Analiza comparatica a calitatii autoturismelor - Scurta prezentare a catorva autoturisme - Alfa Romeo, BMW, OPEL, RENAULT, MERCEDES, VOLKSWAGEN, VOLVO si comparare intre modele referatAnaliza comparativa a calitatii autoturismelor

Scurta prezentare a catorva autoturisme

Alfa Romeo

Una dintre cele mai celebre marci ale lumii. Fondata in anul 1906 de Alexandre Darracq, care a organizat initial un atelier ce a devenit in 1909 l'Anonima Lombardo Fabrica Automobil (ALFA). Condusa incepind cu anul 1914 de inginerul Nicolas Romeo, marca Alfa Romeo ajunge din ce in ce mai cunoscuta, mai ales prin rezultatele obtinute in competitii. Dupa razboi, intreprinderea trece sub controlul statului, consacrindu-se in special constructiei automobilelor de sport. In prezent Alfa Romeo se afla sub controlul lui FIAT.
In decursul anilor, firma a avut constructori de exceptie cum a fost, de exemplu, inginerul Vittorio Jano, care, in 1925, a construit masina Alfa P2, echipata cu un motor de 8 cilindri in linie, cu doua compresoare, care dezvolta 160 CP, ceea ce a facut ca automobilele FIAT, aflate multi ani in fruntea luptei sportive, sa renunte la curse. Dupa accidentarea lui Ascari in MP de la Monthery (1925), firma s-a retras din curse, in care revine abia in 1932, gratie aceluiasi inginer Jano, care a facut ca noua masina Alfa P3, echipata cu un motor de 2650 cmc, 215 CP, sa cistige toate cursele anului, repetind astfel performanta realizata cu doi ani inainte de Bugatti. Acest model (P3) a ramas una dintre cele mai reusite constructii din istoria automobilismului sportiv. Cu ocazia implinirii a 75 de ani de la infiintarea Casei, Alfa Romeo a lansat modelul 75, ce a avut succes pe circuitele de viteza.BMW

 

Celebra firma germana purtind pe capota sigla bleu-alb simbolizind rotirea unei elice de avion, s-a dezvoltat din Bayerische Flugzeug Werke (fondata in anul 1916) care producea motoare pentru avioane. Numele de Bayerische Motoren Werke a aparut abia in 1922, atunci cind a inceput fabricatia motoarelor pentru barci, camioane si motociclete. Cu toate ca prima motocicleta BMW a aparut in anul 1923, productia de automobile este datata abia incepind cu anul 1928, atunci cind, odata cu achizitionarea uzinelor din Eisenach s-a fabricat pe baza de licenta modelul Austin Seven, purtind denumirea de BMW-Dixi. Acest model a fost succedat in 1932 de un autoturism cu sasiu tubular si suspensie independenta, echipat cu motor de 800 cmc, cu 3 cilindri, dezvoltind o putere de 20 CP. Productia de automobile a fost continuata la Eisenach, in timp ce productia motocicletelor a ramas la Munchen. In anul 1933 a aparut primul model cu 6 cilindri (denumit 303), aceasta gama continuind cu modelele 315(1490 cmc, 34 si 40 CP) si 319(1911 cmc, 45 si 55 CP).

Versiunile sport ale acestor modele, ale caror motoare erau echipate cu cite trei carburatoare, au pus baza in acei ani pentru faimoasele masini, remarcate prin viteza si aspectul lor deosebit, care au repurtat succese sportive in prestigioasele competitii de la Le Mans si Mille Miglia din 1940. Ultimul model fabricat inaintea celui de al doilea razboi mondial a fost 335, echipat cu un motor de 3485 cmc si 90 CP. Acest model, care a fost realizat in numai citeva sute de exemplare, a fost destinat in special pietei britanice, fiind vindut sub denumirea de Frazer Nash-BMW.

Fabrica din Eisenach a fost pierduta odata cu nationalizarea care a avut loc in anul1945,productia de motociclete fiind transferata la Munchen, unde se produceau si piesele necesare automobilelor. In anul 1952 a aparut prima masina fabricata la Munchen dupa razboi, modelul 501, cu 6 cilindri, 1971 cmc, care a fost cel cu care s-a inceput fabricarea prestigioasei game de 6 si 8 cilindri. Ultimul din aceasta gama a fost modelul 3200CS, un coupe cu doua usi, al carui motor dezvolta 160 CP.
In anul 1957, BMW a inceput sa produca sub licenta biluta-automobil Isetta care a fost urmata, in acelasi an, de catre modelul 600 cu 4 locuri, model care, trei ani mai tirziu, era echipat cu un motor montat posterior avind capacitatea cilindrica de 697 cmc, cu doi cilindri opusi, raciti cu aer.
In perioada care a urmat, BMW a inceput sa produca masini de capacitate medie, de 1500 cmc, 1800 cmc si, abia in 1965, de 2000 cmc. Patru ani mai tirziu, firma participa la curse cu o echipa de Formula 2, folosind un motor de 1,6 l montat pe un sasiu Lola, victoriile venind abia in 1977, dar dupa numai doua sezoane firma se retrage din competitii. Dar, revine in anul 2000, ca furnizor de motoare pentru echipa britanica Williams.

