Leasing - Contractul de leasing referat

Universitatea “Al. I. Cuza” IASI

Facultatea de Economie si Administrarea Afacerilor

Specializarea Managementul Firmei

SERVICIILE DE LEASING


Autori:

Achihaei Andrei Sebastian

Duma Dan


Disciplina : Managementul Achizitiilor

Anul III. Grupa 3

Cuprins:1.Contractul de leasing


2.Natura juridica a leasing-ului


3.Principalele forme ale leasing-ului


4.Efectele contractului de leasing


5.Serviciile de leasing


6.Piata de leasing in Romania


7.Piata de leasing in Romania in anul 2002

Contractul de leasing


Analistii comertului international au scos in evidenta faptul ca leasing-ul constituie o expresie a tehnicilor moderne de contractare in acest domeniu. Insistenta asupra acestui tip de contract este explicata de mai multi autori prin pragmatismul si eficacitatea lor.

Leasing-ul a aparut pentru prima data in Statele Unite ale Americii, ca mai apoi, treptat, sa patrunda si in alte tari, indeosebi in Europa[1].

In S.U.A., leasing-ul a fost reglementat prin United States Uniform Consumer Credit Code si prin Uniform Commercial Code[2]. In Marea Britanie , Franta si Belgia s-au elaborat reglementari, care definesc relatiile contractuale pe baza de leasing si precizeaza operatiunile pe care le include.

Leasing-ul a fost determinat, in aparitia sa de cauze obiective. Astfel, in S.U.A., in Marea Britanie si in alte tari erau intampinate greutati in finantarea afacerilor, ca urmare a rigiditatii formelor si procedeelor existente. Oamenii de afaceri simteau nevoia dotarii societatilor lor comerciale cu echipamente moderne, in conditiile in care utilajele din dotare se invecheau, mai ales ca efect al uzurii lor morale. Formula cumpararii unor bunuri de la vanzator in scopul inchirierii lor acelor clienti care aveau nevoie de ele a aparut ca o formula salvatoare si eficienta.

Leasing-ul a fost definit ca fiind o operatiune juridica prin care o persoana cumpara un bun spre a-l inchiria unei alte persoane.

Obiectul contractului de leasing il constituie inchirierea temporara a bunurilor de investitii, a bunurilor imobiliare, a serviciilor. Cel mai frecvent se inchiriaza masini si utilaje.

Elementele definitorii ale contractului de leasing sunt cumpararea unor bunuri in scopul inchirierii lor; inchirierea acestor bunuri in scopul unei redevente locative; folosirea acestor bunuri de catre client in scopuri profesionale; latitudinea clientului sa achizitioneze bunul respectiv la sfarsitul locatiunii.

In contractul de leasing sunt implicate mai multe parti, si anume:

cumparatorul – persoana care cumpara bunul pentru a-l inchiria;

vanzatorul – persoana care vinde bunul si care poate fi chiar producatorul acestui bun;

clientul – persoana care are nevoie si, deci, solicita masina sau utilajul respectiv in locatie.

Prin intermediul acestui contract, cumparatorul obtine beneficii importante[6], vanzatorul are o piata asigurata pentru produsele sale , iar clientul are posibilitatea sa-si procure masinile si utilajele fara investitii prea mari. Mai mult, el realizeaza reducerea cheltuielilor de productie si de credite pentru plati.

Din cele prezentate mai sus reiese ca putem defini leasing-ul[8] ca fiind acea operatiune juridica prin care o persoana fizica sau juridica (o societate specializata) cumpara un anumit bun (de regula masini si utilaje) in vederea inchirierii unei alte persoane (o societate care utilizeaza bunul respectiv).

Profesorul Tudor R. Popescu observa, in cadrul acestei operatiuni, ca “locatarul are initiativa afacerii, vanzatorul o permite, creditorul o faciliteaza si toti impreuna, actionand in interes propriu, actioneaza in acelasi timp si in folosul celorlalti”. La randul sau, profesorul Ioan Macovei detaliaza modul in care operatiunile de leasing “prezinta avantaje pentru toate partile interesate”.


