COMERT INTERNATIONAL CURS 6 - TAXE VAMALE referatCURS 6                                                         COMERT INTERNATIONAL


TAXE VAMALE

- continuare -
3.b. Taxele vamale specifice sunt percepute de catre stat pe unitati de masura fizica ale marfurilor importate sau exportate (m, m2, m3, l) si se stabilesc sub forma unei sume absolute, in moneda tarii respective (exemplu: 1000 um pentru 1 tona grau).

Practicarea acestor taxe vamale este dificila pentru ca presupune un tarif vamal foarte detaliat, care trebuie sa fie permanent completat si revizuit, pentru ca, in timp, apar noi produse, care intra pe piata internationala. Din aceasta cauza, aceste taxe sunt mai putin utilizate pe plan international.

Avantajele acestor taxe sunt:

inlatura posibilitatea de a insela statul cu sau de drepturile vamale legale, pentru ca taxa vamala se raporteaza la unitatea fizica de masura, astfel incat volumul incasarilor la Bugetul Statului nu mai este influentat de diverse oscilatii de conjunctura ale preturilor, ci doar de cantitatea fizica importata. La aceste marfuri este usor de stabilit valoarea in vama  a lor

datorita caracterului lor fix, aceste taxe determina o incarcare diferita a marfurilor importate, in conditiile in care pe piata produselor respective se produc oscilatii dese ale preturilor

In consecinta, folosirea acestor taxe are avantajul, fata de cele ad valorem, ca au un efect mai protectionist, efect care este mai mare atunci cand preturile la produsele importate scad, si invers.

Avand in vedere atat avantajele, cat si dezavantajele acestor taxe vamale (specifice si ad valorem), in general, pe piata internationala si, in special, tarile dezvoltate au inceput sa utilizeze taxele vamale mixte.

3.c. Taxele vamale mixte se percep atunci cand se considera ca taxele vamale ad valorem nu sunt destul de eficiente ca mijloace de protectie si, drept urmare, pe langa taxele ad valorem, se mai perccepe, temporar, si o taxa vamala specifica, in situatia in care preturile la produsele respective inregistreaza scaderi importante.


4. Dupa modul de stabilire de catre stat sunt:

4.a. taxe vamale autonome (generale);

4.b. taxe vamale conventionale (contractuale);

4.c. taxe vamale preferentiale (de favoare);

4.d. taxe vamale de retorsiune (de raspuns la unele politici comerciale neloiale - antidumping4.a Taxele vamale autonome sunt stabilite de fiecare stat, in mod independent, in functie de politica comerciala a acestuia, si nu pe baza unor conventii bilaterale sau multilaterale incheiate cu alte state. Aceste taxe se percep asupra marfurilor care provin din tari cu care un stat nu are incheiate conventii sau acorduri comerciale si nu se aplica in relatiile cu aceste state - "Clauza natiunii celei mai favorizate" (CNMF - principu fundamental al GATT) . De aici decurg doua trasaturi importante:

au un caracter foarte ridicat, fiind, de cele mai multe ori, prohibitive;

nu fac obiectul negocierilor, fiind o importanta frana in calea schimburilor comerciale dintre state.


4.b. Taxele vamale conventionale se stabilesc prin intelegerea cu alte state, conform clauzelor convenite prin acordurile bilaterale sau multilaterale. In general, se percep asupra marfurilor care provin din tari care-si acorda reciproc "Clauza natiunii celei mai favorizate". Drept urmare,  au doua trasaturi definitorii:

sunt, in general, mai reduse fata de cele autonome;

fac obiectul negocierilor in cadrul GATT si, mai apoi, in cadru OMC - din 1995.


4.c. Taxele vamale preferentiale sunt foarte reduse, uneori egale cu 0, si se aplica numai anumitor tarilor si unor marfuri importate din anumite tari si nu se extind asupra marfurilor care provin din toate tarile. Aceste taxe sunt, de fapt, o derogare de la "Clauza natiunii celei mai favorizate" si reflecta un regim de favoare. Se mai numesc si "aranjamente preferentiale" si au proliferat, in mod deosebit, in perioada postbelica.

Aceste taxe sunt nereciproce si nediscriminatorii, urmare a unor grupari economice regionale.


