Leasing - LEASING-UL CA FORMA DE FINANTARE


LEASING-UL CA FORMA DE  FINANTARE


Finantarile prin sistem leasing constituie in economia romaneasca o adevarata gura de oxigen pentru agentii economici pentru care investitiile reprezinta o cerinta esentiala pentru dezvoltarea activitatii lor. Si cum 99% din activitatile din economie necesita investitii pentru a se dezvolta, finantarile in sistem leasing vor cunoaste o crestere constanta.Leasing-ul s-a impus si la noi in tara, asa cum a facut-o peste tot in lume (poate mai putin in economiile tarilor din lumea a III-a) in primul rand prin simplitate. In conditiile in care mediul concurential din tara noastra devine tot mai aspru, viteza de reactie a companiilor la schimbarile din mediul extern este vitala. Leasing-ul, prin operativitatea, sa satisface in intervale de timp foarte scurte nevoia de fonduri pentru investitii a agentilor economici. De asemenea, prin leasing, agentii economici evita procedurile complicate ale contractarii de credite bancare, proceduri care presupun imobilizarea unor elemente din patrimoniul societatii sau cel privat pentru constituirea de garantii.

Leasingul presupune existenta a trei terte persoane: furnizorul, societatea finantatoare (societatea de leasing) si utilizatorul (beneficiarul finantarii). Societatea de leasing cumpara de la furnizor bunul solicitat de utilizator si il cedeaza acestuia din urma pe o anumita perioada de timp contra unor redevente lunare. Aceasta reprezinta in esenta operatiunea de finantare prin leasing. Pentru utilizator, aceasta operatiune ii va aduce si alte avantaje cum ar fi:

Ii permite realizarea de investitii atunci cand nu dispune de lichiditatile necesare. Si cum investitiile contribuie de cele mai multe ori la sporirea cifrei de afaceri, surplusul de venit obtinut poate acoperi redeventele lunare. 

Ii permite sa-si foloseasca fondurile pentru sporirea capitalului de lucru (a activelor circulante), cele care sunt aducatoare de bani. 

Ii permite sa fie in pas cu noua tehnologie prin aceea ca la sfarsitul contractului de leasing poate returna bunul societatii finantatoare si sa inchirieze altul ale carui caracteristici tehnice sporite ii pot oferi o eficienta mai mare in exploatare.

Ii permite sa beneficieze de amanarea platii taxelor vamale pana la sfarsitul contractului pentru bunurile aduse din import. Plata taxelor vamale se va face doar la 20% din valoarea bunului.

Ii permite sa beneficieze de facilitatile fiscale Intreaga valoare a ratei de leasing este deductibila fiscal pentru IMM.


Leasingul este de doua feluri: financiar si operational. Procedural, este vorba de acelasi lucru, insa exista aspecte care diferentiaza cele doua tipuri de operatii, si anume:


In cazul leasingului financiar, bunul finantat este evidentiat in contabilitatea utilizatorului (beneficiarul finantarii). Utilizatorul va inregistra amortizarea aferenta mijlocului fix intrat in patrimoniu, amortizare care este deductibila din punct de vedere fiscal, potrivit legislatiei in vigoare.

In cazul leasingului financiar, redeventa lunara este compusa din cota parte din valoarea de intrare a mijlocului fix si din dobanda de leasing. Dobanda de leasing este o cheltuiala deductibila din punct de vedere fiscal pentru utilizator.


In cazul leasingului operational, redeventa este compusa din cota de amortizare calculata conform prevederilor legale plus un beneficiu. Pentru utilizator, intreaga redeventa lunara este considerata cheltuiala deductibila din punct de vedere fiscal.

In cazul leasingului operational, bunul ramane evidentiat in contabilitatea societatii finantatoare;In leasingul financiar, bunul finantat este evidentiat in contabilitatea utilizatorului (beneficiarul finantarii). Utilizatorul va inregistra amortizarea aferenta mijlocului fix intrat in patrimoniu, amortizare care este deductibila din punct de vedere fiscal, potrivit legislatiei in vigoare.