Natura juridica a leasing-ului

Dupa cum am vazut, leasing-ul este o forma de finantare cu termen, o operatiune de credit-bail, care se caracterizeaza prin faptul ca obiectul contractului se refera la un echipament care urmeaza sa fie folosit numai in scopuri profesionale[9]. Bunurile sunt cumparate de catre locator numai pentru a fi date in locatie. Durata locatiei trebuie sa corespunda duratei economice de utilizare a masinilor sau echipamentelor respective . Ratele chiriei sunt fixate astfel incat sa permita amortizarea valorii bunurilor . Utilizatorul are latitudinea sa opteze pentru achizitionarea bunului la un pret care sa corespunda valorii sale reziduale.

Leasing-ul este o operatiune care cuprinde:

S        un contract de vanzare-cumparare;

S        un contract de locatiune;

S        un contract de mandat;

S        un contract prealabil privind promisiunea de vanzare pe care o face cumparatorul, care valoreaza drept vanzare din momentul in care sunt concretizate toate elementele esentiale ale vanzarii.

Leasing-ul mai cuprinde, de asemenea, promisiunea bilaterala de locatie din partea finantatorului si a utilizatorului, preexistenta contractului de locatiune, care va avea valoare de contract numai atunci cand se vor concretiza toate elementele contractului de locatie. In acelasi timp, este inclusa o stipulatie pentru altul, in baza careia utilizatorul poate actiona in garantie pe vanzatorul bunului.

Asadar, contractul de locatiune din cadrul operatiunii de leasing este sinalagmatic perfect, consensual si intuitu personae. Locatorul nu se obliga decat in consideratia calitatilor persoanei sau a garantiilor pe care le ofera intreprinderea utilizatoare.

Rolul finantatorului este de a finanta afacerea, neavand vreo influenta asupra mersului acesteia, ceea ce ingaduie acestuia sa cedeze contractul sau, daca circumstantele o cer[12].

In acelasi timp, leasing-ul are trasaturile caracteristice ale unui contract de adeziune, deoarece la incheierea sa utilizatorul nu are posibilitatea sa aduca modificari clauzelor stipulate.

In concluzie, leasing-ul este – prin natura sa juridica si prin trasaturile enuntate – un contract complex, reprezentand o imbinare a mai multor tehnici juridice, intr-un cadru unitar.

Principalele forme ale leasing-ului

Formele leasing-ului sunt diferite, fiind determinate si folosite in functie de posibilitatile de finantare ale furnizorului, de limitele pietei, gradul de organizare si desfacere a produselor la export.

dupa obiectul sau, leasing-ul poate fi mobiliar sau imobiliar. In relatiile comerciale internationale, un loc important revine leasing-ului mobiliar, pentru ca se refera la echipamente industriale, oferind garantia folosirii lor pe o perioada mai mare de un an, dand posibilitatea utilizatorului sa achizitioneze echipamentul la expirarea termenului de locatie. Leasing-ul mobiliar reprezinta optiunea cea mai frecventa in relatiile comerciale internationale si din motive financiare.

in raport de implicarea partilor, leasing-ul este direct sau indirect. Leasing-ul este definit ca fiind direct cand perfectarea contractului are loc intre furnizor si client, iar indirect este atunci cand este realizat prin intermediul unei societati specializate.

dupa continutul ratelor leasing-ul este financiar sau operational. Leasing-ul financiar se caracterizeaza prin aceea ca in perioada de baza a inchirierii este recuperat pretul de export, costurile auxiliare si se obtine un anumit beneficiu. Leasing-ul operational este caracterizat prin aceia ca in perioada de baza se obtine numai o parte din pretul de export.

