Industria automobilelor - industria automobilelorIndustria AutomobilelorN


Numele tau aici
I) Introducere:


Text Box: Industria automobilelor, Industria care produce automobile si alte vehicule care folosesc benzina pentru a merge cum are fi autobuze, camioane si motociclete. Industria automobilelor este una din cele mai importante industrii din lume care afecteaza nu numai economia dar si cultura lumii. Asigura slujbe pentru milioane de oameni, genereaza milioane de dolari in profituri globale. Automobilele au revolutionat transportul in secolul 20, schimband pentru totdeauna modul in care oameni traiesc, calatoresc si muncesc.

Automobilul i-a ajutat pe oameni sa calatoreasca si sa transporte bunuri mai repede si mai departe. Industria automobilelor a redus costul per total a transportului folosind metode noi precum: productia in masa( realizant mai multe produse in acela timp decat facand unul de la cap la coada intr-un timp), marketing dezvoltat( vanzand produse la nivel national decat la nivel local). Intre 1886 si 1898, erau cam 300 de automobile construite, deci nu era dezvoltata o industrie adevarata. Un secol mai tarziu, constructorii de masini si cumparatorii "dezvoltandu-se" permanent, constructia de masini a devenit cea mai mare activitate industriala, cu aproape 54 de milioane de masini sunt construite anual.

Ca rezultat al unei transportari mai usoare si mai rapide economia americi si a lumii a devenit dependenta de mobilitatea pe care o ofera automobilele, camioanele si autobuzele o ofera. Aceasta mobilitate a facut astfel incat cele mai indepartate populatii sa interactioneze una cu celelalte sporind comertul. Transportul de marfa de la consumator si de la consumator la marfa a devenit o industrie. Automobilul a adus cu el o serie de probleme cum ar fi puloarea aerului, aglomeratii de trafic si accidente pe autostrada. Totusi, industria automobilelor continua a fi una din cele mai importante surse de lucru si de transport pentru milioane de oameni oriunde pe glob.II)Importanta economica

Text Box: C

onstructorii de masini sunt printre cele mai importante industrii din lume. Aceste companii sunt multinationale, insemnand ca acestea sunt preluate de companii din strainatate. Aceste companii fac sau importa parti facute de companii din alte tari. Industria de automobile americana consista din trei companii mari americane si alte noua companii ori germane sau japoneze care produc vehicule usoare , plus alte 100 de companii care produc masini comerciale( cum ar fi autobuze sau camioane mari). Impreuna industria a produs 12.1 milioane de autovehicule in 1997. Sunt trei mari companii care produc masini in America - General Motors Corporation, Ford Motor Company, Chrysler Company( in vorbirea de zi cu zi ele sunt denumite cele "Trei Mari") -care asigura trei patrimi din angajarile directe din America de Nord.

Producatorii de componente sunt o alta mare sectiune in America, alcatuit din aproape 5000 de firme ,incluzand firme din companii japonese europene si canadiene. Aceste firme asigura piata de echipamente originale (pentru asamblare) si pentru piese de schimb (pentru reparatii si intretinere). Numeroase alte industrii sustin industria automobilelor. Acestea includ asigurari, protectie, produse petroliere, proiectari de autostrazi si strazi si industria de constructii. Si alte industrii precum motelurile, cinematografele (cu acess cu masina) si fast foodurile , isi datoreaza existenta mobilitatii asigurate de automobil.
A.        Impactul domestic:


Industria automobilelor influenteaza direct economia Sua si a lumii intregi. Intr-un an normal industria de automobile genereaza aproape 17% din livrarile de bunuri durabile (proiectate sa tina cel putin 3 ani). Productia de automobile consuma cantitati mari de fier, otel, aluminiu si cauciuc natural. Industria mai consuma: cupru, zinc, geam, piele, plastic, plumb si platina consumand astfel mai mult decat orice alta industrie din america. In 1997, vanzatorii de automobile au realizat un venit de peste 284 de milioane de $, cam 3.5 din PIB (produsul intern brut).

Importurile excesive de automobile straine in 1980-1990 au amenintat puterea constructorilor domestici, dar dupa 1990 vanzarile au explodat. Importurile au scazut de la 31% in 1987 la 16% in 1997. Cu vanzarile de automobile straine inputinandu-se producatorii de automobile americani au avut numai de castigat. In 1996 industria automobilelor avea o cota de 9% de americani care lucrau activ producand bunuri de lung consum, cea mai mare valoare de la 1979 incoace. Angajatii in fabricile de automobile au avut un salariu cumulat de aproape 13.4 miliarde de $ - o crestere cu 50% fata de 1990 - si totalizeaza 14% din totalul de bani platiti de producatorii de bunuri durabile.