OPEL

 

Firma Opel este una dintre cele mai vechi firme de automobile, fiind infiintata in anul 1862 de catre Adam Opel. Initial intreprindere metalurgica, apoi constructoare de biciclete si in anul 1898 de automobile cu motoare de 4 CP, fabricate sub licenta Lutzmann. In anul 1904 lanseaza primul model denumit Opel Daracq, iar in 1924 o copie fidela dupa modelul Citroen 5CV. Dupa anul 1929, grupul General Motors integreaza firma Opel, care reprezenta aproape 40% din marcile germane, printre care ocupa locul intii. Modelul cel mai longeviv Opel este Kadett, denumit in ultimii ani Astra. Automobilele Opel sint cunoscute pentru un bun raport pret-performante, dar si pentru consumul scazut de carburant si costurile de intretinere reduse

RENAULT

 

Paris, 24 decembrie 1898. Afara ninge linistit. Un tinar in virsta de 21 de ani are intilnire cu citiva prieteni, la un restaurant de pe strada Helder, pentru a-si petrece revelionul. Insotit de catre unul din fratii sai, in sfirsit, a sosit - spre surpriza tuturor - in micul sau automobil, conceput si construit de el. Tinarul se numeste Louis Renault. Tatal sau, Alfred Renault, si mama sa, Berthe, aveau un magazin de stofe si nasturi in Piata Victoriilor din Paris. Totodata, aveau si o casuta la Billancourt, o mica asezare in zona pariziana, pe malul Senei. In liceu, Louis era departe de a fi un elev model, in dauna studiilor, marea parte a timpului o sacrifica mecanicii, mesterind zi de zi in micul sau atelier, amenajat in curtea din Billancourt. Inca adolescent, a construit o ambarcatiune cu motor cu abur, apoi a inventat un generator de vapori. Renuntind la cursurile Scolii Centrale, de unde ar fi iesit inginer, s-a angajat ca simplu desenator la Delaunay-Belleville unde a ramas pina la satisfacerea stagiului militar.

Dupa ce a fost infanterist un an de zile, in septembrie 1898 s-a apucat sa modifice triciclul De Dion-Bouton intr-o trasurica mai comoda. In afara de motor, a refacut totul dupa planurile si imaginatia lui, masina rezultata, numita Renault tip A, avind urmatoarele caracteristici: cadru-sasiu din tuburi de otel, motor monocilindru in 4 timpi de 270 cmc si 1,25 CP, viteza maxima 50 km/h. Aceasta trasurica a lui Renault ar fi trebuit sa ramina unicat. Nesansa lui a fost ca a venit la revelion cu ea unde toti prietenii, dupa ce au probat-o, l-au rugat sa le vinda un exemplar identic. In euforia serii, Louis a inregistrat odata cu aceste comenzi ideea de a construi si de a vinde.
Louis a avut doua surori si doi frati, Fernand si Marcel, care au jucat un rol important in debutul mezinului familiei in viata industriala.

Dupa decesul tatalui lor, in 1892, succesorii, Fernand si Marcel, au preluat conducerea intreprinderii familiale 'Societe Renault Fils et Cie boutons et tissus' care, in februarie 1899 a devenit 'Societe Renault Freres' - 'societatea fratilor Renault, pentru construirea si vinzarea de vehicule automobile, motoare si accesorii, care fac parte din aceasta industrie. Interesant este faptul ca in aceasta societate de automobile noua, in care numarul 1 era Louis, ce care, in sfirsit, putea sa-si puna in aplicare toate visele, nu era decit un simplu angajat. Fratii sai erau patroni si totodata giranti ai intregii averi detinind fiecare cite o jumatate din capital. La inceput au fost angajate 6 persoane, iar micul atelier a fost mutat din str. Point du Jour nr. 139, tot la Billancourt.

Trasurica Renault a fost prezentata la Expozitia de automobile din gradina Tuilleries in iunie 1899. La 27 august, Marcel si Louis participa pe ruta Paris-Trouville la 'Cupa soferilor amatori' unde ocupa primele 2 locuri. A urmat o serie de victorii, fratii Renault participind la curse pina cind Marcel si-a pierdut viata in cursa Paris-Madrid-Paris. Din 1899 pina in 1939, Renault a fabricat 290 de modele, producind peste un milion de automobile, inclusiv utilitare. Louis Renault, care a fost un solitar, a decedat in octombrie 1944, in conditii necunoscute. Lui i se recunosc un numar mare de inventii sau ameliorari fundamentale, printre care: bujiile demontabile, priza directa de la cutia de viteze, amortizoarele hidraulice.
Dupa eliberarea Frantei, in 1944, Renault a devenit Regie Nationale, adica proprietate de stat. O buna perioada de timp s-a incercat sa se produca un automobil 4 CV, cit de cit accesibil (acesta a fost studiat, mai mult sau mai putin clandestin, de catre Louis Renault), in 1946 s-a trecut la fabricatia in serie a automobilelor, odata cu sosirea lui Pierre Lefacheaux la conducerea firmei Renault. In trei ani, 1900-1903 s-au inregistrat atitea modele cit literele alfabetului. Dupa decesul lui Marcel Renault, la 31 de ani, pe data de 26 mai 1903, Louis a renuntat pentru totdeauna la curse, devenind coproprietar alaturi de Fernand Renault si, apoi, proprietar, cu doua luni inainte de decesul fratelui sau Fernand, la 44 de ani, pe data de 29.01.1909.

