Studiu de caz - Analiza comparativa a calitatii aspiratoarelor de praf referat

ACADEMIA DE STUDII ECONOMICE
STUDIU DE CAZ


Analiza comparativa a calitatii aspiratoarelor de praf
OPREA TEODORA VIVIANA

FACULTATEA DE COMERT

SECTIA MARKETING

ANUL I, SERIA A, GRUPA 304

BUCURESTI 2000

CUPRINS


CAPITOLUL 1

Clasificarea marfurilor electrocasnice


CAPITOLUL 2

Avantajele achizitionarii unui aspirator


CAPITOLUL 3

Principiul de functionare ; partile componente ale aspiratorului

CAPITOLUL 4

Prezentarea produselor firmelor concurente


CAPITOLUL 5

5.1. Caracteristici de calitate

5.2. Clasificarea caracteristicilor de calitate


CAPITOLUL 6

Metode de evaluare si ierarhizare a produselor firmelor concurente

6.1. Tabelul caracteristicilor de calitate

6.2. Metoda expertizei pentru calculul ponderii caracteristicilor

6.3. Metoda matricei patratice

6.4. Aplicarea indicatorului complex al calitatii

6.5. Ierarhizarea produselor in functie de rezultatele obtinute in urma            calcularii indicatorului complex al calitatii

6.6. Grafice

CAPITOLUL 1


Clasificarea marfurilor electrocasnice
Marfurile electrocasnice sunt destinate sa realizeze o serie intreaga de operatiuni menite sa ridice gradul de confort din locuinta, unitati hoteliere si de alimentatie publica, sa faciliteze efectuarea unor activitati de gospodarie, bucatarie, terapie.

Intrucat produsele electrocasnice sunt consumatoare de energie electrica, in perioada actuala si in perspectiva, se pune problema modernizarii lor prin cresterea randamentului in utilizare, evitarea consumului inutil prin intreruperea automata cand se ating parametrii optimi.

Clasificarea marfurilor electrocasnice se face dupa mai multe criterii:

h Dupa principiul de functionare

Aparate si masini electrotermice (numite si electrocalorice) care au un element incalzitor de tipul rezistentelor electrice. De exemplu : radiatoare, plitele electrice, fiarele de calcat etc.

Aparate si masini electromotrice sau electromecanice a caror functionare se bazeaza pe actiunea unui motor electric (aspirator de praf, frigidere cu compresie, congelatoarele etc.)

Aparate si masini mixte care functioneaza pe baza principiilor electrotermic si electromecanic (masina de spalat cu incalzitor de apa, uscator de par etc.)

h Dupa durata de actionare

Aparate cu functinare continua, care pot functiona un timp indelungat la sarcina normala fara ca temperatura sa depaseasca limita admisa ; aceste aparate tind sa fie inlocuite datorita consumuluirelativ mare de energie electrica ; de exemplu :frigidere cu absorbtie, radiatoare fara termoregulator etc.

Aparate cu functionare intermitenta, prevazute cu termoregulator, termostate care determina functionare in cicluri (util si in gol), sau deconecteaza total sau partial aparatele de la sursa de curent ; de exemplu frigiderele cu compresie, fiarele de calcat cu termoregulator etc.

Aparate cu functionare de scurta durata. Aceste aparate functioneaza o anumita perioada de timp, stabilita in functie de tipul aparatului, pana cand ajung la o anumita temperatura, dupa care trebuie sa fie oprite in vederea racirii pana la temperatura mediului ambiant. De exemplu : aspiratoarele de praf, aparatele de macinat cafea etc.

h Dupa gradul de protectie impotriva electrocutarii aparatele electrice se impart in cinci clase de protectie.

Aparate electrice clasa ''0'' de protectie au o izolatie de baza necesara functionarii, dar nu asigura protectie in cazul unor defectiuni si nu au legatura de scurgere la pamant : cordonul de alimentare este bifilar.