B.         Comertul in strainatate:

Vanzarile de automobile americane nu se vor mari substantial in viitor poate cu vreo 1

sau 2 % pe an, in timpe ce alte tari vor avea un coeficient de export mai mare poate cu 2, 3, 5, sau chiar 10 ori mai mare decat acum. Deoarece exportul de automobile va fi un mod de dezvoltare a industriei America a incheiat tratate cum ar fi: Memorandumul de intelegere cu Korea (1993), Pactul de liber schimb Nord American (NAFTA,1994), si pactul cu Japonia in 1995. Aceste pacturi si altele au marit exportul in alte tari cum ar fi Japonia, Mexic, Koreea de multe ori.
III) Cum se construiesc masinile:

Text Box: C

onstructia de masini include unele decizii majore despre designul masinii, cum va fi construita si cum va fi vanduta. Managerii de fabrici trebuie sa coordoneze productia fabricii, sa cumpere materia prima si sa antreneze muncitorii - si totul dintr-un buget. "Echipele" de marketing trebuie sa vanda masina si sa dea banii "inapoi" investitorilor. Noi modele sunt introduse anual, dar designul unei singure masini poate dura ani de la plansa de desen si pana la prezentarea in show-romuri. O companie tipica are mai multe modele de masini la diferite stadii de dezvoltare oricand.

Un grup in interioriorul companiei ia principalele decizii asupra unei masini si includ deseori un presedinte al adunarii, membri adunarii, presedintele fabrici, directorii de marketing, directorul de vanzari, directorul financiar si conducatorul proiectului. Acesti conducatori trebuie sa stabileasca bugetul, sa angajeze oameni si sa stabileasca termenul de livrare. Decat sa trimita idei pas cu pas, cand s-a ajuns la acel pas, conducatorii colaboreaza de la inceput cu designeri si inginerii intr-un proces numit inginerie simultana pentru a mari viteza si eficienta producerii unei masini.


A.         Cercetare, design si dezvoltare :Inainte de a fi construita masina trebuie sa fie cercetata, desenata, si dezvoltata intr-un proiect pe care se poate lucra. Cercetatorii cauta ce merge si ce nu merge intr-o masina bazandu-se pe sondaje de opinie si analizeaza ce se cumpara, iar apoi sugereaza ce fel de masina sa construiasca. Designererii muncesc pentru a da o forma acestor idei realizand parti tangibile sau produse. Inginerii adopta piesele de schimb existente si deseneaza planurile pentru un prototip. Producatorii incep sa construiasca mai multe prototipuri inainte de a trimite prototipul la vreo fabrica. Planificatorii de produs monitorizeaza procesul si au grija ca masina noua aprobata sa fie terminata la timp si in cadrul bugetului.


Cum avanseaza tehnologia, noile masini includ noi sisteme si inovatii. Schimbarea si inovatiile, in industria automobilelor au nevoie de timp pentru a fi implementate si trebuie sa treaca de niste teste realizate de guvern si alte companii de specialitate. Sisteme noi sunt introduse de obicei una cate una. O componenta noua ( cum ar fi sistemul de franare ) intr-o varianta finala poate dura chiar 4 ani pana va fi implementata intr-un model nou. O parte din acest timp este folosit pentru designul, constructia si instalarea produsului. Testarea noului sistem pe o copie in marime naturala (de clei, de ceara sau de lemn) si prepararea vehiculelor pentru a vedea performanta per total i-a si el timp.


Intretimp, membri staffului ai departamentului de marketing si al celui de vanzari selecteaza un nou nume pentru produs, si conduc sondaje pentru a vedea cat de vanduta va fi masina si pentru a rezolva problemele anticipat care ar putea aparea pe parcurs. Tintele produsului initial sunt stabilite in concordanta cu cercetarile de piata facute.
Odata ce conducerea aproba noul nume si modelul final, incep sa apara primele prototipuri din fabrici (ateliere). Comitetul incearca prototipul, iar apoi experti trec la testarea excesiva a produsului, incluzand testul din "tunelul vantului", "tunelul prafului", teste pe pista de incercare a fabricii, testul de calduri tropicale sau de "friguri" din Antarctica, si in final testul de duritate .B.   Manufacturarea si asamblareaInainte ca un nou model sa fie construit, fabrica trebuie mai intai sa fie reutilata. Reutilarea fabricilor implica si schimbarea masinariile pentru a suporta constructia unui nou tip de masina. Producatorii de unelte, saboti, si de vopsele se uita la specificatiile noii masini examinand noile piese si colaborand cu oficiul de design al noilor unelte pentru a realiza unelte sau a modifica masinile.