Redeventa lunara este compusa din cota parte din valoarea de intrare a mijlocului fix si din dobanda de leasing. Dobanda de leasing este o cheltuiala deductibila din punct de vedere fiscal pentru utilizator. 

Leasing-ul financiar

Conform IAS 17, "Leasingul financiar este operatiunea de leasing care transfera, in mare masura, toate riscurile si beneficiile aferente dreptului de proprietate asupra bunului. Titlul de proprietate poate fi, sau nu, transferat, in cele din urma". IAS furnizeaza unele exemple de indicatii care pot sugera clasificarea unui leasing ca fiind leasing financiar.

De exemplu, un vehicul are o durata de exploatare determinata de numarul de kilometrii parcursi. Valoarea justa a vehiculului este de 40.000 milioane lei. El parcurge, in mod obisnuit, 100.000 km inainte de a fi casat. Se ia in considerare un anumit aspect al contractului, si anume cumulul de km pentru care vehiculul a fost inchiriat de locatar, care este:

a.     30.000 km.

b.    50.000 km.

c.     75.000 km.

La punctele a) si b) se poate spune ca nu au fost transferate in mod substantial beneficiile. In cazul c), acest lucru este mai putin evident, dar se poate argumenta ca procentul de 75% poate fi considerat substantial.

Contractul mai prevede, de asemenea, ca in cazul a) avem un leasing financiar, iar in cazul c) un leasing operational. Aceste declaratii sunt nerelevante deoarece au doar forma legala si nu substanta economica.

Ambele contracte de la cazurile a) si b) au optiuni de cumparare exercitabile de catre locatar. Acest lucru pare sa satisfaca problema transferarii riscurilor si beneficiilor. Cazul a) stabileste un pret de 20.000 milioane lei, iar cazul b) un pret de 30 milioane lei. Este foarte probabil ca in cazul a) societatea sa achizitioneze activul la sfarsitul termenului de leasing, probabilitate neexistenta in cazul b). Cazul a) poate fi considerat un leasing financiar.

In fine, in cazul c), locatorul accepta sa repare, sa intretina si sa furnizeze un alt vehicul in cazul in care cel existent se va defecta. Locatorul are, de asemenea, dreptul ca in orice moment sa inlocuiasca activul cu unul similar, daca ofera indicatii stricte ca va face acest lucru. Acest lucru face mai putin probabila clasificarea cazului c) in categoria leasing-ului financiar.

Concluzia exemplului de mai sus este aceea ca toti termenii unui contract de leasing trebuie luati in considerare impreuna. Este, prin urmare, o problema de rationament profesional atat pentru administratorii locatarului, cat si pentru cei ai locatorului. Trebuie retinut ca este posibila contabilizarea operatiunii de leasing drept leasing operational de catre una din partile contractante, respectiv drept leasing financiar de cealalta parte contractanta.


Paleta definitiilor pe care le putem intalni este foarte larga. Chiar si cartile de specialitate accesibile in mod curent definesc leasingul unilateral sau chiar gresit, fara a surprinde in fapt esenta fenomenului. Exista pareri ca leasingul este o operatiune de finantare, altii o asimileaza cu o vanzare in rate sau cu un contract de locatie pura. Ei bine, leasingul nu este nici una dintre aceste operatiuni, dar poate avea forme foarte apropiate de oricare dintre ele.

Definitia corecta a leasingului este urmatoarea:

Leasingul este operatiunea prin care o parte, denumita locator, transmite celeilalte parti denumita utilizator, contra unei plati periodice, denumita rata de leasing, dreptul de posesie si folosinta al unui bun al carui proprietar este, pentru o perioada determinata de timp.

Elementele cele mai importante care decurg din aceasta definitie si care delimiteaza leasingul de alte operatiuni inrudite, sunt urmatoarele:

Locatorul ramane proprietarul bunului ce constituie obiectul contractului de leasing, pe toata perioada de derulare a contractului; aceasta implica si faptul ca, in cazul neachitarii ratelor de leasing locatorul are dreptul de a-si retrage bunul.