dupa procedurile de calcul al ratelor, leasing-ul este net sau brut. Leasing-ul net este acela in care ratele cuprind pretul net de vanzare al echipamentului si beneficiul realizat din utilizarea bunului respectiv. Leasing-ul brut, care mai este cunoscut si sub denumirea de full-service leasing, este acela in care ratele includ: pretul net de vanzare al bunurilor inchiriate; cheltuielile efectuate pentru intretinerea si reparatiile echipamentelor, masinilor sau utilajelor inchiriate; beneficiile realizate pe parcursul utilizarii lor.

dupa durata inchirierii, leasing-ul poate fi pe termen scurt sau pe termen lung. Leasing-ul pe termen scurt implica inchirierea echipamentelor pe baza mai multor contracte de o durata mai redusa. Leasing-ul pe termen lung este acela in care se incheie un singur contract pentru intreaga perioada.

mai sunt intalnite: leasing-ul experimental, leasing-ul ordinatoarelor, renting-ul si lease-back-ul. Leasing-ul experimental se caracterizeaza prin inchirierea bunurilor pe o perioada scurta de doua sau de trei luni, in mod experimental. Leasing-ul ordinatoarelor se caracterizeaza prin finantarea si comercializarea calculatoarelor si a altor echipamente. Aceasta forma de leasing mai este cunoscuta si sub denumirea de time sharing. Renting-ul sau hire isi dovedesc utilitatea, mai ales, in cazul mijloacelor de transport. Fiind un mijloc de finantare deosebit de ingenios, lease-back-ul este utilizat intr-o masura tot mai mare. Prin lease-back, proprietarul, fara sa piarda echipamentul care ii serveste onorarii comenzilor, obtine capital in scopul dezvoltarii activitatilor sale economice.

Efectele contractului de leasing

In contractul de leasing, obligatiile vanzatorului sunt:

sa livreze un echipament de calitate, adica in stare de functionare;

sa asigure asistenta tehnica a personalului care il va exploata;

sa asigure piesele de schimb necesare reparatiilor[13];

sa efectueze reparatiile echipamentului inchiriat, in masura in care defectiunile nu sunt din culpa utilizatorului[14].

Utilizatorul (beneficiarul) are obligatia:

sa plateasca ratele chiriei, la termenele si conditiile stipulate in contract;

sa exploateze bunul inchiriat prin respectarea instructiunilor tehnice;

sa nu efectueze modificari in constructia echipamentului inchiriat; in cazul in care asemenea modificari sunt necesare, utilizatorul are obligatia sa solicite acordul societatii de leasing

sa conserve bunul in stare de functionare[15]

sa asigure echipamentul inchiriat in folosul societatii de leasing.

Societatea de leasing are, la randul ei, cateva obligatii a caror aducere la indeplinire se intemeiaza pe clauzele stipulate in contract. Astfel, societatea de leasing are obligatia sa inlocuiasca bunul avariat. De asemenea, societatea de leasing poate inlocui echipamentul invechit, uzat sau depasit. Aceasta inlocuire implica perceperea unei chirii majorate.

Societatea de leasing are dreptul sa controleze modul in care este exploatat echipamentul de catre beneficiar. In acelasi timp, este indrituita sa vanda echipamentul locatarului in conditiile examinate in subcapitolele anterioare.

Daca beneficiarul nu plateste ratele la termenele si in conditiile stipulate in contract societatea de leasing are dreptul sa rezilieze de plin drept contractul, iar clientul are obligatia: sa restituie echipamentul; sa suporte cheltuielile aferente; sa platesca ratele restante ale chiriilor. Mai mult, beneficiarul este obligat sa plateasca o indemnizatie forfetara de reziliere, care reprezinta ratele restante viitoare. Toate acestea pun in evidenta existenta unor conditii severe impuse de institutia finantatoare beneficiarului. Toate aceste masuri au caracter sanctionator, de pedepsire a utilizatorului.