Departamentul de cumparare are grija ca furnizorul de materie prime sa trimita materialele in timp si sa aiba grija sa se incadreze in buget. Cumparatori profesionisti sunt specializati si in inginerie si in contabilitate, si ei sunt responsabili de comanda materiei prime pentru a face piese in fabrica proprie sau pentru a comanda piese deja facute de alte fabrici calificate.


Dupa ce materialele prime au fost primite si inspectate in fabrica, sunt indoite, turnate, "stampilate", sau modelate in diferite forme. Muncitorii preselor opereaza masini care stampileaza (le taie in forme) fier in bucato folosite pentru caroserie. Formarii de fibra de sticla si taietorii acesteia formeaza bucati mari de plastic si taie marginile aspre. Vopsitorii si operatorii de pusti cu vopsea fac ultimele modificari ale plasticului si al caroseriei. Deoarece aceste munci de modelare si vopsire au fost automatizate, este nevoie de analisti de computer, programatori si tehnicieni. Aceste poziti cu orientari informatice deobicei cer Bacu'l sau o scoala post gimnaziala.


Operatorii de masini, care lucreaza oriunde in fabrica, sunt particular importanti in constructia de motoare. Acestia iau bucatile de motor turnate si modelate si le lipesc intre ele si le testeaza pentru a le aduce la standarde internationale si a le face sa munceasca cu o precizie perfecta. Operatorii de masinarii trebuie sa aiba indemanare, ei trebuind sa aiba experienta la numeroase masini controlate de calculator.


Personalul care munceste pe liniile de asamblare si opereaza masinarii, computere, roboti si alt echipament pentru a produce lucruri folosite pentru fiecare masina. Sasiul si corpul sunt lipite si vopsite. Electricienii au grija ca toate partile electrice sunt puse corect si conectate la masina.
C.         Vanzarile si servisul :
Cercetatorii de piata contribuie la procesul original de design si isi continua studiul si

dupa ce masina a intrat in productie. Cercetatorii compila reactia ziarelor de specialitate, a industriei si a publicului conducand sondaje. De obicei cele gasite in sondaje ii ajuta sa stabileasca o campanie publicitara. De exemplu: daca sondajele arata ca, consumatorii doresc sa aiba o masina care consuma putin atunci acest atu va fi exploatat in campaniile publicitare. Departamentul de advertising folosesc aceste rezultate pentru a da forma eventualelor reclame pentru vanzatori si pentru difuzarea lor la scara nationala.


Stafful din departamentul de advertising va lucra cu mai multi vanzatori de masini din toata tara pentru a-i antrena sa vanda produsul. La sfarsitul acestui secol numarul vanzatorilor a scazut insa vanzarea masinilor a crescut. De exemplu in 1950 existau aproape 47,000 de dealeri care au vandut 7.2 milioane de masini, pana la sfarsitul anilor 1985 jumatate din numarul de dealeri a vandut o cantitate dubla de masini. Supermarketuri de masini ( locuri unde vand masini la un pret fix, si de multe ori cu returnarea masini in timp de 30 de zile ) si reprezentante cu locuri separate de vanzare si de reparare sunt modelele care vor rezista mult timp.


Mecanici reprezentantelor trebuie sa invete sa repare si sa intretina modelele noi. Din 1997, mai mult de 80% din functiile unei masini sunt controlate de electronice. Acest lucru a creat o cerere de mecanici educati care pot controla echipament de diagnostic electronic. "The national institute for Automotive Service Excelence" (Institutul national de calificare a servicurilor pentru masini cu un calificative excelent)[scuze pentru traducere] care a fost infiintat in 1972 pentru a ajuta consumatorii sa alega profesionisti in reparatii. Cretificarile Ase au crescut de la 8.567 in 1972 la 442.426 in 1997.D.         Reactiile clientului:Consumatorii au devenit o parte a echipei care da forma produselor care sunt

desenate si construite - in special in anii 60 si 70. Compania are o "ceata" de corespondenti ai unor reviste de specialitate care conduc masinile noi si le dau calificative. In cateva companii si directorii lor conduc masina si si ei dau calificative. Grupe de consumatori ("Focus groups")[Grupe de centru] sunt organizate pentru a testa recentele inovatii pentru a vedea daca sunt bune pentru a fi integrate intr-un produs. De exemplu, o grupa careia ii place masini off-road a fost prima care a testat o masina de acest fel prima data si a dat drumul la o noua linie de masini. Alte grupe testeaza inovatii cum ar fi injecitia, turbocharging, si computere la bord. Dupa ce aceste grupe isi dau cu parerea despre noile inovatii designerii fac lucrurile mai rafinate pentru a fi introduse in alte vehicule.
iv. o scurta istorie automobilului si a industriei