Aparate electrice clasa ''01'' de protectie au pe langa izolatie de baza necesara functionarii, inca o izolatie de protectie si borna pentru legare la pamant. Cordonul de alimentare este tot bifilar, fara contactul de scurgere, impamantarea se face direct la aparat.

Aparate electrice clasa ''I'' de protectie au izolatie de baza la toate conductoarele din aparat si legarea la pamant se face prin cordonul de alimentare trifilar.

Aparate electrice clasa ''II'' de protectie sunt inchise in carcase din material plastic electroizolant sau carcase metalice bine izolate de partile sub tensiune, asigurandu-se astfel evitarea completa a electrocutarii in timpul functionarii, nefiind necesara legarea la pamant.

Aparate electrice clasa ''III'' de protectie functioneaza la tensiuni scazute (sub 42 V) si nu prezinta pericol de electrocutare.

h Dupa protectia impotriva patrunderii apei, sunt aparate : obisnuite, neprotejate impotriva patrunderii apei (fiarele de calcat) ; protejate impotriva patrunderii picaturilor de apa (plitele electrice) ; protejate impotriva patrunderii stropilor de apa (masinile de spalat rufe) ; etanse (fierbatoarele electrice).

h Dupa posibilitatile de manevrare sunt aparate : stationare (frigiderele, congelatoarele, etc.) ; mobile (aspiratoarele de praf) ; portabile (uscator de par, aparat de ras).

h Dupa destinatie aparatele electrocasnice se impart in patru subgrupe :

 1. Aparate pentru pregatirea si pastrarea hranei (masini de gatit, frigidere)
 2. Aparate pentru executarea si ingrijirea vestimentatiei (masini de cusut, de spalat, fiare de calcat etc.)
 3. Aparate pentru intretinerea curateniei locuintei si asigurarea confortului (aspiratoare de praf, radiatoare, aparate de sters si lustruit parchetul, etc.)
 4. Aparate pentru terapie si igiena corporala (vibromasaj, uscator de par, ondulator electric, etc.)

Caracterizarea merceologica a marfurilor se va face pe subgrupele impartite dupa destinatie (criteriul al VI-lea).
In zilele noastre o necesitate o reprezinta aspiratorul, cu ajutorul caruia curatenia unei incaperi se realizeaza fara prea mult efort.

Aspiratoarele de praf electrice sunt destinate colectarii prafului si a impuritatilor de pe diferite obiecte casnice si din incaperi. Unele tipuri de aspiratoare pot efectua si alte operatiuni : de pulverizare, de spalare, de vopsire. Aspiratoarele se clasifica astfel :

a)    dupa forma constructiva si fluxul de aer :

aspiratoare cu flux orizontal ;

aspiratoare cu flux vertical.

b)    dupa modul de utilizare :

aspiratoare cu mobilitate redusa (Vifor, Buran)

aspiratoare mobile ( Samsung TC-9014 ; Rowenta Ambia) 

aspiratoare de mana (Rowenta AC-220)

c)     dupa modul de colectare a prafului :

aspiratoare cu colectarea aerului pe filtru

aspiratoare cu colectarea aerului cu praf exterioara filtrului (in sac colector alaturat)

aspiratoare cu colectarea prafului prin filtru si sac

d)    dupa complexitatea operatiilor pe care le efectueaza :

haspiratoare de praf simple, clasice: Rowenta-Ambia   RS180, Spacio RS-605, Goldstar-V-2600 THE, Philips-HR8837

haspiratoare pentru praf si lichide :Moulinex Q89, Rowenta aqua-cleanetteAC-220, AC-120.

haspiratoare de praf multifunctionale (cu spalator de covoare, aspirator de praf si mizerie grosiera, spalator de geamuri) Rowenta Bully 4 in1 RB-809, Bully 5 in 1 RB-829, Multicraft RU-100, Moulinex YO5-Super trio Compact 400 si Y04 Super Trio Compact 200, Philips Triathlon HR 6853.

