Proiect - piata fortei de munca - analiza global (pe tari) referat

 

 

BELGIA

Politicile active ale pietei muncii reflecta complexitatile ce decurg din organizarea politica a tarii si experimentarea unui mare numar de politici. Reducerea contributiilor la asigurarile sociale constituie un mijloc important de mentinere si creare de locuri de munca. Impartirea locurilor de munca prin metode cum ar fi: intreruperea carierei, promovarea angajarilor cu durata redusa de lucru (jumatate de norma), pensionarea anticipata este, de asemenea, extrem de importanta si uneori este legata de programele de crearea locurilor de munca.
Redistribuire: 26694xuh76yij4s

Cresterea substantiala in acordurile colective, in eventualitatea restructurarii, care prevad redistribuire in favoarea lucratorilor in numar excedentar.

„Job-cluburi”:

Sunt menite sa-i ajute pe cei aflati in cautarea unui loc de munca, sa-si organizeze mai eficient cautarea.

Someri dificil de plasat: Patronilor li se acorda stimulente financiare pentru a recruta someri dificil de plasat, pe baza de contract „open-ended”, ceea ce reprezinta o crestere neta a numarului de lucratori. ui694x6276yiij

Promovarea angajarii grupurilor de someri cu riscuri:

Se acorda un sprijin de 0,5 % din contul salariilor pentru dezvoltarea initiativelor menite sa promoveze integrarea persoanelor cu riscuri si persoanelor carora li se aplica masuri suplimentare. Aranjamentele sunt trecute in acordul colectiv.

Masuri suplimentare pentru someri:

Dupa noua luni de somaj (numai la persoanele sub 46 ani), sunt obligatorii masuri suplimentare asigurate de serviciile publice de forta de munca.

DANEMARCA

In pofida faptului ca acorda somerilor de lunga durata o oferta garantata de angajare – unul din cazurile rare prin care somerii de lunga durata sunt indreptatiti sa obtina de lucru- Danemarca are inca un mare numar de astfel de someri. In 1992 au fost facute modificari (oportunitati de instruire) menite sa confere mai multa eficienta masurilor de promovare a ocuparii fortei de munca. Reforma pietei muncii din 93 urmareste sa „ activeze” si sa descentralizeze politica acesteia.

Danemarca are cel mai ridicat nivel al somerilor si al lucratorilor care urmeaza cursuri de instruire. La aceasta au contribuit si concediile de maternitate precum si masurile privind concediile de instruire, printre care cei ce-si parasesc temporar slujbele sunt inlocuiti de someri.

Planul oportunitatilor de angajare: Scopul sau este de a oferi lucratorilor someri o slujba in vederea reintegrarii pe piata muncii. Somerilor in varsta de peste 25 de ani li se ofera un loc de munca dupa 12-21 luni de somaj. Contractul este pentru cel putin 9 luni in sectorul privat si de cel putin 67 luni in sectorul public.

Planul oportunitatilor de instruire: Are scopul de a imbunatatii perspectivele pentru somerii de lunga durata, prin intermediul masurilor de instruire combinate cu o indemnizatie de instruire (maximum 2 ani).

Subventii de recrutare: Subventii acordate de autoritatile locale pentru promovarea recrutarii in companii private.

Consultanta si indrumare: Organizarea cursurilor in vederea pregatirii pentru post si activitati de indrumare educationala si profesionala.

GERMANIA

Cele mai importante prevederi (aplicate acum pe intregul teritoriu al Germaniei unificate) sunt: incurajarea formarii profesionale si recalificarea somerilor si a celor amenintati de somaj, indemnizatiile de munca de scurta durata (pentru orele de munca pierdute ca urmare a fluctuatiilor economice sau a restructurarii economice), promovarea schemelor de creare a locurilor de munca si crearea de locuri de munca productive (scheme pentru ameliorarea mediului inconjurator, activitate in cadrul comunitatii, lucrul cu tinerii).

Promovarea crearii de locuri de munca pentru lucratorii in varsta:

Se acorda subventii pentru somerii in varsta de peste 50 de ani, care se pot cifra la 50-75 % din castiguri, pentru un loc de munca, avand o durata de 5-8 ani.

Masuri speciale la nivel national pentru promovarea incadrarii in munca a somerilor de lunga durata: Se acorda o subventie degresiva pe timp de 12 luni pentru costurile cu salariile, in eventualitatea angajarii cu contract pe termen fix a unui somer de lunga durata.