Utilizatorul are dreptul sa beneficieze, pe perioada contractului, de toate avantajele folosirii bunului, asumandu-si in acelasi timp si riscurile exploatarii acestuia.

Pornind de la aceste principii generale, mentionam o alta caracteristica importanta a leasingului, si anume flexibilitatea. In general, contractele care se incheie sunt croite pe obiectul de leasing si pe utilizator. Perioada de derulare a contractului, cadenta ratelor, valoarea reziduala pot fi liber negociate de cele doua parti, astfel incat termenii contractului sa corespunda cel mai bine intereselor si mai ales posibilitatilor acestora. Prezentam in continuare cateva situatii mai des intalnite.

Exista forme de leasing in care, la sfarsitul perioadei, utilizatorul are dreptul de a opta fie pentru achizitionarea bunului la o valoare reziduala, fie pentru prelungirea contractului, fie pentru renuntarea la bunul respectiv. Aceste forme de leasing fac parte din categoria operatiunilor de leasing financiar.

Probabil ca aceste forme de leasing sunt cele mai populare. In esenta, locatorul apare ca finantator al utilizatorului, datorita faptului ca este foarte probabil - inca de la inceputul contractului - ca utilizatorul va opta pentru achizitionarea definitiva a obiectului de leasing. In aceasta situatie, locatorul nu are interesul ca la sfarsitul contractului sa ramana in posesia bunului si ne putem astepta ca si ratele de leasing sa reflecte acest lucru. Locatorul isi va acoperi in timpul perioadei de leasing toate cheltuielile generate de operatiune, iar valoarea reziduala va fi mult mai mica decat valoarea de piata a bunului la sfarsitul contractului.

Exista si situatii in care existenta unei piete second-hand sau faptul ca locatorul este specializat pe leasingul anumitor categorii de bunuri, va putea determina o diminuare a ratelor si o crestere a valorii reziduale, deci un risc suplimentar asumat de locator.

In oricare dintre situatii, locatorul va trebui sa analizeze foarte bine afacerea si clientul cu care opereaza.

Un alt factor important in derularea operatiunii de leasing  este furnizorul. In general, si acesta isi asuma responsabilitati legate de derularea contractului, mai ales in ceea ce priveste exploatarea (asistenta tehnica, instruirea personalului etc., contract de buy-back). Contractul devine astfel tripartit, dar subliniem faptul ca este posibil ca furnizorul sa-si asume si rolul de locator. Aceasta situatie poate fi interesanta pentru producatorii sau distribuitorii care pot sa-si asigure ei insisi finantarea, facilitandu-si astfel desfacerea produselor.

Exemple in acest sens, chiar pe piata romaneasca, sunt distribuitorii de autoturisme sau de utilaje si echipamente specializate - pornind de la computere pana la tractoare. In principiu, aceasta forma de leasing este cea mai ieftina pentru utilizator, intrucat producatorul sau distribuitorul sunt cei care cunosc cel mai bine produsul si piata de desfacere, ceea ce diminueaza in mare masura riscurile asumate de locator. Nu este exclus ca in viitorul foarte apropiat, sub presiunea pietei, si producatorii sau distribuitorii romani de instalatii sau echipamente pentru industria alimentara sa-si desfaca produsele sub forma de leasing.

Avantajele si impactul economic al leasingulul

Din punctul de vedere al locatorului, este esential faptul ca contractul de leasing ii protejeaza dreptul de proprietate si deci poate actiona direct asupra bunului in cazul in care utilizatorul nu se achita de obligatiile contractuale. De asemenea, obiectul finantarii fiind legat direct de contract si fiind personalizat, exista posibilitatea urmaririi afacerii in intimitatea ei si este mult mai usor de luat o decizie in caz de insolvabilitate temporara a utilizatorului.