CAPITOLUL 2


Avantajele achizitionarii unui aspirator


Aspiratorul reprezinta una dintre cele mai bune inventii ale secolului nostru. Oricine a inteles de ce este atat de important acest aparat cu ajutorul caruia poti sa lustruiesti incaperea in care locuiesti in cateva minute.

Daca se doreste un aspirator doar pentru praf se poate alege orice model din orice gama in functie de caracteristicile dorite (dimensiuni, nivel de zgomot, pret) sau un aspirator multifunctional ce va face totul :va aspira praful din tot apartamentul (chiar si din cele mai inguste locuri), va aspira pamantul si alte impuritati de pe terasa, va spala si curata covoarele textile in doua treceri temeinic si in profunzime, va spala si sterge geamuri, va indeparta firele de par ale animalelor pa care le detineti in apartamentul dumneavoastra, va indeparta praful din colturi, caneluri si orificii si multe alte operatii de curatare. Un astfel de aspirator este Rowenta Bully Turbo 6 in 1 RB-839.

Toate aceste operatii sunt realizate cu o tehnologie de varf ce asigura un confort deosebit. Dintre noile si cele mai importante realizari in domeniu putem aminti telecomanda cu infrarosii incorporata in maner, cu ajutorul careia se poate comanda cu usurinta, fara a fi nevoie sa va aplecati inutil, iar tubul de aspiratie telescopic poate fi reglat fara trepte exact la lungimea dorita de dumneavoastra.

Pentru persoanele alergice la praf exista diverse sisteme de filtrare a prafului si mirosurilor neplacute ce asigura o puritate absoluta a aerului de evacuare.

Pentru covoare si spatii plate exista perii ce se comuta automat asigurand o aspirare perfecta in ambele situatii. In ceea ce priveste colectarea prafului, aspiratoarele sunt dotate cu cate un sac usor detasabil, incapator, din panza sau hartie si filtru electrostatic pentru o filtrare cat mai buna a prafului.

Unele aspiratoare sunt dotate cu o curea de transport ce asigura un confort sporit pentru aspirarea comoda a treptelor si a spatiilor foarte inguste. Proiectarea compacta aerodinamica si greutatea mica face ca aceste aparate electrocasnice sa fie deosebit de practice si usor de utilizat, oferind rezultate foarte bune de curatare.

Pentru o curatenie rapida, aspiratorul cu acumulatori este indicat pentru curatenia curenta, cum ar fi aspirarea de praf, firimituri, scrum, pamant de flori, chiar si lichide. Este prevazut cu filtru permanent lavabil, rezervor de aspiratie transparent, adaptator pentru incarcarea acumulatorilor si dispozitiv pentru montarea pe perete.

Avand atatea intrebuintari si oferindu-ne atatea satisfactii, aspiratorul este un aparat ce nu trebuie sa lipseasca din nici o locuinta. El ne ajuta sa avem o viata mai comoda si mai curata.
CAPITOLUL 3


Principiul de functionare ; partile componente ale aspiratorului


Aspiratoarele functioneaza prin crearea unei depresiuni in interiorul corpului aparatului in care aerul este aspirat cu praful si impuritatile detasabile. Impuritatile sunt retinute pe un filtru, iar aerul trece mai departe si raceste motorul, fiind apoi refulat in exteriorul aparatului.

Partile componente ale unui aspirator de praf sunt :

 1. carcasa aspiratorului
 2. filtru sau sac pentru praf
 3. turbina
 4. motorul electric
 5. accesoriile de absorbtie :