Primul sef al biroului de studii Renault a fost desenatorul Charles Serre care, alaturi de motoristul Viet (fugit de la De Dion), au pus bazele fabricatiei in serie, fiind construita cea mai moderna uzina din Europa, in insula Seguin, pe Sena. Automobilul 40CV, devenit tipul DT, cu motor cu 6 cilindri, in 1914 a fost 'automobilul anului', dar adevarata vedeta a fost celebrul 'Taxi de la Marne', cerut de generalul Gallieni pentru transportul trupelor sale. 40CV a ocupat un loc aparte in istoria firmei Renault.

Construit dupa mai multi ani de incercari, a fost carosat, de asemenea, de citiva specialisti in domeniu: Binder, Lavocat si Marsaud, fiind un automobil impozant, gratie lungimii lui si a capotei lungi, care i-au asigurat succesul la public. Masina 40CV avea un motor de 6 cilindri, 9.121 cmc, 140 CP si a reusit sa cistige cursa de 24 de ore de la Le Mans. *Dupa 1934, Renault a scos alte tipuri de masini prevazute cu motoare cu 4 cilindri: Celtaquatre, Monaquatre, Primaquatre, Vivaquatre, avind caroseriile bazate pe rezultatele cercetarilor privind caroseria aerodinamica. In 1945, la conducerea lui Renault a fost numit Pierre Lefaucheaux, fiind hotarita inceperea productiei modelului 4CV, ultimul model studiat de Louis Renault. Aceasta masina, echipata cu un motor de 760 cmc si 19 CP, a cistigat intre 1949-1951 raliurile Monte Carlo, Le Mans si al Alpilor. La 6 iulie 1961, automobilul 4CV si-a terminat cariera, dupa 1.105.543 exemplare produse. Dupa 1950, Renault produce un automobil de exceptie, Fregatte, cu motor de 2 litri si 65 CP.
Dupa decesul lui Lefaucheaux, la conducerea firmei Renault a urmat Pierre Dreyfus, care in noua uzina de la Flins, la 40 km de Paris, a inceput producerea in serie a unui automobil de succes, Dauphine, cu motorul plasat in spate, de 845 cmc si 30 CP, masina ce s-a construit pina in 1966 in aproape 2 milioane de exemplare. Gama Renault, cu motoare amplasate in spate s-a imbogatit apoi cu Renault 10 si Renault 8. Renault 8 a fost construit in mai multe variante: cu cutie automata, 8S, 8Major.

La Salonul de la Paris din 1964 s-a prezentat tipul R8 Gordini, care a obtinut numeroase victorii, mai ales in raliuri. R8 Gordini avea motorul de 1108 cmc si 90 CP. In acelasi an, un Alpine Renault a cistigat celebra cursa de la Le Mans, cu viteza medie de 163 km/h.
In 1961, a fost prezentat modelul Renault 4, masina ce s-a produs pina la sfirsitul anilor '80. In 1966, Renault monteaza modelul 8 in Bulgaria, sub denumirea de Bulgarrenault. In 1967, masinile Renault se asamblau pe fiecare continent: 5 uzine in Europa (fara cea din Franta), una in Canada, noua in America Latina, 5 in Africa, una in Australia si una in Asia. In 1968 a fost prezentat modelul Renault 6, o masina ce se situa intre Renault 4 si Renault 16. In 1969, peste 1 milion de autoturisme au fost construite.

La Salonul de la Paris a fost prezentat Proiectul 117, adica Renault 12. Aceasta masina, echipata cu motorul de 1300 cmc, a fost produsa in colaborare cu Romania, fiind denumita Dacia 1300 sau in Brazilia Corcel. In 1970, a fost prezentata versiunea de curse, Renault 12 Gordini, masina ce inlocuia 'cel mai iubit Renault', modelul R8 Gordini. In octombrie 1971 este lansata seria Renault 15/17, coupe-uri ce aveau mecanica lui R12. In 1972 a aparut cel mai vindut Renault, modelul R5. Acesta, preparat de Alpine, a participat cu succes in raliuri, in ultima perioada a sa fiindu-i montat central motorul Turbo.

Renault 5 Turbo avea motorul de 1400 cmc si dezvolta o putere de 250 CP. In 1974, R17TS isi schimba denumirea in R17 Gordini. Era ultima data cind o masina Renault purta numele lui Gordini. In acelasi an, apare modelul R30, echipat cu primul motor V6 realizat de Renault dupa razboi. Varianta lui R30, R20, era echipata cu motorul in 4 cilindri, de 2 litri. Aceasta masina a fost asamblata in serie restrinsa si in Romania, sub denumirea de Dacia 2000. In 1976 au fost lansate R18 si R14. In 1980 a fost lansat urmasul seriei 15/17, Renault Fuego. In 1981 a fost lansat Renault 9, autoturism ce a cistigat titlul de 'masina anului', fiind urmat in 1983 de varianta coupe, R11. In 1984 au fost lansate doua modele de succes:

Renault 25 si Espace. Anul urmator a fost inlocuit R5 cu Supercinq, o masina ce pastra in general liniile vechiului model. In 1986, R18 a fost inlocuit cu R21. In 1988 este lansat R19 iar in 1991 inlocuitorul lui Supercinq:

Renault Clio ce a cistigat concursul de 'masina anului'. Pe 5 octombrie 1992, proiectul R2, conceput cu foarte multi ani in urma, isi vede, in sfirsit, visul: Twingo se naste. In acelasi an, R25 este inlocuit cu Safrane. In 1994, R21 este inlocuit cu Laguna, iar in 1995 R19 cu Megane. In 1996, Renault prezinta prototipul Fiftie, o masina cu designul inspirat din vechiul 4CV si prototipul Initiale, o limuzina cu un design nonconformist si motorul de F1.

