MANAGEMENTUL prezentare generala 

MANAGEMENTUL – prezentare generala

I.1 Definitie

Managementul este o functie profesionala care inseamana a conduce, intr-un context dat, un grup de persoane care au de atins un obiectiv comun, in conformitate cu finalitatile organizatiei din care fac parte.

 Sa explicitam, pe rand, elementele cheie ale acestei definitii generale.

Functie profesionala

= o activitate profesionala practica pentru exercitarea careia sunt necesare cunostinte si abilitati specifice, tehnice si relationale. 52466xvt39vbb7z

In raport cu alte functii si profesii, functia manageriala are doua caracteristici proprii:Se exercita cu si asupra altor persoane (colegi, colaboratori, superiori ierarhic), deci nu este o meserie solitara;

Se invata nu numai in scoala, fie ea universitate de management, ci mai ales in contact cu terenul, cu practica

De aceea, obiectivele unei formari manageriale – fapt valabil si pentru acest curs de formare la distanta –sunt: vb466x2539vbbb

a-l ajuta pe cursant sa dobandeasca si sa-si imbunatateasca cunostintele, tehnicile de lucru si competentele relationale;

a-l determina pe cursant sa constientizeze si sa valorizeze propria experienta practica.

A conduce

= termen generic care desemneaza diferitele stiluri de management, dar care inseamna, indiferent de stil, a avea responsabilitatea unei echipe care trebuie sa atinga obiective comune.

Intr-un context dat –se refera la doua aspecte:

conditiile economice, sociale, politice specifice, cu constrangeri si oportunitati

caracteristicile culturale, mentalitatile, traditiile, specificul institutiei sau al serviciului public din care face parte

Acest context este dat.

Chiar daca dorim sa-l schimbam, sa-l facem sa evolueze (dorinta absolut necesara in conditiile reformei protectiei copilului in Romania), acest fapt nu este posibil dintr-o data.

Trebuie sa tinem cont si sa adaptam practica manageriala la realitatea in care suntem obligati sa actionam.

 

A conduce un grup de persoane

Sa nu confundam managementul cu a avea persoane in subordine.

Nu pot fi conduse direct (in conditii de eficienta) grupuri mai mari de 8-10 persoane; acesti colaboratori directi pot conduce, la randul lor, alte grupuri de colaboratori.

Rezultatele obtinute de serviciul public judetean depind, in mare masura, de capacitatea directorului de a conduce primul cerc de colaboratori directi.

Obiectiv comun, in conformitate cu finalitatile organizatiei

Toata dificultatea functiei manageriale se poate sintetiza in urmatoarea propozitie:

"Pentru a atinge un obiectiv, trebuie mai intai sa il ai".

Daca intr-o organizatie obiectivele nu sunt intotdeauna clar definite, sau daca sunt definite doar la nivelul ansamblului organizatiei, si nu si la nivelul fiecarui subansamblu in parte, este absolut necesar ca obiectivele sa fie explicitate intr-o maniera operationala.

Astfel, toate serviciile componente ale DJPC trebuie sa aiba obiective clare, suficient de bine explicate pentru a fi operationale. Directorul DJPC, impreuna cu cei mai apropiati colaboratori (directori adjuncti si sefi de servicii) vor lucra la stabilirea obiectivelor, pe care ulterior toti membrii echipei vor trebui sa le cunosca si sa le asimileze, astfel incat energiile sa fie mobilizate in acelasi sens.

De aceea managementul este comparat adesea cu un lant, a carui calitate pe ansamblu nu depinde de calitatea zalei celei mai puternice, ci de cea a zalei celei mai slabe…

I. 2 Managementul –stinta si arta

Rezultatele obtinute de o organizatie depind de manager.

Managementul ca activitate de conducere a unui grup de persoane pentru atingerea unui obiectiv comun presupune si se bazeaza pe experienta si talentul managerului.