Text Box: Automobilul a definit secolul 20, insa a fost produsul a multe minti stralucite din mai multe tari pe o perioade de mai multe secole. Productia de automobile a crescut de la companiile mici care produceau asa numitele calesti fara cal la companii internationale care produc in masa vehicule avansate si pe care te poti baza.
A.        Primele concepte :


Cugnot Steam Tractor In secolul 15 inventatorul italian Leonardo Da Vinci a fost primul dare s-a gandit la vehicule care mergeau cu o anumita energie. Tarziu in secolul 17, fizicianul Sir Issac Newton a propus construirea unui vehicul care mergea cu abur, insa acesta a fost construit tarziu in secolul urmator de comandantul de armata francez Nicolas - Joseph Cugnot. Vehiculul din figura a figura a fost construit 1770 si va fi folosit pentru cararea artileriei. Prin mijlocul anilor 1800, popularitatea vehiculelor care mergeau cu abur a scazut drastic datorita periculozitati de a fi conduse si greutatea de a fi intretinute. Cam tot in acelas timp, inventatorii au devenit interesati de motorul cu combustie interna.

Robert Street din Anglia a patentat 1974 un design prin care schita cam cum ar trebui sa functioneze un astfel de motor, insa inventatorul francez (belgian din nastere) Jean Joseph Etienne Lenoir a fost primul care a construit primul motor comercial cu combustie interna in 1859. Motorul lui Lenoir avea carburator care mesteca lichid hidrocarbonic si producea vapori. In 1876, germanul Nickolaus August Otto a imbunatatit motorul lui Lenoir, si motorul Otto a devenit modelul motoarelor de azi. Germanii Gottlieb Daimler si Karl Benz au atasat motoare cu combustie la triciclete si automobile, construind astfel primele autoturisme moderne 1885-1886.


B.        Henry Ford si productia in masa :


Cateva ateliere produceau automobile si inainte de 1900 insa Americanu Henry Ford

a ajutat popularizarea ideii precum care fiecare american poate avea cate o masina. Ford a avut initial succes facand masini in cantitati mari pentru a reduce costul, si facandu-le simple astfel incat oricine ar fi putut sa le conduca. Ford a standardizat unele parti si a reorganizat fabricile pentru a maximaliza eficienta.

Ford a facut robustul, negrul Model T folosind productia in masa, cel mai economic mod de a maximaliza numarul de copii din acea masina. El a inteles ca productia in masa eficienta vor scadea pretul unui automobil, facand astfel masina accesibila oricui, generand o piata mare. Din 1910 pana in 1924, masinile Ford scadeau in cost si cresteau in calitate. Modelul F in 1904 cantarea 630kg (1400lb) si avea un motor de 2 cilindri si se vindea cu 1200$. In 1924 Modelul T a fost mai greu 680kg (1500lb), avea un motor mai puternic de 4 cilindri si includea un porbagaj exterior si un parbriz si coasta doar 290$. Ford nu a facut multe modificari la Modelul T aproape doua decenii, si mai mult de jumatate din masinile vandute in acea perioada erau Ford (in SUA).


C. AlTi producatori de masini din acea vreme :

In timp ce Ford isi perfectiona Modelul T, William C Durant a pus bazele General Motors Corporation (GM) in 1908. Firma pornita de Louis Chevrolet a aparut in 1918. Inventia motorului cu pornire electrica in 1912 de Charles F Kettering a produs o modificare a cotei de nivel standard din industrie. Intre alti americani au fost pionierii John si Horracce Dodge, 2 masinisti care au pus bazele companiei Dodge si lucratorul de la trenuri Walter P Chrysler a format compania cu acelas nume. Ford, Dodge si Chrysler vor fi cunoscute ca cei Trei Mari care vor domina piata din America.

Peste ocean in Europa lucrurile incepeau sa se miste incet dar bine, la fel intamplandu-se si in Japonia. In 1914 compania cunoscuta mai tarziu ca Nissan Motor Co. Ltd a produs prima masina din Aisa. In 1926 Fiat, o companie italiana, si-a deschis portile, iar Daimler si Benz s-au unit formand Mercedes-Benz. Cu doi ani mai tarziu, adica in 1928, a inceput activitatea si la fabrica din germania BMW (sau Bayerische Motoren Werke AG).