Renault a avut succes si in Formula 1, prin Alain Prost - cu masiniile proprii, sau cu Nigel Mansell, Alain Prost, Michael Schumacher, Damon HillI - cu motorul de F1. Acest motor a fost montat de Renault si pe modelul Espace, rezultind un monovolum capabil sa atinga viteze de peste 250 km/h. Istoria continua....

MERCEDES

 

Anul 1901 poate fi considerat drept an de debut al automobilului modern. Aceasta, datorita noului tip de automobil, denumit de constructorii sai Mercedes. Aceasta masina a fost conceputa si realizata de catre un exceptional inginer, W. Maybach, care multi ani a stat in umbra unui alt nume celebru, Daimler. Dupa decesul lui Daimler, Maybach a trecut la conducerea uzinelor Daimler din orasul Cannstadt, linga Stuttgart.

Cu aceasta ocazie, Maybach a luat decizia de a nu mai fabrica automobile sub denumirea Daimler, influentat in primul rind de bancherul Jellinek (unul dintre principalii actionari ai firmei). Acesta, dupa ce i-a argumentat ca Daimler are o rezonanta germana care nu va avea succes in strainatate, i-a propus ca atit firma cit si produsele sa preia numele fiicei lui, pe care o chema Mercedes. Inca din 1887 a cumparat o masina de la Daimler, cu care a facut senzatie la Nisa, in Austria. Fiind un pasionat de automobile, participa cu masina sa Daimler intr-o cursa cu pseudonimul Mercedes, pe care de altfel a cistigat-o. Dupa acest succes, Jellinek a cumparat 36 de automobile, comanda enorma pentru acele timpuri, pe care le-a desfacut, de asemenea, sub numele de Mercedes.
Automobilul Mercedes 1901 era o constructie originala, care se deosebea fundamental de trasurile-automobile construite pina atunci, atit prin forma caroseriei cit si prin solutiile tehnice adoptate: coloana de directie inclinata, motor cu 4 cilindri montat in fata, radiator tip fagure, carburatorul - inventat mai inainte chiar de catre Maybach. Motorul construit de Maybach a fost rezultatul unor imbunatatiri ale motorului proiectat de Paul Daimler, fiul lui G. Daimler pentru primul Mercedes 1900, care avea 5 litri si 24 CP. A rezultat un motor de 5,3 litri si 35 CP ce avea blocul motor din aluminiu. Este interesant faptul ca Maybach a reusit sa toarne aluminiu, tehnologie necunoscuta pentru acele vremuri.
Emblema marcii Mercedes este bine cunoscuta: o stea cu trei raze care are urmatoarea istorie: fii lui Daimler, care i-au urmat tatalui lor la conducerea uzinei, si-au amintit de o carte postala pe care acesta a expediat-o acasa si pe care a aratat locul unde lucra - in strainatate - prin desenarea unei stele cu trei raze, precizind ca 'va veni o zi cind aceasta stea se va ridica deasupra intregii sale opere'.
O atentie deosebita a acordat, de la inceput, firma Mercedes si curselor de automobile. Astfel, automobilele Mercedes au participat inca de la primele curse: in 1903 cistiga cupa Gordon Benett, fiind prezenta la start cu masini strict de serie. Celebru este si modelul SSK, realizat de Ferdinand Porsche. Firma Mercedes se numara printre putinele mari constructoare care utilizeaza solutii originale: in 1934 creeaza un mic sedan cu motorul in spate, pentru prima oara in 1936 adopta pe un autoturism motorul Diesel, in 1954 experimenteaza injectia directa apoi cea indirecta, in 1969 lanseaza modelul C111, echipat cu motorul Wankel cu trei rotoare si in 1970 C112 cu patru rotoare. In 1996 a prezentat prototipul f200, o masina ce renunta la traditionalul volan in favoarea unor butoane plasate central.
BENZ *Biografia lui Karl Benz(1844-1929) este, intr-un fel, asemanatoare cu cea a lui Daimler. Karl Benz a inventat independent - in 1866, primul autovehicul (triciclu) actionat de un motor care functiona cu petrol. Motorul avea 984 cmc si o putere maxima de 0,88 CP la turatia de 400 rpm si realiza o viteza maxima de 15 km/h. Benz a stiut sa se faca cunoscut in tarile industriale dezvoltate, Anglia, Franta si SUA. (in 1887-1888 el a prezentat o comunicare cu privire la vehiculul fara cai). Randamentul bun al primelor motoare inventate de Benz s-a datorat studierii si realizarii carburatiei si sistemului de racire cu apa vaporizata. Benz a avut ideea de a preincalzi combustibilul, solutie exceptionala pentru acele timpuri. Activitatea grupului Gottlieb Daimler - Karl Benz a evoluat in timp astfel: Paul si Adolphe, fii lui Daimler,au infiintat uzina 'Daimler Motor Gesellschaft' iar Eugene si Richard Benz au fondat intreprinderea 'Benz si fii' la Brandenburg si apoi la Manheim.La 21 iunie 1926, cele doua mari grupari industriale au fuzionat, noua intreprindere, Daimler-Benz AG consacrindu-si eforturile pentru fabricarea de autoturisme Mercedes-Benz pina in prezent.