Finantatorul primeste bunul inapoi, avand posibilitatea sa-l reinchirieze unei alte persoane sau sa-l vanda, in timp ce primeste si plata integrala a tuturor ratelor, calculate in raport cu viata economica a echipamentului respectiv.

Cu toata severitatea acestor masuri in privinta beneficiarului, instantele arbitrale s-au pronuntat constant in favoarea creditorului, argumentul evocat fiind ca, in felul acesta utilizatorul, primul interesat in incheierea unui contract de leasing, trebuie sa respecte cu scrupulozitate toate clauzele contractului, deoarece numai in cazul unui asemenea comportament, au de castigat toate partile implicate, iar afacerea se deruleaza cu succes.


Serviciile de leasingLeasingul este o modalitate moderna de finantare prin care clientul beneficiaza de un bun, plata facandu-se esalonat pe perioada contractului de leasing, ratele platite fiind deductibile in functie de tipul contractului de leasing. Fata de alte forme de finantare, leasingul dispune de avantajul eliminarii birocratiei necesare acordarii unui credit precum si garantarea finantarii doar cu bunul ce face obiectul contractului de leasing


Cadrul legislativ in domeniul leasingului este:

Ordonanta Nr. 51/28.08.1997 republicata privind operatiunile de leasing si societatile de leasing

Legea Nr. 90/28.04.1998 pentru aprobarea OG nr. 51/1997 privind operatiunile de leasing si societatile de leasing

Legea nr. 99 din 26 mai 1999 - Modificarea si completarea Ordonantei de urgenta a Guvernului nr.51/1997 privind operatiunile de leasing si societatile de leasing

Norme privind inregistrarea in contabilitate a operatiunilor de leasing

Ordonanta Nr. 51/1997 republicata privind operatiunile de leasing si societatile de leasing

Din punct de vedere legislativ, activitatile de leasing se impart in leasing operational si leasing financiar.


Leasing financiar - este operatiunea de leasing care indeplineste una sau mai multe din urmatoarele conditii:

  1. riscurile si beneficiile aferente dreptului de proprietate trec asupra utilizatorului din momentul incheierii contractului de leasing;
  2. partile au prevazut expres ca, la expirarea contractului de leasing, se transfera utilizatorului, dreptul de proprietate asupra bunului;
  3. utilizatorul poate opta pentru cumpararea bunului iar pretul de cumparare va reprezenta cel mult 50% din valoarea de intrare (piata) pe care acesta o are, la data la care optiunea poate fi exprimata;
  4. perioada de folosire a bunului in sistem de leasing acopera cel putin 75% din durata normala de utilizare a bunului, chiar daca in final, dreptul de proprietate nu este transferat.

Leasing operational - este operatiunea de leasing care nu indeplineste nici una din conditiile enumerate mai sus. (Modificarea si completarea Ordonantei de urgenta a Guvernului nr.51/1997 privind operatiunile de leasing si societatile de leasing)


Prin urmare, pentru leasingul financiar, deductibilitatea ratelor apare la nivelul amortizarii bunului care se face de catre client sia dobanzii, iar valoarea reziduala este de 20%. In cazul leasingului operational, avem deductibilitate integrala a ratei de leasing care apare in contabilitate sub forma chiriei, dar valoarea reziduala, daca este prevazuta in contract trebuie sa fie de minim 51%. Perioada minima a unui contract de leasing este de 12 luni si atat persoanele fizice cat si juridice pot beneficia de aceste servicii. Pe toata durata contractului de leasing societatea de leasing este proprietarul bunului, clientul avand doar drept de utilizare. Proprietatea va fi transmisa la sfarsitul contractului odata cu plata valorii reziduale, in cazul in care se opteaya pentru aceasta varianta. Pasii care trebuie parcursi pentru incheierea unui contract de leasing sunt urmatorii:

Alegerea unei societati de leasing in functie de seriozitatea firmei de leasing, de continutul ofertei (daca include sau nu asigurare, franchiza la asigurare, TVA, comision de administrare contract, taxa pentru analiza dosarului etc)

Formarea Dosarului de leasing care cuprinde in general copii dupa actele juridice ale societatii si ultimele balante si bilanturi, date despre furnizorul bunului, proforma etc.

