Compania - La fantana - Filosofia de AfaceriLA FANTANA

VINE LA TINEBazele companiei La Fantana au fost puse la inceputul anului 2001, printr-o investie initiala de 3 milioane de dolari - capital integrat privat si majoritar suedez.In prezent, La Fantana este leader pe piata serviciilor de distributie a apei de masa necarbonatate La Fantana, prin sistemul water cooler. Prezenta sa pe piata marcheaza o noua etapa a evolutie catre un nou mod de a bea apa si se constituie ca raspuns la tendinta companiilor de a se orienta catre noul sistem, modern si eficient,de aprovizionare cu apa.

Compania "LA FANTANA" s-a infiintat prin preluarea companiei Aqua Natural care activa deja in acest domeniu, al carei fondator, Cristian Amza, este acum director general si totodata unul dintre actionari, alaturi de principalul investitor - Oresa Ventures - reprezentat prin Dl. Jonas af Jochnick (Presedinte Oresa Ventures) si Dl. Cornel Marian (Investment Manager pentru Romania) -  si de Dl. Hans Kallenius, investitor de origine suedeza, fost Director General al companiei suedeze Pripps. Dl Hans Kallenius are si experienta de a fi fost reprezentantul Oresa Ventures pentru o alta afacere de succes pe piata romaneasca, Brewery Holdings.

Presedintele Consiliului de Administratie este Dl. Roland Bengtsson, Presedintele Consiliului International al Asociatiilor Imbuteliatorilor de Apa Minerala si fondator al EBWA - European Bottlers Water coolers Association (Asociatia Europeana a Imbuteliatorilor de Apa prin Sistemul Water Cooler). De asemenea Dl. Bengtsson a activat mai mult de 15 ani ca director general al companiei Ramlosa, leader-ul scandinav in industria apelor minerale si a infiintat compania Rent a Cooler, care este prezenta in mai multe state europene.

Tranzactia dintre Oresa si actionarii Aqua Natural s-a perfectat in aprilie 2001, iar finantarea a inceput in luna mai a aceluiasi an, Oresa cumparand actiuni existente, dar venind in principal cu capital suplimentar pentru dezvoltarea noii fabrici de imbuteliere si pentru exploatarea unei noi surse de apa, de mare adancime.

Oresa detine 80 % din actiunile companiei, restul de 20 % apartinand celorlati doi actionari, Hans Kallenius si Cristian Amza.

Listata la Bursa din Stockholm, Oresa Ventures este o companie de finantare care a investit peste $90,000,000 in Europa de Est, inclusiv in cateva firme din Romania. Datorita suportului Oresa Ventures, aceste firme s-au impus pe pietele unde activeaza: Medicover, Flanco, Brewery Holding, Churchill Media, Motoractive.

La Fantana isi propune sa fie mai mult decat un serviciu pe piata. La Fantana este o solutie moderna la o problema clasica - aprovizionarea cu apa. In spatele beneficiilor emotionale asociate produsului nostru stau argumente rationale precum:

Livrarea prompta la sediul clientului

Instalarea si instruirea gratuite

Service-ul gratuit la locul de amplasare

Igienizare periodica gratuita

Aprovizionare cu apa la comanda


Filosofia de Afaceri

Intreaga  afacere este cladita pe principiul parteneriatului, iar investitia este reciproca: clientii nostrii investesc incredere, iar noi profesionalism si experienta. Relatia este una speciala si are un singur scop: satisfactia consumatorului.


Portofoliu

La 1 octombrie 2002 portofoliul de clienti cuprindea aproximativ 2000 de companii, din cele mai diverse domenii de activitate. Majoritatea celor care ne-au ales ca parteneri sunt firme renumite in mediul de afaceri din Romania: Alpha Bank,  BCR, ING Bank, ING Nederlanden Asigurari de Viata, Sensiblu, Agip Romania, Centrala Atomoelectrica Cernavoda, Imprimeria BNR, British Airways, Churchill Media., Renault Romania, Romavia, Unilever, Alro Slatina, Romatsa, Orange, ABN Amro Bank, Tempo Advertising, Porsche Romania, Citibank, Colgate Palmolive, Rompetrol, Procter&Gamble, Reteaua Continental, Oriflame Cosmetics Romania, Medicover, HVB Bank Romania, Interamerican, Omniasig, Interbrands Marketing&Distribution, Media Pro International, Monetaria Statului, Rami Dacia/UPS Dacia, Total Distribution Group.Aproape totul despre water cooler


Water cooler-ele pe care La Fantana le ofera clientilor combina doua tehnologii: de racire pana la 6°C si respectiv de incalzire pana la 94°C a apei de masa necarbonatata La Fantana asigurand astfel confortul atata al consumatorilor de apa proaspata si rece, precum si pe cel al consumatorilor de ceai, cafea solubila sau supe instant.


Caracteristici

Sistemul de racire este pe baza de Freon, fara CFC, favorabil mediului.

Carcasa durabila, detasabila - este din material plastic si/sau metallic.