VOLKSWAGEN

Cunoscut de mai toata lumea automobilistica, mai ales sportiva, profesorul Porche, a creionat un automobil care a avut o cariera de exceptie. Studiata mai bine de trei ani, in cadrul unei intreprinderi noi, create in anul 1937, Gesellschaft zur Vorbereitung des Volkswagen, care avea un capital de 48.000 de marci, masina a fost pina la urma construita de catre Porsche, intr-un mic atelier din Zuffenhause, undeva linga Stuttgart.

Pentru a-i verifica rezistenta pieselor si organelor componente, Porsche a construit mai intii doua berline si o masina decapotabila si ulterior, in premiera mondiala, un lot de 30 de prototipuri, care au rulat intensiv 20 de milioane km. Intre timp, capitalul s-a marit la 150 milioane DM. Porsche a mai realizat alte 30 de prototipuri in uzinele Mercedes din Unterturkheim care, de asemenea, au rulat intensiv si au permis definitivarea proiectului 'tip 1' (1941-1945), care avea, printre altele, urmatoarele caracteristici tehnice: motor boxer cu 4 cilindri opusi, 1131 cmc si 25 CP. Carburatorul era de tip Solex 26 VFJ, cutia de viteze si frinele mecanice tip Porsche, viteza maxima 80 km/h iar consumul 8,5%.

Fabrica s-a construit la Wolfsburg unde Ferdinand Porsche n-a fost decit un simplu conducator tehnic, deoarece nu prezenta incredere din punct de vedere politic. Dupa razboiul al doilea mondial s-a pus problema refolosirii instalatiilor uzinei. In martie 1948 a sosit Henry Ford II la Köln, unde, in prezenta presedintilor firmelor Ford Anglia si Ford Germania, precum si a colonelului C.R. Radclyffe, care reprezenta guvernul britanic, s-a analizat posibilitatea preluarii ramasitelor fostei uzine, care arata jalnic: masinile erau in apa iar zidurile erau darimate. Mai intii a refuzat Ford Anglia. Apoi, Ernest Breech, consilier al lui Henry Ford II, intrebat, i-a raspuns acestuia printr-o fraza devenita istorica: 'ceea ce ni se ofera nu face doi bani'. In aceste conditii, uzina Volkswagen a fost preluata de Heinz Nordhoff, fost presedinte la Opel. Nimeni, insa, nu a crezut in succesul acestei uzine si mai ales a unui tip de masina care parea a fi demodata. Contrar previziunilor expertilor englezi si americani, Volkswagen a avut un succes deosebit: 10.000 in 1947, 8.897 in 1948, 19.244 in 1949. S-a fabricat in zeci de milioane si se mai fabrica si astazi in Mexic.
Intre 1945-1979 s-au produs 127 de versiuni ale acestei masini, avind caroserii diferite: limuzina, coupe, sanitara, cabriolet, lucrate de carosierii Ghia si Karman. Masinile Volkswagen, poreclite Kafer, Coccinelle, broasca, carabus, Bug, au fost dotate cu 5 tipuri de motoare: 1.131, 1.192, 1285, 1.493 si 1.584, ce au permis cresterea vitezei maxime de la 105 la 140 km/h. Recordul de productie al Ford-ului T de 15.007.033 exemplare a fost depasit la Wolfsburg in ziua de 17.02.1972, cu care ocazie, conducerea uzinei a livrat clientilor fideli o serie speciala de 15.000 autoturisme cu caroseria vopsita 'galben Saturn', care au avut in dotare, gratuit, opt echipamente optionale. Succesul european al 'broscutei' a avut un ecou permanent si pe piata americana unde, timp de 16 ani, pina in 1975, a detinut locul 1 pina la aparitia masinilor japoneze.

Aceasta masina a detinut mai multe recorduri in materie 5.800 de automobile fabricate intr-o zi, un milion de masini fabricate anual (1961) dintre care a exportat 53%, doua milioane de masini fabricate anual, din care a exportat 68%. Pentru inceputul mileniului III, Volkswagen a pregatit lansarea urmasului 'broscutei', primele prototipuri avind trasaturi ce amintesc de vechea masina.
La inceputul anilor '70 piata masinilor de clasa mica era dominata de cele fabricate in Italia: Fiat 127, Autobianchi sau Innocenti. In 1967, Volkswagen primise de la Porsche planurile proiectului EA 266, a carui inrudire cu 'broasca' era evidenta: motorul, racit cu apa, era plasat sub bancheta din spate, tractiunea fiind pe puntea posterioara. Cautind sa imbunatateasca din punct de vedere functional aceasta configuratie, specialistii firmei inaltasera bancheta, pentru ca motorul sa aibe loc sub ea si sa nu mai ocupe din spatiul portbagajului.

Dar, din aceasta cauza, temperatura habitaclului crestea peste limitele acceptabile. In plus, in habitaclu se simtea mirosul de benzina si ulei. O alta incercare, purtind indicativul EA 276, avea motorul racit cu aer, amplasat in spate si tractiunea pe rotile din fata, dar acest prototip avea un comportament rutier slab si oferea un spatiu mic pentru portbagaj. Prototipurile au fost casate si munca reluata de la capat. Rezultatul s-a concretizat intr-un mic automobil cu motorul si tractiunea pe fata, capabil sa transporte 5 persoane si oferea un spatiu pentru bagaje convenabil, accesul facindu-se prin hayon. Masina, desenata de Giorgio Giugiaro, s-a numit Golf. Golf era o masina compacta, fara a fi prea ingusta si propunea un nivel de finisare ce putea fi comparat cu cel al clasei medii. Motorizarea era de 1,1 litri si 50 CP sau 1,5 litri si 70 CP. Caroseria era cu 2 sau 4 usi si hayon.