Depunerea Dosarului la societatea de leasing si asteptarea raspunsului referitor la acceptarea sau respingerea finantarii

Plata avansului conform contractului de leasing

Livrarea bunului

Plata ratelor de leasing

Cumpararea bunului ce face obiectul contractului de leasing la valoarea reziduala.

Intrarea in posesia bunului daca optati pentru aceasta varianta


Piata de leasing in Romania


Acest studiu asupra pietei romanesti de leasing a fost efectuat pe baza unor date puse la dispozitie de catre Uniunea Nationala a Societatilor de Leasing din Romania si a unui studiu elaborat de Mercury Marketing and Research Consultants in iunie 2002 si a fost prezentat in cadrul seminarului Interleasing desfasurat pe data de 13 iunie.

Conform studiului Mercury, piata de leasing romaneasca pentru anul 2001 se ridica la o valoare de 395 milioane USD (ca valoare a contractelor), in crestere fata de valoarea inregistrata in 2000 cu 44% (275 milioane USD). Cea mai mare parte a contractelor de leasing incheiate a fost reprezentata de contracte de leasing extern (cross-border) – 66% din valoarea contractelor pe anul 2001:


Tip de leasing

Valoare pentru 2000

(mil USD)

Valoare pentru 2001

(mil USD)

ExternInternTotal
Valoarea contractelor de leasing extern a inregistrat o crestere cu 79% in 2001 fata de 2000, in timp ce valoarea contractelor de leasing intern a crescut cu numai cu 3%.

Valoarea contractelor de leasing incheiate de societatile membre ale Uniunii Nationale a Societatilor de Leasing din Romania (UNSLR) s-a ridicat la 312,79 milioane USD, adica 79,1% din estimarea furnizata de Mercury. UNSLR inregistreaza in prezent urmatoarele societatii ca membrii ai asociatiei: Afin Romania, Alpha Leasing Romania, Ashworth Interleasing, Auto Italia, Bank Austria Creditanstalt Leasing, Daewoo Auto Trading, Dunarea Leasing, Finans Leasing, General Leasing, International Leasing, Leasing Danubius, Logimax, Motoractive, Planet Leasing, Radacini Leasing, Demir Romlease, Banca Romana pentru Dezvoltare in calitate de corespondent al Sogelease Leasing.

Evolutia contractelor de leasing incheiate de societatile membre UNSLR in ultimii ani este urmatoarea:


An

Nr. Contracte

Variatie

Nr Ctr.

Valoare contracte

(mil. USD)

Variaie

val. contracte


+41,9% fata de 1999


+49,1% fata de 1998-10,1% fata de 2000


+45,0% fata de 1999


TOTAL


* - trimestrul I

Din tabelul de mai sus se poate constata ca activitatea de leasing a inregistrat o dezvoltare exploziva in ultimii ani. De altfel, conform parerii analistilor ce urmaresc acest domeniu dezvoltarea activitatilor de leasing se va continua si in anii urmatori. In functie de tipul contractului de leasing, activitatea membrilor UNSLR pe anul 2001 se prezinta astfel:

LEASING FINANCIAR

LEASING OPERATIONAL

INTERN

EXTERN

INTERN

EXTERN

136,87 mil USD

139,09 mil USD

36,11 mil USD

0,69 mil USD

43,75% din total

44,66% din total

11,54% din total

0,22% din total

Se constata ca marea majoritate a contractelor incheiate sunt contracte de leasing financiar. O alta statistica interesanta este reprezentata si de clasificarea contractelor de leasing in functie de obiectul acestora:

Autovehicule

Utilaj Agricol

Echipamente

Birotica

Real Estate

Alte

252,56 mil USD

14,53 mil USD

34,63 mil USD

4,05 mil USD

0,00 mil USD

6,99 mil

80,75% din total

4,65% din total

11,07% din total

1,30% din total

0,00% din total


Concluziile rapoartelor si datelor prezentate arata ca dezvoltarea activitatii de leasing a depasit cu mult ratele de crestere ale altor segmente ale economiei, aceasta crestere producandu-se pe fondul unei evolutii in general nefavorabile a economiei romanesti. Cu toate acestea, piata de leasing este considerata inca insuficient dezvoltata si structurata la acest moment. O cauza principala a acestei situatii o constituite lipsa informatiilor despre activitatea societatilor de leasing; spre exemplu, nu toate firmele de leasing ale marilor importatori auto (Porsche, Ford, Mercedes, Peugeot) sunt membre ai UNSLR, astfel incat nu exista raportari pentru aceste societati (si alte societati nemembre) cu privire la valoarea contractelor incheiate. In aceste conditii o estimare a pietei de leasing pe anul 2001 ce ar cuprinde si activitatea societatilor nemembre UNSLR situeaza valoarea acestei piete la peste 600 milioane dolari.

Principalii factori de succes in activitatea firmelor de leasing sunt considerati a fi disponibilitatea surselor de finantare si analiza riguroasa a bonitatii financiare a clientilor. Principalele surse de finantare disponibile firmelor de leasing sunt bancile, urmate de actionari si fondurile de investitii. De altfel, atragerea surselor de finantare a activitatii reprezinta principala dificultate inregistrata de catre societatile de leasing.

Societatile de leasing independente, care nu sunt sustinute in mod direct de o banca, actionari puternici sau fonduri de investitii intampina de regula dificultati in atragerea surselor de finantare; exista cazuri in care bancile, spre exemplu, prefera sa finanteze cu predilectie societatile de leasing proprii, in dauna celor independente. In acest context este interesant cazul singular al societatii International Leasing care a decis utilizarea pietei de capital pentru finantare, prin emisiuni publice de obligatiuni. Pe masura dezvoltarii pietei de capital in anii urmatori, aceasta piata poate deveni o sursa excelenta de finantare pentru societatile de leasing. Emisiunile de obligatiuni ale acestora au un grad de risc mai mic in comparatie cu emisiuni ale societatilor din alte domenii de activitate: fondurile obtinute din emisiunea de obligatiuni sunt utilizate pentru incheierea contratelor de leasing ale caror rate acopera ratele dobanzilor imprumuturilor si asigura un cash-flow constant (spre deosebire de cazul altor sectoare de activitate unde cash-flowul si rata de profitabilitate sunt mai dificil de estimat). In plus, contractele de leasing sunt de regula asigurate, iar obligatiunile pot fi la randul lor asigurate printr-o polita de risc financiar.

O alta problema intampinata, comuna tuturor serviciilor financiare romanesti, o reprezinta nivelul redus de cunoastere si intelegere a mecanismelor financiare in randul potentialilor clienti (iar leasing-ul nu face exceptie). In masura in care din ce in ce mai multi potentiali clienti vor intelege si cunoaste aceste mecanisme, activitatea de leasing se va dezvolta.

Societatile de leasing considera la acest moment ca nu exista o concurenta foarte mare pe aceasta piata, pe de o parte datorita nivelului actual de dezvoltare si al numarului redus de societati de leasing iar pe de alta parte datorita specializarii acestora pe diverse segmente.

Astfel, este interesant de notat ca un numar de 25-30 de societati de leasing au derulat aproximativ 85% din valoarea contractelor de leasing incheiate in anul 2001. Exista mult mai multe societati cu activitati de leasing, dar care au o prezenta mai redusa pe piata. Astfel, exista un numar de 1.743 de societati comerciale inregistrate avand ca obiect unic de activitate serviciile de leasing si 7.060 de societati avand serviciile de leasing ca obiect principal de activitate. 37% din societatile inregistrate cu obiect de activitate unic serviciile de leasing sunt societati de leasing imobiliar, 20% sunt societati de leasing general, iar 18% sunt societati de leasing pentru bunuri de folosinta indelungata.