Recipient pentru apa calda din otel inoxidabil

Dispozitiv de captare a scurgerilor

Intrerupator de siguranta pentru apa fierbinte


Toate aparatele water cooler sunt prevazute cu filtru de aer. De asemenea ele sunt conforme cu recomandarile EBWA, IBWA si au aprobarea NFS ( organism international care avizeaza respectarea recomandarilor de calitate, control si igiena ale EBWA si IBWA).

Avantaje

Punere rapida in functiune

Consum redus de energie - consumul nu depaseste 8.5 - 10.5 kwh pe saptamana, adica echivalentul consumului unui bec.


Garantarea igienizarii

Igienizarea este un proces care se efectueaza periodic si consta in dezinfectarea traseului pe care il urmeaza apa din bidon pana la iesirea din robinet.Pentru acest process, se foloseste sistemul cu generator de ozon, cea mai noua solutie pe piata.

Aproape totul despre La Fantana


Apa La Fantana este o apa de masa necarbonatata, perfect echilibrata, ale carei caracteristici microbiologice si fizico-chimice o incadreaza in STAS1342/1991 si o recomanda pentru consumul zilnic necesar hidratarii organismului. In plus nefiind o apa minerala si avand continut scazut de saruri ( sub 250mg/l), apa La Fantana poate fi folosita si pentru prepararea ceaiurilor, laptelui praf, cafelei si supelor instant si nu are nici un fel de contra-indicatie in cazul utilizarii ei de catre bolnavii cu afectiuni renale si biliare.


Sursa si procedeul de extractie


Apa naturala La Fantana este extrasa din complexul acvifer Fratesti - al doilea sistem ca marime din tara, de la o adancime de 224m. Straturile de Fratesti sunt localizate sub Campia Romana pornind dinspre albia Neajlovului spre Teleajen.

Dim punct de vedere geologic, straturile sursei se caracterizeaza prin alternanta unor roci granulare cu straturi argilo-marnoase de varsta pleistocena. Aceasta structura confera apei o calitate deosebita.

Ajunsa la suprafata, apa trece printr-o statie de tratare ce contine un filtru de dedurizare, un filtru de carbune activ, un filtru mecanic de 1mm, un dispozitiv de sterilizare cu UV si un filtru microbiologic de 0,4mm. Adancimea sursei si exploatarea acesteia in conditii sanitare de maxima exigenta, fac din La Fantana o apa sigura pentru consumator. Fiind filtrata natural, apa are calitati deosebite fata de cea provenita din rauri.

Toate traseele parcurse de apa, de la extractie pana la imbuteliere, sunt din otel inoxidabil de uz alimentar, asadar nu exista pericolul imbogatirii cu fier, lucru posibil in cazul apei provenite din reteaua orasului.

Produsul - apa de masa necarbonatata La Fantana - are Avizul sanitar nr. 8831/ 8.11.2001 eliberat de Ministerul Sanatatii si Familiei.


Director General

 
Structura organizatorica

Doi muncitori necalificati

 Din prezentarea organigramei se observa ca in firma La Fantana s-a constituit distinct departamentul de marketing, care este subordonat directorului general, iar in cadrul sau isi desfasoara activitatea 2 angajati: directorul departamentul, respectiv directorul de marketing si 1 asistent de marketing, care este subordonat directorului de marketing.

Departamentul de marketing are ca principale atributii:

Elaborarea si fundamentarea strategiei de marketing

Crearea si implementarea politicii de comunicare si marketing a companiei

Elaborarea tehnicilor si politicilor de marketing

Stabilirea politicii de preturi

Elaborarea actiunilor de promovare a vanzarilor

Elaborarea si fundamentarea bugetului de marketing

 • Implementarea tehnicilor si politicilor de marketing
 • Elaborarea si aplicarea planurilor de marketing pe termen scurt, mediu si lung
 • Analiza concurentei
 • Monitorizare media
 • Asigurarea participarii la diferite evenimente
 • Negociere contracte barter cu firme de media
 • Asigurarea si mentinerea relatiei cu agentiile de publicitate


In urma analizei structurii organizatorice a companiei se identifica urmatoarele puncte slabe ale organizarii departmentului de marketing:


 • Nerealizarea de cercetari de piata, nici de catre departamentul de marketing datorita nealocarii de resurse financiare si neexistenta unui personal specializat in acest sens in cadrul companiei, nici de catre o agentie specializata in cercetari de piata datorita tot nealocarii resurselor financiare necesare.
 • inexistenta  fisei postului atat pentru postul de director de marketing cat si pentru postul de asistent de marketing, desi verbal exista o delimitara a sarcinilor, responsabilitatilor si limitelor de competente a fiecaruia

Dimensiunea departamentului de marketing (2 angajati) este necorelata cu amploarea, durata si nr activitatilor de marketing care urmeaza a fi realizate, precum si cu dimensiunile celorlalte compartimente

Slaba comunicare dintre departamentul de marketing si cel de vanzari: neexistenta unui sistem de monitorizare a informatiilor culese de pe piata de catre reprezentatii de vanzari cu privire la clientii din portofoliu si la potentialii clientii precum si  un feed-back slab rezultat din activitatile promotionale, campanii de direct mail.