Masuri in favoarea grupurilor deosebit de dezavantajate de someri de lunga durata si a altor someri dificil de plasat: Subventii de 80 % (de regula) pentru costul investitiilor si costurile de functionare.GRECIA

Ca si alte tari din sudul Comunitatii, Grecia n-a pus inca la punct o politica activa a pietei muncii. Grecia se afla inca in procesul configurarii politicii sale in acest domeniu, la propriu si la figurat. Trebuie evidentiat efectul ESF asupra aplicarii unei politici de ocupare a fortei de munca in Grecia. O explicatie suplimentara pentru actualul nivel scazut al politicilor active este importanta structurilor familiale, care permit dezvoltarea unei retele structurate de solidaritate bazate pe familie.

Subventii pentru patronii care creeaza noi locuri de munca: Un patron (privat sau public) care creeaza noi locuri de munca primeste o prima (corespunzatoare unui procent din salariul minim al unui lucrator necalificat) pe timp de 1 an si el poate efectua reduceri de personal in acea perioada. In anumite regiuni, pentru lucratori se acorda reduceri de taxe pe venit.

SPANIA

Instruirea joaca un rol foarte important in politica pietei muncii, alaturi de legislatia vizand imbunatatirea functionarii ei. Totusi, prin prisma celor implicati, sunt mai importante masurile de promovare a ocuparii fortei de munca, inclusiv cele de incurajare a muncii pe cont propriu. Exista o gama variata de programe, dar sumele alocate pentru politici active sunt inca reduse.

In pofida eforturilor majore depuse in ultimii ani, pentru a se modifica structura cheltuielilor in favoarea politicilor mai active, continua sa creasca importanta relativa a masurilor pasive.

FRANTA

Politicile de ocupare a fortei de munca au fost relativ pasive mult timp. In ultimii cativa ani, s-au facut eforturi pentru dezvoltarea unor politiciactive si pentru stabilirea unei colaborari mai staranse intre ajutoarele sociale si politicile active (in special, RMI- venitul minim pentru integrare profesionala). In prezent, exista o gama larga de masuri active vizandu-i, mai ales, pe somerii tineri, si pe somerii de lunga durata. Asemenea altor tari, Franta a aplicat si ea pensionarea inainte de termen si masuri preventive.

IRLANDA

Aceste politici constau intr-o imbinare de masuri de promovare privind instruirea si ocuparea fortei de munca. Tinerii si somerii de lunga durata sunt principalele grupuri tinta. Este disponibila o gama relativ cuprinzatoare de masuri: perioade de pregatire alternend cu formarea profesionala cu program complet pentru adulti, subventionarea costurilor muncii in sectorul comercial si subventionarea angajarii in cadrul comunitatii.

ITALIA

Timp de multi ani, principalele caracteristici ale pietei italiene a muncii au fost nivelul ridicat de protectie a salariatilor prin CIG (fondul de garantare a salariilor) si nivelul ridicat al somajului in randul tinerilor absolventi si al altor persoane aflate in cautarea primului loc de munca.

Aceasta a avut drept rezultat o piata a muncii rigida. Cele doua probleme par a fi pe punctul de rezolvare partiala, prin introducerea listelor de mobilitate in tandem cu CIG si restrangerea duratei de utilizare a CIG, ca si prin dezvoltarea contractelor de instruire de tipul „sandwich”.

LUXEMBURG

Sunt disponibile o serie de masuri de promovare si sprijinire a recrutarii, in special pentru a facilita reintegrarea profesionala a somerilor de lunga durata si a celor in varsta.

 

 

 Copyright © Contact | Trimite referat


Ultimele referate adaugate
Mihai Beniuc
   - Mihai beniuc - „poezii"
Mihai Eminescu Mihai Eminescu
   - Mihai eminescu - student la berlin
Mircea Eliade Mircea Eliade
   - Mircea Eliade - Mioara Nazdravana (mioriţa)
Vasile Alecsandri Vasile Alecsandri
   - Chirita in provintie de Vasile Alecsandri -expunerea subiectului
Emil Girlenu Emil Girlenu
   - Dragoste de viata de Jack London
Ion Luca Caragiale Ion Luca Caragiale
   - Triumful talentului… (reproducere) de Ion Luca Caragiale
Mircea Eliade Mircea Eliade
   - Fantasticul in proza lui Mircea Eliade - La tiganci
Mihai Eminescu Mihai Eminescu
   - „Personalitate creatoare” si „figura a spiritului creator” eminescian
George Calinescu George Calinescu
   - Enigma Otiliei de George Calinescu - geneza, subiectul si tema romanului
Liviu Rebreanu Liviu Rebreanu
   - Arta literara in romanul Ion, - Liviu RebreanuScriitori romani