cordon de aspirare

tuburi de extindere

maner de prindere a tuburilor

perii - pentru aspirat covoare

pentru tapiterie

pentru suprafete netede si lucioase

pentru calorifere

hpiese de alimentare cu curent electric


 1. Carcasa poate fi metalica sau din material plastic si contine piesele principale ale aspiratorului. Aici se gasesc :indicatorul de praf, butonul de deschidere, butonul de derulare a cordonului. Forma carcasei determina aspectul exterior si posibilitatea de manevrare (purtare in mana, tragere).
 2. Turbina in forma de disc cu palete, fiind rotit cu viteze mari, creeaza o depresiune pe una din fetele sale, refuland aerul cu presiune pe cealalta parte si obligand-ul sa circule fortat.
 3. Motorul electric de mare turatie, in functie de tipul aspiratorului, are o putere intre 500-1600W.
 4. Filtrul de praf, prin care circula aerul aspirat din incapere, retine impuritatile care se pot colecta intr-un filtru sac (in interior) sau sa cada de pe filtru intr-un alt sac colector. La cele mai noi modele se foloseste un sistem de 5-6 filtre, special proiectat pentru a filtra particulele de praf microscopice.
 5. Accesoriile de aspirare sau piesele de curatire consta in racorduri flexibile si piese de diferite forme pentru absorbirea prafului de pe mobilier, covoare, dusumele.
CAPITOLUL 4


Prezentarea produselor firmelor concurente


Produsul 1 : ETA 2407/400

ETA este cel mai mare producator ceh de produse electrocasnice, cu o traditie de 50 de ani in domeniu. Firma are aproape 40000 de angajati in 6 fabrici si a luat fiinta la Hlinsko, in 1943.

Programul de productie si vanzari al firmei ETA cuprinde produse electrocasnice din sapte categorii :

 • produse pentru curatenie
 • produse pentru prelucrarea mecanica a alimentelor
 • produse pentru tratarea termica a alimentelor
 • incalzitoare pentru incaperi
 • fiare de calcat
 • incalzitoare pentru apa

In prezent programul de vanzari al firmei ETA cuprinde 51 de categorii

de produse in plus, exista cateva duzini de modele pentru export realizate pe baza cerintelor partenerilor externi.

Cu cativa ani in urma ETA a decis sa-si transforme profilul, devenind, din simplu producator, o firma cu profil de productie si comert. Si-a construit o retea proprie de magazine en-gross si en-detail precum si filiale pe piata locala si reprezentante comerciale in strainatate (Slovacia, Marea Britanie, Rusia, Austria)

Produsele electrocasnice apartin unei categorii de produse in care pentru a-si pastra piata sunt necesare nu numai calitate, preturi avantajoase si service, dar si imbunatatirea si inovarea continua a produselor. Din acest motiv vechile produse sunt mereu inlocuite cu altele noi. In 1995 , doar 15% din tipurile de produse erau mai vechi de 5 ani, in timp ce 35% erau mai noi de 3 ani. Majoritatea produselor sunt rezultatul proiectelor originale ale firmei ETA. Uneori specialistii ETA colaboreaza cu partenerii straini si se adapteaza cerintelor lor.


Aspiratoarele de praf ETA

Avantajele aspiratoarelor de praf ETA consta in zgomot redus, filtrare perfecta a aerului, costuri de folosinta minime, intrerupetor termic de apa pentru unele modele.

Caracteristicile tehnice generale pentru gama de aspiratoare de praf ETA 407, 0406 si 2406  :

 • carcasa dubla asigura zgomot redus
 • filtrare cvadrupla a aerului prin sacul dublu pentru praf+2 microfiltre
 • amortizorul impiedica distrugerea prin lovire a mobilei
 • existenta unei sigurante pentru prevenirea supraincalzirii motorului
 • rola automata de infasurare a cablului
 • protectie contra introducerii necorespunzatoare a sacului de praf
 • inlocuire usoara si igienica a sacului de praf
 • role mari pentru o miscare usoara
 • accesorii integrate


Tipul aspiratorului

ETA 0406

ETA 2406

ETA 1407

ETA 2407

ETA 2407/300

ETA 2407/400

ETA 3407

Tensiunea (V)Puterea de intrare(W) la 220VPuterea maxima
Presiunea la care functioneaza motorul(kPa)
Debitul de aer(motor)(l/s)
Dimensiunile corpului aspiratorului      (mm)