Societatile de leasing din tara noastra pot fi impartite in trei categorii:

  • societati de leasing infiintate de grupuri financiare, care beneficiaza de finantare, clienti si proceduri de analiza din partea grupului dar care se conformeaza de regula unor proceduri rigide si consumatoare de timp;
  • societati de leasing infiintate de producatori sau importatori ai anumitor categorii de bunuri (autovehicule, bunuri de folosinta indelungata, etc) care beneficiaza de reduceri de preturi din partea firmelor producatoare si de preturi avantajoase dar care actioneaza doar ca instrumente de promovare a vanzarilor;
  • societati de leasing independente care pentru a se afirma pe piata promoveaza dinamismul, operativitatetea si capacitatea de a acoperi segmente nisa ramase neacoperite de primele doua categorii de societati.

Principalele probleme inregistrate de firmele de leasing in tara noastra sunt cadru legal inca insuficient structurat, lipsa de informare a potentialilor clienti despre leasing (unde se include si preferinta de natura psihologica a proprietatii asupra bunului in dauna unui contract de leasing), stadiul actual al economiei nationale si eficienta redusa a agentilor economici, mediul politic instabil si riscul de tara ridicat, nivelul redus al investitiilor straine, nivelul ridicat al inflatiei, puterea de cumparare redusa, etc. Principalele solutii pentru remedierea unora din aceste probleme sunt implicarea societatilor de leasing in iibunatatirea cadrului legal si o activitate sustinuta a UNSLR in promovarea activitatii de leasing si a societatilor ce activeaza pe aceasta piata.

Avand in vedere stadiul actual al pietei de leasing, caracterizata printr-o crestere constanta a cererii, concurenta redusa si rate ridicate de profitabilitate, este de asteptat ca acest sector sa cunoasca o dezvoltare sustinuta in ultimii ani, astfel incat o investitie in acest sector nu poate fi decaa profitabila pe termen lung.
Piata de leasing in Romania in anul 2002


Conform datelor prezentate de UNSLR, piata de leasing din Romania s-a ridicat in anul 2001 la o valoare de aproximativ 1 mld Euro (valoarea contractelor), dupa cum urmeaza:

- mii Euro -

Raportare membrii UNSLR


Vanzari auto - societati nemembre UNSLR


Vanzari vehicule comerciale - societati nemembre UNSLR


Vanzari autobuze - societati nemembre UNSLR
Import in primele 10 luni pentru activitati de leasing


TOTAL


Comparativ cu anii precedenti, se remarca dinamica deosebita a pietei de leasing: crestere fata de valoarea inregistrata in 2000 cu 123% si fata de 1999 cu 269%.

Valoarea contractelor de leasing incheiate de societatile membre UNSLR s-a ridicat in 2001 la 581,67 milioane Euro, adica 60,8% din valoarea estimata a pietei de leasing.

Evolutia contractelor incheiate de membrii UNSLR in ultimii patru ani se prezinta dupa cum urmeaza:
Variatie 2000/1999


Variatie 2001/2000


Variatie 2002/2001

Nr contracte
Valoare contracte (mil Euro)
Din tabelul de mai sus se poate constata ca desi numarul contractelor incheiata in ultimii ani a inregistrat o usoara reducere, valoarea contractelor s-a majorat intr-un ritm aproape exponential, semn al orientarii leasingului spre produse de valoare ridicata.

In functie de tipul contractului de leasing, activitatea membrilor UNSLR pe anul 2002 se prezinta astfel:


Leasing Financiar

Leasing Operational

INTERN

EXTERN

INTERN

EXTERN

272,66 mil Euro

235,39 mil Euro

73,24 mil Euro

0,37 mil Euro

46,87% din total

40,46% din total

12,59% din total

0,06% din total

Analiza acestor date releva ponderea covarsitoare a leasingului financiar: 87,34%. De asemenea, se constata un usor balans in favoarea leasingului intern (fonduri provenite din tara) - 59,5% - fata de cel extern (cross-border) – 40,5%.