Pe baza lui Golf a fost lansata si berlina in trei volume, denumita Jetta. In 1976, a fost lansat Golf GTI, de 110 CP. Acesta propunea o noutate interesanta si atractiva: renuntarea la carburator, care a fost inlocuit cu injectia de benzina. Tot in 1976, Golf a facut un pas inainte si a lansat modelul Diesel. Mai tirziu, Golf a fost propus si sub forma de cabriolet, masina ce s-a bucurat de un mare succes, mai ales in America.
Cea de a doua generatie Golf a fost lansata in 1982. Dimensiunile sint vizibil mai generoase, design-ul facind apel la linii indulcite, dind masinii o sugestie de soliditate. Aceasta masina a fost fabricata doar cu 2 sau 4 usi, varianta cabrio bazindu-se in continuare pe vechiul model. Versiunea in trei volume, denumita Jetta II a completat gama oferita de Volkswagen. In 1986, Golf a fost dotat cu ABS, iar catalizatorul era prezent inca din 1984 pe modelele de 1,8 litri. Varianta sportiva, denumita G40 si aparuta in 1988, era dotata cu motorul de 1,8 litri si supraalimentata cu compresorul volumetric G ce furniza o putere de 160 CP. In 1990 a fost fabricat Golf Country, un 4x4 de agrement, unic in categoria sa. Un eveniment aniversar in acelasi an: au fost produse 12 milioane de Golf.
In 1991 a fost prezentata a treia generatie de Golf. Din nou se remarca o crestere sensibila a dimensiunilor exterioare, insotita de o marire a spatiului interior si de diversificarea tipurilor de caroserie: break, berlina (denumita Vento) si cabriolet.
A patra generatie vine cu o platforma multinationala: este folosita si de Skoda, si de Seat.

VOLVO

In Goteborg, pe Coasta de Vest a Suediei, primul autoturism Volvo paraseste linia de montaj in dimineata zilei de 14 aprilie 1927. Iakob a fost porecla data primului autoturism Volvo. Aceasta a fost creatia a doi oameni: Assar Gabrielsson si Gustaf Larsson. Ei au condus neintrerupt grupul de companii Volvo pe o perioada de 30 de ani. In aceasta perioada, Volvo si-a diversificat gama de produse. In 1928 a fost produs primul camion, construit pe un sasiu de autoturism. Odata cu trecerea anilor, sint produse noi modele destinate transportului motorizat, Volvo incepe sa exporte.

Totusi, anul 1950 este anul de incepere a adevaratei cresteri economice a firmei. Seriile de autoturisme PV 444, PV 544 si P 121/122 au fost cele care au plasat marca Volvo odata pentru totdeauna printre constructorii de automobile recunoscuti pe plan mondial.
Iakob, primul model Volvo, a fost produs in peste 200 de exemplare. Caroseria era descoperita, iar sasiul era confectionat din lemn de frasin si de fag rosu, imbracat in metal. Primul motor cu 4 cilindri dezvolta nu mai putin de 28 CP, imprimind masinii o viteza maxima de 60 km/h. Masina era bine conceputa si echipata pentru calatoriile pe drumuri rele, dar caroseria deschisa nu era favorabila climatului nordic.

O versiune acoperita - PV4 - a fost introdusa in fabricatie citeva luni mai tirziu. Volvo a investit mult, inca de la inceput, pentru calitatea si siguranta produselor sale. Compania gasea foarte oportuna demonstarea calitatii autoturismelor produse. Un PV4 a luat parte in 1928 la competitia combinata de 'viteza-economie-calitate' - Moscova-Leningrad-Moscova si, spre surpriza multora, a cistigat clasa la care a participat.
In anul 1944 a fost lansat modelul PV444. Caroseria era in intregime din metal. Avea un motor economic cu patru cilindri in linie. Puterea maxima era de 40 CP. Suspensia fata era independenta. Masina avea amortizoare telescopice la toate rotile, ceea ce conferea autoturismului o buna tinuta de drum si confort. Un important factor de siguranta pasiva il constituia parbrizul de tip duplex. La o expozitie de autoturisme din Heidelberg, PV444 a cistigat concursul de eleganta.

Prima versiune avea chiar si o vaza de flori imprimata ca model ornamental pe aparatorile de noroi in culorile verde si alb-ivorie. Autoturismul PV444 a fost primul Volvo produs cu adevarat pe o perioada lunga. Cind a fost scos din productie, in 1965, peste 440.000 de exemplare parasisera uzina. In timpul celor 21 de ani de productie, masina a fost modificata treptat, astfel incit modelul 1944 si modelul 1965 mai aveau foarte putine lucruri in comun. Cu PV444, Volvo a intrat pe piata mondiala, incepind cu tarile nordice si continuind cu Europa si SUA.
Intr-o perioada in care producatorii de autoturisme desenau masini cu aripi proeminente si grile de radiator somptuoase si cu mult crom, Volvo a introdus un model cu un aspect mult mai sobru, nepretentios. Acesta era Volvo 121/122S sau, asa cum a fost cunoscut in Scandinavia, Volvo Amazon.Aceste doua evenimente au marcat o noua era in istoria lui Volvo. Noua masina reprezenta o noua si avansata directie de gindire in domeniul securitatii in constructia de autoturisme.