Lungime,inaltime,latime


540 / 440 / 266

Greutate (Kg)
Volumul sacului de hartie cu pereti dubli(l)
Microfiltru
Spatiu de actiune (m)
Lungimea cordonului flexibil (mm)
Rola automata de infasurare a cablului
Control electronic
Mod BOOSTER
Indicator umplere cu praf
Mod de control automat
Indicator de supraincalzire a motorului
Control mecanic al aspiratiei prevazut la maner
Tub de aspiratie de plastic din 2 parti
Tub de aspiratie de metal din 2 parti
Tipul duzei de la podea
Accesorii integrate
Duza pentru tapiterie
Perie de aspiratie
Duza pentru spatii inguste


Produsul 2 : ROWENTA AMBIA RS-180

Scurta prezentare a produsului:

putere maxima 1300W

sistem de filtrare Ambia 5+1 cu filtru de carbune activ

filtru micro-activ-puritatea aerului la iesirea din filtru este de 99,97%

lungimea cablului 7m

culoare antracit-metalic

accesorii : tub flexibil, maner ergonomic cu perie incorporata pentru colturi si tapiterii, tub de metal telescopic, perie combinata, perie pentru colturi

reglare electronica a puterii de aspirare

motor cu trei trepteProdusul 3 : MOULINEX Powerclean AK8

MOULINEX, adepta sloganului « Idei bune pentru o viata comoda » vine in sprijinul dumneavoastra. Aparatele Moulinex economisesc munca, timpul, dar nu si performanta. Pentru Moulinex cel mai important este clientul si dorintele sale, promovand tehnologii simple, rapide dar eficiente.


Model

Powerclean

Powerclean

Powerclean

Compact

Vectral

Vectral

Nr.art.

AK8

AK6

AK4

BG4

T67

T66

Randament max (W)GreutateCantitate max de aer circulat (l/s)Subpresiune(mmWS)Reglarea puterii de aspirat

Elektronic

Sistem filtru aer

Clasa-S

de 6 ori

de 4 ori

de 4ori

de6ori

de5ori

Clapa turbo

i


Volum punga praf

3l

3l

3l

3l

5l

5l

Indicator punga praf

i

i

i


i

i

Punga praf(nr.art.)

AP801

AP801

AP801

AP2

W56

W56

Filtru super S (nr.art.)

BT102


Set antialergic(nr.art)

BT101


Accesoriu integrat

3 parti

3 parti

3 parti

parti

3 parti

3 parti

Teava de aspirat

telescop

telescop

metal

metal

telescop

metal

Fixarea tevii de aspirat

dubla

dubla

dubla


dubla

dubla

Perie  pentru podea

Auto-clean

Auto-clean

comfort

comfort

Combi-plus

Combi-plus

Glisare

i

i

i

i

i

i

Role rulare usoara

i

i

Infasurator de cablu

i

i

i

i

i

iProdusul 4 : PANASONIC MC-E 862

Panasonic este o fundatie a celebrei MATSUSHITA CO fondata de samuraiul Matsushita la Tokio in 1918. Firma ofera, printr-o strategie de piata echilibrata, o tehnica de inalta calitate, promovand o politica de dominare a pietei."Pana" inseamna de fapt cel mai bun, deviza firmei fiind asadar "calitate suprema". Marcile Panasonic/Technics sunt considerate de mult timp ca fiind printre liderii modiali in domeniul produselor electronice de larg consum si profesionale, avand o retea de fabricatie si distributie care acopera tot globul. Avand in vedere ca se apropie secolul XXI , Panasonic/Technics continua sa-si focalizeze energia si reputatia pentru dezvoltarea de produse de inalta performanta, utilizand tehnologii de fabricatie si componente de cea mai buna calitate. Pe langa mandria de a realiza produse de inalta calitate, Panasonic/ Technics perfectioneaza continuu serviciile oferite clientilor. Angajamentul firmei de realiza o satisfactie deplina a clientului presupune o permanenta receptivitate la vocea clientului si realizarea unor produse care sa satisfaca pe deplin cerintele consumatorului.