Clasificarea contractelor de leasing (la nivelul UNSLR) in functie de obiectul contractului se prezinta astfel:

Autovehicule

Echipamente

Birotica

Utilaje agricole

altele

506,7 mil Euro

40,7 mil Euro

9,9 mil Euro

13,9 mil Euro

11,6 mil Euro

86,2% din total

6,94% din total

1,7 % din total

2,4% din total

2% din total

Se observa preponderenta lesingului auto, principalele cauze pentru aceasta dezvoltare fiind: riscul este mai usor cuantificabil, lichiditatea este mai ridicata, cererea ridicata (incurajata si de facilitatile legale).

Datele prezentate mai sus prezinta imaginea unui sector financiar aflat in plina expansiune. Aceasta dezvoltare este sustinuta de o mai buna percepere a sistemului de leasing in randul clientilor, cresterea calitatii serviciilor oferite, obtinerea unor surse de finantare pentru firmele de leasing in conditii mai avantajoase, cadrul legislativ cat de cat favorizant (Sursa datelor: Uniunea Nationala a Societatilor de Leasing din Romania).


In Marea Britanie, Belgia, Franta etc.

Cartea a IX a.

Sub forma “United Kingdom Consumer Credit Act 1974”.

Legea din 2 iulie 1966; Ordonanta de Guvern din 28 septembrie 1967.

Decretul nr. 55 din 10 ianuarie 1967; Decizia ministeriala din 23 februarie 1968.

Ca urmare a faptului ca operatiunile pe care le efectueaza nu sunt costisitoare.

El are o pozitie tot mai sigura, facand fata concurentei. Veniturile sunt stabile, totodata are sansa sa obtina castiguri suplimentare.

Denumirea vine de la verbul to lease – a inchiria.

Obiectul contractului se poate referi la bunuri foarte diferite: masini, utilaje, masini de scris, automobile, vase petroliere, aeronave etc. Sunt preferate bunuri standard, de serie si nu prototipuri. Bunurile standard au avantajul ca pot fi revandute, daca locatarul nu respecta clauzele contractului.

Aceasta durata este negociata si stipulata in contract.

Inlauntrul termenului convenit in contract.

Pentru finantator contractul nu are caracter intuitu personae.

Sau sa achite contravaloarea lor.

Aceste obligatii sunt stipulate in contractul de leasing, inca din momentul perfectarii acestuia.

O asemenea obligatie se refera la toate formele de leasing.Copyright © Contact | Trimite referat


Ultimele referate adaugate
Mihai Beniuc
   - Mihai beniuc - „poezii"
Mihai Eminescu Mihai Eminescu
   - Mihai eminescu - student la berlin
Mircea Eliade Mircea Eliade
   - Mircea Eliade - Mioara Nazdravana (mioriţa)
Vasile Alecsandri Vasile Alecsandri
   - Chirita in provintie de Vasile Alecsandri -expunerea subiectului
Emil Girlenu Emil Girlenu
   - Dragoste de viata de Jack London
Ion Luca Caragiale Ion Luca Caragiale
   - Triumful talentului… (reproducere) de Ion Luca Caragiale
Mircea Eliade Mircea Eliade
   - Fantasticul in proza lui Mircea Eliade - La tiganci
Mihai Eminescu Mihai Eminescu
   - „Personalitate creatoare” si „figura a spiritului creator” eminescian
George Calinescu George Calinescu
   - Enigma Otiliei de George Calinescu - geneza, subiectul si tema romanului
Liviu Rebreanu Liviu Rebreanu
   - Arta literara in romanul Ion, - Liviu RebreanuScriitori romani