Multa vreme s-a considerat ca eficienta in activitatea manageriala este determinata in mod exclusiv de calitatile personale ale acestuia, experienta combinata cu perspicacitatea, originalitatea, energia, puterea de a convinge pe ceilalti cu usurinta, increderea in sine De aici ideea ca managementul este o arta deoarece nu exista retete prestabilite pentru rezolvarea unor situatii dificile intr-o organizatie, de luare a celor mai potrivite decizii intr-un context caracterizat de multe ori de ambiguitate.

Practica ne arata ca reusita manageriala este sensibil imbunatatita atunci cand pe calitatile personale se grefeaza si cunostinte specifice de management. Evolutia cunostintelor privitoare la management ne arata ca acest domeniu a dobandit atributele unei stiinte, deoarece ne aflam in fata unui corp sistematizat de cunostinte, metode si tehnici care utilizate in activitatea practica contribuie la crestera eficientei activitatii unei organizatii.

Managementul eficient nu este o arta sau o stiinta ci arta si stiinta, deoarece presupune utilizarea calitatilor personale pentru a adapta cunostintele, metodele, tehnicile specifice la un context determinat. In practica de fiecare zi a unui manager se intalnesc atat aspectele artistice (mai evidente la stilul de management) cat si cele stiintifice (in domeniul interpersonal, informational, decizional).

Specialistii admit ca trasaturi definitorii pentru manageri:

dubla profesionalizare (cunostinte din domeniul protectiei copilului in cazul nostru si cunostinte specifice de management)

creativitatea activitatilor manageriale, deoarece in aprox. 80% din cazuri managerul se confrunta cu situatii noi.

Acest lucru este inca un argument in sprijinul ideii ca managementul este arta si stiinta , in care cele doua aspecte nu se exclud.

Atunci cand se completeaza in mod armonios determina evolutii pozitive la nivelul unei organizatii.

Surse documentare:

"Guide du management dans le service public"/ Serge Alecian, Dominique Foucher

"Management" /Henry Mintzberg

"Nursing management" / Dee Ann Gillies

I. 3Continutul managementului

Din perspectiva "orizonturilor" pe care le abordeaza, managementul contine doua domenii:

MANAGEMENTUL STRATEGIC: domeniul de activitate care proiecteaza si pregateste evolutia organizatiei (actiune pe termen mediu si lung)

MANAGEMENTUL OPERATIONAL: domeniul de activitate care asigura functionarea cotidiana a organizatiei (actiune pe termen scurt)

Adresandu-se oamenilor, dar in aceeasi masura preocupandu-se de resursele, metodele si instrumentele de lucru care pot fi antrenate pentru atingerea obiectivelor organizatiei, managementul are doua componente disctincte, dar nedisociabile:

MANAGEMENTUL RESURSELOR UMANE

MANAGEMENTUL MIJLOACELOR

Intersectand domeniile si componentele, rezulta cele patru zone ale managementului:

Managementul strategic al resurselor umane, care inseamna stimularea eficientei profesionale a membrilor echipei prin conducerea procesului de schimbare a serviciului, dezvoltarea unei politici de comunicare interna, gestiunea strategica a competentelor

Managementul strategic al mijloacelor, respectiv definirea optiunilor strategice legate de structura organizatiei, parteneri, instrumente strategice de analiza a contextului si de planificare, etc.

Managementul operational al resurselor umane, care reprezinta managementul relational (animarea echipelor, conducerea reuniunilor de lucru, negociere, gestiunea timpului, comunicarea cotidiana)

Managementul operational al mijloacelor, care poate fi denumit managementul instrumental si care se refera la decizie, delegare, descrierea functiilor pentru fiecare componenta a serviciului public, coordonarea proiectelor etc.

In concluzie, orice manager trebuie sa isi asume sarcini operationale si strategice.

In cazul managerilor de nivel 1 (ex: sefi de centre de plasament, sefi de servicii etc –care conduc o echipa in care nu mai exista si alte nivele interne de conducere) sarcinile acestora sunt preponderent operationale, pe cand in cazul managerilor de nivel 2 (acei manageri care au in subordine manageri de nivelul 1 –este cazul directorilor directiilor judetene pentru protectia copilului) dimensiunea strategica este necesar sa fie mult mai dezvoltata.