Scurta prezentare a produsului Panasonic MC-E862

puterea maxima 1300W

putere reglabila

tub de metal

sistem de asezare verticala

greutate 6 kg

sistem de infasurare automata a cablului

fiabilitate 500 de ore


Produsul 5 : HOOVER 5513V

Produsele firmei Hoover aduc mai multa forta vietii pentru ca sunt concepute pentru a infrunta toate problemele de ordin casnic, intelegand nevoile speciale feminine privind igiena casei. O gama noua de produse a fost creata respectand traditia firmei care considera increderea un element primordial pentru reusita produselor sale. Solide, economice si usor de folosit, produsele firmei Hoover sunt de neinlocuit intr-o gospodarie moderna.

Scurta prezentare a produsului Hoover 5513V

putere maxima 1300W

putere de aspiratie 280W

capacitate sac 3,5l

lungime fir 8,2m

sistem de filtrare in 4 trepte

perie in 2 trepte

tub metalic din 2 bucati


Produsul 6 : PHILIPS VISIONS 8735 HR

Pentru PHILIPS, unul dintre liderii mondiali in domeniul aparaturii electrocasnice si de uz personal, obiectivul principal il constituie realizarea de noi produse. Philips se straduieste permanent sa creeze produse care sa faca viata oamenilor mai usoara. Cu ajutorul mijloacelor celei mai recente tehnologii, Philips ofera solutii unice si relevante pentru a usura viata de zi cu zi. Dar consumatorul din zilele noastre doreste mai mult decat atat. Culoarea si designul sunt elemente importante de exprimare a modului in care dorim sa traim.

Philips introduce periodic produse usor de utilizat in noi variante de culoare si design. In prezent, noul trend se face remarcat si in camera de zi, si in bucatarie: culoarea fildesului, portocaliu.

VISION

Puterea de aspirare este cea care determina performanta adevarata a unui aspirator. Iata aspiratorul Vision cu : motor de inalta eficienta Turbomax, cu viteza sporita, sistemul imbunatatit de filtrare, care ofera putere acolo unde aceasta conteaza cu adevarat . la varf !

ASPIRATOR VISIONS 8735 HR

motor de viteza mare si cu eficienta inalta de 1400W

putere de aspirare 350W

culisajul tubului la 3600

rola de infasurare automata a cablului (8,5m) pentru o raxa larga de actiune

sistem de 5 filtre Philips

caseta de praf curata cu sac etansabil

sac de praf mare cu capacitate de 4l

tub telescopic

accesorii integrate

nivel de zgomot redus

duza univesala

Caracteristici speciale

control electronic al puterii

oprire electrica "park and stop"

culoare: albastru "noapte"

Sac de praf « Oslo+ » HR 6938 OSHCAPITOLUL 5


5.1. Caracteristici de calitate

Puterea maxima a motorului este caracteristica principala a aspiratorului care determina si influenteaza marimile celorlalte proprietati. In functie de tip si destinatie (de uz casnic, hotelier, auto) ia valori diferite, de exemplu, la aspiratoarele de uz casnic variaza intre 600 si 1500 W.

Aspiratoarele moderne sunt prevazute cu reglaj electronic pentru mai multe trepte de putere, in functie de gradul de murdarie a suprafetei de curatat.

Depresiunea maxima exprima indirect eficacitatea si randamentul aspiratorului. Ea consta in diferenta de presiune atmosferica care se realizeaza intre spatiul din interiorul aspiratorului ca urmare a vitezei de rotatie a ventilatorului si mediul exterior, respectiv suprafetele obiectelor supuse aspirarii impuritatilor.

La aspiratoarele moderne exista mai multe trepte de alegere a depresiunii, in functie de gradul de murdarire a suprafetei.

Se exprima in mm coloana de aer si variaza intre 400 si 2000 in functie de destinatie. Cu cat valoarea este mai mare, cu atat creste puterea de aspirare.

