Referat la criminologie - CESARE LOMBROSO referat

REFERAT LA CRIMINOLOGIE

CESARE LOMBROSO

(1835-1909)


ESTE teoreticianul cel mai reprezentativ ,care a facut din ideea tipului fizic criminal o cauza a crimei.Teoria sa sustinea ca,in esenta ,caracteristicile fizice ale individului erau indicatorii de baza ai degenerarii si inadaptarii.

Lombroso includea pozitivismul lui Comte,evolutionismul lui Darwin,dar si alte studii ale timpului facute in relatia dintre crima si corpul uman.

TEORIA evolutionista a timpului a clasificat atavismul ca pe o forma incipienta a vietii animale.Cu alte cuvinte,criminalul semana cu stramosii sai,carora le-a pastrat caracteristicile fizice.

Aceste caracteristici despre care se credea ca ar indica tipul atavistic pentru o persoana cear putea deveni criminal,erau urmatoarele:


devierile in marimea capului sau a formei acestuia;

asimetria fetei;

dimensiunile excesive ale falcilor si ale pometilor;

defectele particulare ale ochilor;

urechi de dimensiuni neobisnuite sau, in unele cazuri,foarte mici sau departate de cap,asemenea urechilor unui cimpanzeu;

nas stramb,in vant sau turtit,acvilin sau cioc de pasare;

buze carnoase umflate;

obrajii buhaiti ca aceia a unor animale;

specificitati ale cerului gurii cum ar fi un omusor mare sau o serie de umflaturi si denivelari asemenea acelora existente la unele reptile care au cerul gurii despicat;

dentitie anormala;

barbie proeminenta sau excesiv de lunga,scurta sau turtita asemenea maimutelor;

abundenta,varietatea si precocitatea zbarciturilor;

anomaliile parului marcate prin caracteristici specifice sexului opus;

defecte ale toracelui cum ar fi prea multe sau pre putine coaste sau mai multi sani;

inversiunea caracteristicilor sexuale sau a organelor genitale;

lungimea excesiva a bratelor;

mai multe degete la maini sau la picioare;

asimetria craniului.

DIN examinarea a 383 criminali italieni Lombroso a stabilitca 21% prezinta o asemenea anomalie,in timp ce 43% au 5 sau chiar mai multe.Plecand de la aceasta constatare ,Lombroso a afirmat ca prezenta a 5 sau mai multe anomalii ne indica faptul ca individul este "criminal nascut"(natural born killer).

De altfel Lombroso a comparat anomaliile craniene intre criminalii si soldatii italieni necriminali,inregistrandrezultatele din tabelul alaturat.

ACEST tabel indica evolutia metodologiei de cercetare stiintifica in antropologia criminala,cat si concluziile experimentelor lombrosiene.De altfel,Lombroso"intr-o dimineata rece si cenusie de noiembrie",in timp ce oserva oasele unui criminal notoriu care a murit intr-o inchisoare italiana:

"ACEST barbat detinea o asa extraordinara agilitate,ca este stiut ca escalada inaltimile muntilor,purtand o oaie pe umerii lui.Obrazniciasa cinica a fost asa de mare ca se lauda deschis cu crimele sale.La moartea sa .am fost desemnat sa fac autopsia,si in craniul deschis am gasit un punct slab ca la animalele inferioare"."ACEASTA n-a fost nici macar o idee ci o revelatie.La vederea acelui craniu,dintr-o data m-am luminat ca un mare avion sub un cer inflacarat,problema naturii criminalului --- o fiinta atavista care reproduce in propria persoana instictele feroce ale unui om primitiv".

FEMEIA criminal,conform lui Lombroso, este diferita de barbatul criminal:

"AM vazut de asemenea ca femeile au multe lucruri in comun cu copii , ca simtul lor moral e diferit ; sunt razbunatoare , geloase , cu inclinatie spre o razbunare de o cruzime aparte . Cand o activitate morbida a centrelor psihice intensifica calitatile rele dintr-o femeie. este clar ca trasaturile semicriminale ale unei femei normale o pot transforma intr-o femeie criminala mai teribila decat orice barbat . Femeia criminala este consecvent un monstru . Cealalta parte a ei este tinuta in limitele virtutilor, din cauze diferite , precum maternitatea, credinta, slabiciunile, si cand aceste influente contrare dau gres si o femeie comite o crima, putem concluziona ca rautaile dintr-o femeie trebuie sa fi fost enorme pana cand sa triumfe asupra atat de multor obstacole".

LA infactorul "nascut criminal" Lombroso a adaugat doua categorii,criminalii nebuni si criminoloizii. Criminalii nebuni nu sunt de la nastere, ei devin criminali ca rezultat al unor schimbari din mintea lor, care se intrepatrund cu abilitatea lor de a distinge intre bine si rau. Criminoloizii alcatuiesc un grup ambiguu care include criminali obisnuiti, pasionali si alte diverse tipuri.

MAJORITATEA oamenilor de stiinta nu i-au impartasit entuziasmul si nici punctul de vedere lui Lombroso. Munca lui a fost intretinuta mai mult de critici decat de sustineri. Teoria ca, criminalii locuiesc pe treapta cea mai de jos a scalei evolutiei nu a prezentat interes pentru cercetarea stiintifica. Dar faptul ca Lombroso a studiat viata si moartea a mii de prizonieri si a comparat aceste studii cu acelea obtinute de la grupurile de control , in cautarea sa pentru determinarea crimei a schimbat natura intrebarilor puse de generatiile de invatati care i-au urmat.

INFLUENTA lombrosiana continua in cercetarea stiintifica europeana contemporana; oamenii de stiinta americani precum criminologul Marvin Wolfgang spunea."ma folosesc precum un om de pai pentru atacul analizelor biologice ale comportamentului criminal".La moartea sa datorita scopurilor sale din viata ,Lombroso si-a donat corpul laboratorului de medicina legala iar creierul Institutului de Anatomie al Universitatii din Torino, unde pentru multi ani parintele criminologiei empirice a imbratisat determinismul biologic.CESARE LOMBROSO (1835-1909)


BIBLIOGRAFIEThe child savers,- M. Platt-University of Chicago Press,Chicago - 1969, p 28-36

Enciclopedia Stiintelor Sociale-Macmillan, New York, vol VI, p. 548Criminologie si penologie-John Lewis Gillin -New York, 1945, p. 79

L'uomo deliquente-Cesare Lombroso-Torino, 1889, p. 273
Copyright © Contact | Trimite referat