4.d. Taxele vamale de retorsiune se aplica de catre un stat ca raspuns la politicile neloiale ale altor state, cum sunt:

- politica de dumping;- politica de subventionare a exporturilor.

Aceste taxe pot fi:

taxe vamale antidumping

taxe vamale compensatorii.

Acestea se aplica suplimentar, peste taxele vamale in vigoare si nu pot depasi un anumit nivel:

taxele vamale antidumping nu pot depasi marja de dumping (care este egala cu diferenta dintre pretul international al produselor si pretul de dumping, care, in general, sunt mai mici, pentru a se intra pe o anumita piata);

taxele compensatorii nu pot depasi nivelul subventiilor de export sau a primei directe de export.

Scopul acestor taxe este anihilarea efectelor negative produse de cele doua politici comerciale neloiale.

Aceste taxe nu se pot percepe decat in urma unei proceduri speciale, prin care sa se faca dovada practicarii unei politici comerciale neloiale si care a produs un prejudiciu. Doar existenta acestor dovezi poate determina aplicarea taxelor de raspuns.

La nivelul GATT exista doua Coduri care prevad intreaga procedura ce se aplica in acest caz:

Codul antidumping;

Codul privind subventionarile de export si taxele compensatorii.

De la aflarea faptului ca se poate ca o tara sa practice o politica neloiala, relatiile comerciale ale acestei tari cu GATT sunt inghetate, si chiar si relatiile comerciale ale tarii respective cu alte tari.

Taxele de retorsiune au o natura dubla:

una tarifara -  pentru ca este vorba de o taxa;

una netarifara - fiind o bariera directa prin crearea acelei perioade mari de ancheta.TARIFELE VAMALE


Tariful vamal este un catalog care cuprinde nomenclatorul produselor supuse impunerii vamale, precum si taxa vamala perceputa asupra fiecarui produs sau grupa de produse.

Ca regula generala, in acest catalog sunt cuprinse si marfurile scutite de impunere vamala la importul (exportul) lor pe (de pe) teritoriul vamal al tarii respective.

Legat de tarifele vamale trebuie luate in discutie doua probleme:

clasificarea marfurilor in tarifele vamale si

formele pe care le imbraca acestea.


Clasificarea marfurilor in tarifele vamale


In timp, au existat mai multe clasificari ale marfurilor in tarifele vamale, pe criterii ca:

originea marfurilor (animala, vegetala sau minerala);

gradul de prelucrare (materii prime, semifabricate, produse finite).

S-a incercat si o combinatie a acestor criterii si, drept urmare, in perioada postbelica, aceste incercari au fost finalizate in mai multe nomenclatoare speciale de clasificare a marfurilor.

Prima clasificare s-a facut in 1950, de catre Biroul de Statistica al ONU. Acesta a elaborat o Clasificare tip standard pentru comertul international (CTCI). Aceasta clasificare a suferit, in timp, mai multe modificari, din nevoi de ordin statistic, astfel incat sa permita ONU si altor organisme internationale sa poata urmari, la nivel international, evolutia comertului exterior al altor state.

Aceasta clasificare se utilizeaza si astazi, iar statele raporteaza datele statistice care se refera la comertul lor exterior, din punct de vedere al volumului valoric, structura de marfuri, orientarea geografica a importurilor si exporturilor lor, etc.

La initiativa GATT, in 1950, la Bruxelles a avut loc "Conventia privind clasificarea marfurilor in tarifele vamale". Conform acestei Conventii, a fost elaborat un nomenclator de baza unic, numit initial Nomenclatorul vamal de la Bruxelles (NVB) si, apoi, Nomenclatorul Consiliului de Cooperare Vamala de la Bruxelles (NCCVB).Acest sistem a fost introdus cu scopul de a usura negocierile tarifare in cadrul GATT. Acest nomenclator este utilizat de toate tarile care au fost parti la GATT (150). OMC a preluat acest nomenclator. Pana la aparitia OMC, insa, au existat si unele exceptii (SUA si Canada si-au pastrat nomenclatoarele proprii, care sunt foarte putin diferite).

In timp, in general, au existat preocupari permanente privind adoptarea unui nomenclator unic, la care sa participe toate statele.