Trei ani mai tirziu, Amazon erau primele masini din lume care aveau montate in serie centuri de siguranta cu prinderea in trei puncte. In 1962 s-au produs primele fotolii fata model Volvo, care au devenit dupa aceea, timp de multi ani, standardul si pentru ceilalti constructori de autoturisme din lume. Acestea au fost realizate in colaborare cu experti in domeniul medical, iar forma obtinuta a fost corectata din punct de vedere ergonomic. Au fost primele scaune care dispuneau de suport lombar reglabil.

Caracterizarea autoturismelor analizate:

Alfa 147 1,6 T Spark Medium 22559jsb98jhk7l

Un Alfa cu motor diesel a fost multa vreme, de neimaginat. Astazi combinatia merita atentie.

Cine opteaza pentru modelul 147 are de unde alege. Acum, cu patru versiuni de motorizare, doua de caroserie, doua versiuni de dotari si doua de transmisie, sunt posibile 16 variante.
Dotarea, chiar si cea din versiunea de baza, este foarte bogata. Toate modelele au in comun trenul de rulare bine armonizat.
Sistemul de directie raspunde precis si ofera o manevrabilitate buna si siguranta la viteze mari. In favoarea JTD pledeaza urmatoarele argumente: alearga aproape la fel de repede ca varianta pe benzina, puncteaza cu un cuplu vizibil mai mare si trece mult mai rar pe la benzinarie.
Un defect la toate versiunile: montanti lati, luneta mica si tetiere care nu se pot cobori, ingradind vederea soferului. Locurile din spate sunt si ele destul de stramte. Minusuri se regasesc si la siguranta- la crashtest a primit doar trei din cinci stele.

BMW 316 i Touring

Mai popular ca niciodata: modelul de succes din Munchen face o figura buna la toate capitolele.

BMW seria 3 se numara de mult printre cele mai indragite masini din Germania. El corespunde celor mai moderne standarde nu doar din punct de vedere tehnic, ci si tendintelor de astazi- prin retusurile permanente la caroserie si prin aspectul exterior.

Motorul este puternic si cere pentru serviciile sale un pret modest: 7,7 litri la 100 km.
Motorul cu injectie Common-Rail este economic si silentios si se misca cu placere, in special in regimurile de turatii inalte.

La apasarea completa a acceleratiei sunt necesare doar 8,9 secunde pana cand motorul 320 d atinge 100 km/h, viteza maxima fiind de 216 km/h.
Autoturismul de serie 3 actual este incredibil de agil in manevrare, si aceasta in conditiile in care ofera o siguranta peste medie.

Opel Agila 1.0 12V

 

In sfarsit, masinuta de oras are airbaguri laterale ca dotare de serie.

Ce il face atat de atractiv pentru oras? In primul rand, necesarul mic de spatiu de parcare, apoi servodirectia electrica, oferta buna de spatiu pentru patru persoane si bancheta-spate care se rabateaza usor.
Pentru distantele lungi, versiunea de varf cu un motor de 1,2 litri cu 75 CP se preteaza doar limitat. Valorile de elasticitate si de acceleratie sunt bune, dar capacitatea mica a motorului se observa.
Agila este disponibil in trei linii de echipare. Intotdeuna la bord: centura cu pretensionare si limitare a fortei centurii, spatii de depozitare sub scaunele din fata, infodisplay, oglinzi exterioare electrice si airbaguri laterale pentru sofer si copilot.Renault Avantime 2.0 16V Turbo

 

Are un curaj utopic, dar punctele tari si cele slabe sunt foarte reale.

Soferul si pasagerul din dreapta stau departe de parbriz si se bucura de marimea spatiului. Materiale fine si piele, un scaun pentru sofer cu reglare verticala electrica, instalatie de aer conditionat, calculator de bord si comanda pentru radio si CD la volan, toate acestea ofera un ambient de lux.
Avantime se conduce foarte usor. El se manevreaza uimitor de facil, intoarce pe 11,7 metri si accelereaza cu motorul V6 cu un cuplu puternic. Constructorul noteaza 8,6 secunde pentru accelerarea de la 0 la 100 km/h. Viteza maxima indicata este de 200 km/h.
Dotarea de siguranta ofera si ea multa incredere: aceasta cuprinde airbaguri frontale, laterale si pentru cap, ABS, asistenta de franare si ESP sh559j2298jhhk

Mercedes A-Klasse 190

 

Versiunea XL, mai lunga cu 17 centimetri, se transforma din Baby-Benz intr-o limuzina lunga.

In cadrul gamei de modele Mercedes, Baby-Benz se afla pe calea catre succes datorita programului antiderapaje ca dotare standard.
Datorita celor 17 centimetri in plus, pasagerii din spate se bucura de foarte mult spatiu pentru picioare. Dar datorita faptului ca scaunele pot fi impinse sau demontate, marimea portbagajului poate varia foarte mult- in acesta incap pana la 1740 litri.
Gama de motorizari este destul de larga, cu doua motoare pe benzina si doua motoare diesel economice. Airbaguri laterale in fata, ABS, ESP, oglinzi exterioare cu incalzire si reglaj electric, volan reglabil si scaune cu reglaj pe inaltime, faruri de ceata, duze incalzite pentru spalarea geamurilor si inchidere centralizata fac parte din dotarea de serie a ambelor versiuni de caroserie.

VW Golf 1.8 5V turbo GTI

Cel mai iubit copil al Germaniei intra in ultimul sau an cu cateva noutati.

