doresc acest lucru sa renunte de la aparator.

Renuntarea conform legii art. 45 alin.2 se admite numai din initiativa banuitului sau a invinuitului sau a inculpatului si nu poate constitui o piedica pentru procuror ori pentru aparatorii celorlalti banuiti, invinuiti sau inclpati de a continua sa participe la proces.

Declaratia de a renunta de la aparator, facuta de minori, precum si de banuit care din cauza difectelor fizice ori mintale nu-si poate exercita singur dreptul de aparare poate fi respinsa de persoana care efectuaza cercetarea penala, a anchetatorului, a procurorului sau prin incheierea instantei de judecata.

Eliberarea aparatorului de a participa la judecarea cauzei se face prin decizia persoanei care efectuaza cercetarea penala, a anchetatorului, a procurorului sau prin incheierea instantei de judecata.In asa fel si inlocuirea aparatorului cu altul se admite oricand in cursul procesului, numai la cererea sau cu consentamantul banuitului sau a invinuitului.  In cazul dat cercetarea continua.

In cazul in care participarea aparatorului ales de banuit sau invinuit este imposibila dupa retinere sau arestare, precum si-n cazul in care prezenta aparatorului admis la proces in timpul punerii sub invinuire, este imposibila in decursul a cinci zile din momentul instituirii lui, anchetatorul penal, procurorul sunt obligati sa asigure invinuitul cu un aparator prin intermediul biroului de asistenta juridica.
Copyright © Contact | Trimite referat


Ultimele referate adaugate
Mihai Beniuc
   - Mihai beniuc - „poezii"
Mihai Eminescu Mihai Eminescu
   - Mihai eminescu - student la berlin
Mircea Eliade Mircea Eliade
   - Mircea Eliade - Mioara Nazdravana (mioriţa)
Vasile Alecsandri Vasile Alecsandri
   - Chirita in provintie de Vasile Alecsandri -expunerea subiectului
Emil Girlenu Emil Girlenu
   - Dragoste de viata de Jack London
Ion Luca Caragiale Ion Luca Caragiale
   - Triumful talentului… (reproducere) de Ion Luca Caragiale
Mircea Eliade Mircea Eliade
   - Fantasticul in proza lui Mircea Eliade - La tiganci
Mihai Eminescu Mihai Eminescu
   - „Personalitate creatoare” si „figura a spiritului creator” eminescian
George Calinescu George Calinescu
   - Enigma Otiliei de George Calinescu - geneza, subiectul si tema romanului
Liviu Rebreanu Liviu Rebreanu
   - Arta literara in romanul Ion, - Liviu RebreanuScriitori romani