Efectele cele mai importante din punct de vedere economic se regasesc la utilizator. Acesta poate sa plateasca dreptul de folosinta si, in cele din urma, sa achizitioneze un bun investitional pe masura ce produce. Ratele pot fi astfel dimensionate si cadentate incat sa permita plata ratelor si chiar obtinerea unui profit fara a supune utilizatorul la sarcini impovaratoare. De exemplu, pentru activitati sezoniere - cum ar fi industria zaharului - ratele pot fi orientate spre sfarsitul perioadei de productie, cand veniturile inregistrate din vanzarea produselor vor permite achitarea obligatiilor de plata. In aceste cazuri, ratele sunt de cele mai multe ori anuale sau semestriale; dimpotriva, pentru activitati unde incasarile sunt ritmice si se intind pe tot parcursul anului - cum ar fi panificatia, industria laptelui - ratele pot fi lunare.

Contractul de leasing se incheie pe o perioada de cel putin un an. Nu exista o cerinta expresa ca contractul sa fie incheiat in forma scrisa, dar Ordonanta nr. 51 reglementeaza clauzele obligatorii intr-un contract de leasing, astfel ca forma scrisa trebuie subinteleasa.

Contractul de leasing constituie titlu executoriu (adica poate fi pus in executare contra utilizatorului fara nevoia parcurgerii vreunei proceduri judiciare) daca utilizatorul refuza sa inapoieze bunul, in urmatoarele situatii:

la sfarsitul perioadei de leasing, daca acesta nu a formulat optiunea cumpararii bunului sau a prelungirii contractului;

in cazul rezilierii contractului din vina exclusiva a utilizatorului.

Contractele de leasing referitoare la bunuri mobile sunt supuse inregistrarii in Arhiva Electronica de Garantii Reale Mobiliare, in conditiile Legii nr. 99/1999, pentru opozabilitate fata de terti, dar interesul unei astfel de inregistrari este al locatorului, iar nu al utilizatorului (ca in cazul leasing-ului imobiliar).

Achizitionarea de mijloace fixe (intre care se includ echipamentele TI) prin leasing financiar intra sub incidenta legislatiei referitoare la amortizare (in principal, Legea nr. 15/1994 privind amortizarea capitalului imobilizat in active corporale si necorporale, astfel cum a fost modificata si republicata), astfel incat deductibilitatea ratelor de leasing va fi tratata diferentiat. Astfel, o parte a ratei este deductibila ca dobanda, o alta parte ca prima de asigurare si o alta parte ca pretul de achizitionare a bunului, acesta din urma fiind determinat conform legislatiei referitoare la amortizare.

Ordonanta nr. 51 contine si unele reguli speciale privind taxele vamale. Astfel, bunurile care sunt introduse in tara de catre utilizatori, persoane fizice sau juridice romane, in baza unor contracte de leasing incheiate cu societati de leasing, persoane juridice straine, sau de societati de leasing persoane juridice romane, in baza unor contracte de leasing incheiate cu utilizatori, persoane fizice sau juridice romane, bunul se incadreaza in regimul vamal de admitere temporara, pe toata durata contractului de leasing, cu exonerarea totala de la obligatia de plata a sumelor aferente drepturilor de import. Daca utilizatorul opteaza pentru cumpararea bunului la sfarsitul perioadei de leasing, el va fi obligat sa achite taxa vamala calculata la valoarea reziduala a bunului din momentul incheierii contractului de vanzare-cumparare, care nu poate fi mai mica de 20% din valoarea de intrare a bunului (pretul platit de locator furnizorului). Cu toate acestea, din punctul de vedere al regulamentelor vamale, utilizatorul trebuie sa cumpere bunul intr-o perioada de 7 ani de la data incheierii contractului.