In 1983, la Bruxelles, sub egida Consiliului de Cooperare Vamala, a fost adoptata o Conventie privind Sistemul armonizat de descriere si codificare a marfurilor

Caracteristicile generale ale acestui sistem sunt:

are la baza cele doua nomenclatoare cel mai larg raspandite (CTCI si NCCVB);

clasificarea marfurilor, in cadrul acestui sistem, se bazeaza pe criteriul combinat al originii si gradului de prelucrare a marfurilor;

este flexibil (poate fi utilizat fie ca atare, fie luat ca baza, intr-o forma mai prescurtata sau mai detaliata de clasificare);

prezinta cateva avantaje fata de celelalte sisteme:

usureaza derularea schimburilor comerciale internationale, prin faptul ca atenueaza divergentele privind incadrarea tarifara a produselor si, implicit, determina nivelul taxelor vamale aplicate;

faciliteaza colectarea, compararea si analiza datelor statistice referitoare la modul in care se deruleaza comertul international;

raspunde simultan necesitatilor de codificare ale autoritatilor vamale, necesitatilor organelor de statistica, ale producatorilor si comerciantilor.


Tipurile de tarife vamale


a) Tarifele vamale simple sunt cuprinse intr-un catalog care are o singura coloana de taxe vamale, pentru toate marfurile, indiferent de provenienta lor. De obicei, acestea sunt taxe conventionale. Acest tip de tarife sunt utilizate de tarile in curs de dezvoltare.

b) Tarifele vamale compuse sunt acele cataloage ce au doua sau mai multe coloane de taxe vamale, fiecare aplicandu-se marfurilor care provin din anumite tari. Aceste tarife sunt cele mai larg raspandite pe plan international.

In general, tarifele vamale, de toate tipurile, care implica impunerea vamala, sunt instrumente de politica comerciala admise de GATT, cu conditia sa nu fie prohibitive.

Cu ajutorul lor se protejeaza piata interna si, pe baza lor, se pot negocia concesii tarifare si se pot institui masuri de discriminare in relatiile comerciale cu anumite state.TERITORIUL VAMAL


Teritoriul vamal este acel spatiu geografic in interiorul caruia este in vigoare un anumit regim vamal, o anumita legislatie vamala.

In general, teritoriul vamal coincide cu teritoriul national al unei tari. Sunt, insa, si cazuri tot mai frecvente, in special in perioada postbelica, cand teritoriul vamal al unui stat este mai mare sau mai mic decat teritoriul national. In aceste cazuri, avem de-a face cu extinderea sau cu restrangerea teritoriului vamal.

Extinderea teritoriului vamal (anexiunea sau includerea vamala) - se produce atunci cand doua sau mai multe state convin sa formeze impreuna o uniune vamala si, ca urmare, teritoriul vamal insumeaza teritoriul statelor participante la aceasta uniune.

Tarile care participa la formarea uniunii vamale desfiinteaza, dintr-o data sau treptat, barierele tarifare si netarifare in relatiile comerciale reciproce, pentru toate produsele sau numai pentru o parte din produse, iar in relatiile cu tertii aplica o politica comerciala comuna si, in primul rand, un tarif vamal comun. 


Copyright © Contact | Trimite referat


Ultimele referate adaugate
Mihai Beniuc
   - Mihai beniuc - „poezii"
Mihai Eminescu Mihai Eminescu
   - Mihai eminescu - student la berlin
Mircea Eliade Mircea Eliade
   - Mircea Eliade - Mioara Nazdravana (mioriţa)
Vasile Alecsandri Vasile Alecsandri
   - Chirita in provintie de Vasile Alecsandri -expunerea subiectului
Emil Girlenu Emil Girlenu
   - Dragoste de viata de Jack London
Ion Luca Caragiale Ion Luca Caragiale
   - Triumful talentului… (reproducere) de Ion Luca Caragiale
Mircea Eliade Mircea Eliade
   - Fantasticul in proza lui Mircea Eliade - La tiganci
Mihai Eminescu Mihai Eminescu
   - „Personalitate creatoare” si „figura a spiritului creator” eminescian
George Calinescu George Calinescu
   - Enigma Otiliei de George Calinescu - geneza, subiectul si tema romanului
Liviu Rebreanu Liviu Rebreanu
   - Arta literara in romanul Ion, - Liviu RebreanuScriitori romani