Chiar si in ultimul an de productie al acestui model, VW Golf conduce singur statisticile de vanzari. Nu e insa nici o indoiala ca si Golf-ul a imbatranit. Dar incepand cu Golf V (din vara anului 2033) Wolfsburg va recupera teren.
Inginerii ADAC au testat motorul de 1,6 litri cu o putere de 110 CP. Din pacate, cuplul motor al FSI este dezamagitor, valoarea sa maxima obtanandu-se la 4400 turatii pe minut.

Sistemul de asistenta la franare este disponibil intre timp in dotarea standard, iar motoarele TDI cu autoaprindere nu mai sunt disponibile.
In curand, si airbagurile pentru cap vor fi incluse in dotarea standard a Golf-ului. Un mare dezavantaj este pretul cam piperat, indiferent de model.

Volvo C70 Cabrio 2.0 T

Cabrio-ul a fost supus unei cure de reimprospatare. Iar eleganta sa dainuie in timp

Cabriolet-ul C 70 de la Volvo a fost ca model al anului de productie viitor preschimbat. A doua schimbare s-a petrecut sub tabla caroseriei si priveste motoarele, atat pe cel de 2,4 litri cat si T5-ul. Ambele motoare dezvolta acum mai multa putere.
Prelucrarile interioare fac cea mai buna impresie. Materialele folosite sunt deosebite. Furniruri din lemn de culoare deschisa dau un aer pur scandinav. Soferul sta pe un scaun foarte comod cu asa-numitele tetiere WHIPS.
Si cum siguranta este disciplina de baza a lui C 70, patru airbaguri, sistemul de protectie SIPS specific casei Volvo, ABS si ESP fac toate parte din dotarea standard. Iar in cazul unei rasturnari ies automat din spate doua bare de protectie.

Analiza comparativa a calitatii autoturismelor este in continuare prezentata:

Studiile de caz s-au realizat prin aplicarea a 2 metode: metoda clasica de ordonare pe caracteristici de calitate si metoda indicatorilor sintetici (complecsi) ai calitatii.

Valorile caracteristicelor sunt extrase din cataloagele firmelor de profil, aflate pe piata romaneasca, cat si pe piata externa ina ceasta perioada.

Folosim urmatoarele metode de analiza:

  1. metoda clasica de ordonare pe caracteristici;

  2. metoda rangurilor;

  3. metoda punctajului general;

  4. metoda indicatorului sintetic al calitatii/

Metoda ordonarii pe caracteristici are ca principiu ordonarea produselor cercetate in ordinea crescatoare sau descrescatoarea valorilor uneia dintre caracteristicile selectate.Aceasta metoda mai este cunoscute si ca ordonari dupa rang, astfel avem metoda rangurilor ordinale si metoda rangurilor reale.

  1. Metoda rangurilor ordinale are 2 variante:

  • metoda rangurilor ordinale unicriteriale

Ordonarea unicriteriala a 7 autoturisme, dupa caracteristica “viteza maxima”.

Nr. crt
Marca autoturismului
Km/h
Rang
1
Alfa Romeo 147 1.6TSpark Medium
195
VI
2
BMW 316 i Touring
206
II
3
Opel Agila 1.0 12V
142
VII
4
Renault Avantime 2.0 16V Turbo
202
III
5
Mercedes A-Klasse 190
198
V
6
VW Golf 1.8 5V turbo GTI
216
I
7
Volvo C70 Cabrio 2.0T
200
IV

Tabel 1.1Aceasta ordonare este concludenta numai atunci cand celelalte caracteristici sunt sensibil apropiate, sau atunci cand caracteristica aleasa pentru departajare este suficient de importanta pentru a fi considerata criteriu unic.

  • metoda rangurilor multicriteriale

Ordonarea tricriteriala a 7 modele de autoturisme

Nr Crt
Produsele din tabelul 1.1
Caracteristici si ranguri valorice*
Cons. Comb l/100 km
Rang
I
Vit.
Max
Km/h
Rang
II
Accel.
Sec/
0-100
Km
Rang
III
Rang
mediu
Clasificare
1
Alfa Romeo 147 1.6TSpark Medium
8.2
5
195
6
11.3
6
5.66
VII
2
BMW 316 i Touring
7.1
2
206
2
10.9
5
3
II
3
Opel Agila 1.0 12V
6.6
1


Ultimele referate adaugate
Mihai Beniuc
   - Mihai beniuc - „poezii"
Mihai Eminescu Mihai Eminescu
   - Mihai eminescu - student la berlin
Mircea Eliade Mircea Eliade
   - Mircea Eliade - Mioara Nazdravana (mioriţa)
Vasile Alecsandri Vasile Alecsandri
   - Chirita in provintie de Vasile Alecsandri -expunerea subiectului
Emil Girlenu Emil Girlenu
   - Dragoste de viata de Jack London
Ion Luca Caragiale Ion Luca Caragiale
   - Triumful talentului… (reproducere) de Ion Luca Caragiale
Mircea Eliade Mircea Eliade
   - Fantasticul in proza lui Mircea Eliade - La tiganci
Mihai Eminescu Mihai Eminescu
   - „Personalitate creatoare” si „figura a spiritului creator” eminescian
George Calinescu George Calinescu
   - Enigma Otiliei de George Calinescu - geneza, subiectul si tema romanului
Liviu Rebreanu Liviu Rebreanu
   - Arta literara in romanul Ion, - Liviu Rebreanu