D. Ce s-a intamplat pana dupa razboiul Mondial II :


Pe scurt ce s-a intamplat pana in 1965 (ca altfel mai avem inca trei pagini).

In anul 1929 s-a produs o criza la bursa din New York si de aceea unele companii chiar au disparut datorita nevanzarii modelelor lor. In America au supravietuit abia cei Trei Mari cu multe pierderi dpdv financiar. Ford a supravietuit dupa ce a cumparat o fabrica de procesat soia, GM a supravietuit folosind conceptul volumului standard.

S-a creat un sindicat al lucratorilor in 1936 si au hotarat oprirea lucrului la GM. Acea greva de 6 saptamani a fost dusa de 2000 de oameni insa a afectat 150000 de oameni din diferite ramuri economice.

In timpul celui de-al doilea razboi mondial companiile nu au avut de suferit dupa ce America a intrat in razboi desi masinile nu se vindeau dar nici nu se mai produceau. Fiecare fabrica s-a "restructurat" facand diferite chestii: Ford: bombardiere, Chrysler: tancuri, GM: bombe si munitie precum si pusti de orice fel, iar alte companii au produs camioane pentru militari.

Dupa 1946 masinile au fost din nou vandute in cantitati record 4.8 milioane de unitati batant vechiul record stabilit in 1929 de 1 milion. Acest numar va fi impins la 7.2 milioane in 1955.

In 1965 s-a publicat o carte despre nesiguranta masinilor si astfel au fost introduse centuri de siguranta si parbrizuri mai rezistente si alte mici imbunatatiri.E.         Criza de energie si comertul :


Europa si Japonia au fost preocupate cu reconstructia capacitatii de manufacturare in anii care au urmat razboiului si astfel masinile din europa au devenit mai ieftine si consumau mai putin ceea ce era pe placul Americanilor. Wolkswagen AG a introdus noul Model Beetle si in America in 1950. Vanzarile au fost incete insa au crescut repede. Si japonezii au inceput sa exporte Americanilor Nissan Datsun si Toyota Toyopet in anii 1958, insa nu s-au vandut bine datorita unei organizari proaste. Cu venirea anilor `60 vanzarile masinilor Beetle au explodat la fel s-a intamplat cu companiile japoneze. Companiile japoneze l-au intrecut in vanzari pe popularul Beetle in 1975-1976.

In anul 1973 a fost o criza a petrolului care a crescut pretul benzinei peste noapte cu 100%. Atunci guvernul a intervenit a dat standarde de economie a benzinei. Criza a fost declansata de comitetul tarilor care exportau petrol care a taiat furnizarea catre America. Atunci au profitat masinile japonese care aveau un consum mic Nissan, Toyota, si nou venitul Honda Motor Co. Ltd.

Companiile au descoperit noi metode de a salva benzina si de a nu mai polua aerul (datorita Actului de are curat din 1970). Motoarele diesel, convertorii catalitici, injectia, caroserii aerodinamice, masini cu tractiune pe fata, si alte tehnologi au fost introduse pentru a micsora costul autovehiculului si pentru a micsora nivelul de benzina folosit.


F.          Anii `80 si `90 :


Profitul facut de fabricile de automobile a scazut drastic in inceputul lui 1980 atunci

cand ei se reprofilau pe masini mici, compania Chrysler era aproape de pragul de faliment.

Executivul lui Ford Lee Iacocca s-a mutat la Chrysler si i-a ajutat sa obtina un imprumut de la guvern in 1980 si a salvat compania de la moarte.

Au aparut masinile de lux in Japonia si Europa: Toyota a inceput sa produca linia Lexus, iar germanii BMW si Mercedes-Benz s-au reprofilat pe masini de Lux, la fel si in Anglia Rolls-Royce.
V. Viitorul industriei :


Text Box: S la fel si cautarea unor carburanti alternativi si designuri eficiente. ecoul 21 a inceput si moda de azi va continua mult timp: comert global si flexibilitatea constructiei. Computerizarea va juca un rol major in designul automobilului. Descoperirea de noi aliaje vor ajuta la crearea de noi masini mai usoare si care vor consuma moi putin. In curand cercetatorii vor descoperi ceva mai eficient decat benzina cum ar fi apa.

Dar cine stie ce va urma???

Vom trai si vom vedea.


Bibliografie:

Encarta online


Poze:

Encarta online


Encarta Online : https://encarta.msn.com/Defaunt.asp


Copyright: Encarta Online


Encarta Online, Encarta are registered trademarks of Microsoft®