Debitul de aer (fluxul de aer sau aerul refulat) exprima volumul de aer aspirat refulat in unitatea de timp. Aceasta caracteristica influenteaza eficienta operatiilor de stropire, vopsire, pulverizare. Se exprima in dm /s si ia valori intre 10 si 40, in functie de tipul aspiratorului si de valoarea depresiunii maxime a aspiratorului.

Capacitatea de curatare a prafului si a firelor de pe covoare este determinata de valoarea depresiunii maxime. Marimea acestei caracteristici variaza intre 90 si 98%, in functie de tipul aspiratorului.

Fiabilitatea este exprimata, de regula, prin mediu de functionare fara nici o defectiune (MTBF). Se masoara in numar ore si se calculeaza cu relatia : MTBF=Σti/n in care :

ti=timpul de functionare a fiecarui produs pana in momentul defectarii ;

n=numarul de produse supuse observarii.

Fiabilitatea este cuprinsa in intervalul 300 la 500 ore in functie de firma producatoare.

Capacitatea sacului colector determina frecventa operatiunii de golire sau schimbare a sacului (in cazul celor prevazute numai cu acest sistem). In prima situatie afecteaza comoditatea in utilizare, iar in cea de a doua cheltuielile de utilizare. Marimea acestei caracteristici variaza intre 4 si 6 l.


Caracteristici ecologice


 • Nivelul de zgomot maxim admis este cuprins intre 60 si 78 db. Se stie ca limita de suportabilitate a urechii omului este de 60 db ; o crestere cu 6-7 db inseamna de fapt dublarea zgomotului ceea ce influenteaza negativ gradul de confort din locuinta.
 • Numarul de filtre este de 4-6 si determina cantitatea de impuritati (praf) ramase in atmosfera datorita ineficientei filtrelor ; aceasta este o caracteristica importanta a aspiratorului pentru ca afecteaza calitatea aerului din incapere si cantitatea de praf care se redepune pe obiectele din incaperi.

Caracteristici ergonomice


Influenteaza gradul de comoditate al utilizatorului ca urmare a modului de ansamblare al accesoriilor care ofera sau nu pozitia normala in timpul folosirii.

Manuirea usoara : reglarea electronica a puterii si a turatiei motorului; schimbarea pozitiei periilor in functie de suprafata de aspirat, covor sau parchet; dotarea cu senzori care indica gradul de umplere a sacului; posibilitatea de rotire a furtunului la 360 ; dotarea cu senzori care indica aparitia unor defectiuni ; lungimea cordonului de alimentare (5-8m) ; dispozitiv de strangere (infasurare) a cordonului de alimentare intr-o caseta interioara ; numarul si varietatea accesoriilor (perii, duze) ; dotarea cu dispozitiv de rulare pentru deplasarea usoara a aspiratorului dintr-o incapere in alta etc.Caracteristici estetice


Se refera la forma, care tinde sa devina aerodinamica, si la culoare (alb-metalizat, gri-metalizat, rosu, albastru) care ofera clientilor posibilitatea sa aleaga dupa preferinte, infunctie de amonia cu celelalte obiecte din locuinta.5.2. Clasificarea caracteristicilor de calitate


Clasificarea caracteristicilor de calitate se poate face dupa mai multe criterii :

A) Dupa natura caracteristicilor sau dupa aportul pe care le au proprietatile la serviciul ce-l indeplinesc marfurile in timpul utilizarii la consumator :

1) Caracteristici tehnico-functionale :

-tehnice : puterea maxima a motorului, puterea de absorbtie (depresiune maxima), debitul de aer, capacitatea sacului, capacitatea de curatire a prafului si a firelor de pe covor, dimensiunile carcasei etc.'