Breviar contabil


a) Inregistrarea in contabilitate a imobilizarilor corporale primite conform contractului de leasing, inclusiv a dobanzilor aferente:


212 "Mijloace fixe"    = 167"Alte imprumuturi si datorii asimilate"

471 "Cheltuieli inregistrate in avans" = 687 "Dobanzi aferente altor

imprumuturi si datorii asimilate"

Debit cont 8036 "Redevente, locatii de gestiune, chirii si alte datorii asimilate" cu valoarea imobilizarilor corporale conform documentelor.


b)  Amortizarea imobilizarilor corporale achizitionate in sistem de leasing se face conform duratelor normale de functionare legale in vigoare.

In cazul leasing-ului financiar - amortizarea se inregistreaza astfel:

681 "Cheltuieli de exploatare privind = 281"Amortizari privind imobilizarile

amortizarile si provizioanele" corporale"


c) Inregistrarea obligatiei de plata a ratelor facturate de proprietarul bunurilor:

404 "Furnizori"

167 "Alte imprumuturi si datorii asimilate"

1687 " Dobanzi aferente altor imprumuturi si datorii asimilate"

4426 "TVA deductibila"

   si concomitent

            666 'Cheltuieli privind dobanzile" = 471 "Cheltuieli inregistrate in avans"


Reglementarile in vigoare cu privire la operatiunile de leasing

Ordonanta nr. 51/28.08.1997 privind operatiunile de leasing si societatile de leasing;

Legea nr. 90/28.04.1998 pentru aprobarea OG nr. 51/1997 privind operatiunile de leasing si societatile de leasing;

Modificarea si completarea Ordonantei de urgenta a Guvernului nr. 51/1997 privind operatiunile de leasing si societatile de leasing;

Norme privind inregistrarea in contabilitate a operatiunilor de leasing;

Propunere de ordonanta de modificare a Legii nr. 99/1999 privind activitatile de leasing si societatile de leasing;

Ordonanta nr. 51/1997 republicata privind operatiunile de leasing si societatile de leasing.

Legea nr. 414/26.06.2002 privind impozitul pe profit (M.O. 456/27.06.2002);

HG nr. 859/16.08.2002 pentru aprobarea instructiunilor privind metodologia de calcul a impozitului pe profit (MO 640/29.08.2002);

OMFP 1784/2002 pentru aprobarea precizarilor privind unele masuri referitoare la inchiderea exercitiului financiar pe anul 2002 la persoanele juridice care, potrivit prevederilor Legii contabilitatii nr. 82/1991, republicata, au obligatia sa intocmeasca situatii financiare anuale (M.O. 21/16.01.2003);

HG 22/16.01.2003 privind unele modificari si completari ale metodologiilor contabile si fiscale (M.O. 44/24.01.2003);

OG 36/30.01.2003 privind corelarea unor dispozitii din legislatia financiar - fiscala (M.O. 68/02.02.2003).

Etapele procedurii de leasing

In general, in derularea unui contract de leasing, sunt implicate, in diverse etape ale procesului de finantare, cel putin cinci parti: societatea de leasing, clientul sau utilizatorul final, furnizorul bunului achizitionat, banca finantatoare si, nu in ultimul rand, societate de asigurare.

Alegerea bunului si a furnizorului

In functie de necesitatile clientului, acesta decide atat asupra caracteristicilor bunului cat si asupra furnizorului.

Toate detaliile legate de natura bunului (pret, caracteristici tehnice, amanunte privind livrarea, conditii de instalare si punere in functiune, in cazul echipamentelor) vor fi negociate de utilizator direct cu furnizorul ales, urmand a respecta in contractul de vanzare cumparare si in contractul de leasing, toate aspectele negociate.

Obtinerea ofertei si solicitarea de leasing

Pe baza preturilor negociate cu furnizorul intocmeste o oferta generala de finantare, in care vor fi calculate, avansul, rata de leasing, valoarea asigurarii, etc. In urma transmiterii solicitarii de leasing, oferta transmisa initial poate suferi modificari in functie de clasa de risc in care se va incadra clientul. Analiza riscului are la baza atat documentele financiare puse la dispozitie de catre client (bilant, balanta, cont de profit si pierderi) cat si alte documente solicitate (chestionar de leasing, prezentarea activitatii companiei, business-plan, etc.).