Conceptia de marketing nu este incorporat in organizarea si desfasurarea tuturor activitatilor companiei.Astfel, pe baza identificarii punctelor slabe se impune formularea urmatoarelor recomandari :

 • infiintarea de directii de marketing care sa asigure conectarea activitatii companiei la dinamismul relatiilor de piata. Astfel, se recomanda infiintarea:

unei directii de Strategie si Control condusa de directorul de marketing si avand un asistent de marketing in subordine. Atributiile acestei directii vor cuprinde activitati pentru desfasurarea si fundamentarea programelor de marketing, respective cele legate de formularea obiectivelor globale urmarite de companie si a strategiilor si tacticilor necesare pentru atingerea lor; elaborarea politicii generale de marketing si a strategiei de piata, controlul si evaluarea executarii programelor de marketing

unei directii de Cercetari de Marketing care va desfasura urmatoarele activitati: de cercetare a mediului intern si extern al companiei, de studiere a nevoilor clientilor si a comportamentului acestora, sa efectueze previziuni de marketing, cercetari pentru fundamentarea politicii de marketing, a strategiei de piata, pentru elaborarea programelor de marketing. Directia va fi condusa de un specialist in cercetari de marketing care va avea in subordine 1-2 asistenti de marketing, pentru inceput.

Unei directii de Comunicare si Promovare care va elabora strategia globala de comunicare promotionala a companiei, se va ocupa de campanile publicitare , actiuni promotionale, relatii publice, participarea la diferite evenimente. Aceasta directie va fi condusa de un specialist in activitati promotionale si va avea in subordine 1-2 asistenti de marketing.

 • Infiintarea de directii de marketing va duce si la crestea personalului atat ca numar cat si ca specializare, asigurand o mai buna desfasurare a activitatilor specifice acestui departament.
 • Elaborarea fisei postului incepand cu postul de asistent de marketing si terminand cu cel de director de marketing, pentru a se cunoaste clar care sunt sarcinile, responsabilitatile si limitele de competenta ale fiecaruia , fapt ce se impune si datorita cresterii nr de volumului de activitati de marketing si specializarii acestora.
 • Conturarea rolului departamentului de marketing de coordonator si integrator al tuturor activitatilor, detinand o pozitie-cheie in procesul pregatirii si aplicarii deciziilor.

Organigrama departamentului de marketing - propunere
Fisa postului este realizata doar pentru departamentul de marketing, respective pentru postul de specialist in cercetari de marketing, dupa cum urmeaza: 1. Postul: specialist in cercetari de marketing
 2. Compartimentul: MARKETING
 3. Cerintele postului:

a)     Studii - superioare, economice

b)     Vechimea - minimum 3 ani

c)     Speciale - minimum 2 in intreprindere sau unitati similare ca profil; absolvent al unui curs de specializare in marketing (studii aprofundate, master, studii postuniversitare);

 1. Relatii:

a)     Ierarhice - este subordonat directorului departamentului de marketing;

b)     Functionale - cu toate departamentele din cadrul intreprinderii;

c)     De colaborare - cu toti specialistii din cadrul departamentului de marketing.

 1. Atributii, lucrari, sarcini:

raspunde de realizarea eficienta a tuturor activitatior cuprinse in sfera cercetarilor de marketing si de piata;

elaboreaza strategia de realizare a cercetarilor de marketing si stabileste mijloacele concrete de realizare a acestora;

satabileste modul in care vor fi realizate cercetarile (cu forte proprii sau apeland la firme specializate in acest domeniu);

in cadrul cercetarilor realizate prin forte proprii, conduce intreaga activitate de proiectare a acestora -  culegerea, prelucrarea, analiza, interpretarea si formularea concluziilor;

in cazul cercetarilor realizate prin apelarea la firme specializate, coopereaza cu acestea in calitate de reprezentant al intreprinderii;

contribuie la implementarea rezultatelor cercetarii de marketing;

analizeaza eficienta cercetarilor de marketing realizate si formuleaza propuneri si modalitati de perfectionare a lor;

elaboreaza si fundamenteaza bugetul necesar cercetarilor de marketing;

studiaza in mod sistematic comportamentul de cumparare si de consum al cumparatorilor;

obtine informatii pentru a stabili si justifica nivelul preturilor produselor noi, diferentierea preturilor pe categorii de produse, strategiile de preturi, reducerile sau facilitatile speciale de pret, rabaturile acordate;

fundamenteaza intregul process al distributiei: srategiile de distributie si costul acestora;

realizeaza cercetari privind activitatea promotionala; 1. Limite de competenta:

- sunt determinate de Consiliul de Administratie;

- prin delegare de autoritate poate prelua atributii si competente ale sefului sau direct.

 1. Responsabilitati:

raspunde de indeplinirea tuturor atributiilor ce ii revin in fisa postului;

raspunde de indeplinirea tuturor sarcinilor incredintate de seful sau direct si neincluse in fisa postului.