-functionale : fiabilitatea, durabilitatea, mentenabilitatea ;

2) Caracteristici psihosenzoriale :

-estetice : forma, culoarea ;

3) Caracteristici ergonomice si ecologice

-ergonomice : reglarea electronica a puterii, dotarea cu senzori care indica gradul de umplere a sacului, dispozitiv de strangere a cordonului de alimentatie etc. ;

-ecologice :nivelul de zgomot, numarul filtrelor etc. 

B) Dupa ponderea pe care o au in stabilirea calitatii :

1) Caracteristici critice : functionabilitatea ;

2) Caracteristici importante :

-principale : puterea maxima a motorului, depresiunea maxima, debitul de aer, capacitatea de curatire a prafului si a firelor de pe covor, capacitatea sacului etc. ;

-secundare : nivelul de zgomot, lungimea cordonului de alimentare, forma, culoarea etc.

3) Caracteristici minore : dotarea cu dispozitiv de strangere a cordonului de alimentare, marimea si pozitionarea butonului ON/OFF etc.

C) Dupa caracterul direct sau indirect proportional cu calitatea produsului :

1) Direct proportionale : puterea maxima a motorului, depresiunea maxima, debitul de aer, numarul de accesorii, numarul filtrelor, lungimea cordonului, capacitatea sacului, capacitatea de curatire a prafului si a firelor de pe covor etc.

2) Indirect proportionale : greutatea, nivelul de zgomot.

CAPITOLUL 6


Metode de evaluare si ierarhizare a produselor firmelor concurente


6.1. Tabelul caracteristicilor de calitate


Caracteristicile marcilor de aspiratoare alese in vederea realizarii analizei comparative sunt prezentate succint in tabelul urmator. Produsul etalon a fost considerat aspiratorul de praf marca Philips, deoarece are cele mai bune performante.Varianta produs

ETA

Rowenta

Moulinex

Panasonic

Hoover

Philips

Car. d.p. cu calitatea

Flux de aer (l/s)Putere maxima WCapacitate sac (l)Nr. filtreNr. accesoriiLungime cordon (m)CuloareDesignCar i.p.cu calitatea

GreutateNivel de zgomot

6.2. Metoda expertizei pentru calculul ponderii caracteristicilorEVALUARE EXPERTI

Si

Pi=Si/T

E1

E2

E3

E4

E5

E6

E7

C1


C2


C3


C4


C5


C6


C7


C8


C9


C106.3. Metoda matricei patraticeC1

C2

C3

C4

C5

C6

C7

C8

C9

C10

T1

T1/T2

Pi

C1


C2


C3


C4


C5


C6


C7


C8


C9


C10


T2

6.4. Aplicarea indicatorului complex al calitatii


               6.5. Ierarhizarea produselor in functie de rezultatele obtinute in urma calcularii indicatorului complex al calitatii


In urma calcularii indictorului complex al calitatii pentru compararea celor 5 aspiratoare marcile ETA, Rowenta, Moulinex, Panasonic, Hoover fata de aspiratorul luat ca referinta Philips a rezultat urmatoarea ierarhizare:
Numar curent

Marca aspiratorului

Valoarea Icq


PHILIPSROWENTAPANASONICETAMOULINEXHOOVERDin analiza datelor din tabelului de mai sus rezulta ca cele 5 sortimente de apiratoare luate in analiza isi mentin aceleasi pozitii fata de aspiratorul Philips luat ca referinta.


6.6. GraficeAnaliza comparativa a produselor in functie de caracteristica "fluxul de aer"2. Analiza comparativa a produselor in functie de caracteristica "lungime cordon"3.Analiza comparativa a produselor in functie de caracteristica "design"4. Analiza comparativa a produselor in functie de indicatorul complex al calitatii


BIBLIOGRAFIE


STANCIU, ION si colaboratori

« Calimetrie », Editura Oscar Print, Bucuresti,1998

STANCIU, ION

OLARU MARIETA

« Bazele merceologiei », ASE, Bucuresti, 1992

3. Prospectele firmelor producatoare de aspiratoare de praf : Philips, Rowenta ETA, Panasonic, Moulinex, Hoover.