Analiza si aprobarea solicitarii de leasing

Evaluarea solicitarii de leasing se realizeaza de catre specialisti intr-un interval de timp ce nu depaseste 48 ore. In functie de complexitatea proiectului supus finantarii, societatea de leasing poate solicita clientului informatii suplimentare referitoare la unele aspecte analizate, raspunsul final al evaluarii urmand a fi prelungit in functie de furnizarea informatiilor solicitate.

Incheierea contractului

In cazul unui raspuns afirmativ, se va incheia un contract de leasing, financiar sau operational, ce va include atat clauzele negociate de utilizator cu furnizorul bunului, cat si clauze specifice politicii societatii de leasing privitoare la modalitatea de plata a ratelor, asigurarea efectuarii platilor, etc.

Asigurarea generala a bunului

Bunul ce urmeaza a fi achizitionat urmeaza a fi asigurat de catre societatea de leasing, pe toata derularea contractului de leasing, in optiunea pentru toate riscurile, in conditiile stabilite cu societatea de asigurari si banca finantatoare, iar prima de asigurare va fi achitata de catre utilizator.

In cazul produselor provenite din import, prima de asigurare se va calcula la valoarea DDP a bunului.

Livrarea bunurilor

Obligatia livrarii bunurilor revine in intregime furnizorului, operatiunea fiind asistata de specialistii societatii de leasing

Conditiile si costurile finantarii

Pot obtine finantare pentru achizitionarea de bunuri in leasing atat persoane juridice, infiintate in baza Legii 31/1990 republicata, cat si persoane fizice sau persoane fizice autorizate.

Bunurile finantate pot fi noi, din import sau achizitionate de pe piata romaneasca, sau second-hand, caz in care se va efectua o evaluare suplimentara de catre specialistii societatii de leasing.

Pot fi finantate atat vehicule diverse (autoturisme, autoutilitare, microbuze) cat si echipamente medicale, telecomunicatii, tehnica de calcul, etc. Valoare bunurilor achizitionate va fi cuprinsa intre 3.000 euro si 100.000 euro.

Durata contractului de leasing poate varia intre 12 si 48 luni, in functie de necesitatile clientului si rezultatul analizei financiare.

Documentele necesare analizei

In functie de personalitatea juridica a solicitantului (persoana juridica, persoana fizica autorizata, persoana fizica) sunt necesare diferite tipuri de documente menite sa reliefeze bonitatea si capacitatea de plata a acestuia.

In principal, documentele solicitate sunt:

Cererea de Finantare sau Formularul de Comanda, documente tipizate;

Documente financiare, care sa prezinte situatia financiara din ultimii doi ani de activitate;

Documente legale (certificat de inregistrare, cod fiscal, certificat constatator, act constitutiv si acte aditionale, etc.)

Declaratie angajament a utilizatorului;

Factura proforma , cu o descriere detaliata a bunului si a caracteristicilor tehnice, a modalitatilor de plata si livrare, pretul si moneda de plata;

Concluzii

Credem ca - cel putin in ceea ce priveste leasingul - experienta economiilor dezvoltate poate fi un exemplu de urmat. Nu intamplator, boom-ul economic din Statele Unite, si mai tarziu din Europa de Vest s-a datorat in mare masura incurajarii leasingului. Stimulentele, mai ales de natura fiscala, acordate firmelor de leasing au determinat efervescenta fenomenului, astazi vorbindu-se de o adevarata industrie a leasingului. Trebuie bine inteles faptul ca de facilitatile de orice natura acordate leasingului vor beneficia in cele din urma utilizatorii.

Din nefericire, in Romania nu se poate vorbi de un cadru legal si fiscal stimulativ in tratamentul leasingului; fara a exagera lucrurile, am dori sa sugeram ca schimbarea acestei stari de fapt ar putea fi una din caile redresarii economice.